RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Porodilište



Poruka


Hanady RR -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (12.3.2014 14:15:41)

Koliko sma ja upoznata Uvovor o autorskom djelu nije ilegalan, niti je zbaranjeno da naši stručnjaci rade u svom domenu ono što znaju?
Meni je i pohvalno da doktori sa naših područja se bave tematikom matičnih ćelija o kojima toliko čitamo i slušamo i koje se mogu uzeti u svakoj do naših klinika. Meni je to i logičan slijed.
Nadalje, plaćanje poreza za prihod ostavren po Ugovoru o autorskom djelu je također lagalno i pohvalno da neko plaća.
Baš kontatacija kako država naplaćuje porez mi je neumjesna...zar to nebi trebali pohvaliti?

Sinoć sma gledala emisju i malo mi je smješno da napada doktore za trošenje novaca iz zdravstva za recepte kojji su popisani korisnicima zdravtvenoga osiguranja p ai meni lično? Jel to nebi trebalo biti?[sm=zmeden.gif]
Možda bi goposdin iz zdravstva trebao malo portabirit ko su farmaceutske kuće koje su dobile tendere da budu nama receptom dostupni ljekovi kojima naše zdravtveno refundira novce?
Nije moguće svaki lijek da se propiše, neki se refundiraju u apoteci a neki i plaćaju punu cijenu.
Tako da mislim da bi gospodin iz zdravtvenoga trebao da malo sauliše menaždment zdravtvenoga osiguranja a ne doktore jer oni imaju liste lijekova koje mogu propisati, a te liste radi zavod...također taj isti zavod stavra i egzistencijalnu listu lijekova, pa sada nama je dalsy džaba deci, a paracetamol moramo platiti? Gdje je tu logika? Do prije par mjeseci smo volatern čepić plaćali 19 KM...sada je džaba...al onaj male gramaže, kada hoćete djetetu o 6 godina dati čepić jer morate platite ga 19 KM ili mu gurate dva zaredom ova mala što je patnja???
Kada krenemo u bolnicu sa djetetom na operaciju krajnika kažu nam da ponesemo svoj voltaren za smanjenje bolova? Mogao bi gospodin iz zavoda malo da se raspita kako to hoda a ne da napada doktore što su porpisli recepte korisnicima zdravtvenoga osiguranja. Jer meni je preključer propisan pancef koji sma uredno participirala u apoteci iako dajem 42% svojih primanja na doprinose na i iz plaće i samim time i zdravtveno soiguranje.

Malo je on krenuo pogrešnim putem...
nek ne dira korisnike zdravtvenoga osiguranja, nek pregleda tendere čiji su nam to lijekovi na egzistencijalnoj listi, šta to participiramo, a šta ne...te liste ne prave doktori opće prakse i medicine rada, niti pedijatri, niko ih i ne pita.


I za kraj, zašto bi mene zanimao lični Ugovor o autoskim pravima nekoga doktora i iznos koji je rpimio?
Dal ja doktoru nosim svoj Ugovor o radu ili moje govore o autoskim djelima na koje plaćam porez?
Čovjek radi i zaradi i plati porez draži i nama to za ibret...
a nije nam za ibret što plaćamo paracetamol a što nam je ibubrufen džabaluka????
Baš smo postali svestrani i svašta nas zanima...pa i lična primanj...moj ugovor moja majka vdijela nije...zašto bi neko drugi???






M kao Mama -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (12.3.2014 14:21:02)

to je posebna priča o lijekovima koji se plačaju tipa ospena, a trebaju dvije kutije koje su oko 40 km, ili slavnog paracetamola koji se daje od zubića pa nadalje, da ne spominjem preglede koji se čekaju po pola godine, i onda si primoran da ideš primarno, a od bubrega se odbija za zdravstveno, strašno

i ovaj novi direktor poveo hajku, a i on je krimos svoje vrste, znam ljude koje su radili u njegovoj organizaciji mikorkreditnoj ili samo da smiju javno propričati njegovi studenti, koji du znali do 12 ga čekati ga na fakultetu i on sad neku pravdu traži i silu provodi




Hanady RR -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (12.3.2014 14:25:43)

Najprije nek počisti ispred svojih vrata...
evo dala si super primjere pa onda nek jaše po doktorima...koji samo rade ono što im zakon omogućava.
Zamisli porblem što su porpisali recepte korisnicima zdravtsvenoga osiguranja...znači nama ljudima koji imamo ovdjerene knjižice, koji plaćamo zadravtveno...i sad još trebam biti an njegovoj strani.[sm=zmeden.gif]
Smješno ....
Uopće me ne zanima njegova poršlost al nek se uozbilji u sadšnjosti i nadalje u budućnosti...
Mene jako uvrijedilo što mi osporava da mi doktor propiše recept na ovjernu knjižicu uz koji sma opet partcipirala novcima u apoteci iz svoga novčanika.




mmeri -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (12.3.2014 15:02:29)

Mislim da nisi dobro shvatila Hanady. Naravno da nije uredu da propisuju recepte za odredjene lijekove 700 puta u danu, kad je to jedan recept svakih 30 sekundi u toku njihovog radnog vremena. Vec sam davno citala u jednom biltenu da kod nas postoje doktori koji izdaju mjesecno po jedan recept po svakom stanovniku u opstini. Jle moguce da su svi bolesni?

Prvo, to je ogroman gubitak a njihova velika dobit, posebno jer su za te lijekove doktori dobili postotak od farmaceutskih firmi. Nije afera sad bezveze oko toga. i ne pricaju sve televizije o tome onako. Nije u Hvatskoj bilo ono sto je bilo. Zna se da doktori uzimaju pare gdje ne trebaju i da kojekakve ugovore potpisuju sa farmaceustkim firmama - naravno uvijek kazem cast izuzecima, jer ih i ja znam. Drugo je doktor privatnik, a drugo je onaj koji radi u drzavnoj bolnici i ne smje biti subjektivan i imat afinitete prema nekim firmama, a oni malo malo idu na neka egzoricna putovanja. Nije ni cudo sto bosnalijek ima najvise prodanih proizvoda, kad stalno negdje putuju s njima.

Doktori ne trebaju da uzimaju pare jer su nekom preporucili banku maticnih celija, ne smiju zakonom potpisivati te ugovore - ako su u drzavnoj sluzbi. Ima tacno definisano sta se smje sta ne smije, a ni uzimati pare za nesto sto im je svakako posao i za sta imaju platu. Pa citala sam da je ova banka maticnih celija mijenjala ugovore. Zasto? jer stari nisu valjali il su se prepali kad su vidjeli sta se desava u Hrvatskoj? Ljudi trebaju sami da se odluce za maticne celije, a ne da im doktor gura banku da bi zaradio. Naravno opet cast izuzecima koji su objektivni...




Lalopa -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (13.3.2014 10:23:48)

Ja moram reci da odavno nisam procitala gluplji komentar. Ugovor o autorskom djelu nije ilegalan ali je ilegalno da ga doktori imaju sa predstavnicima farmaceutskih kuca. Sta mislis da zaposleni u prosvjeti i policijskim sluzbama imaju ugovore o djelu sa raznim kompanijama. Kako bi to izgledalo ? Slazem se u jednom dijelu sa tobom a to je da ovi iz Cryo Save bar placaju porez na to sto podmicuju doktore.
http://www.scribd.com/doc/211849644/Porez-primanja
http://www.scribd.com/doc/197756219/Ugovor

I kakve mi to strucnjake imamo u zdravstvu a da mogu govoriti o maticnim celijama. Koliko se ja razumijem u medicinu maticne celije i ginekologija nemaju ama bas nikakve veze jedno sa drugim. Jedina dodirna tacka su im trudnice i zato doktori na porodilistima ganjaju trudnice da uzmu maticne celije kako bi i oni dobili lovu. Nasi doktori se suvise malo bave strukom i rijetki su oni koji uljevaju povjerenje.

