RE: progesteron, utragestan, dabroston (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Želimo novog člana



Poruka


vjestica -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (30.9.2009 20:36:30)

IZVORNA PORUKA: Makica29

Cure podizem malo ovu temujer sam sad naletila na jednom forumu na zanimljiv post. Cura je ostala trudna nakon jedne ture utrogestana/dabrostona i to nakon 2 i pol godine pokusavanja i sasvim urednih nalaza osim niskog progesterona u drugoj fazi ciklusa. Kaze da su joj utvrdili da iz nekog razloga progesteron naglo opadne u toj drugoj fazi. Kako se to uopce utvrdjuje!? Nisam cula da je iko to kod nas radio [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  


da radi se, vadi se progesteron 21 dc tj 7 dana iza ovulacije
ako si kod Godinjaka, onda si morala raditi progesteron 21 dc
ako jesi, kakvi su ti nalazi progesterona?




Makica29 -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (1.10.2009 11:17:26)

Vjestice jesam radila progesteron 21DC i bio je ispod donje granice. Mozda se nisam dobro izrazila, mislila sam na to da se kod nas uzima taj 21 dan za analizu a poslije toga nema nacina da se utvrdi da li dolazi do "naglog pada" kako je ta cura napisala.
Btw. svaki put napomenem profesoru da mi je progesteron nizak ali jos nikako nismo dosli do toga da predlozi neku stimulaciju progesterona, a cujem da to i ne prakticira. Samo mi je povecao dozu klomifena i rekao da je to dovoljna stimulacija ali evo vec treci ciklus sam na klomifenu, prosli put sam primila i pregnyl, a druga faza ciklusa mi i dalje traje samo 11 dana, sto opet ukazuje na niski progesteron.
S jedne strane cijenim profesora, vjerujem u njegovu strucnost, a s druge strane sam vise sita svega, a najvise cekanja i razocarenja svaki mjesec iz pocetka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




vjestica -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (1.10.2009 19:03:55)

sad sam ponovo pročitala topic od početka i tekst o progesteronu i moj je zaključak da nema potrebe ga uzimati, osim u indikacijama (IVF)
kažeš da je prof Godinjak rekao da je stimulacija klomifenom dovoljna, a pa s obzirom da žuto tijelo luči progesteron, onda i jeste, jer klomifen i pregnyl daju više folikula i osiguravaju njihovo pucanje i to bi trebalo biti dovoljno i jajnih ćelija i žutog tijela
a zašte nema trudnoće, to ti niko ne može reći
i meni je dosadilo i nekad bih odustala, jer sam 4 godine u braku, kod Godinjaka sam skoro 2 godine i svi su nalazi uredu (i kod MM i kod mene) i opet nema trudnoće




ena0002 -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (1.10.2009 19:54:21)

Vjestice a jesi li ti ikada radila hormone stitnnjace TSH, T4, T3?




Mirela86 -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (3.11.2009 16:47:19)

Draga moja ena30 i ja imam isti problem, već 17 dana poslije Utrogestana nema [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], dva puta radila test i ništa, takođe pijem Bromergon( visok Prolactin), i radila nalaz, viša razina nego prije terapije!!! Da li se išta promijenilo??? Ja sutra idem doktoru!!!




dipa -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (11.11.2009 11:46:12)

cure jel mi može neko reći šta da radim prošli mjesec sam pila dabroston radi reguliranja menstruacije i umjesto kako je dr rekao da dobijem drugi ili treći dan ja sam dobila tek nakon osam dana .razgovarala sam s drugim gin. i on mi je rekao da se dabroston ne bi trebao uzimati bez nalaza hormona a stari doktor mi je rekao da ga koristim tri mjeseca pa tek onda bi trebala napraviti neke nalaze sad ni sama ne znam šta da radim 




Anoniman -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (19.11.2009 8:01:56)

Mislim da se ne bi trebalo uzimati bez hormonalnog nalaza.Ja još nikad nisam uzimala ništa slično ali još za par dana pa počinjem i ja sa nečim valjda sličnim,utrogestanima od 16-26 dana m.ciklusa 3x2 svako 8 sati pa ćemo vidit.Samo mi nije baš drago šta već cure pišu da zna izneredit ciklus,s obzirom da mi je uvijek uredan.Meni je progesteron bio 20,7 (5,3-86) i rekla je da je nizak,mada ne strašno(tako mi je barem rekla)




ena30 -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (19.11.2009 9:39:47)

da utrogestan zna snerediti ciklus, ja sam ga koristila i nikad ne bi dobila men dok ga ne bi prestala koristiti, al opet sve je to individualno nekima je čak pomogao da sredi cikluse




TMand -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (19.11.2009 21:59:51)

ja sam vadila progesteron 21. dc i bio je 3,1nmol/l. jos uvijek nisam nalaz odnjela doktorici pa jel mi netko moze malo pojasnit kakav je! inace imam malo dulje cikluse oko 32-34 dana... i to samo zadnjih par mj.,prije je znalo bit i 50 dana!




Anoniman -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (20.11.2009 8:56:36)

Volila bi da ti mogu pomoć ali stvarno ne znam te mjerne jedinice nmol/l kao šta si navela.Meni je bilo 20,7 ali nije bilo tih oznaka.On treba 21.dan biti između 5,3-86 više prema gornjoj nego prema donjoj granici,ali ako ti je 3,1 ne vjerujem da je mjeren prema ovom principu,možda neka druga metoda.Možda je ovo glupo šta sam napisala,ali eto nisam pametna.

Pozz....




Anoniman -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (20.11.2009 9:11:33)

Ušla sam u stranicu endolabor.kbsm.hr pa sam pogledala vrijednosti.Izgleda da stvarno to je izraženo u nmol/l samo meni nije pisalo.Ako ti je lutealna faza onda ti je dosta nisko.Morat će ti podignit razinu,jer po ovome nema šanse da ti se plod zadrži.




