Policistični jajnici - PCOS (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


abh -> Policistični jajnici - PCOS (21.3.2008 15:55:45)

Moze li mi neko molim vas reci sta znaci policistican jajnik. Da li to znaci da su male cistice po jajniku? I kako to utice na zatrudnjivanje. Hvala vam




Kesten -> RE: policisticni jajnici (21.3.2008 16:19:26)

Meni su dijagnosticirani policistični jajnici,imam neredovan ciklus ali to je još od adolescencije, to su janici koji imaju sitne folikule odnosno male cistice,koje se
lijeće duži period, ja sam pila terapiju koju mi je moja doktorica preporučila tj."Jasmin", i kad to pijem imam redovne cikluse.Što se tiće začeča dosta puta sam čula da je teško zanjeti sa policističnim jajnicima...ali poznajem dosta žena koje su rodile po dvoje,troje djece tako da svako pravilo ima iznimku.
Želim ti puno uspjeha u liječenju! 




Amelaa RR -> RE: policisticni jajnici (21.3.2008 16:37:25)

PCOS(sindrom policisticnih jajnika)


[image]http://www.roda.hr/_upload/tekstovi/pcos3.jpg[/image] [image]http://img44.imageshack.us/img44/1923/pcos.jpg[/image]

  •    Sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili bolest policističnih jajnika (PCOD) jedan je od vodećih uzroka neplodnosti, a pogađa 5-10 posto žena. Mnoge žene nisu niti svjesne bolesti jer ne postoji određeni simptom koji je zajednički svim ženama koje boluju od PCOS-a. Može biti prisutan samo jedan simptom, nekoliko, pa čak i svi.

    Kako onda prepoznati PCOS?
    Kada posumnjati?

    Prvi mogući znak jest izostanak menstruacije u razdoblju od nekoliko mjeseci ili dugačak menstruacijski ciklus i do 6 nedelja, bez trudnoće.Kod žena sa policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno ovulacije. Tako se na jajnicima od nezrelih folikula stvaraju male ciste ispunjene tekućinom. Ukoliko su jajnici policistični to se lako može otkriti ginekološkim ultrazvukom, jer policistični jajnici imaju oblik biserne ogrlice, te su uvećani 1,o do 3 puta od normalnih jajnika.
    Često se zbog muškog hormona testosterona pojavljuje pretjerana dlakavost (hirzutizam), odnosno muški tip dlakavosti – dlakavost na grudima, abdomenu, bradi, nožnim prstima i sl. Obično žene koje boluju od PCOS-a pate od pretjerane debljine, ali nije pravilo. Skupljanje masnih naslaga posebno je izraženo na struku, dok su ramena i ruke mršave. Nerijetko je tu i visoki krvni pritisak (hypertensia), te visoka razina LDL i smanjena razina HDL holesterola, kao i povišeni trigliceridi. Tu su i kozmetički problemi poput masne kože, akni, seboreje (prhuti), tamnih znakova na koži (posebno na vratu, ispod ruku, na koljenima, laktovima i sl.). I na kraju, može se pojaviti i muški tip ćelavosti.
    Prvi put PCOS se najčešće otkrije zbog neplodnosti, kada nakon 12 mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa ne dolazi do trudnoće a nije u pitanju tzv. muški faktor.
    Prelazi se na ginekološku obradu žene. Kako postoje razni simptomi, koji mogu i ne moraju biti znak PCOS-a, teško ga je otkriti samo jednim testom. Sam ultrazvučni pregled nije dovoljan jer neke žene nemaju ciste na jajnicima.

  • Dakle, mogući simptomi PCOS-a su:
    neredovite menstruacije, izostanak menstruacije,ciste na jajnicima,pretjerana dlakavost (hirzutizam),akne,tamni znakovi na koži,visoka razina holesterola,visok krvni tlak,umor ili depresija,smanjen nagon za spolnim odnosima,povišen muški hormon testosteron, androgen ili DHEAS,smanjene dojke,uvećani jajnici,uvećan uterus (maternica),neplodnost

