RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba



Poruka


Nedi -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (14.4.2009 11:33:10)

Moj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] je sa 8 mjeseci odjednom poceo povracati i proljev, cijeli dan nista nije jeo, samo na silu malo caja i odmah povrati, bas je bio blijed i slab, ali hb nije dehidrirao mi smo odmah kupili  HIPP ors (mislim da se tako zove) u DM, kuhala sam rizu pa u rizinu sluz malo banane i po malo na kasikicu. TO je trajalo dva dana a treci dan smo dobili prvi zubic i kao da se nista nije dogodilo.




lely -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (14.4.2009 13:05:52)

Evo sad smo se vratili od dr.
Lijepo ga je pregledao,saslusao sta smo radili do sada i dao mu Enerofuril sirup 3x1/2 kasikicu dnevno,s tim da sat poslije sirupa mu dam Linex,da bi se regulisala crijevna flora.Naravno rekao je da unosi dovoljno tenosti i da nastavimo sa dijetom.
Jos je rekao da bi to trebalo biti ok,jer se vec broj stolica smanjio.
Sad smo mirni i zadovoljni,samo jos da skontam kako ga prevariti sirup da popije,uh znam da cu se napatit i da ce ga biti vise po meni nego sto ce on popiti,al snaci ce mo se vec nekakao.
Svim mamama koje su mi se javile jos jedno veliko HVALA[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




mama_debeljuca -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (14.4.2009 13:14:55)

Drago mi je što je sve ok, znala sam da je tako. Ali nama mamama nikad brige ne nedostaje. Hajd sad valja ti se mučit sa sirupom, najbolje sa špricom. Samo nek nam Anes ozdravi [sm=smiley1.gif]. Velika pusa za njega, evo mu jednog kukicu [sm=kuza.gif]




HanaBana -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (14.4.2009 13:15:25)

Bas mi je drago da je maleni dobro, ma brzo ce se on oporaviti:)Sirup mu daji spricom i onda nemas brige. U Panadol sirupu dodje sprica koja je super i ja je koristim kada dajem Hani lijekova tako da vise sirupa nema po meni.
Drzim fige da taj sirup bez problema pije i da mi se sto prije oporavite:)




lely -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (14.4.2009 13:40:44)

Hvala vam puno na podrsci,to mi puno znaci...sretna sam sto je moj Anes dobro,ali sam sad tuzna zbog druge bebe,koja izgkeda ima sve manje sanse da se rodi........[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]ca
Napisala sam sve na Kriticna trudnoca ili nisko nosenje,pa mozete procitati.............
i zamoliti Boga da se sve to ipak dobro zavrsi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Crvena -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (14.4.2009 14:50:22)

IZVORNA PORUKA: lely

i,samo jos da skontam kako ga prevariti sirup da popije,

Probaj sa dozerom onim koji dodje sa paracetamol sirupom.
Drago mi je da je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] bolje. Pusa za malenog Anesa




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:21:02)

evo vec 3.dan muku mucimo s dijarejom :( uz povracanje
sinoc sam svoju macu vodilo i u hitnu... nista spec nisu rekli, dobili cepice za zaustavljanje povracanja [sm=zmeden.gif] motilium/pola sata prije jela staviti bebi
dijagnosticiran pocetak dehidracije [sm=smiley13.gif]
jutros je opat povratila i imala vec tri puta proliv [sm=smiley13.gif]

sve sam uradila sto je savjetovano (ishrana/dijeta), al nist jos ne pomaze... hrana nece da se zadrzi u njoj.. izadje il na usta il.... [sm=smiley13.gif]

eto samo da vam se izjadam jer sam jaaaaaako tuzna i iscrpljena, a kako li je tek njoj, mojoj malenoj dusici [sm=smiley19.gif][sm=smiley13.gif]
da mi je da budem 100 godina bolesna, samo da ona ozdravi [sm=smiley19.gif]




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:27:57)

da mi je da budem 100 godina bolesna, samo da ona ozdrav



ovim si sve rekla, i molicu Boga da sto prije ozdravi, ja ti ne znam sta bi ti pomoglo, ali procackaj internet ili nekom boljem pedijatru, ne daj boze da dehidrira,samo nemoj cekati da se to desi

puuusssaaa







Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:33:40)

www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1160/ evo ovo mi se ucinolo zanimljivim





Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:47:48)

sahara hvala na tekstu [sm=smiley31.gif]

upravo ovo podebljano u tekstu mi sad nije jasno, jer je meni od strane 4 pedijatra savjetvano suprotno [sm=zmeden.gif]
jedan je dao antibiotik [sm=hudicek1.gif] (znog kojeg je, ja mislim, dobila proliv i povracanje, jer je bio prejak)
drugi je rekao da pije beba sto vise caja i dao lijekove protiv proliva
treci da ide na dijetu (samo riza, krompir, malo mrkve, banana)
cetvrti: mlijeko ni pod razno (to su svi rekli), piti lijekove protiv proliva
e sta sad???[sm=zmeden.gif]