TMand -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (20.11.2009 17:28:42)

ma ni ja se na razumim,ali nisam jos stigla otici kod dr. s nalazom. ja sam pratila ovulaciju s lh trakicama,i prvi dan kad sam ugledala testnu crticu bilo je 16 dc,ali je bila slaba...tako da sam ako je bilo ovulacije,ovulirala mozdaa 17.,18. ili 19. dc. a onda ako sam vadila 21 dc progesteron mozda je i zato nizak. je kazu da bi se on trebao vaditi 21 dc,ako su ciklusi "uredni-skolsku,28 dana"...tada je ovulacija sredinom ciklusa i prodje tjedan dana dok se vadi progesteron. a meni je onda proslo 2,3 dana napominjem ako sam ovulirala...




Leva -> RE: progesteron, utragestan, dabroston (29.11.2009 17:50:14)

Nasla sam u apoteci Dina na Otoci Utrogestan po cijeni od 16 KM u drugim apotekama je 18 KM.




Amelaa RR -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (27.1.2010 9:23:10)

Prebacivanje postova s teme Dabroston
IZVORNA PORUKA: bejbiblu

Cao drage.Pijem dabroston tablete.Jer su mi neredovne menstruacije(policistični jajnici)i planiram trudnocu.Međutim kako ga pijem,evo druga menstruacija zaredom mi traje dva dana,a treći dan sukrvica .Meni to i nije baš normalno,no doktor kaze da jeste,jer nesto sto je poremećeno dovodi se u normalu.Mozda bih ja trebala otići opet doktoru?Da li je neka od vas imala slična iskustva?Hvala


IZVORNA PORUKA: travnicanka

taj sindrom policicticnih jajnika je izgleda jako cest.Ja kad sam zasnala da imam policistcne jajnike uzasno sam se prepala i umislila se ja necu moci imati djece to je sigurno,buduci da su mi menstruacije bile tako neredovne sa oskudnim krvarenjem.Ja sam samo pila dva puta po  dva mj.diane 35 idrugi put kad sam pila bila sam vec u braku trebala sam piti tri ,zasnji mjesec sam na svoju ruku prekinula i dobila jako obilnu mnstruaciju i isti mjesec ostala trudna.Poslije prvog poroda sve doslo u normalu ,malo vise od dvije god.poslije sdam rodila i drugo dijete.Nemoj se sekirati to nije nista tako opasno lako se lijeci.Evo ja sam ti primjer!!!!!!


IZVORNA PORUKA: alesijas

meni je doktorica dala da pijem dabroston tablete 2x1 na dan da mi zaustave krvarenje koje sam imala nakon pregleda gdje mi je ustanovila da ima trudnoca ali i da ima neko krvarenje,pa mi je zbog tog krvarenja dala te tablete...međutim meni je krvarenje trajalo 7 dana  tako da mi te tablete nisu nista pomogle, a poprilicno su skupe


IZVORNA PORUKA: bejbiblu

Nisu bas ni jeftine.Ali netreba stediti ako je zdravlje u pitanju.Postoje sigurno neke kojeti odgovaraju.Mozda da promjenis doktoricu?Da vidis drugo misljenje.



IZVORNA PORUKA: Ivona

Dabroston je lijek koji spada na listu esencijalnih lijekova.
Trebate otici kod svog doktora opste prakse sa nalazom od ginekologa(na kojem vam je preporucen dabroston) i on ce vam napisati recept.U tom slucaju placate participaciju od 12,5 KM.
I ja sam to slucajno saznala,a prvu kutiju sam platila 27KM.

Svi su oni jako oprezni i sutljivi kada nas trebaju upoznati s nasim pravima,a kada nam trebaju nesto naplatiti,tu su!!!

Ja sam u 9 sedmici trudnoce i pijem dabroston vec 20-tak dana(da bi se plod ucvrstio),a uzimat cu ga najmanje do 4-tog mjeseca.Mislim da vrijedi nabaviti recept...


IZVORNA PORUKA: biljana

Danas sam se raspitivala za dabroston tablete i ne daju ih vise na recept, a cijena im je izmedju 28-30 maraka pa ako neko zna nesto vise neka mi javi.


IZVORNA PORUKA: lejlašh

Biljana, esencijalna lista zavisi od kantona, znam sigurno da su u ZE-DO kantonu na esencijalnoj listi, uz participaciju, a za ostale kantone  ne znam. Odakle si?

IZVORNA PORUKA: bejbiblu

Drage moje!Pijem dabroston već 6 mjeseci.Evo drugi ciklus zaredom mi kasni po 7-8 dana,znači uz pomć dabrostona.Znam da nisam trudna.Očajna sam kao nikad.


IZVORNA PORUKA: shirly

Dabroston tbl.- progesteron,  idi 50% na recept a 50% pacijent plaća a koštaju oko 29,00 KM.
U 9 nedjelji trudnoće sam prokrvarila i moja doktorka mi je prpisala dabroston po 2 tbl na dan. Popila sam samo tu jednu kutiju i sad za sad je sve OK. :)


IZVORNA PORUKA: Antigona

I ja sam u početku trudnoće radi krvarenja pila jedan mjesec Dabroston 2X1 na dan.
Poslije sve bilo ok.
bejbiblu jesi li probala da potražiš i drugo mišljenje ljekara. Možda postoji neka druga terapija koja bi tebi odgovarala?
Samo polako i uporno kažu da za sve treba rješenje samo ga treba naći .
SRETNO!



IZVORNA PORUKA: Okarica

Meni je moj privatni ginekolog rekao da zbog povremenih bolova u leđima preventivno moram piti Dabroston, ali budući da je skup da  odem u ambulantu porodične medicine i da mi dr. napiše recept. Tako sam i uradila. U Sarajevu je Dabroston na listi esencijalnih lijekova i ja sam ga platila nekih 10 KM, naravno uz recept i ovjerenu knjižicu. Čula sam da ovaj lijek i nije dobro piti u trudnoći, ako baš ne moraš, jer porod može biti težak. Navodno se plod toliko učvrsti da teško izlazi. Jesam slikovita. Uglavnom, ja ga na svoju odgovornost ne pijem. Rečeno mi je da ga pijem u 10. sedmici, popila sam možda par tebleta i prestala. Kontam, bit će ono što je suđeno. Ne želim da pijem takav lijek preventivno. Moj dr. nije uzeo u obzir da imam skoliozu i da me leđa od toga bole. Osim toga, nisam nikad prokrvarila, a evo hvala Bogu dogurala sam do 14. sedmice i sve OK. Nadam se da će sve biti u redu sad u petak na kontroli.
Eto toliko od mene. Pozdrav! 