Ja podrzavam akciju borbe protiv korupcije u zdravstvu i prvo sto treba uraditi je prekontrolisati racune na banci sve i jednog doktora. Tek bi onda vidjeli kako nas zdravstveni sistem funkcionise. Svi pricamo kako nam je situacija u drzavi losa i kako imamo korumpirane politicare a i sami doprinosimo tome.





alef -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (19.4.2014 8:57:18)

Porodila sam se u Opcoj proje tri godine i bila sam zadovoljna onako, generalno... Sad se dvoumim da li opet tamo ili na Jezero... Zna li neko ko od ginekologa sada radi u Opcoj? Znam da ima dr Aida... Ko jos?




bambi7 -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (19.4.2014 14:04:18)

Prije desetak dana izasla, i nakon treceg poroda u vojnoj prezadovoljna!
A od doktora koje sam ja sretala gore: dr.Kozaric, dr.Beciragic, dr.Miseljic, dr.Puzic, dr.Nakas, dr.Goran(ne znam prezime)




murky -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (27.5.2014 15:00:18)

SVE LAZI CRYO-SAVE-a

Pretpostavljam da su neke od vas trudne i razmisljaju o pohrani maticnih celija. Ja vam prenosim svoje iskustvo i istrazivanje o banci maticnih celija koja je dosta zastupljena na nasem trzistu. Ova banka ima sve agresivniju kampanju u medijima, a roditelji koji se odlucuju nisu ni svjesni velikih lazi koji iznose. Ispod su neke od njih koje sam mogla primijetiti tokom istrazivanja, pa ukoliko ste bili u mojoj situaciji, dobro je da obratite paznju.

Cryo Save tvrdi da radi mikrobioloske testove a nije zabiljezen niti jedan slucaj zarazenog uzorka u BiH iz ove banke sto se lako moze provjeriti na porodilistima. Preko 4000 porodica iz BiH se ciljano obmanjuju i dovode u zabludu a ono sto je jos gore od svega jos uvjek se pojedine porodice odlucuju za ovu banku jer im prijatelji dijele vaucere od 100 eura.

Cryo Save nema iste standarde za sve zemlje a uzorci iz Bosne i Hercegovine se tretiraju sa maksimalnom ustedom troskova. Cryo Save posjeduje certifikat AABB koji zahtjeva http://parentsguidecordblood.org/accreditation.php#AABB :
• porodicnu istoriju – medicinsku anamneza porodice
• testove majcine krvi na HIV Sifilis, Hepatitis B i C, CMV i HTLV 1 i 2 - uz uzorak krvi iz pupcanika salje se i majcina krv na analizu
• testove krvi pupcane vrpce na ABO RH, WBC, CD34 +, anitjela, bakterijsku i gljivicnu kontaminaciju – nije zabiljezen niti jedan kontaminiran uzorak iz BIH za 4 godine rada i preko 4000 uzoraka.


Cryo Save se prosle godine nasao u velikim problemima i dva velika fonda su izasla iz vlasnistva ove banke. Ovo je iskoristila kompanija Salveo iz Svicarske, jedna mala banka maticnih celija te preuzela 30 % Cryo Save-a http://group.cryo-save.com/shareholder_information.html . Time je Salveo postao najveci dionicar Cryo Save-a i preuzeo upravljanje ove banke link . http://group.cryo-save.com/homepage_news_detail.html?id_news=1744972 Firma Family Plus iz Banja Luke je kroz svoje obracanje u medijima prvobitno tvrdila kako je ovo potvrda da je Cryo Save najbolja banka jer je interesantan stranim investitorima – sto mozete procitati u obracanju Family Plus-a forumasicama http://www.ringeraja.ba/forum/m_168799/mpage_25/printable.htm Prije nekoliko dana ista ta firma iz Banja Luke, Family Plus, na portalu www.klix.ba u svom promotivnom clanku pod nazivom Cryo Save kupio Salveo, tvrdi da je Cryo Save preuzeo Salveo banku maticnih celija http://www.klix.ba/biznis/privreda/cryo-save-kupio-banku-maticnih-celija-salveo-biotechnology-iz-svicarske/140311080

Cryo Save drustveno odgovoran kompanija??? Projekat Family Plus prijatelj skola za trudnice je jos jedna od prevara ove firme jer njihove tvrdnje da su potrosili 300.000 KM za opremanje skola samo je jos jedna dokaz da vjesto manipulisu medijskim prostorom. Druga stvar je da oni kroz te iste skole vrbuju porodice da uzimaju maticne celije tako da se skole opremaju iz vlastitih inetresa a ne drustveno korisnih.

Family Plus iz Banja Luke, zastupnik Cryo Save banke ima ugovore sa doktorima kojima placa novac po svakoj preporucenoj porodici. Ugovor je upakovan kao Ugovor o autorskom djelu a dokaz na sljedecem linku
http://www.scribd.com/doc/197756219/Ugovor

Doktori sa porodilista Jezero koji se posebno isticu po ovoj saradnji su Boris Nikulin, Vahidin Katica, Senad Murtezic, Lejla Imsirija, Naima Imsirija, Sanjin Dekovic itd..

Vase je da razmislite, a ja sam zeljela da vam prenesem svoje istrazivanje o ovoj banci.




babina beba -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (28.5.2014 11:12:50)

MURKY...u kojoj ti banci maticnih celija radis i moze li te ko natjerati da pohranis mc. Roditelji koji se odlucuju na pohranjivanje valjda su dovoljno zreli da skontaju hoce li ili  nece!




salmana -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (28.5.2014 11:25:49)

WOW!




mama i nora -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (31.5.2014 19:08:13)

je l neko čita naziv teme možda????




mama i nora -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (14.6.2014 22:01:08)

šta se treba ponijeti na porod u vojnu bolnicu i trebaju li muzu brisevi za prisustvo na porodu??? ima neka friska porodilja????




mama i nora -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (28.7.2014 19:47:43)

ja najfriškija čini mi se...porodila se u četvrtak,24.7. i osjećam potrebu da bar na ovaj način pohvalim državnu bolnicu i uposlenike...dr.puzić,babica dženita i pedijatrijska sestra lela...TEAM ZA 10!!! IZVANREDNA EKIPA, LJUBAZNI, STRUČNI, HIGIJENA NA NIVOU, MA SVE ZA 10!!! HVALA IM NA SVEMU...svakoj trudnici toplo preporučujem...




škorpija -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (28.7.2014 20:09:42)

super, drago mi je da su pozitivna iskustva iz državne [sm=bravo.gif], kako se preziva babica dženita i jel tata na kraju prisustvovao porodu [sm=smiley1.gif]




hapymum -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (29.7.2014 6:18:27)

Ja se porodih 03.07 u opcoj bolnici drugi put,porodila sam se prije dvije godine I bio je dr.Masic,babica Maidai sestra Senada,sad je bio dr Puzic,babica Arifa I sestra divna najdivnija zena na svijetu opet Senada,dusa dusa hiljadu puta, da je visr takvih kao ona bilo bi super.A I ostale koje sam srela dok sam bila gore stvarno su super,cisto urednosve za 10




aamra -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (30.7.2014 9:41:28)

A da li treba uputnica za prvi put kad se javlja u Vojnu-mislim kad se udje u 9.mjesec? I koja je procedura, generalno? Ja planiram nekad sljedece sedmice (bicu 37.sedmica) da se javim u Vojnu.




hapymum -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (31.7.2014 15:40:32)

Mozes ponijetu uputnicu a i ne morass.kad si 9 mjesec samo dolazis




Sittah -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (26.8.2014 10:06:58)

da malo osvježim temu:

imam uputnicu za kontrolu u općoj bolnici (37 sam sedmica), pa me zanima da li treba zakazivati termin pregleda ili samo odem s tom uputnicom? ako treba zakazati termin - na koji broj telefona da zovem?

vidim i da je neko iznad pitao o prisustvovanju muža na porodu i proceduri koja je za to potrebna i niko još nije odgovorio pa bih bila zahvalna ako neko zna da napiše jesu li potrebni neki nalazi/brisevi muža za to prisustvovanje?




aamra -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (26.8.2014 10:52:45)

Ne treba zakazivati termin, samo dodjes i javise se na sestrama. Od 8-10h se radi CTG tako da moras u tom vremenu da dodjes. Novost je da se sada za porod trazi bris nosa i vaginlni (vjerovatno zbog ove mrse) a a ko otac zeli prisustvovati porodu, potrebno je da donese bris nosa i grla. Procedura je da jednostavno kada dodjes da se porodis najavis i njegovo prisistvo i das briseve, i to je to.