    Ne zna se tačno što uzrokuje bolest policističnih jajnika. No, korijen bolesti proizlazi iz nemogućnosti tijela da upija inzulin. Visoka razina inzulina stimulira jajnike na proizvodnju veće količine muškog hormona testosterona koji spriječava jajnike da oslobode jajašce.
    Potrebno je obaviti i krvne pretrage i to:
    - hormonski status na 3. dan menstruacijskog ciklusa: - FSH, E2, LH, prolaktin, progesteron, TSH, T3, T4, testosterone, DHEAS, - trigliceride (TG), kolesterol LDL i HDL, C-peptide, creatinin

  • Dijagnoza
    Osnovna metoda u dijagnostici PCOS je ultrazvučni pregled. Koristi se transvaginalni ultrazvuk, prilikom čega se procjenjuje da li su jajnici uvečani(1 - 3 puta veći od normalnih jajnika), Uz ultrazvuk se u postavljanju dijagnoze PCOS koristi i niz drugih pretraga kao što su mjerenje protoka krvi kroz jajnike color dopplerom, određivanje hormona, ali i analiza metabolizma, test opterećenja šećerom - OGTT, analiza učinkovitosti inzulina, mjeri se količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage, ovisno o dominantnim simptomima.
    Uz estetske i reprodukcijske probleme, PCOS tokom dužeg razdoblja uzrokuje povišen morbiditet, tj. oboljenja kao što su:kasnija menopauza ,disfunkcijska krvarenja ,dva do tri puta češći spontani pobačaji ,anemija ,pretilost ,abnormalnost lipida ,sedam puta češće kardiovaskularne bolesti ,veća učestalost šećerne bolesti (16 posto) ,povišen krvni tlak (hipertenzija) (40 posto) ,povećan rizik za razvoj karcinoma (endometrija i jajnika) ,češće histerektomije (odstranjenje maternice).
    Moguće je da će se PCOS pogoršati tijekom reproduktivnih godina, od dvadeset_e do četrdeset_e, pogotovo sa dobivanjem na težini. Zdrav stil života je, najvjerojatnije, najbolja odbrana. Čini se da, kako se žene primiču menopauzi, se težina PCOS-a pogoršava sudeći po hormonskim pokazateljima.

  • Liječenje
    Pristupi liječenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena. Velikoj većini žena je potreban stalni liječnički nadzor jer bolest policističnih jajnika narušava zdravlje i izgled žene. Liječenje ovisi o simptomima, nalazima i želji bolesnice za djecom.
    Glavne mjere liječenja su:
    - smanjenje tjelesne težine
    - povećanje fizičke aktivnosti
    - prestanak pušenja
    - prestanak uzimanja alkohola
    - uzimanje lijekova
    - hirurški zahvat
    Smanjenje tjelesne težine je iznimno važno jer je dokazano kako smanjenje mase od 5% može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa, ponovne uspostave ovulacije, povećanja plodnosti i normalizacije poremećenih nalaza hormonalnih testova.
    Ukoliko postoje značajna metabolička odstupanja: periferna rezistencija na inzulin i hiperinzulinemija koja je razlog problema s holesterolom i lipidima te brojnim drugim endokrinološkim i metaboličkim poremećajima koji vode nastanku šećerne bolesti, što se nalazi čak kod 80 - 90% pacijentica koje nisu liječene od PCOS, primjenu nalazi lijek metformin (Glucophage).
    Te stresovi koji dovode do poremećaja menstruacijskog ciklusa, izostanka ovulacije ili gubitka menstruacije i nastanka PCOS uključuju negativne emocije zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene. Ponovno uspostavljanje ciklične funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu ciklične izmjene i protoka emocija. Dopustite sebi puni opseg emocionalnih reakcija na događaje u svom životu. Ovdje svakako spada i psihoterapija a od drugih alt_ernativnih postupaka u liječenju PCOS za spomenuti je i terapija svjetlom.




  • abh -> RE: policisticni jajnici (24.3.2008 8:41:56)

    hvala puno na odgovorima. Sad mi je sve jasnije. 
    Sretno i vama.




    Amelaa RR -> RE: policisticni jajnici (25.3.2008 21:29:36)

    Ma nema na cemu draga...ovo je najmanje sto se moze uciniti eto ako te jos sto bude inter.samo pitaju tu smo mi...pusa velika 




    alaja -> RE: policisticni jajnici (31.3.2008 18:17:07)

    ja bih da se nadovezem na temu......nedavno sam bila na pregledu i dr. mi je rekla da imam multicisticne jajnike i da imam negativne folikule i da nakon menstruacije trebam opet doci na pregled da me malo prati da vidi koliko su mi plodni jajnici.......dali je to isto kao i policisticki jajnici......ili je kod mene nesto drugo.......zanima me jos i sta znaci negativne folikule.....i na kraju da li u tome pomaze nevenov caj.......