IZVORNA PORUKA: budućamama

Draga, sretno ti sutra na kontroli. Držim ti fige da je sve ok. Pusa

IZVORNA PORUKA: Okarica

Hvala ti, javljam šta je bilo. Nadam se da će mi možda reći spol. Ja jedva čekam, ali tatica nešto nije zainteresovan da sazna. Kaže da je za njega bolje da ne zna. Malo sam skrenula s teme, ali nema veze. Čujemo se!

IZVORNA PORUKA: ivancica

Pozdrav svima! Nova sam (samo na registraciji, citam vase postove vec danima, pa sam se odlucila registrovati).

I ja sam zbog ciste na oba jajnika i dvoipomjesecnog neprestanog krvarenja pila dabroston, 2x1. Krvarenje je prestalo za tri-cetiri dana, a ciste velicine 10 cm i 6 cm za mjesec dana su se osusile, pukle, nestale....nije ni bitno, bitno je da ih vise nema.
Meni je njegovo velicanstvo, dabroston pomogao, a sad aso u fazi "oplodjavanja"

IZVORNA PORUKA: eris

ivančica, dobro došla. Evo ja već godinu i pol pokušavam zatrudnjeti ali ništa. Sada kada sam promjenila ginekologa, ovaj mi je uveo dabroston od 11-25 dana ciklusa, jer posljednjih mjeseci imam kratka i neiredna krvarenja svakih 28 dana. On je izgledao tako samouvjereno da ću u roku od tri mjeseca ostati trudna, pa sam mu se rado prepustila.
nego cure, ja sam sva napuhana, stomak mi je ko u trudnive i nonstop idem na WC, ma piškim 20 puta dnevo. Je li moguće da je to od dabrostona?
I ponekad sam teška poslijepodne i zna me glava gadno zaboliti, a inače me ništa ne boli!
Pišite mi o vašem doživljaju dabrostona

IZVORNA PORUKA: Pilka

Draga eris ja sam pila dobroston gotov dvije godine non stop. Od 16-26 dana ciklusa i jesam se malo osjecala napuhanom ali nikakav drugi simptom. Kad sam ga pila menzes mi je bio tacan u bobu i trajao je 6-7 dana. Moglo bi se reci da je bio obilan. Kao sto vidis sve drugacije reagujemo na njega. Ja ti maco draga zelim sto prije trudnocu i jednu maju sjatku bebicu.
Velliki kiss




IZVORNA PORUKA: eris

Pilka, hvala ti na odgovoru. Nego, reci mi ako zadnje tablete pijem u srijedu 28.05., kada da očekujem menzes, odnosno koje je tvoje iskustvo!
Kako trudnoća, vjeruj mi da će to tako brzo proći i zato uživaj u svemu, i jedi zdravo, šetaj, vrijeme je divno za šetnje.

IZVORNA PORUKA: sabinas

eris,ja sam pila daboroston do 23.DC i na 28 DC mi je dosla ...Tako da ti je tu negdje taj period,od 2-7 dana od posljednje tablete.

IZVORNA PORUKA: Pilka

IZVORNA PORUKA: eris

Pilka, hvala ti na odgovoru. Nego, reci mi ako zadnje tablete pijem u srijedu 28.05., kada da očekujem menzes, odnosno koje je tvoje iskustvo!
Kako trudnoća, vjeruj mi da će to tako brzo proći i zato uživaj u svemu, i jedi zdravo, šetaj, vrijeme je divno za šetnje.


Draga moja Eris ja sam najcesce dobivala 3 dan od zadnje tablete. Dakle ako je to 28.05. onda 31.05. sam dobivala i to obicno ujutro odmah. I uvijek mi je redovno bilo osim ako se ne prehladim pa mi dodje dan kasnije. Ja se nadam da ti uopste neces dobiti pa i da ces mi se pridruziti u tudnoci. Naravno kao i sve ostale koje vec nisu.
Sto se tice moje trudnoce malo sam u panici dok cekam taj svoj  pravi pregled. Obzirom da se puno nije vidjelo na prvom rekla mije da dodjem za dvije sedmmice i to pada u ponedeljak. Uff.. ko ce ga docekati. Malo sam nervozna ali hajde de ... Nego hajde se vi meni pridruzite jer ja vas cekam pa da zajedno idemo na forum trudnoca. Ja se jos tamo nisam preselila jer cekam vas...hihihi ...hajde pozurite se drage moje pa da aBd idemo u junu zajedno tamo sve....
Ljubim vas



IZVORNA PORUKA: eris

ma ne brini se, ne treba se brinuti ako nema razloga!
Ja sam prvi puta bila trudna sa 20 godina, studirala sam, i 1. ultrazvučni pregled mi je bio zakazan ovako nekada u maju, u mom 6. mjesecu trudnoće. meni iskrsnuo ispit na fakultetu i ja odem i položim ga. Kada sam bila na 2. ultrazvuku(meni je to bio prvi puta) doktor me iskrotikovao i rekao: Sad ti mogu samo reći da nosiš djevojčicu, za ostalo je sve kasno!
Evo je sada, mašalaha, skoro 12 godina, visoka, pametna i lijepa, a što zna odgovorit tek!!!
Zato uživaj, hrani se zdarvo, i mani se poroka!


IZVORNA PORUKA: marija_sa

I ja sam kao i vas vecina zabrinuta jer sam upravo pocela da koristim DABROSTON.Pijem ga 10 dana 2x1.Jutros sam dobila mjesecnicu pa me interesuje dali neko moze da mi pomogne oko plodnih dana jer mi je doktorica rekla da postoje neka dva ili tri dana kad imam velike sanse da zatrudnim.Zna li neko koji su to dani od dana uzimanja poslednje tablete ili prestanka menstruacije.Jutros sam dobila......

IZVORNA PORUKA: bebana27

ja imam isto desni jajnik policisticam ali sam pila  dobrostan tablete.intersuje me da li te tablete dobrostan mogu da se uzmu bez lijecnickog recepta ili bi morala da idem kod lijecnika da mi ih propise?