Misty_mama -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (7.10.2014 13:05:13)

Pozdrav. vidim da baš i nije aktivna tema, ali da pokušam. Zna li neko kad je dr. Puzić dežurni?




Skvo RR -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (22.5.2015 16:12:25)

Prenos postova

IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Drage trudnice i mame, esselamu alejkum i zdravo :)

Zanima me ima li neka iskustvo s porađanjem u Vojnoj bolnici/Abudlah Nakaš ili planira da se tu porodi i informirana je o istoj.
Znate li šta treba da ponesem u porodilište? Kakvi su uslovi za ''pokrivene''? I koliko ima ženskih doktora?

Nadam se da će se u što skorije vrijeme neko javiti s odgovorom [sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Za zenske doktore sad tacno ne znam. Jer su neki doktori koji su tu radiliotisli sad koje dosao umijesto njih stvarno ne znam. Ja sam se oba puta porodila u vojnoj. Nosila sam sve svoje od spavacice ulozaka higijenskih potrepstina i za bebu isto tako. Zadnji porod mi je bio 2009 godine. Sad ne znam koliko se toga promijenilo. Sto se tice hidzaba i to mozes koju hoces boju. Bar prije nije bilo pravila. Sa mnom u sobi je bila porodilja koja je imala bijelu maramu. Mozda opet da se raspitas kad odes na kontrolukako i sta iz prve ruke ili ce se javiti neka mamica koja se kod njih porodila u skorije vrijeme [sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: archi

Tacno prije mjesec dana sam u toj bolnici rodila svoju djevojcicu. Nemam zamijerki na osoblje. Zaista su Ok i nikog ne moras potkupiti da bi bio s tobom dobar. Prije poroda sam se naslusala svakakvih prica ali sam se razuvjerila. Vodio mi je trudnocu ali i na VELIKU SRECU me je i porodio dr. Masic. Ako ikako mozes najbolje bi ti bilo da ti on vodi trudnocu i otidji sto prije.
Sto se tice oca na porodjaju...MM je prisustvovao. Nije potrebno nikakvo posebno najavljivanje. Dovoljno je samo da to naglasite primalji koja te bude primala u bolnicu na porod.



IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Drage trudnice i mame, esselamu alejkum i zdravo :)

Zanima me ima li neka iskustvo s porađanjem u Vojnoj bolnici/Abudlah Nakaš ili planira da se tu porodi i informirana je o istoj.
Znate li šta treba da ponesem u porodilište? Kakvi su uslovi za ''pokrivene''? I koliko ima ženskih doktora?

Nadam se da će se u što skorije vrijeme neko javiti s odgovorom [sm=smiley1.gif]



isto tako zenskog doktora mozes ganjati za kontrole i eventualno platiti da te porodi, mislim da ima jedna dr. Aida ali najbolje da nazoves i pitas.....ali ako ides na varijantu prirodnog poroda u smislu kad pocne, porodit ce te bilo koji dr. koji se zatekne u smjeni ili cak u dezuri..ja sam se porodila u zoru, bilo nekoliko babica, pedijatrijska sestra i dezurni doktor


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Pcelice , hvala na odgovoru, valjda se nije nista promijenilo od 2009.
A evo upravo citam na temi o double testu tvoj komentar, čini mi se da smo ti i ja u istoj sedmici, možda se sretnemo u porodilištu, meni je termin 12.novembra ako Bog da ..

Rose i tebi hvala na odgovoru, a znam da će me poroditi doktor koji bude tu, ali pitam da znam šta me čeka :) Prva mi je trudnoća, ne znam apsolutno ništa. Na forumu se više piše o Jezeru,a ja gore ne bih, radi MRSE..


IZVORNA PORUKA: mama_alma

ja sam tamo zadnji put bila prije tri godine i sa mnom u sobi je bila šestorotka koja je ležala zbog anemije, i ona nosi nikab (skroz pokrivena), znam da je jedno jutro u viziti dr. jedan napao, da ne smije biti skroz pokrivena, jer joj ne vide lice, oči i sl. kako da vide da li je blijeda ili ne i sl. ako je skrzo pokrivena preko lica, od tada je ona nosila samo hidžab i znam da niko ne postavlja pitanje boje i sl. mislim tako je bilo kad asam ja bila,


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Ne znam , ja znam slučaj jedne sestre s nikabom kojoj su oni gore dali svoje neko platno kojim će prekriti lice, jer se tada,kada se ona porađala, nije mogla nositi vlastita odjeća.. Iz toga se da zaključiti,da ju niko nije maltretirao da skine nikab :)
A sigurno da se pravila mijenjaju iz godine u godinu, a i doktor je neki manje,a neki više tolerantan.. Zakonski nikab nije zabranjen, da jeste ja bih se sigurno prije privatno porodila,nego ga skinula :)
U svakom slučaju, hvala što si mi prenijela svoje iskustvo [sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: rose

ok, mozda se javi neka mama koja zna puno vise ...nek ti bude kako zelis aBd [sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: Isha

U Opstoj bolnici su fleksibilniji, nosis svoju spavacicu. Ja sam imala potkapu tada. Drugi porod je bio na Jezeru sa njihovon spavacicom kratkih rukava, i tada sam imala potkapu, ali kako sam 12 sati lezala na lijevom boku, brzo je spala i nisam se ni trudila da je namjestam.

Iskreno, malo mi je komicno sada gledati u sitnice kada si dole bez gaca i nema ko ne zaviruje i pregleda .


IZVORNA PORUKA: Finepex

Iskreno, meni je malo komicno , ne mogu to da zamislim, ne mogu sebe da zamislim u toj poziciji..trebam da se porodim, ja se poradjam, i pored svih stresova ja gledam jel mi mahrama na glavi. [sm=smiley36.gif] Pa sta ce biti sa mnom koja ide na carski? Hocu li biti gola? Ni to me nije opteretilo koliko ikamet i ezan. [sm=smiley36.gif]

Isto druga stvar, sto licno mene je vise zadeveralo, nego sta cu obuci, hocul neku njihovi bolnicku spavacicu, hoceli mi se vidjeti kosa, il hocul imati gace ili necul, kako cu drzati ulozak uopste..pored svih stvari najvise me zadeveralo ucenje ikameta i ezana djetetu. nekako sam se zapitala hoce li se "pikati" ako se to prouci 10-15 dana kasnije, ili bas mora u tom trenutku kada se dijete rodi.. smijel muz prisustovat carskom porodu?

Evo i razlog zasto sam se zadeverala, ovdje nigdje ne pise da je to bilo 5 dana, 10 dana, ili kada je dijete izaslo iz bolnice.. nego onda..kada se rodilo.