    Alex -> RE: policisticni jajnici (31.3.2008 20:33:33)

    Draga  "Kesten"
    imam policistične jajnike i neredovne cikluse,ali nikad mi ljekar nije dao "Jasmin" ili "Mikroginon".Stalno sam pila "Cikloproginovu" (one su mi regulisale ciklus,ali čim sam prestala, opet je nastavilo po starom),Dabroston,Klomifen,a dobijala sam i injekcije Menopur i Pregnil.Tako već 3 godine i ništa se ne dešava.Zadnju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] sam dobila 22. januara,a sad mislim da ću pući,stalno me muči a i nervozna sam i napeta.Koliko još da popijem pilulica,pa da se ljekar dosjeti da pokuša i nešto drugo ili da sama kupim "Jasmin" pa da pokušam 3-4 mjeseca.Ja imam dvoje djece,ali u drugom braku nemam ni jedno,a htjela bih.Kad prestanem sa uzimanjem "jasmin"-a,koliko treba i da li uopšte treba praviti pauzu?




    mynxlee -> RE: policisticni jajnici (2.4.2008 20:50:19)

    kakva ima terapija za liječenje ciste, a od koje se lako ostaje u drugom stanju?




    gopija -> RE: policisticni jajnici (21.4.2008 10:38:09)

    ej cao...
    meni su isto dijagnosticiran PCOS i kako to ovi nasi doktori vole u startu reci "neplodnost"!!
    ali ne brinem se ja puno, znam da je sve u Bozijim rukama a narocito to.
    Moja doktorica mi je propisala terapiju Diane 35 tokom tri mjeseca, pa onda malu pauzu i trk u toku te pauze da probamo da napravimo bebu. Ako tada ne uspije rekla je da cemo preci na klomifen i jos vec sta dolazi poslije.
    Drugi ljekar mi je odmah preporucio laparoskopiju. KAze da mi terapija moze biti jednostavno gubljenje vremena jer mi niko ne garantuje da ce pozitivno zavrsiti, a navodno laparoskopija ima malte ne 100% ucinak.

    Ja sam ipak odlucila da prvo probam sa terapijom pa tek onda da idem "pod noz" (ma kako bezazlena operacija to u stvari i bila).

    a uz terapiju uzimam i konopljiku za regulaciju hormona i pijem macinu travu sa nevenom.
    pa sta bude....


    :)




    vildana26 -> RE: policisticni jajnici (28.4.2008 13:44:42)

    Ja sad imam jednu dilemu, pa molim neku od vas za savjet.
    Meni je prije dva mjeseca kad sam imala bas jeku upalu, nakon ultrazvučnog (vginalnog) pregleda moj ljekar rekao da imam desni jajnik uečan i mikrocističan , a lijevi je skroz ok.
    Nije mi odma dao nikakvu terapiju za ciste, nego kao prvo da saniramo upala. Uglavnom nakon terapije, papa je bio skroz uredan, (a usput da kazem i da nisam imala ni jedan od ovih simptoma policističnih jajnika, menstruaciju dobijem tacno na 29 dama ma mogui sat naviti po njoj, nemam problema ni sa dlakama , ni sa tezinom, ni sa kilama), ja ga pitam za ciste, kaze on meni kao to nije nista strašno, on ne bi odma sa hormonima nego za dva mjeseca da dodem da vidi kakvo je stanje, pa ako tad bude potrebe dat ce mi terapiju.
    E sad vi meni recite šta da radim , da li da cekam juni pa da mu idem na kontrolu kad je i rekao, ili da odmah idem kod nekog drugog da vidi ima li potrebe za hormonima 8 meni se bas i ne piju, ali ako moram i to ću piti)
    Hvala unaprijed.
    I jos jel postoji razlika između dijagnoze mikrocističan i policistični jajnici?
    Sorry, što sam odužila




    detlic -> RE: policisticni jajnici (5.5.2008 9:45:34)