Amelaa RR -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (27.1.2010 11:17:27)

Prebacivanje postova s teme Dabroston
IZVORNA PORUKA: Vedica

njih moras na recept
ja sam zadnja dva ciklusa pila 5x2 tablete da izazovem krvarenje posto mi je mjesecnica kasnila duze vrijeme a nije bilo trudnoce


IZVORNA PORUKA: bebana27

ja imam uvijek redovnu mjesecnicu medjutim jednim mi je kasnila 15 dana i kad sam otisla na pregled doktorica mi je rekla ima jedna tacka ali ne znam sta je to medjutim kad mi je uradila ginekoloski pregled ja sam prokrvavila i dobila jake bolove u donjem djelu stomaka

IZVORNA PORUKA: bebana27

vece
ivona ako si tu reci mi da li te tablete pomazu da zena zatrudni

IZVORNA PORUKA: vjestica

bebana27 dabroston kao ni bilo koji drugi lijek ne smiješ uzimati na svoju ruku, niti ti bilo ko od nas može reći šta će ti pomoći da zatrudniš
za sve se konsultuj sa ljekarom


IZVORNA PORUKA: bebana27

naravno da i nebi uzela bez ljekara mada se sad samo informisem pa tek nekad kasnije budem o tome razmisljala ali je bitno sve znati

IZVORNA PORUKA: anitaMO

tako je dr.odredjuje terapiju ali kad mu doneses sve nalaze.ako ti je potrebna .

IZVORNA PORUKA: bebana27

pila sam ja pogresnu terapiju ali bi prvo pokusala cajem a ako ne uspije onda bi pokusala sa tabletamo jer tek sam 7 mjeseci u braku toliko i pokusavam

IZVORNA PORUKA: anitaMO

pa jesi vadila nalaze.hormone,secer,prolaktin.itd.kakvi su ti.

IZVORNA PORUKA: bebana27

ja sam 5 mjeseci isla kod jedne doktorici i nikad mi nije dala da radim te nalaze medjutim mi je rekla da imam desni jajnik policistican i dalje mi nije govorila sta mi je jer kad sam je pitala kaze mi da mi mora objasnjava od gimnazije pa do fakulteta i medjutim ja sam prestala ici kod nje i na internetu sam trazila odgovor na moje pitanje i sad sam se ovdje ukljucila pa da vidim tudja misljenja i iskustva

IZVORNA PORUKA: vjestica

otiđi kod drugog ljekara i uradi osnovne nalaze - papa test, briseve, hormone

IZVORNA PORUKA: bebana27

isla sam kod 3 razlicita doktora i medjutim su mi svi drukcije govorili i kad sam trosila ovu terapiju drugi mi je doktor rekao da je odma prekidam jer je ne smijem koristiti jer je prejaka za mene jer nisam radjala

IZVORNA PORUKA: Aquarius

bebana 27
evo sta je meni rekao moj doktor za dabroston. U 12. mjesecu prosle godine sam imala spontani. Poslije toga, u januaru, doktor mi je predložio da uradim PAPA test i hormonalni status. Hvala Bogu pa mi je PAPA test bio uredan, ali sa hormonima i nisam bila bas OK. Bio mi je jako nizak progesteron i zbog toga sam pola godine trosila dabroston od 15 do 25 dana ciklusa (2x1). Doktor mi je rekao da nakon nekog vremena tijelo samo pocinje luciti vise progesterona. Prosli mjesec ga nisam pila (po preporuci doktora) i ostala sam trudna. Inace dabroston (progesteron) ima veliku ulogu u zaštiti trudnoće jer čuva plod. Ne znam da ima ikakvu ulogu u zatrudnjivanju. Takođe pomaže kod neredovnih menstruacija, nefunkcionalnog krvarenja ( prije dvije godine sam također trošila dabroston je sam zbog ciste na jajniku krvarila skoro mjesec dana). Savjetujem ti da ga ne trošiš na svoju ruku, nego samo po preporuci doktora. Trenutno, pošto sam trudna (6. sedmica) pijem dabroston 3x2 tablete dnevno i plus svako treći dan dobijem progestron injekciju. To je zbog očuvanja trudnoće jer sam već imala spontani.
Kao što vidiš imam dosta iskustva sa dabrostonom . Nadam se da sam ti bar malo pomogla.



IZVORNA PORUKA: mnn

Pila sam i ja dabrostone prije par mjeseci, jer mi je stalno kasnila i stvarale su mi se ciste na jajnicima,pa onda nisam imala ovulaciju..sve mi se bilo poremetilo.Mogu reči da zahvaljujuči dabrostonima sve je uredu, puno su i pomogli kod regulacije ciklusa i sve se nekako vratilo kako treba, a nakon dva mjeseca što ih nisam uzimala ostlala sam trudna, tako da oni imaju dobru učinkovitost, ali ih nesmiješ piti napamet. Posavjetuj se sa lječnikom, oni nisu štetni, kod cista na jajnicima mogu ti pomoči.

IZVORNA PORUKA: Lilly

Sta mislite da li se od njega deblja?
Ja sam uvijek bila mrsava ali od kada sam ga pocela piti u kombinaciji s klomifenom, kao da mi je stomak poceo rasti a nisam .
Inace imam jako uredne cikluse ali mi je dr. propisala dabroston od 21dc (5dana), kako bi se sanse za trudnocom povecale. Kaze da pomaze ako ima nekih upalica, nekih sitnih preprekica, da bi se plod zadrzao. Meni nije pomoglo jer ploda nije bilo . I dalje dobijam tacno na vrijeme, sa i bez dabrostona

IZVORNA PORUKA: mnn

Nisam čula da se deblja od dabrostona, ja sam ga pila ali se nisam udebljala.Nisu to pilule, nemaju veliku koncentraciju hormona da bi se udebljala osoba koja ih pije.

IZVORNA PORUKA: proljeće

Lilly i ja sam ga pila isto u kombinaciji sa klomifenom ali i samog ali se draga moja ne deblja od njega (možda malo,neznatno) nego od klomifena to su mi potvrdili mnogi.

IZVORNA PORUKA: Lilly

... (možda malo,neznatno) nego od klomifena to su mi potvrdili mnogi.