Terapijske smjernice Svjetske zdravstvene organizacije

U našoj zemlji liječenje proljeva još uvijek počiva na tradicionalnim metodama. To znači da se tekućina nadoknađuje nefiziološkom otopinom, na primjer čajem, oboljeli su izloženi dugom postu, a povratak na uobičajenu prehranu traje danima.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, pristup oboljelima s akutnim proljevom sastoji se od sljedećeg:

sprječavanje razvoja dehidracije pravodobnim
davanjem otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine (tzv. ORS) ovo dajem redovno upravo kako je i navedeno
rano započinjanje s prehranom koju je dijete uzimalo i prije početka akutnog proljeva
izbjegavanje lijekova protiv proljeva.

Znači, suvremen pristup rješavanja dehidracije temelji se na davanju otopine s elektrolitima. U našim ljekarnama dostupni su Rehidromix prašak koji se otapa u određenoj propisanoj količini prokuhane, ohlađene vode i HIPP 200 (ORS otopina s dodatkom mrkve). Ti pripravci sadrže sve ono što se proljevom gubi i što je nužno nadoknaditi za normalno funkcioniranje organizma.
Svako kućanstvo trebalo bi imati prašak za pripremu otopine za rehidraciju, no ako ga u kući nema, iz nužde se mogu pripremiti i druge vrste tekućine. Tako se djetetu može dati pripravak od 3 do 5-postotne rižine sluzi s dva grama kuhinjske soli na litru pripravka, a starijoj djeci normalno zasoljena juha. Valja izbjegavati slatke sokove, čajeve, kavu, napitke koji podržavaju proljev te cola i druge gazirane napitke.

Kako bi se spriječio razvoj dehidracije, liječenje akutnog proljeva treba započeti već kod kuće. Majke ili osobe koje se brinu za dijete trebaju znati da se proljev razvija svojim prirodnim tijekom, a da je zadaća otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine (ORS) da nadoknadi izgubljenu vodu i elektrolite. U praksi se pokazalo kako je unos najbolje reguliran osjećajem žeđi. Preporučuje se ORS davati polako, najprije žličicom, a zatim malim gutljajima.
Nakon postupka nadoknade tekućine ORS-om tijekom četiri do šest sati, počinjemo hraniti dijete. Naime, drugi važan stav u liječenju proljeva je izbjegavanje dijetalnih postupaka koji dovode do gladovanja i negativnih posljedica na sluznicu crijeva i uopće stanje organizma. Za dijete koje je na prsima najbolji je izbor nastavak prehrane na prsima, jer dojenje smanjuje trajanje bolesti i težinu kliničke slike. Dojenče treba dobivati pune podoje, a treba napustiti praksu tzv. skraćenog podoja.
Dojenče koje se hrani industrijskim mliječnim pripravcima ili kravljim mlijekom, nakon razdoblja nadoknade tekućine od četiri do šest sati treba nastaviti hraniti mliječnim pripravkom. Pripravak se daje razrijeđen, s pola mlijeka, povećavajući količinu mlijeka u sljedećim obrocima. Za razrjeđenje se može upotrijebiti rižina sluz (3 do 5-postotna), juhica od mrkve ili rogač, dok se sama ORS daje piti između obroka dok traje proljev. Drugi dan prelazi se na normalnu koncentraciju mliječnog pripravka.
U starije djece s proljevom, nakon postupka nadoknade tekućine od četiri do šest sati, nastavlja se s prehranom na kojoj je dijete bilo i prije. U početku su korisni kompleksni ugljikohidrati kao što su riža, krumpir, kruh, zatim nemasno meso, jogurt, voće i povrće, a treba izbjegavati masnu hranu ili onu s puno šećera, uključujući čaj, sokove i gazirana pića. Slična prehrana preporučuje se i odraslima.
Kod većine oboljelih s proljevom ne primjenjuju se antibiotici, kao ni lijekovi za smirenje proljeva, koji mogu načiniti više štete nego koristi.
Opisani postupci pokazali su se djelotvorni kod oko 95 posto slučajeva akutnog proljeva, a u rijetkim slučajevima trebat će primijeniti i nadoknadu tekućine venskim putem, što se u načelu provodi u bolničkim uvjetima.





Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:52:51)

ne znam, i meni je bilo neobicno pa sam ti poslala, jer ipak mislim da su lijekovi za starije, mislim djecija sluznica je osjetljiva i bez lijekova, pa samo ti pazi da ne dehidrira i mozes li pronaci ove tekucine protiv dehidracije, sorry, mislim ne bih da ti pametujem, ni sama ne znam sta bih radila, a dr. su cesto beskorisni, nazalost




Chuchi -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:55:52)

Jesu li ti dali sta protiv proljeva? Dojis li djete ili? Ako dojis, mozes slobodno dojiti bebu, ali ako pije obicno mlijeko ne smije.
Moj malac je sa 7 mj isto tako dehidrirao zbog glupe pedijatrice. imao temp i proljev ona mu dala xiclav sirup, a ja se nisam
tada razumjela u te sirupe, ali ja nisam ni pedijatrica, pa da znam. Djete 5 dana imalo proljev smrso 650g. Ni ziv ni mrtav,
nista nije mogao raditi, nije imao snage da sjedi. Kad je nisam razbila. I odem privatno kod dr. Alabajčija (Tz) , i on mi dadne
flonivin bs kapsule i kaze ne smije djete poslije tih kapsula 4 god pit ih vise. ali mu je za dan prestao proljev. Zato ti savjetujem
da odes dr. sa djetetom, s tim se nije igrat.
P.S. moj malac je dobio proljev i temp od zubica, jer su mu izlazili, dakle nije bio bolestan od nekog virusa.




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 14:57:10)

imama nekiliko vrcica ORS praska, redvono joj dajem, bas ovako kako je i navedeno, po 10ak do 20ak ml svakih 5-10 min ...
sreca nije povratila vise, a jela je prije sat vremena rize, krompira i mrkve shuhane.... vidjecemo sta ce ostatak dana donijeti [sm=smiley13.gif]




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 15:01:49)

@chuchi... bebu ne dojim, pije AD (pila je do unazad 3 dana, al joj nisam davala otkako ima proliv)
kod doce sam bila sinoc, u hitnoj, nakon povracanja... nista spec nije receno, semo ovoga sto sam napisala prije
takodjer kaze da ako beba ima proliv, da se ne brinem previse [sm=zmeden.gif] kao bitno je samo da ne povraca
i ona je smrsala 500 g [sm=smiley13.gif]
samo mi je cudno sto joj se cijeli dan spava [sm=zmeden.gif], sreca nem temp, a juce ju je imala [sm=smiley13.gif]




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 15:05:54)

Joj Dino znam kako ti je. Imala sam slicnu situaciju sa Sarom prije par godina. Sve sto si navela sam primjenjivala tako da ti nemam nista novo za predloziti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] A to sto pajki, sigurno je dusa draga iscrpljena pa sad odmara.... pile malo.

Zelim vam da sto prije prodje i da se stanje stabilizuje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




baby -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 15:10:22)

Dino sreco moji su prje pa mjeseci 15 dana imali proljev nista nisu jeli
al sam ja  skuham solo rize i onu sluz tj. vodu u kojoj se riza kuhala u njoj napravim HN humanu hapicu pa joj isto tako pobaj dat  svaki 10 ili 5 min kasikicu te sluzi ili malopak rize iznjecic pa daj nemoj se sikirat evomoja djeca zive 3 dana samo na caju nista nejedu gripa ih sbombala
ljubi mi pacica malog




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 15:24:22)

enisa... ena [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

enice... i ja joj upravo tako dajem, jer vidim da povrati ubrzo ako nesto drugo proba, pa cemo danas da budemo uglavnom na rizi i rizinoj sluzi
ljubi pacice medene [sm=smiley1.gif]





MELLI -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (14.6.2009 15:42:28)

Ja sam već dva puta muku mučila sa proljevom,jednom viroza drugi puta antibiotik.
Ono što sam ja davala bio je prolife 3 dana i orosal.Naravno dojila sam do iznemoglosti.Beba je odbijala svaki drugi oblik prehrane.
Dr. mi je rekao da proliv i nije toliko strašan ako nije pretjerano obilan i prečest u toku dana.Takođe mi je savjetovao da uvijek umjesto čaja biram rehidracijsku otopinu(orosal)
Ono što daješ daji u jako malim količinama ali često.
Mi smo tek nakon 10 dana riješili problem,(ali ja sam tada na svoju ruku dala bebi Hippovu kašicu od šipka),pomoglo je (da li to ili je već problem sam od sebe prošao).