Ebu Rafi, r.a., prenosi: ''''Bio sam prisutan kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., prouio ezan na uho Hasanu, sinu Alijinom, kada ga je Fatima rodila. (Biljei ga Tirmizi, koji kae da je vjerodostojan, Ebu Davud, Hakim koji ga takoer smatra vjerodostojnim, Taberani, Ahmed, Begavi)


IZVORNA PORUKA: mama_alma

Allah selamet, onda mogu i čistačice porađati, a Bogami može se i kući konfornije je


IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: mama_alma

Allah selamet, onda mogu i čistačice porađati, a Bogami može se i kući konfornije je


Ne razumijem zasto tako negativan komentar samo zato sto su u pitanju zene koje nose nikab ( blago receno mahramu) ? Jel to ona nema pravo da trazi zenskog doktora?


IZVORNA PORUKA: Medić*


U dvije razlicite bolnice se porodila. Ni u jednoj marama nije bila problem.
U vojnoj nase spavacice, na jezeru njihove samo.



IZVORNA PORUKA: Finepex



Ako te sta zanima, najbolje je da se licno obratis njima. Nemoj pisati "mejl", nego direktno nazovi.

Predstavi se, kazes ko si sta si, da te zanimaju neke informacije. I pitas od izbora doktora pa nadalje..

http://www.obs.ba/index.php/kontaktirajte-nas


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305


IZVORNA PORUKA: Isha


IZVORNA PORUKA: mama_alma

Allah selamet, onda mogu i čistačice porađati, a Bogami može se i kući konfornije je


Ne vidjeh da je neko ovo napisao. Niti sam ijedan pist protumacila na ovaj nacin.



Isha VALLAHI ni ja :D
A imaš pravo, kada ću dolje biti gola, gore mi ništa ne znači :D Ali ja ovo pitam za porodilište, za ležanje u bolnici.. Za sam čin poroda ha bila do pola gola, ha čitava- isto mi je [sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

IZVORNA PORUKA: Finepex

Iskreno, meni je malo komicno , ne mogu to da zamislim, ne mogu sebe da zamislim u toj poziciji..trebam da se porodim, ja se poradjam, i pored svih stresova ja gledam jel mi mahrama na glavi. [sm=smiley36.gif] Pa sta ce biti sa mnom koja ide na carski? Hocu li biti gola?


Finepex opet ponavljam, pitam za porodilište, za ležanje u porodilištu.. ako me vidi doktor koji me porađa HAJR, ali ne mora me i 15 drugih doktora vidjeti ,ako već ne mora.. Gdje ćeš se ti poroditi? Kada ti je termin in shaa Allah?


IZVORNA PORUKA: Medić*

IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Pcelice , hvala na odgovoru, valjda se nije nista promijenilo od 2009.
A evo upravo citam na temi o double testu tvoj komentar, čini mi se da smo ti i ja u istoj sedmici, možda se sretnemo u porodilištu, meni je termin 12.novembra ako Bog da ..

Rose i tebi hvala na odgovoru, a znam da će me poroditi doktor koji bude tu, ali pitam da znam šta me čeka :) Prva mi je trudnoća, ne znam apsolutno ništa. Na forumu se više piše o Jezeru,a ja gore ne bih, radi MRSE..


Nista ne brini. BIt ce sve ok aBg. Imas Aidu dr pa mozes vidjeti kada je u dezuri da ides kod nje na kontrole, super je. I s njom mozes o svemu razgovarati.
Valjda se javi neka mama koja se skorije poradjala pa da vidis sta se nosi. Uglavnom ne vjerujem da se sta puno promijenilo.
Neka je hairli, misli pozitivno. i da padne marama nista strasno. Uglavnom svo vrijeme maramu mozes imati nikakav problem.




Skvo RR -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (22.5.2015 16:18:05)

Prenos postova II

IZVORNA PORUKA: mama_alma


Iz mog prvog posta možeš pročitati šta sam i kako sam napisala, a otkud ti znaš, kakav je moj stav prema nikabu, hidžabu i sl.

Drugi post sam napisala kao odgovor na ovaj tvoj

sretno na porodu, mislim da je to najbitnija stvar da porpd prođe kako treba, da beba i majka budu dobro,


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Što se tiče samog poroda, onda kada krene, a desi se da je kasno naveče ,a samo doktor u smjeni ili ne znam ti šta, onda ,nažalost,nemam izbora.. Ali što se tiče ''bljedoće lica'' - mislim da je za to dovoljno stručna i medcinska sestra, ako ne i spremačica
Svakako mi se ne da time zamarati trenutno, imam preča posla.. Zanima me kakvi su uslovi, šta mi treba i to je sve :)




IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

O toj dr.Aidi sam čula dosta dobrog :) In shaa Allah da bude kod nje.. Od muških sam čula da hvale Nakaša
Biće kako Allah da, ne brinem se, ali nije na odmet informisati se, čuti tuđe iskustvo i mišljenje [sm=smiley1.gif]



IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Ja nisam ni komentarisala tvoj stav o nikabu i hidžabu.. ne praktikujem suditi ljudima na osnovu par napisanih riječi :)
Tebi hvala na informacijama i savjetima, ali ja smatram da bar nije potrebno da doktor gleda jesam li blijeda,kada to može i sestra, ti smatraš da jeste , tu se razilazimo i to je to.. Niti sam rekla da ću se poroditi kod kuće ,niti da neću pristati da me porodi muškarac ako bude morao,niti išta tome slično.. Kao i svaka muslimanka voljela bih da me porodi žena, da je bolnica čitava ŽENSKA, ali ako nemam izbora-nemam ga.. Doktor me mora vidjeti na porodu,ali ne moraju me i ostali doktori i tehničari gledati danima.. To je moj stav.. Ja poštujem tvoj, pa poštuj i ti moj [sm=smiley1.gif] Allah te nagradio, nećemo se raspravljati


IZVORNA PORUKA: mama_alma

Draga moja sestro, priznala ti to ili ne, ali jesmo, tehničara nema, doktora ima, jer takvo smo društvo da bolnica nije ženska,nego je bolnica bolnica, nije nikakva rasprava, pisala sam ti da je žena ležala zbog anemije, nekoliko parametara ju je dijelilo od transfuzije, i morali su pratiti njeno stanje, da ne bi dalje ulazili kako ti kažeš u raspravu, sretno ti,


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

O toj dr.Aidi sam čula dosta dobrog :) In shaa Allah da bude kod nje.. Od muških sam čula da hvale Nakaša
Biće kako Allah da, ne brinem se, ali nije na odmet informisati se, čuti tuđe iskustvo i mišljenje [sm=smiley1.gif]



I ja sam isto cula sve pozitivne stvari. Prema pacijentu se odnosi s velikim postovanjem ko god je u pitanju. A da ti odgovorim, i ja planiram u istoj ovoj bolnici. Samo sto prvo pisem spisak pitanja, pa cu nazvat i vidjeti.


Ja sam kontala uzeti privatno sobu, da m svako ne hoda, niti stenje, pa sma kontala ako treba platiti da moje dijete bude odmah pored mene, da ne zivkam nikoga. Cula sam da necu smijeti ponijeti dijete radi friskog reza, pa sam kontala da unajmim neku babicu, ako treba platit ekstra d abude samo zaduzena za mene. ili sestru.


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

O toj dr.Aidi sam čula dosta dobrog :) In shaa Allah da bude kod nje.. Od muških sam čula da hvale Nakaša
Biće kako Allah da, ne brinem se, ali nije na odmet informisati se, čuti tuđe iskustvo i mišljenje [sm=smiley1.gif]



I ja sam isto cula sve pozitivne stvari. Prema pacijentu se odnosi s velikim postovanjem ko god je u pitanju. A da ti odgovorim, i ja planiram u istoj ovoj bolnici. Samo sto prvo pisem spisak pitanja, pa cu nazvat i vidjeti.