Da, malo, ali na mrsavoj osobi se svaki gram primjeti . <pila sam i sam klomifen nisam nista primjetila dok mi nije ukljucen dabroston + neki vitamin za plodnost. Mozda ta kombinacija deblja, ipak su to hormoni a svako od nas razlicito reaguje.


IZVORNA PORUKA: budućamama

Evo i meni je danas uključen dabroston da ga pijem 2x1 zbog krvarenja koje sam dobila na 11 DC i trebam ga piti do 25DC, s tim da su šanse da se O desi jako male, jer je ovo krvarenje nastalo zbog disbalansa hormona.
Interesuje me da li je neko bio u sličnoj situaciji i da li moguće da se desi O i začeće u ciklusu kada se koristi dabroston?

IZVORNA PORUKA: lotos

cao b.mama pa meni se to desilo.. ja pijem dabroston vec 4 mjesec..on ne smeta ovulaciji..ja ga sad pijem a pila sam i klomifen, nadam se da sam ti bar nesto poz rekla

IZVORNA PORUKA: budućamama

Hvala ti mila
Znači ipak postoji mala šansa...
Opet red, rad i disciplina....
Ako ništa, bar ću MM obradovati

IZVORNA PORUKA: lotos

nema na cemu .... ima nade zasto ne

IZVORNA PORUKA: vildana26

Ja pijem dabroston 2x1 od 14 do 28 DC uravo radi disbalansa hormona, koji su doveli do izostanka ovulacije i skracenja druge faze cikljusa.Uključen mi je dabroston zajedno sa bromergonom, da regulise hormone, ureduje ovulaciju, što znaci da ti dabroston nikako ne moze otezavati začeće, nego ti navali mozda bas sad uz njega upali.U svakom slučaju sretno!

IZVORNA PORUKA: felix

meni je dokt.dao dabrason zbog bolova u stomaku a nisam krvarila pijem ih 2X1i pit cu ih svih 9.mjes.tako je rekao ispila sam jednu kuticu ali bolovi nista nepopustaju i dalje naleti bol,pa kupujem opet drugu one kostaju 15km.





Amelaa RR -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (27.1.2010 12:00:47)

Prebacivanje postova s teme Dabroston
IZVORNA PORUKA: vjestica

ja mislim da dabroston ide na recept i da ništa ne plaćaš



IZVORNA PORUKA: Aquarius

IZVORNA PORUKA: budućamama

Evo i meni je danas uključen dabroston da ga pijem 2x1 zbog krvarenja koje sam dobila na 11 DC i trebam ga piti do 25DC, s tim da su šanse da se O desi jako male, jer je ovo krvarenje nastalo zbog disbalansa hormona.
Interesuje me da li je neko bio u sličnoj situaciji i da li moguće da se desi O i začeće u ciklusu kada se koristi dabroston?


Tek sad vidim ovaj post. Ja sam isto pila dabroston zbog disbalansa hormona. Da budem precizna, zbog niskog nivoa progesterona. Dabroston samo nadoknađuje nivo progesterona u drugoj fazi ciklusa, kada bi on trebao prirodno da raste. Naravno da dolazi do ovulacije i začeća. Barem sam ja ostala trudna dok sam bila pod terapijom dabrostonom. Jedini problem je što sam morala pred kraj svakog ciklusa ići na UZ, jer je problem ako dođe do začeća a prestane se piti dabroston (može doći do krvarenja i spontanog pobačaja).

Nadam se da će ti terapija uroditi plodom. U svakom slučaju, sretno.


IZVORNA PORUKA: gerberka

draga bejbiblu...ja pijem dabroston i nista mi se slicno nije desilo..naime, rijesio me mucnih PMS-ova samo me dan prije  glava boljela i sve islo glat! ciklus mi trajao 6 dana. Naime, ja sam pocela dabroston zbog neredovnih menstrucaija, također bez trudnoce,,ali pijenju dabrostona su prethodile pretrage svih hormona..tako da sam ti ja na ovom foumu najvise na temi visok PRL. Za sve one koje imaju neredvne cikluse prvo trebaju kontrolisati hormonski status, a sto se tebe tice meni je moj ginic rekao.."bilo kakva cudna krvarenja, JAVI SE.. ili ako ne dobijes..JAVI SE..Ipak je to ciklus i cudno mi je da traje 2 dana??sta je sa ostalom nakupljneom prljavom krvlju da prostis? Dakle, posavjetuj se sa jos nekim ginicem..mozda u misljam ali mislim da to tako nebi trebalo biti..pa bar sam ja imala uzasan poremecaj..dobivala sam svaka 3 mjeseca, hormona za zacece nisam ni imala, prl mi bio luđacki visok..pa poslije nalaza i pijenja dabrostona dobivan noormalno..tacnoo u dan..hvala Bogu Dragom!
Eto toliko...Sretno..i ne sekiraj se...jer meni ginic kaze da zene u 80% slucajeva pate od hormonskog poremecaja..pa sto bi mi bile izuzetak??

gerberka

IZVORNA PORUKA: brzamala

hej drage moje.Ja sam nova ovdje ali stara sto se tice policisticnih jajnika.Pijem dabroston vec dva ciklusa i zasad dobro reagujem na njega.Imam i poremecaj hormona,neredovne menge.U braku sam 3,5 god. i nemam djece a tako bih htjela.sory zbog duzine posta

Ono sto mene zanima je da li je neko sa pcos zatrudnio uz terapiju dabrostonom?