    Vildana26, ja sam nova ovde na forumu, ali stara sto se tice borbe sa neplodnoscu. I ja imam PCOS ili policisticne jajnike, ciklusi uredni na 28 dana, ali bez ovulacije!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image], dlakavost muskog tipa po licu, donjem stomaku, na unutrasnjosti butina, po palcevima nogu i risu stopala. Uzas! A sad cu pokusati da ti odgovorim: mikrocisticni jajnici su blaza varijanta policisticnih. Moguce je da nemas sve navedene simptome PCOS kao sto ni ja nisam imala, pa se nisam lecila, jer je navodno sve u redu, a ja ne ostajem trudna. Najnovija istrazivanja na Zapadu potvrdjuju da je PCOS u stvari endokrini poremecaj uzrokovan rezistencijom na insulin tj. nemogucnoscu nasih celija da adekvatno iskoriste glukozu i insulin koji zbog toga raste nebu pod oblake (secer uopste ne mora biti povisen). Takav insulin onda povecava testosteron (muski hormon) koji sprecava ovulaciju. Ja bih ti savetovala da proveris hormone 3 dana ciklusa ako vec nisi (FSH, LH, E2, testosteron, 17OH progesteron, prolaktin i ako mozes hormone stitne zlezde). Ako znas engleski na google-u ukucas "PCOS metformin" i dobices gomilu clanaka o tome kako se danas lek za lecenje dijabetesa tipa II sve vise koristi za lecenje PCOS (samo u vecim dozama). Odstampaj neki od tih clanaka i ponesi doktoru zajedno sa svojim nalazima hormona. Ja vec 5 meseci pijem metformin (GLuformin, Glucophage) i vec osecam poboljsanje (ovulacija, dlake slabije i redje, kilogrami polako idu dole). Najvazniji lek za PCOS redovna fizicka aktivnost!!! Eto, oduzila sam, ali se nadam da sam ti bar malo pomogla. Pozdrav i jednu ili dve bebice sto pre ti zelim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




    vildana26 -> RE: policisticni jajnici (5.5.2008 10:26:34)

    Draga Deltic, prvo da ti pozelim dobrodoslicu na ovaj forum , a onda i na iscrpnom odgovoru.
    Ja sam kako sam vec rekla prilično zabrinuta jer mi nije dao nikakvu terapiju, niti me uputio da vadim hormone, nego kao da mu sa javim u junu na kontrolu pa ce onda vidjeti jeli potrebna terapija.
    E nije mi jasno šta se to moglo promjeniti za dva mjeseca bez terapije. Nisam mu nista mogla reci niti ga pitati jer tada nisam ni znala sta su mikrocisticni jajnici, a isva sam bila zbunjena.
    Uglavnom sad cim dobijem uvaj mjesec idem na kontrolu, pa cu zahtjevati da vadim i hormone i da konacno vidim sta nije ok.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




    detlic -> RE: policisticni jajnici (5.5.2008 13:15:12)

    Vildana26, ako ti hormoni 3.dan ciklusa budu kako treba, posto nemas probleme ni sa kilama, ni sa dlakama (a nadam se ni sa masnom kozom), moguce da ce doktor krenuti sa stimulacijom ovulacije (obicno prvo klomifenom, jer je jeftin). Obavezno idi na folikulometriju kad pijes klomifen. Imas temu ovde o tome. Puno srece!




    tweety -> RE: policisticni jajnici (18.5.2008 21:53:56)