Ja sam kontala uzeti privatno sobu, da m svako ne hoda, niti stenje, pa sma kontala ako treba platiti da moje dijete bude odmah pored mene, da ne zivkam nikoga. Cula sam da necu smijeti ponijeti dijete radi friskog reza, pa sam kontala da unajmim neku babicu, ako treba platit ekstra d abude samo zaduzena za mene. ili sestru.

a gdje to sve mozes uzet/platit?
uz duzno postovanje ali Finepex ti nas ocito ovdje zahebavas..smori zeno draga

IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Amin na dovama :) Slažem se s tobom, optimizam mnogo znači.. Ne plašim porođaja, ako prođe lako elhamdulillah, ako ne prođe opet elhamdulillah- nisam jedina,a i vrijedi.. [sm=smiley1.gif]



IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Finepex ja mislim da je to dosta skupo.. Već sam se nadavala para i para,jer nisam imala zdravstveno, a na početku trudnoće je bilo svakakvih ''sumnji'' pa su me samo slali po ultrazvucima i nalazima.. I najobičniji nalazi su skupi,pa mogu misliti koliko je onda soba u bolnici i vlastito osoblje.. Naravno, ti ako možeš plati [sm=smiley1.gif]


Dobro, ne moras traziti sobu, ali koliko ja znam imas pravo na izbor doktora. Eh sada jedino ako se desi porod kada nje nema.. mislim da ce te porodit bilo ko. Bitno da nam djeca inshallah budu ziva i zdrava.


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije setala po hodniku [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije setala po hodniku [sm=smiley36.gif]

znam za porod u vodi kada bla bla..mozes traziti..ali da platim sestru (kojih ionako nema dovoljno) da se brine o meni i mom djetetu je nigdje veze...pa nije privatna klinika majku mu...da moze to...svaka od nas bi platila i klatila po vazdan[sm=smiley36.gif] jos da me hrani i mazi poslije cr....

IZVORNA PORUKA: tinkivinki

IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije set_ala po hodniku [sm=smiley36.gif]

kod nas u bolnici ima legalno apartman 50km se plaća po danu i tu ti znači mogu tvoji dolaziti u sobu,a u drugim sobama pričaš kroz staklo.pa sam ja razmišljala o tome u drugoj trudnoći zbog V da mi može doći.ali jedna komšinica me odgovorila,ona bila u apartmanu,kaže dosadno,neće ni tvoji cijeli dan sjediti s tobom,sestre dok se sjete da te obiđu prođe vremena.tako da sam odustala,ja volim pričati sa ženama[sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Ko može i želi da plati neka plati.. Mada bih se ja lično malo ružno osjećala da moje dijete neko bolje tretira u odnosu na ostale, i drugoj djeci je potrebna njega koliko i mom.. Ovo kažem s pretpostavkom da se te koje plate i bolje tretiraju, jer je kod nas inače tako..

IZVORNA PORUKA: mama_alma

Ima apartman, i desi se da bude neka preća i ti ideš iz apartmana, u kolektiv, jer tako se desilo jednoj od članica foruma, platila žena, al doveli trudincu koja je imala udes i zamolili je da joj ustupi apartman,

drugo, ja kad sam se porodila dijete je bilo cijelo vrijeme uz mene, a sestra je odnijela na par sati, da ja malo odmorim, jer mi je prvi porod bio pravo težak i trebalo mi je odmora, hvala joj na tome,

a treće možeš možda tražiti dr. koji će ti voditi trudnoću, a za porod, ond ajedino da ideš na dogovoreni porod da u njegovoj smjeni dobiješ indukciju i da te on porodi,

a raspitaj se mislim da se može kod Karabega raditi porod, u poluklinici pa ako već plaćaš, onda idi u privatnu polikliniku.




Skvo RR -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (22.5.2015 16:25:38)

Prenos postova III

IZVORNA PORUKA: canim

Pa ako je zdravo dijete kakav poseban tretman beba treba u bolnici [sm=zmeden.gif]

Ja sam se poradjala na jezeru, imali smo posebnu prostoriju jer je suprug sa mnom prisustvovao, ali to je inace takvo pravilo ako suprug prisustvuje, dakle mi nismo nista trazili posebno.
Suprug usao u porodjajnu salu oko 15, ja se porodila 18:45, ostao sa mnom jos 1h koliko je bilo potrebno da lezim i prebacili me gore na patologiju, donijeli bebicu, i bili smo citavo vrijeme zajedno.



IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije setala po hodniku [sm=smiley36.gif]



ma to stranci koriste ili oni koji imaju osiguranja koja pokrivaju porod..npr vanbreda...ja je imam ali trebam iskeshirat prvo pa cekat da mi se vrati a dodatne ne refundiraju nista sto ne ukljucuje osnovnu njegu..ok je to kad si na carski, jer si duze u bolnici al kosta [sm=smiley36.gif] ...mislim ja sam bila dvije noci pa mi je ok bilo da imam cimerke...beba je svakako bila uz mene sto bas i nije dobro jer se ja nisam odmorila [sm=smiley36.gif]


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije setala po hodniku [sm=smiley36.gif]



ma to stranci koriste ili oni koji imaju osiguranja koja pokrivaju porod..npr vanbreda...ja je imam ali trebam iskeshirat prvo pa cekat da mi se vrati a dodatne ne refundiraju nista sto ne ukljucuje osnovnu njegu..ok je to kad si na carski, jer si duze u bolnici al kosta [sm=smiley36.gif] ...mislim ja sam bila dvije noci pa mi je ok bilo da imam cimerke...beba je svakako bila uz mene sto bas i nije dobro jer se ja nisam odmorila [sm=smiley36.gif]


ja sam imala tu sobu...nista posebno...eto imas i TV (bas ti treba pored bebe )... mozes biti sam ili s nekim od porodice...meni to cista glupost... rekla sam da moze jos jedna trudnica koja se poradja n CR...a treci dan sam ustupila tu sobu trudnici koja je imala tesku prometnu nesrecu i morala se hitno poroditi da moze njena mama biti s njom....

ja sam bila 7 dana - kosta oko 2.500 km

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije setala po hodniku [sm=smiley36.gif]



ma to stranci koriste ili oni koji imaju osiguranja koja pokrivaju porod..npr vanbreda...ja je imam ali trebam iskeshirat prvo pa cekat da mi se vrati a dodatne ne refundiraju nista sto ne ukljucuje osnovnu njegu..ok je to kad si na carski, jer si duze u bolnici al kosta [sm=smiley36.gif] ...mislim ja sam bila dvije noci pa mi je ok bilo da imam cimerke...beba je svakako bila uz mene sto bas i nije dobro jer se ja nisam odmorila [sm=smiley36.gif]


ja sam imala tu sobu...nista posebno...eto imas i TV (bas ti treba pored bebe )... mozes biti sam ili s nekim od porodice...meni to cista glupost... rekla sam da moze jos jedna trudnica koja se poradja n CR...a treci dan sam ustupila tu sobu trudnici koja je imala tesku prometnu nesrecu i morala se hitno poroditi da moze njena mama biti s njom....

ja sam bila 7 dana - kosta oko 2.500 km



htjedoh ja napisati visnja je bila u apartmanu al nemoj da ja pricam u tvom odsustvu [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Visnja RR


IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Medić*


IZVORNA PORUKA: salmy


IZVORNA PORUKA: Medić*

Salmy moze se uzeti soba u Vojnoj, moglo je onda kada sam se ja poradjala. Plati se. Kako je sada ne znam !
Ovo titranje drugo ne znam [sm=jezicek.gif]

e svasta ja fkt nisam znala za taj podatak...a porodih se tamo[sm=smiley36.gif]