IZVORNA PORUKA: gerberka

ja pijem dabrostin i ginic mi je rekao da ako mi izostane menstruacija da dođem jer moze biti trudnoca..dakle, moze se tzatrudniti..kako sam ja shvatila dabroston ako nema trudnoce utice na redovne ciluse, ali ako se zakaci "podrzava"v trudnocu..milsim da zene koje prokrvare u trudnoci dobiju dabroston da to regu,llise..samo naprijed...sex, sex, sex..i ne brini za dabroston on ti moze pomoci a ne odmoci

i meni su PCOS i zato pijem dabroston da  se smanje ili nestanu ciste i odmah akoBogda bude 



IZVORNA PORUKA: brzamala

E Gerberka,nadam se da ce tako i biti tj. Ako ti nije problem da napises kakvi su kod tebe ciklusi,pijes li jos nesto uz dabrice,hormoni i koliko si u braku?Sory sto ispitujem ali znam kako je tesko kad nema bebe a tako je zelimo i mislim da je puno lakse kad razmijenimo iskustva sa nekim ko ima istu situaciju. Sory jos jednom ako si vec pisala o tome,nisam citala sve postove

IZVORNA PORUKA: gerberka

evo mene..nisam jos u braku, al ako dođe  nije mi ni to problem...ja sam ti draga duuugo vodila bitku sa neredovnim menstruacijama..desavalo se da dobijem svakih 45 - 50 dana...a do tada boli me i dusa i tijelo! odem kog ginica - vadi hormone. prl mi je bio katastrofa..poslao m na magnetnu hipofize da vide imam li adenom na hipofizi - neka vrsta doborcudne izrasline--nasli na snimku jedan mm necega kazu neije adenom valjda od seruma koji se nakupio od prl..pila samo 2 sedmice bromergon..ponovim hormone - odlicni hvala Bogu ( nadam se da ce tako biti i u februaru na kontroli ) i onda mi dr ukljuci dabroston. pijem ga 16-ti dan ciklusa u trajanju od 12 dana po 2 ntbl..prekinem i dooobijem nikakvih tegoba sve super..vadila sam i hormone stitne i snimala je i hormone nadbubrezne i takoiđer uzv i sve ok! eto idem u ufebruaru opet na kontrolu

IZVORNA PORUKA: Leva

Evo mene opet na Dabrostonu ovaj ciklus. Nakon stimulacije Klomifenom imam zaostalo zuto tijelo zbog kog sam prestala uzimati Klomifen. Nadam se da ce mi Dabroston pomoci da ga se rijesim pa da mogu u nove podvige

IZVORNA PORUKA: slacka

pozdrav svima!
ja sam dabroston pila prvi put 2005 godine zbog policističnih jajnika koji su mi onemogućavali trudnoću, doktorica mi je predložila da ih pijem 10 dc i tako deset dana, nakon druge kure sam ostala trudna i rodila prekrasnog sinčića kojemu se sada tri godine. Sada već neko vrijeme pokušavam drugu trudnoću ali ovulaciuja je nemoguća vjerovatno zato što su mi jajnici prekriveni cistama koje su sada malo drugačije nego prije, redovne su mjesečnice ali jako kratko traju, krvarim po 2 dana a nekoliko dana prije imam smeđi čokoladni iscjedak, užasne bolove u leđima i stomaku, i tako zadnja dva mjeseca...danas mi je doktorica opet predložila dabroston 14 dc 10 dana. Iskreno se nadam da će mi i sada pomoći kao i prvi put. Ispričavam se ako sam bila duga...pusa svim budućim mamama na dabrostonu!

IZVORNA PORUKA: merima85

pozdrav svim
zelim bebu,ali me jak strah da moyda nemam neki hormonalni poremecaj jer evo pokusajemovec 8 mesecii nista a zadnje mi menstruacije jakokasnile i imala neki smedji iscjedak bila kod dr i rekao da je sve ok



IZVORNA PORUKA: Leva

Prije svega Merima 85 dobro nam dosla
Prema medicinskoj literaturom sterilitetom se smatra ako u periodu od godinu dana praktikovanja odnosa bez zastite nije doslo do zaceca.
Smedjkasti iscjedak moze biti znak upale a ako ti je ljekar rekao da je sve u redu onda za sada nema razloga da brines.
Hormonalni problem imas ako imas neredovne menstruacije, pojacanu maljavost, ciste i sl.
Ako su ti do sada ciklusi bili uredni a nekoliko zadnjih nije to moze biti rezultat stresa.
Puno srece i zelim ti skoru

IZVORNA PORUKA: merima85

hvala na utjesnim rijecima
nadam se da je tako kako kazes .
duze vremena citam ovdje po forumima i jedva cekamda budem i ja
cikluse sam uvijek imala tacne. ali me strah imam malo visekila pa sam citala da je jako tesko ostati trudan ako imas prekomjernu tezinu.pozz


IZVORNA PORUKA: brzamala

slacka super pa ti je tako brzo uspjelo sa dabrostonom,nazalost i moj muz ima oligospermiju pa to dodatno otezava.Ja evo,treci ciklus ih pijem i super reagujem,treci dan nakon zadnje tablete dobijem,i sutra bih trebala dobiti.Jesi li ti pila ikakvu drugu terapiju i kakvi su ti ciklusi bili?I jos jedno pitanjce,kod kojeg si ginekologa bila?

IZVORNA PORUKA: vjestica

jedna svježa informacija o dabrostonu, on od neki dan ide 100 % na recept

IZVORNA PORUKA: vjestica

nisam ga kupovala jer mi nije nikad trebao
neki dan je bila priča na forumu oko dabrostona, neko je rekao da plaća pola cijene, a neko da ne plaća ništa, pa sam danas pitala u apoteci magistricu farmacije
kaže ona ja dabroston košta 29 km, donedavno se na recept plaćalo pola, a od neki dan 100 % ide na recept
tako da je to provjerena informacija


IZVORNA PORUKA: gerberka

drage moje, ja pila dabroston i ne dobivam vec 6-ti dan nakon prestanka pijenja:-( a udajem se za 10 dana.dal se ikom desilo da ne dobije poslij e dabrostona, a nije trudna...jubimmmmm..odgovorite mi pls...mozda je od stresa..sve ove pripreme za vjencanje

IZVORNA PORUKA: brzamala

draga gerberka, nakon prestanka pijenja dabrostona ,u principu dolazi 3-7 dana.E sad dok.kazu da ako duze izostane,moze biti iz dva razloga:veci hormonski poremecaj ili trudnoca.Ne znam koji dan nakon prestanka pijenja ti je  prije dolazila,ali se nadam da kasni zbog jednog ,naravno ako je to i tvoja zelja Meni uvijek dode treci dan nakon zadnje popijene tablete.Javljaj novosti

IZVORNA PORUKA: gerberka

draga moja, hvala ti puno na odgovoru..ja sam inace dibivala uvijek nakon jednog dana po prestanku pijenja..nemam nista protiv ako bude beba, udajem se za 10 dana:-)) ali mi naumpade da sam nedavno pila antibiotike zbog upale mokracnih kanala pa ako budem trudna pitat cu ginekologa moze li to nastetiti bebi sto sam pila..inace pazimo se, pa ne znam bas da imam sanse da sam trudna..ali da mi nije zelja..ne mogu da kazem
pusa draga moja i cujemo se akoBogda


