Testisi, upala ovojnice (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Roditeljski razgovori



Poruka


vila -> Testisi, upala ovojnice (6.3.2010 10:46:32)

koliko cesto pregledate svojim djecacima testise i jesu li uvjek u mosnjama? da li reaguju na promjenu temperature, npr. kad je hladno pobjegnu i kesica se skupi, jel to normalno? 




w.pooh -> RE: testisi (6.3.2010 11:01:22)

Jesil uočila neki problem? Imaš ovu temu pa pogledaj malo




Dida79 -> RE: testisi (6.3.2010 11:34:48)

I ja sam to primjetila kod svog malenog cak sam se bila i malo zabrinula.Ali sam mm pitala ipak je on kompetentan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]za te stvari i kaze da je to normalno.
Za to no sikiriki




Hanady RR -> RE: Testisi, upala ovojnice (23.5.2010 8:47:27)

prenos posta
IZVORNA PORUKA: Atarka

Drage moje, posto je Faruk zaspao da vam napisem sta nam se desilo...U utorak poslijepodne je imao epizodu neutjesnog placa. Isla sam metodom eliminacije da iskljucim sve uzroke: gladan-nije, zedan-nije, pospan-nije, nosam ga-ne prestaje i kad sam kao zadnju opciju promijenila pelenu vidjela sam da mu je desni testis vidno uvecan i crven. Na dodir place jos vise, gubi dah od placa. Stvarno sam se prepala. Nekako sam ga smirila i uspavala i kad je mm dosao kuci s posla, odmah smo otisli pedijatrici. Ona nam je dala uputnicu da idemo djecijem hirurgu na Kosevo za svaki slucaj. Tamo ga je pregledao jedan mladji doktor i poslao nas na uzv i color dopler testisa. Nakon tih pretraga smo mu se vratili i on nam je rekao da je najbolje da ostanemo na lezanju pa da vidimo kako ce ici. Smjestili su nas u jedan boks i dali mu antibiotike i obloge ac.borici. Ujutro na viziti je prof.odlucio da ga operisu taj dan. Trenutak kad su ga uveli u hirurski dio, nikad necu zaboraviti. On onako mali na ogromnom krevetu sa tockovima...samo gleda oko sebe, nista mu nije jasno, a mm i ja placemo na hodniku
Uglavnom, operacija je prosla uspjesno, hvala Bogu! Objasnili su mi da je doslo do uvrtanja jedne male strukture iznad samog testisa (Morganijeva hidatida) i da je zbog toga doslo do upale ovojnica oko testisa, ali srecom na vrijeme smo dosli pa nije nastupila upala samog testisa. Odstranili su tu hidatidu i ima mali rez na skrotumu. Stavljamo obloge i dalje i fino izgleda. Srecom, ta sruktura ne utice na funkciju samog testisa. Ako mislite da bih trebala otvoriti temu o ovome da druge mame saznaju nesto vise o ovome, recite.
Kasnije mi je hirurg rekao da se dvoumio da li da mu odmah operise i ukopani penis, ali ipak nije jer nismo o tome razgovarali. U utorak idemo na kontrolu pa cemo se onda dogovoriti.
Puno hvala jos jednom svima sto ste mislile na nas.
Cestitamo rodjendane i zubice!





Hanady RR -> RE: Testisi, upala ovojnice (23.5.2010 9:00:48)

prenos postova
IZVORNA PORUKA: škorpija

Atarka mogu misliti kako ti je bilo i sama sam slično preživjela kad je mom bebiju bilo 9. mjeseci,(operacija nespuštenog testisa, ukopanog testisa i sunet) nema ništa gore od čekanja da operacija završi. Interesira me koji je dr. operirao faruka 

IZVORNA PORUKA: Atarka

Skorpija, tebe sam se sjetila vise puta dok sam bila tamo. Sjecam se da si pisala o Ajdinovoj operaciji. A operisao ga je dr.Karavdic.

IZVORNA PORUKA: škorpija

E karavdić je isto super, kao i naš zvizdić , ma nadam se da niste dugo bili u bolnici, ali najvažnije je da je testis spašen, a bebama tako brzo zarastu rane da je to nevjerovatno (samo šteta što nije operirao odmah ukopan penis, to je ejdnostavna operacija a ko će s eponovo peglati gore, ali opet možda s ećinči sam do sebe izvuče iz salca )

IZVORNA PORUKA: Atarka

Skorpija, u bolnici smo bili 3 noci. Bilo je jako naporno, ali za mog malog misa mi nista nije bilo tesko. On je sve super podnio, samo se smijao i drzao nas budnim do 1 navecer, ali ne sa placem, vec smijehom i igrom. Zamislite scene, svi spavaju ili pokusavaju spavati, a on skakuce na nogicama , drzi se za ogradu kreveta i govori "dadada" i smije se ..
Svi su na odjelu bili ok, a upoznala sam divnih mama koje su dosle sa djecom, ali i nesto vece djece cije mame nisu mogle/htjele ostati.






Atarka -> RE: Testisi, upala ovojnice (23.5.2010 14:11:01)

Drage moje, kako sam u prethodnom postu opisala sta se iznenada desilo mom 7,5-mjesecnom djecaku, smatram da bih trebala malo bolje opisati samo stanje, tj.dijagnozu.
U pitanju je bila torzija apendiksa testisa, tj. Morgagnijeva hidatida. Uslijed nerazjasnjenih razloga dodje do uvrnuca-torzije male strukture koja se nalazi na glavi epididimisa testisa i dovede do upalnih promjena pa i do gangrene. Bol nastupa iznenada, testis je otecen, crven i bolan na dodir. To moze dovesti do upale ovoja testisa, ali i do najteze upale samog testisa ako se pravodobno ne reaguje i u takvim slucajevima se moze ostati i bez testisa.
Vise o ovome sa slikama imate na ovom linku




beba1 beba2 -> RE: Testisi, upala ovojnice (27.11.2012 8:42:59)

lutajuci po internetu naletim na ovaj post jer imamo isti problem kao i Atarka...ustvari moj 4godisnji sin ima isti problem i upucuju ga na operaciju sama ne znam sta da radim jer imam jos bebu od 5 mjeseci koju dojim a muz mi radi kod privatnika i ne moze uzimati slobodne dane...kako da ga ostavim samog u bolnici...srce mi se cijepa...ako imate bilo koji savjet molim vas......




Stranica: [1]