    Drage moje,kod mene su oba jajnika polucisticna.Menstruacija mi nikad nije bila redovna,a prvu sam dobila u 12.god.Pocela sam biti Diane 35 prije nego sam saznala da imam polucisticne jajnike,a razlog je bio jer sam od puberteta bila sklona aknama i to one ruzne podkozne,velike itd.Dermatolog mi je preporucio Diane 35 jer sam prije toga probala sve moguce da sprijecim akne.Kad sam to pocela piti one su naprosto nestale.Da se vratim na polucisticne jajnike...Otisla sam na gin.pregled i tad mi je receno da imam PCOS.Pored toga mi je receno da imam dvorogu matericu i plus neku pregradu.Po svemu sudeci moja sansa za trudnocu  bila je minimalna,malte ne ravna nuli.Nisam imala pojma sta je to dok mi gin. nije objasnio.Rekao mi je da pokusam sa Diane 35,a s obzirom da sam ih od prije koristila vec nekih godinu i pol on je rekao da nastavim.
    Pila sam Diane dok se nisam udala i onda mi je dat savjet da kad imam odnos ostanem u lezecem polozaju sa nogama podignutim prema gore,i sa jastukom ispod krsta.Tako je i bilo,vjerovali ili ne to sam samo jednom uradila i to 14. dan od prvog dana menstruacije,mada nikad nisam znala da li dodje do ovulacije ili ne.Posto mi menstruacija nikad nije bila redovna cekala sam nekih 2mj prije nego sam uzela test trudnoce i pokazao se pozitivan.Imam sina od skoro 3 godine,i ocekujem drugu bebu krajem oktobra.Druga trudnoca se desila iznenada,jer sam poslije dojenja sina pocela sa Diane 35 i desi mi se da u januaru zaboravim popiti prvu tabletu na novoj tabli,tako da sam rekla da cu pauzirati taj mjesec pa uzeti kad mi ponovo dodje menstruacija,ali ona nije dosla nego se pokazalo da sam trudna.Sve u svemu je dobro jer smo svakako htjeli od ljeta da radimo na drugoj bebi ali eto desilo nam se malo prije.Uh...ova moja prica pravo dugaaaaa....HOCU DA VAM KAZEM DRAGE MOJE,NADA ZADNJA UMIRE,NE PREDAJITE SE JER NIKAD NIJE KASNO!!!PUSA VAM SVIMA




    kicho -> RE: policisticni jajnici (19.5.2008 3:19:40)

    draga vildana ja sam isto imala cistu samo što ti je kod mene bila vodena, meni je dr preporučila tj prepisala cepobox 2x1 tabletu dnevno i rekla da bi mi ona trebala puči prilikom prve menustracije i da kada ona prođe da dođem na kaontrolu nakon tiga. i bila je pukla s toga ne košta te ništa da odeš odmah kod drugog gin, ma kakvi hormoni sve ti se to liječi antibioticima. pozz 




    medena78 -> RE: policisticni jajnici (19.5.2008 19:03:23)

    na stranici pod nazivom "povisen prolaktin" postavila sam vrijednosti hormona koje samdanas dobila FSH=6,13 a LH=12,7 

    pa su mi cure rekle da najvjerovatnije imam policisticne jajnike

    medjutim niti jedan ginekolog mi to do sada nije rekao kad me je pregledao sa UZ

    sada me interesuje da li se covjek da kazem "rodi" sa tim ili se policisticni jajnici mogu javiti kasnije

    lijep pozdrav




    Snjeguljica -> RE: policisticni jajnici (19.5.2008 19:45:09)

    draga, medena,
    ja se godinama borim sa PCOS, ali ja imam i prateće simptome, mnooogo izražen hirzutizam (maljavost muškog tipa), neredovne cikluse bez ovulacije. Eto samo još nisam debela, ali sam sklona debljanju. PCOS može biti urođen, ali se može javiti i kasnije. I NE MOŽE se utvrditi samo ultrazvukom, potrebne su dodatne pretrage. Otiđi nekom dobrom ginekologu, npr. dr Divanović na Pofalićima je super, kao i dr Godinjak na Koševu, pa ti odluči, alio mislim da su oni najmjerodavniji da pričaju o tome. Čuvaj se i veeeeliki pozdrav za tebe.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




    medena78 -> RE: policisticni jajnici (19.5.2008 23:52:13)

    hvala ti puno na odgovoru
    i sad dok citam ove sve simptome nekako se i pronalazim
    od udaje (prije 3 godine) udebljala sam se 30kg, dlakava sam tu i tamo ali maltene svi u porodici imamo "jak korjen" cak i kose imam "za 3 glave" a svi u porodici imaju po vise djece (majka 3 sestre, otac 3 brata i 1 sestru, a ja imam jos 2 sestre) meni su menstruacije bile redovne do 1992g a od tada ni naopako dobijem svaka 2-3 mjeseca nikada nemam bolne menstruacije a sad u zadnje vrijeme (poslije spontanog pobacaja koji sam imala u septembru) dobijem samo kad pijem Dabroston ali on mi nikako ne godi imam uzasne glavobolje i napuse me tako da imam stomak kao balon ali barem dobijem menstruaciju.
    ni sama vise netnam sta da radim
    samo znam DA ODUSTATI NECU

    lijep pozdrav i cuvajte mi se!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




    pilko -> RE: policisticni jajnici (17.6.2009 10:23:53)