IZVORNA PORUKA: gerberka

meni je danas 7 dan kasnjenja, zvala sam ginekologa, rekao je da cekam jos 7 dana s obzirom na moj hormonski status..eto pa cu vidjeti..ipak bih voljela da u vjencanici budem lagana, cista , da mogu plesati i kretati se bez tereta..mislim na ovu napuhanost..tako mi je svaki put pred ciklus..

javljam sve naravno






Amelaa RR -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (27.1.2010 12:19:34)

Prebacivanje postova s teme Dabroston 
IZVORNA PORUKA: sarah25

pozdrav svima
čitam ovu temu i nalazim se skoro u svakoj priči
naime, imala sam neredovite mjesečnice, doktor mi je propisao da pijem dabroston od 16DC-25DC i pijem ga već dva mjeseca i mjesečnica mi dolazi točno 28.dan, moram piti dabroston još jedan mjesec, ali ja se trudim i nadam trudnoći!
Gerberka puno sreće u budućem životu i ako ti ne dođe za koji dan uradi test, možda bude dvostruko slavlje

IZVORNA PORUKA: mnn

koliko sam ja dabrostona samo popila više ni broj ne pamtim...ali sam ih pila i dva mjeseca prije trudnoče...i odmah nakon što sam prestala ostala sam ..ma isprve...vjerovatno su mi pomogli i dabrostoni. te tablete su me puno puta spasile...od bolova...

IZVORNA PORUKA: ivancica

ja sam od jučer na dabrostonu (od 16 - 26 dana ) i podigla sam ga na "zeleni receptić", BESPLATAN JE .....JUPPPPIIIIIIIIIIII
Nakon toga prvih dana aprila idem na UZ i onda njegovo veličanstvo KLOMIFEN!!! a nakon 5 dana kolimefa TRUDNOĆA: jeeeeee...

joj luda sam skroz, valjda je od dabrostona. ma sigurno jeste.


IZVORNA PORUKA: nikita

eh i ja se vadim da sam malo pukla od dobrostona 

IZVORNA PORUKA: Lady26

Pozzz, ja sam juce bila na UZ i u 6-toj sam sedmici trudnoce , doktorica mi je dala da pijem dabroston, sto me je zabrinulo ali kaze da se ne brinem jer ne steti plodu nego ce ga ojacati (imam blage grceve i bolove pri dnu stomaka pa zbog toga)...i sad mi je lakse kad citam vase komentare, jer vidim da vas dosta pije i da nije opasan. 

IZVORNA PORUKA: brzamala

pozdrav cure.Imama neke male nedoumice pa ako je neko imao slicno iskustvo ,voljela bih ga cuti,jer stvarno ne znam sta da mislim.Pila sam dabroston radi PCOS-a 6 mjeseci i sve je bilo ok.Treci dan nakon zadnje tablete sam svaki put dobila i menga je trajala 6-7 dana.Tako je bilo i ovaj put,s tim da mi je menga bila jako cudna,slaba,vise je bilo smede ili svjetlo roze nego sto je bila prava krv,i trajalo je 4 dana,s tim da mi preko noci nije bilo nista.Danas mi je 5 dan i menga je skroz prestala a ja imam sve simptome kao da cu dobiti:nervoza,divljanje hormona,napuhan stomak,mucnina,cak i lagana nesvjestica.Pomislila sam da ipak nije trudnoca ali mi nesto tesko povjerovati jer sam imala krvarenje.Ne  znam zaista.Mozda su mi se malo hormoni poremetili a i to mi je cudno jer sam pila dabroston.

IZVORNA PORUKA: merima85

pa brzamala uradi test, ja pijem dabroston evo vec 2 ciklusa i nikad mi nije smedje  sa njima . l to se cesto pojavljuje u trudnoci  pa sta fali  uradi  test  i znati  ces.

Da li je tko uz pomocu dabrostona  brzo zatrudnio???  


IZVORNA PORUKA: brzamala

joj hvala vam cure na lijepim zeljama,ali  sve kontam ,ma nema potrebe da radim test,to su se meni nesto hormoni uzburkali.A zaboravila sam napisati i da su mi grudi nekako teske i nekoliko puta sam ustuknula kad sam ih dotakla jer sam osjetila neugodan bol.E sad ste mi dale nadu,mozda ja ipak sutra kupim testic,pa da budem sigurna.Uglavnom vam javim rezultate

IZVORNA PORUKA: brzamala

IZVORNA PORUKA: marinela

Brzamala pa nisi nam nista javila i mi ko na iglama
 
Javila bih ja vama da ima novosti ali nisam uzimala test,jer sve kontam  da sam neki virus pokupila ili mi se hormoni uzburkali.Sinoc sam u 2. sata ustala i povracala i danas osjecam mucninu,ali i zato mislim da su krivi jucerasnji cevapi sa kajmakom ne znam stvarno.Pusticu da prode nekoliko dana,pa ako budu hormoni,ili neki virus ili nesta drugo valjda ce proci,pa ako ne prode onda cu raditi test.Iskreno ne mogu da vjerujem da je trudnoca pa sve nalazim neke uzroke a,zaista se ne osjecam kao inace.Hvala sto mislite na mene,javim vam cim bude nekih novosti.Pusa i


IZVORNA PORUKA: nadada

Drage moje, evo ja sam se tek učlanila jer vidim da komentirate dosta toga. U braku sam godinu dana i jos nema bebe. bila sam kod doktorice danas i prepisala mi je dabroston, nemam policistične jajnike, hormoni su mi u redu pa me zanima zna li mi tko reći čemu zapravo dabroston? Je li on pomaže pri zatrudnjivanju?