Sjecam se ja zene koja je imala taj poseban tretman, sama u sobi, sta sve bude veze nemam, kakve usluge i ostalo. Virnuh u prolazu dok sam kontrakcije setala po hodniku [sm=smiley36.gif]



ma to stranci koriste ili oni koji imaju osiguranja koja pokrivaju porod..npr vanbreda...ja je imam ali trebam iskeshirat prvo pa cekat da mi se vrati a dodatne ne refundiraju nista sto ne ukljucuje osnovnu njegu..ok je to kad si na carski, jer si duze u bolnici al kosta [sm=smiley36.gif] ...mislim ja sam bila dvije noci pa mi je ok bilo da imam cimerke...beba je svakako bila uz mene sto bas i nije dobro jer se ja nisam odmorila [sm=smiley36.gif]


ja sam imala tu sobu...nista posebno...eto imas i TV (bas ti treba pored bebe )... mozes biti sam ili s nekim od porodice...meni to cista glupost... rekla sam da moze jos jedna trudnica koja se poradja n CR...a treci dan sam ustupila tu sobu trudnici koja je imala tesku prometnu nesrecu i morala se hitno poroditi da moze njena mama biti s njom....

ja sam bila 7 dana - kosta oko 2.500 km



htjedoh ja napisati visnja je bila u apartmanu al nemoj da ja pricam u tvom odsustvu [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: LieToMe

Ja sam se prvi put porodila u Drzavnoj i imala sam sobu koja je odmah do (ili ispred kako vec, ili sam mozda i bila u tom apartmanu ali ne upratih tv stvarno, u odnosu na onu sobu gdje borave doktori bila je prekoputa ali malo visocije e vala objasnih svaka mi cas_t[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) U ovoj mojoj sobi samo dva kreveta bila. Ja se porodila ujutru u 10, cijeli dan bila sama u sobi, beba na tatu spavala cijeli dan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] donijeli mi je tek navece u 7 prvi put, a cimericu dobijem nekad u 3 ujutru. Bilo mi drago da imam s kim progovoriti jer su bebu donosili i odnosili. Ja izasla odmah ujutru poslije vizite i pregleda. Tacno ne znam za sta bi mi apartman trebao, jedva da sam 24 sata provela u bolnici.

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: LieToMe

Ja sam se prvi put porodila u Drzavnoj i imala sam sobu koja je odmah do (ili ispred kako vec, ili sam mozda i bila u tom apartmanu ali ne upratih tv stvarno, u odnosu na onu sobu gdje borave doktori bila je prekoputa ali malo visocije e vala objasnih svaka mi cas_t[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) U ovoj mojoj sobi samo dva kreveta bila. Ja se porodila ujutru u 10, cijeli dan bila sama u sobi, beba na tatu spavala cijeli dan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] donijeli mi je tek navece u 7 prvi put, a cimericu dobijem nekad u 3 ujutru. Bilo mi drago da imam s kim progovoriti jer su bebu donosili i odnosili. Ja izasla odmah ujutru poslije vizite i pregleda. Tacno ne znam za sta bi mi apartman trebao, jedva da sam 24 sata provela u bolnici.



ja sam bila tu negdje preko puta apartmana..znam da su me tamo odveli da se istusiram..a u sobi nas bilo 5..ja dosla 3-a i poslije mene jos 2...sjecam se u nedjelju nas sve otpustise...ja cekam moje da dodju a u sobu usla nova porodilja...boli je...meni vristi "nemoj iciiiii" a meni se stislo tek me tad neka trema uhvatila (a sve gotovo vec za mene)...jedva docekah ove moje da dodju po mene [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Ko može i želi da plati neka plati.. Mada bih se ja lično malo ružno osjećala da moje dijete neko bolje tretira u odnosu na ostale, i drugoj djeci je potrebna njega koliko i mom.. Ovo kažem s pretpostavkom da se te koje plate i bolje tretiraju, jer je kod nas inače tako..


Ma ne radi se uopste o boljem ili losijem tretmanu. Niti da li ce soba imati TV ili nece, nego jednostavno da moje dijete bude uz mene, lakse ce meni biti lezati i gledati u dijete...da ja znam da je dobro. da znam da ima dobru njegu. Onda ce i moj oporavat biti brzi i bolji.. da ima zena koja je tu uz mene, eh sada..cula sam da moze familija, pa sam kontala ako moze familija sto nebi mogla neka posebna babica.[sm=zmeden.gif] Ima pun biro sestara. Jednostavno sto se tice djeteta da mi ga ne donose kada oni hoce. nego kada ja hocu. Onda isto, cula sam mnoga traumaticna iskustva na klinici jezero. Hajde kada jednom npr. cujes da je neka sestra imala neko traumaticno isksutvo, ali kada cujes da je to sve cesce..i to pored toliko zena (nista licno protiv nekoga) ali bas se ta traumaticna iskustva (vecinom) vezu za osobe koje su vjerski nastrojene. I to za moj pojam ne moze biti slucajnost.
Ima jedna, koja je pricala, tako nekako trpila trudove do sabaha jer gospoda je spavala, ona je bila budna, stenjala, jaukala, plakala, uglavnom, joj je sestra, babica koja je tu noc dezurala rekla, kao u smislu zasto spominjes Allaha kada ti ni on nece pomoci. Mislim...otkud nekome pravo da spominje necijeg Boga?
I znas sta je najgore, sta meni smeta, sto se sve nekako, ta traumaticna iskustva pricaju u smislu "tajne". zasto se ne izadje ispred medija? Fino da te kamera snimi, da se zna ko si sta si. I pricaj.


uglavnom sto se tice tretmana na jezeru, ne preporucuju.....




IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?




eh da lijepa amerika..ali to sve kosta...i sve to imas kad imas osiguranje koje to sve pokriva..kod nas koliko para toliko muyike..osiguranja nam placaju firme ili biroi...i ima sta ima ..a opet je dobro kako ima losih bolnica i tretmana

IZVORNA PORUKA: Galicia


IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?




eh da lijepa amerika..ali to sve kosta...i sve to imas kad imas osiguranje koje to sve pokriva..kod nas koliko para toliko muyike..osiguranja nam placaju firme ili biroi...i ima sta ima ..a opet je dobro kako ima losih bolnica i tretmana



Vise je onih sto nemaju osiguranje.
A sve isti tretman dobijamo.
Sistem je takav, da svi imamo isti tretman u zdravstvu, svi dobiju isto, a na kraju se kontaj kako ces platiti. [sm=jezicek.gif]

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Ko može i želi da plati neka plati.. Mada bih se ja lično malo ružno osjećala da moje dijete neko bolje tretira u odnosu na ostale, i drugoj djeci je potrebna njega koliko i mom.. Ovo kažem s pretpostavkom da se te koje plate i bolje tretiraju, jer je kod nas inače tako..


Ma ne radi se uopste o boljem ili losijem tretmanu. Niti da li ce soba imati TV ili nece, nego jednostavno da moje dijete bude uz mene, lakse ce meni biti lezati i gledati u dijete...da ja znam da je dobro. da znam da ima dobru njegu. Onda ce i moj oporavat biti brzi i bolji.. da ima zena koja je tu uz mene, eh sada..cula sam da moze familija, pa sam kontala ako moze familija sto nebi mogla neka posebna babica.[sm=zmeden.gif] Ima pun biro sestara. Jednostavno sto se tice djeteta da mi ga ne donose kada oni hoce. nego kada ja hocu. Onda isto, cula sam mnoga traumaticna iskustva na klinici jezero. Hajde kada jednom npr. cujes da je neka sestra imala neko traumaticno isksutvo, ali kada cujes da je to sve cesce..i to pored toliko zena (nista licno protiv nekoga) ali bas se ta traumaticna iskustva (vecinom) vezu za osobe koje su vjerski nastrojene. I to za moj pojam ne moze biti slucajnost.
Ima jedna, koja je pricala, tako nekako trpila trudove do sabaha jer gospoda je spavala, ona je bila budna, stenjala, jaukala, plakala, uglavnom, joj je sestra, babica koja je tu noc dezurala rekla, kao u smislu zasto spominjes Allaha kada ti ni on nece pomoci. Mislim...otkud nekome pravo da spominje necijeg Boga?
I znas sta je najgore, sta meni smeta, sto se sve nekako, ta traumaticna iskustva pricaju u smislu "tajne". zasto se ne izadje ispred medija? Fino da te kamera snimi, da se zna ko si sta si. I pricaj.


uglavnom sto se tice tretmana na jezeru, ne preporucuju.....






opsta bolnica je tzv baby friendly...znaci beba je s tobom...ne znam kako je poslije carskog...ali kod prirodnog je beba tu skoro cijelo vrijeme...prvi put je donesu 2 sata nakon poroda i ostave kod mama...odnesu je na pregled kad pedijatar dodje i eventualno nahrane, presvuku pelenu svakako...