    Pozdrav svima. Javljam se na ovaj forum da bih pomogla svima sa policisticnim jajnicima. Prije dva mjeseca sam saznala da ih imam i ja. Saznala sam da je i jedna osoba u mojoj porodici imala istu stvar i da se uspjesno izlijecila. Tada mi je rekla da ima caj koji je protiv cisti i da je vrlo djelotvoran. Isti sam narucila i nakon cetrdeset_ dana koristenja sam otisla na pregled i sada sam konacno zdrava. Hvala Bogu i caju! Stoga zelim svima da preporucim i pomognem na indirektan nacin. Ja sam sada izlijecena i happy! Nadam se da ce vam pomoci kao i meni. Sretno svima![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




    Rina26 -> RE: policisticni jajnici (17.6.2009 10:35:10)

    Koliko košta taj čaj i moja sestra ima isto problema sa jajnicima




    Kesten -> RE: policisticni jajnici (17.6.2009 10:35:19)

    Draga Pilko bas si me obradovala [sm=bravo.gif] a vjerujem i mnoge druge,to je divna vijest,poslala sam ti pp ...hajmo ženice na čajanku kod čika Save[sm=smiley36.gif]...šalim se malo,daj bože da nam svima pomogne[sm=smiley1.gif]




    miari -> RE: policisticni jajnici (17.6.2009 12:23:18)

    drage moje i ja imam policistične jajnike. doktor me nije želio maltretirati i rekao je da je najbolja opcija laparoskopija, kako bi se ciste uklonile, regulirao ciklus i postigla ovulacija. s obzirom da je meni zadnji menzis bio u 3mj i nije bilo naznaka da bi uskoro mogla dobiti, nema ovulacije, nema bebe. trebalo je samo dočekati nalaz spermiog. i na redu je bila bolnička obrada. ja sam počela piti macinu travu-sad je pijem više od mj.dana. na kontroli u pon. doktor je rekao da vidi dolazak menzisa, zadebljanje endomertija, napokon i da samo nastavim piti taj čaj a laparosk. odgađa za 10mj. ja se nadam da ću uz pomoć čaja jer samo njega pijem nikakve kemije, uspjeti regulirati cikluse i postići ovulaciju. jer kako on kaže jajnici mogu izgledati policistično ali nemoraju po hormonalnom statusu biti takvi. zato preporučujem kompletnu hormonalnu obradu. klomifen, dobroston i ostle tablete mogu ali i nemoraju pomoći. ja da na dijanama bila 3god.na dobrostonu nekoliko puta-sve je ok dok ih pijem ali kad prestanem sve po starom. moja sestrična je također pila dijane i tek sad nakom 2,5god. uspjela regulirati cikluse. svima puno sreće želim u ostvarivanju obitelji i dobivanju malim bebača!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




    malena ze -> RE: policisticni jajnici (22.9.2009 20:50:20)

    Zdravo,zelim samo da vas sve podrzim da istrajete u svim tim nalazima i pretragama,jer i sama to sve prezivljavam.Nazalost vidim da nas ima mnogo sa pcos,pa ipak nada zadnja umire.Ja sam u braku 9 godina i jos uvijek se nadam da cemo uspjeti,,,to zelim i svima vama,,,sretno




    lejsam -> RE: policisticni jajnici (26.9.2009 22:56:31)

    Hvala ti Pilko za ove informacije!
    Ja imam sve ove simptome i stvarno mi je muka od njih!
    Nadam se da ce nam svima caj pomoci!




    Bekica -> RE: policisticni jajnici (29.9.2009 3:37:10)

    Cao svima!!!Ja sam nova ovde!Epa ovako-intenzivno radimo na tome da se ostvarimo kao roditelji ali nikako da uspemo u tome!Kod muza je sve ok,a kod mene je uklonjen desni jajovod bio je hydrosalpings(posledica operacije slepog creva),imam redovno ovulaciju i dobijam na 29-30 dan!Pre par dana radila sam hormone PROLAKTIN 482,LH 9.0,FSH 7.6 i doktor je rekao da imam policisticne jajnike i dao mi da pijem BROMOKRIPTIN i GLUCOPHAGE!Ima li neko iskustva sa ovim lekovima?I da li neko ima policisticne jajnike i ovulaciju?HVALA UNAPRED!!!!




    Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>