IZVORNA PORUKA: Arijana2

Meni je doktor dao dobroston prvih par mjeseci trudnoce,radi ocuvanja trudnoce,da bi se plod ucvrstio,mislim da smanjuje kontrakcije materice.





mila132 -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (27.1.2010 16:00:02)

Meni je dr.prepisao utrogestan da stavljam vaginalno 2-gi dan od inseminacije izutra i uvece.koristila sam ga 1 mes. [sm=hudicek1.gif]mi jwe stigla ,insem.nije uspela i nisam ga vise koristilaž




malena27 RR -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 10:17:38)

prenos postova sa duple teme:


Je li iko koristio utrogestan kapsule i kakvo imate iskustvo s njima? unaprijed zahvalna! Pozdrav [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
 


Ja sam koristila utrogestan kapsule  2 puta dnevno  po dvije  , vaginalno  nekih 10 sedmica .  Nikakvih nuspojava nije blo osim sto su mi sacuvale trudnocu 



Ja sam ih koristila poslije inseminacije (koja nažalost nije uspjela) i nabrekle su mi grudi, a bradavice su bile tvrđe.  One se piju za očuvanje trudnoće i ustvari predstavljaju hormon progesteron.



Vidim da ova tema vec neko vrijeme nije aktivna ali se nadam da ce mi se neka ipak javiti. Kao terapiju koja ce sprijeciti  eventualno krvarenja dobila sam utrogestan. Buni me malo sto mi je receno da ga koristim oralno mada na upustvu stoji da u prva tri mjeseca lijek treba koristiti vaginalno. Otkako ga koristim boli me u predjelu jajnika onako kao da sam se dobro prehladila. Je li neka od vas imala slicno iskustvo???



ja sam ih  koristila odmah na početku trudnoće.od prvog dana za očuvanje .3x2 vaginalno ,kad sam prokrvarila onda sam prešla oralno.



ja sma utrogestan ujutro uzimala oralno , a navečer vaginalno, tako mi dr,. preporučila jer nakon vaginalnog umetanja treba ležati da tableta djeluje, a ujutro to nisam mogla jer sam morala na posao



Nakon svakog postupka, najcesce vaginalno - umor, vrtoglavica (samo oralno), napuhnutost, probadanja u jajnicima, nervoza...



Zdravo!
Ja sam počela piti Utrogestan 2x1, ujutro i naveče, od 16. dana ciklusa, 12 dana, ali zbog policističnih jajnika! Ovaj mjesec mi je prva terapija i doktor mi je rekao da nakon prestanka očekujem menstruaciju dva do tri dana, ali prošlo je već sedam dana, a menstruacije ni na vidiku! Danas sam uradila test, nisam trudna!!! Je li iko imao slična iskustva, molim za odgovor!!! Zabrinuta sam, poprilično!!!



sminkice mene nije nikad ništa bolilo pa ni kad sam išla roditi.čitavu sam trudnoću morala  ležati.ali sam dogurala do samog  termina.sretno.



Sminkice, i ja sam dobila Utrogestan (ujutro jednu oralno a navečer dvije vaginalno) za očuvanje trudnoće. Ne koristim ih dugo, tek tri dana, ali i mene bole jajnici.



Gemin gdje si kupila Utrogestan i koliko kosta? Ja ga moram sutra nabaviti.



U Apoteci kod Doma sindikata. 30 kapsula od 100mg = 18,08KM



Ja sam u 14.sedmici trudnoće i zbog hematoma koji imam uzima Utrogestan 3x1, ujutro oralno, a popodne o naveče vaginalno...Ja nisam primjetila nikakve nus pojave, zna me boljeti u donjem dijelu stomaka, ali vrtoglavice nisam imala...



Ima li ijedna trudilica da pije utrogestan? Zasto se on daje trudilicama da ga piju nakon O ? Ima li iko iskustva s ovim?







Anoniman -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 10:51:29)

Ima li ijedna trudilica da pije utrogestan? Zasto se on daje trudilicama da ga piju nakon O ? Ima li iko iskustva s ovim?
Da li na manjak progesterona ukazuje kraca faza ciklusa nakon O ? Koliko ta faza normalno traje?




Mamica24 -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 11:51:51)

ja sam u 12/13 sedmici trudnoće primila 3 inekcije progesterona jer sam imala nekih hematomčić i jake bolove u stomaku (kao pred menstruaciju).
a skoro do 20 sedmice sam pila dabroston da mi se l+plod ne bi otkinuo jer je bila prva trudnoća
a  to ti je šok za matericu i ona bebu ustvari smatra uljezom. Morala sam mirovati 24 sata na lijevoj strani i nisam smjela ama baš ništa raditi, dizati i sl. I tako sam bila 3 mjeeca.





Anoniman -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 12:13:46)

IZVORNA PORUKA: Mamica24

ja sam u 12/13 sedmici trudnoće primila 3 inekcije progesterona jer sam imala nekih hematomčić i jake bolove u stomaku (kao pred menstruaciju).
a skoro do 20 sedmice sam pila dabroston da mi se l+plod ne bi otkinuo jer je bila prva trudnoća
a  to ti je šok za matericu i ona bebu ustvari smatra uljezom. Morala sam mirovati 24 sata na lijevoj strani i nisam smjela ama baš ništa raditi, dizati i sl. I tako sam bila 3 mjeeca.




kod tebe je slucaj konzumiranja u toku trudnoce, a da li znas da li je dobro piti utrogestan tokom pravljenja bebice, samo zato u slucaju da se zakaci da se bolje ucvrsti? da li moze izazvati poremecaj drugih hormona, npr. estrogena, to sam negdje procitala. blesavo mi je reci da se taj lijek "moze" uzeti, a ne mora, i to bez prethodno uradjenih hormonskih nalaza. bas sam zbunjena




Skvo RR -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 12:16:57)

Anoniman...Da li si ti pod kontrolom doktora?
Ovde ti niko ne moze dati strucan savjet,  konkretno, na ovu temu moze napisati svoje iskustvo i nista vise.




Mamica24 -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 12:19:28)

Mislim da se dabroston daje i pred trudnoću tj. ako planiraš trudnoću ali nikao ne smiješ uzimati sama na svoju ruku, obavezno uz preporuku ljekara, jer možda je u pitanju nedostatak nekog drugog hormona a ne onog koji se nadomiri dabrostonom ili progesteronom.




anitaMO -> RE: Progesteron, utregestan, dabroston (9.2.2010 12:23:21)

ja sam koristila utrogestan,za očuvanje trudnoće nakon prvog spontanog.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>