IZVORNA PORUKA: mama_alma


IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



ma, uopšte marama nije problem, problem je biti skorz pokrivena, a to si i ti navela, upravo zbog praćenja stanja porodilje

a, to kod vas je divno i zaista humano, iznad svega, ja prvi pord, izmorena nakon dva dana i dvije noći porođajnih bolova, helem rodim hairli, i muž mi donio supu, nema ko da mi je unese, jer ne može se ući u taj dio gdje su porodilje i bebe, i ja ustanem nekako do vrata i srušim se, a one sestre na mene, kao kud sam krenula, krenula u pm, da prostiš, on zvonio, niko otvarao nije i mene zove na mob, ja ustanem i tu mi i bude kraj, kd tamo prtisak prenizak, krv loša,

znači to da imaš nekoga svog pored sebe je od velikog značaja

IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Ko može i želi da plati neka plati.. Mada bih se ja lično malo ružno osjećala da moje dijete neko bolje tretira u odnosu na ostale, i drugoj djeci je potrebna njega koliko i mom.. Ovo kažem s pretpostavkom da se te koje plate i bolje tretiraju, jer je kod nas inače tako..


Ma ne radi se uopste o boljem ili losijem tretmanu. Niti da li ce soba imati TV ili nece, nego jednostavno da moje dijete bude uz mene, lakse ce meni biti lezati i gledati u dijete...da ja znam da je dobro. da znam da ima dobru njegu. Onda ce i moj oporavat biti brzi i bolji.. da ima zena koja je tu uz mene, eh sada..cula sam da moze familija, pa sam kontala ako moze familija sto nebi mogla neka posebna babica.[sm=zmeden.gif] Ima pun biro sestara. Jednostavno sto se tice djeteta da mi ga ne donose kada oni hoce. nego kada ja hocu. Onda isto, cula sam mnoga traumaticna iskustva na klinici jezero. Hajde kada jednom npr. cujes da je neka sestra imala neko traumaticno isksutvo, ali kada cujes da je to sve cesce..i to pored toliko zena (nista licno protiv nekoga) ali bas se ta traumaticna iskustva (vecinom) vezu za osobe koje su vjerski nastrojene. I to za moj pojam ne moze biti slucajnost.
Ima jedna, koja je pricala, tako nekako trpila trudove do sabaha jer gospoda je spavala, ona je bila budna, stenjala, jaukala, plakala, uglavnom, joj je sestra, babica koja je tu noc dezurala rekla, kao u smislu zasto spominjes Allaha kada ti ni on nece pomoci. Mislim...otkud nekome pravo da spominje necijeg Boga?
I znas sta je najgore, sta meni smeta, sto se sve nekako, ta traumaticna iskustva pricaju u smislu "tajne". zasto se ne izadje ispred medija? Fino da te kamera snimi, da se zna ko si sta si. I pricaj.


uglavnom sto se tice tretmana na jezeru, ne preporucuju.....






opsta bolnica je tzv baby friendly...znaci beba je s tobom...ne znam kako je poslije carskog...ali kod prirodnog je beba tu skoro cijelo vrijeme...prvi put je donesu 2 sata nakon poroda i ostave kod mama...odnesu je na pregled kad pedijatar dodje i eventualno nahrane, presvuku pelenu svakako...



pa ako je tako onda nebi smetalo ni gore.. nego su ti meni zene pricale da ti samo donesu dijete kada trebas nahraniti, kada trebas da vidis, da pomazis, i onda uzmu opet pa odnesu u susjednu..tamo gdje su ostale bebe...to meni nebi odgovaralo. Neka djeteta ispred mojih ociju. A smijem li ja ucestvovat na pregledu? Da ja vdim sta rade? Npr. zena koja iza sebe ima 3 carska reza, pricala mi je da joj donesu dijete..bude s njim, i to vrijeme tako brzo prodje. pa samo dodje babica i odnese.

I najvise mi je radi ovoga, dal moj muz smije ucestvovat, tj.biti u sali kada meni pukni anesteziju. Da jednostavno on vidi sta rade..

IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..jos pravo naograjises kada svi odu kuci, a ostane jedan dezurni, i nekoliko #"obicnih" kako da kazem, tehnicara, osoblja, babice,sestre. I to ti cijelu noc pjevaju, strpi se. nece jos. Ti osjecas trudove, bolove. znojis se, ne mozes zaspati, a ono te ubijedjuje da foliras.da se nes jos porodit. daj..

IZVORNA PORUKA: rose

to sve moras pitati..a kad pedijatar pregleda, zove majku samo ako nesto nije ok..npr..moja cimerka je rodila bebu sa spina bifidom i beba je hitno upucena na pedijatriju...pedijatar samo nju zovnuo da je informise...zena ostala jos jednu noc u vojnoj bolnici a beba joj bila na pedijatriji...koliko god to tuzno bilo, bila sam ljubomorna na zenu jer se jedina uspjela naspavati to vece [sm=smiley36.gif] ...ja nisam smjela puno bojala sam se da mi beba ne padne s kreveta [sm=smiley13.gif] u nasoj sobi bila smao jedna ona kao plasticna kolica/krevetoc za bebu..a 4 bebe u sobi s mamama

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..



kad sam ja se poradjala nije se posebno placao porod u kadi...ja sam ga htjela i imala sve nalaze uredne ali nisam usla u kadu jer sam imala problem sa visokim pritiskom..ali opet ti mozes biti u kadi..a izgon sam je na stolu jer tako bolje kontrolisu

IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..



kad sam ja se poradjala nije se posebno placao porod u kadi...ja sam ga htjela i imala sve nalaze uredne ali nisam usla u kadu jer sam imala problem sa visokim pritiskom..ali opet ti mozes biti u kadi..a izgon sam je na stolu jer tako bolje kontrolisu


Ozbiljno?

meni pricala zena, za porod u kadi platila 250KM.

za carki rez, sam cula dvije razlicite informacije. Tj kada je zeni nepotreban a zeli ga.. Jedna je da kosta 600 ili 800KM, a druga je da kosta 2000KM. Znaci, opet kazem, cula sam, eh sada jel tacno. nije li..

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..jos pravo naograjises kada svi odu kuci, a ostane jedan dezurni, i nekoliko #"obicnih" kako da kazem, tehnicara, osoblja, babice,sestre. I to ti cijelu noc pjevaju, strpi se. nece jos. Ti osjecas trudove, bolove. znojis se, ne mozes zaspati, a ono te ubijedjuje da foliras.da se nes jos porodit. daj..


[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] jest tako ali hajde realno..jel oni tebi mogu pomoci da te prestane boliti ako ti nisi jos dovoljno otvorena...hoce li ti pomoci da vristis i zoves ih..nece...suti, disi i cekaj svojih 10 prstiju...ja sam to prosla i ne procam ti bezze...disala, malo tu i tamo glas pustila, najsretnija bila kad dodjose po mene da me vode u salu...tamo 5 minuta i gotovo ...prirodni porod boli i traje...to je fakat i tu ti niko ne moze pomoci sem tebe same.