Želim vam brzo ozdravljenje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 14:38:45)

moja maca je sinoc zaglavila u hitnoj na infuziji nazalost [sm=smiley13.gif]
danas se vec bolje osjeca

ipak se mlijeko treba davati djeci koja povracaju i imaju proliv
30 ml mlijeka svakih pola sata, kolicina koja se daje za jedan obrok... pricekati onda 2-3 sata pa opet :)
eto savjet od mene... nadam se da nikome nece trebati

LP [sm=smiley1.gif]




M kao Mama -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 14:44:45)

E, svašta draga Dino, moja Lajla je u novembru isto ko tvoja Inam bila zaglavila u olnici tri dana, primala je infuzije, a jedna infuzija je po 20 sati kapala. Ne daj Bože nikome, znam da su mi izričito zabranili da joj dajem mlijeko, jer od mlijeka opet počne povračati, e, pa sada budi pametan. Ovdje preferiraju onaj orso, to ti je nešto od HIpp-a, rižna služ i elektoliti neki, za zaustavljanje proliva i povračanja, onda davala sam joj čaj na špricu svako pet minuta,i kada je malo bila bolja, bananu i petit keks suhi, bitno je da su bebe bolje, a dr. ko dr. 




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 14:49:48)

nisam mislila na pravo mlijeko nego na AD ( u slucaju da beba ne doji) ili ako majka doji bebu, onda njeno mlijeko :)
davala sam i ja ORS otopinu, al izgleda da je viroza bila jaca, zato joj je infuzija, hrana direktno u krv, pomogla da zivne :)




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 14:54:21)

dino, bas mi je zao sto ste zaglavili u hitnoj, ali tako ti je to svugdje dok ne dodje pet do 12 niko ne shvati ozbilj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]no, zelim bebi brz oporavak a i mami




Chuchi -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 14:59:41)

Ja rekoh vodi djete doktoru! Ti si rekla vodila si prethodnu noc u hitnu, ali doktor u hitnoj nije pedijatar, i svaki
doktor u hitnoj uvijek kaze : JAVITI SE SVOM DOKTORU STO PRIJE Znaci sutradan si trebala ici njenom doktoru pedijatru
i ja sam ti fino i savjetovala. U ovom slucaju roditelj je KRIV za infuziju, jer odgovara za svoje djete.




emy24 -> RE: Proljev ne prolazi, a beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 15:06:10)

I ja sve rjesavam spricom,bude mi ga zao kada se dere i nece da popije lijek ili sirup,moras malo upotrijebiti silu jer na kraju krajeva to je sve za njegovo dobro,i mi koristimo za povracanje esbesul,proliv pilamid sirup,hvala bogu sad za sad smo dobro,a svim bolesnim bebama zelimo brz oporavak[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]




Anoniman -> RE: Proljev ne prolazi, beba ne jede... sta uraditi? (15.6.2009 15:50:46)


IZVORNA PORUKA: Chuchi

Ja rekoh vodi djete doktoru! Ti si rekla vodila si prethodnu noc u hitnu, ali doktor u hitnoj nije pedijatar, i svaki
doktor u hitnoj uvijek kaze : JAVITI SE SVOM DOKTORU STO PRIJE Znaci sutradan si trebala ici njenom doktoru pedijatru
i ja sam ti fino i savjetovala. U ovom slucaju roditelj je KRIV za infuziju, jer odgovara za svoje djete.


Ovdje gdje zivim ne postoji samo jedna hitna.
Postoji specijalna pedijatrijska hitna gdje se dovodne djeca do 12 godina i tamo je svaki doktor pedijatar, strucan dovoljno da zna sta je potrebno savkom, pa i mom djetetu.
Ovdje preferiraju da se prvo sve moguce uradi na pobolsanju djecijeg zdravlja prirodnim putem, onda lijekovima, a kako bi se sprijecilo stavljanje igle u djeciju rukicu, to je krajnji slucaj... kad se radi o dijareji i povracanju infuzija se prikljucije tek kod se javi dehidracija od 5-10%.
Noc prije ona nije bila za infuzije, stoga nismo i ostajali u bolnici, al je receno da ako se desi da dijete povrati vise od 3 puta dnevno onda moramo potraziti ponovnu lijecnicku bolest.
Meni je i krivo, al i drago sto je primila infuziju, vidim da joj je pomogla, al ja bih radije voljela da sam to uspjela sprijeciti prirodnim putem, uz pomoc ORS otpine i ostalih dozvoljenih tekucina.
Ja znam da sam se trudila svim mogucima nacinima da sprijecim ovo sto se desilo i stoga nema niko pravo, pa ni ti, da me optuzujs da se nisam dovoljno potrudila i uradila kako bih sprijecila davanje infuzije mojoj curici.
Miseljnja sam ipak da roditelj najbolje zna kako, kada i koliko treba pomoci svom djetuetu i da osjeti (pogotovo majka) kad je vrijeme za odredjene postupke.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>