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

finepex iz kojeg si ti svijeta majke ti,jel ti mislis da mozes dovesti svoju sestru u bolnicu i da se ona slobodno krece kako hoce i da radi sta hoce[sm=smiley36.gif]

Svasta cu procitati



to sam i ja htjela iskomentarisati..ako i dozvole da nekoga dovede u taj svoj apartman ta osoba ce joj moci pomoci samo u apartmanu a nece nikako moci ici po bebu i setkat se okolo po bolnici [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: Emica_sa


IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

finepex iz kojeg si ti svijeta majke ti,jel ti mislis da mozes dovesti svoju sestru u bolnicu i da se ona slobodno krece kako hoce i da radi sta hoce[sm=smiley36.gif]

Svasta cu procitati



to sam i ja htjela iskomentarisati..ako i dozvole da nekoga dovede u taj svoj apartman ta osoba ce joj moci pomoci samo u apartmanu a nece nikako moci ici po bebu i setkat se okolo po bolnici [sm=smiley36.gif]

ma naravno,pise gluposti,ne mogu ni da ih komentarisem[sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..



kad sam ja se poradjala nije se posebno placao porod u kadi...ja sam ga htjela i imala sve nalaze uredne ali nisam usla u kadu jer sam imala problem sa visokim pritiskom..ali opet ti mozes biti u kadi..a izgon sam je na stolu jer tako bolje kontrolisu


Ozbiljno?

meni pricala zena, za porod u kadi platila 250KM.

za carki rez, sam cula dvije razlicite informacije. Tj kada je zeni nepotreban a zeli ga.. Jedna je da kosta 600 ili 800KM, a druga je da kosta 2000KM. Znaci, opet kazem, cula sam, eh sada jel tacno. nije li..



ne znam...2010 nije bilo nikakve cijene za to...ja imala osiguranje regularno trebali mi samo nalazi da nemam HIV, Hep C i Chlamidiu

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

zene lazu[sm=smiley36.gif]



ili nemaju osiguranje ili placaju da ih se pripazi [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..jos pravo naograjises kada svi odu kuci, a ostane jedan dezurni, i nekoliko #"obicnih" kako da kazem, tehnicara, osoblja, babice,sestre. I to ti cijelu noc pjevaju, strpi se. nece jos. Ti osjecas trudove, bolove. znojis se, ne mozes zaspati, a ono te ubijedjuje da foliras.da se nes jos porodit. daj..


[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] jest tako ali hajde realno..jel oni tebi mogu pomoci da te prestane boliti ako ti nisi jos dovoljno otvorena...hoce li ti pomoci da vristis i zoves ih..nece...suti, disi i cekaj svojih 10 prstiju...ja sam to prosla i ne procam ti bezze...disala, malo tu i tamo glas pustila, najsretnija bila kad dodjose po mene da me vode u salu...tamo 5 minuta i gotovo ...prirodni porod boli i traje...to je fakat i tu ti niko ne moze pomoci sem tebe same.

zar nisu 4 prsta? [sm=smiley36.gif] [sm=zmeden.gif]

pa valjda ima nesta za ublazavanje bola..ako trudnice smiju tokom trudnoce kljukat apaurine..zasto nebi nesta za to? Najlakse je reci suti i trpi.


Isto za carski rez.


za carki rez, sam cula dvije razlicite informacije. Tj kada je zeni nepotreban a zeli ga.. Jedna je da kosta 600 ili 800KM, a druga je da kosta 2000KM. Znaci, opet kazem, cula sam, eh sada jel tacno. nije li..





IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: rose


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

zene lazu[sm=smiley36.gif]



ili nemaju osiguranje ili placaju da ih se pripazi [sm=smiley36.gif]



pa bil ti platila da ti dadnu nesta za ublazavanje bola? [sm=smiley36.gif]



Zna li koja, imali informacije za prisustvo muzeva?

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: Finepex

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ovdje od kako udjes u bolnicu moze suprug i familija biti s tobom i tokom porodjaja i sve do dana dok ne krenes kuci. Imas privatnu sobu gdje se poradjas i privatnu sobu poslije. Svi mogu biti s tobom. Tv imas, i beba moze a i ne mora biti s tobom cijelo vrijeme. Nikakav extra tretman ne dobijas, jer su ti svi na raspolaganju 24/7, doktori, babice, sestre, tehnicari, itd.
Ovdje je to sve normala.
I na CR muz moze biti s tobom u sali.
Zene sa maramom, niko i ne pita za maramu. Stavljas i skidas sa glave sta god hoces/neces. Jedino nikab ne mozes imati, jer se ipak mora pacijent nadgledati tokom CR, kisik, ovo ono.
Niko te i ne pita za maramu.
Nosis sve svoje stvari kako hoces, trenerku, ovo ono.....Unosis u bolnicu sta god pozelis, dolazi ti koga god ti pustis da ti dodje.
I nista extra ne placas.

Zasto bi marama bila problem?



Koliko sam ja cula, ovdje se svaki " poseban" tretman placa od CR pa poroda u kadi, bazenu, kako se to zove. Znaci, ako nije opravdano, ili s razlogom... negineti porod na stolu..jos pravo naograjises kada svi odu kuci, a ostane jedan dezurni, i nekoliko #"obicnih" kako da kazem, tehnicara, osoblja, babice,sestre. I to ti cijelu noc pjevaju, strpi se. nece jos. Ti osjecas trudove, bolove. znojis se, ne mozes zaspati, a ono te ubijedjuje da foliras.da se nes jos porodit. daj..


Gledaj nešto, tebi je ovo prvi porod? Naslušala si se vidim priča, a vidjet ćeš da nije nu upola kako si slušala.
Pogrešno je uopće slušati priče u trudnoći od žena jer će te samo nasekirati i zabrinuti a žene kao žene, mnoge vole dodati, dramatizacije radi, detalje.

Ja sam slušala prije trudnoća silne gluposti oko našeg porodilišta a uvjerila sam se da je mnogo bolje nego što su mi govorili.
Drugo, uvidjela sam da ima žena koje se ne znaju nositi s porodom, bolovima, koje paničare, dižu frku i za sitnicu pa vjerujem pod dejstvom hormona kad izađu okrenu paljbu na dr, sestre, tehničare...koga već ne!

Plašila sam se poroda tokom noći, kontam ostavit će me samu i eto ti belaja. A ispostavilo se da je bilo odlično jer je po danu bila gužva a navečer su mi se i babica i sestrica mogle posvetiti maksimalno. Dr je tu da uđe po potrebi, makar je kod nas tako.

Porod ima svoj tok, može tebi bilo ko govoriti strpi se pa ili će biti upravu(nije ti još vakat i fakat se moraš strpiti!) ili će beba van.

Samo laganini, previše si u strahu i očito si se svega naslušala a pola mačku o rep možeš okačiti!

IZVORNA PORUKA: LieToMe

nisam se poradjala na cr ali znam drugarice koje jesu i znam da (iako sve vole svoju djecu) najvise su se veselile kad sestre dodju po bebe da one malo odmore i odpajke. naporno je to sa malom bebom a ti u rezovima, popusta anestezija, boli naravno...
mislim da se gledalo previse amerckih filmova ili citalo o engleskoj princezi gdje su svi poslije poroda nakon sat vremena tip top i na nogama. mislim ima nas i takvih, ja sam 4 dan poslije poroda isla sa muzem ganjati papirologiju za porodiljsku naknadu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] a imam drugarica koje su imale izrazito teske porode, prvo pokusali prirodno pa hitni cr, pa se rane zagnojile, radile briseve...

tako finipex tebi je najbitni da ti porod prodje ok i da beba i ti budete dobro a to hoce li ti donijeti bebu nakon 2 sata ili 5 ili 7 vjeruj mi najmanji je problem.
ja sam tri puta ustajala poslije poroda sa kreveta i isla do sobe da vidim bebu i pitam na kraju zasto mi nisu donijeli bebu ja se prva porodila zadnja dobila bebu na to mi divna doktorica rekla: duso odmori tvoja beba spava svo vrijeme, idi lezi i odmaraj.




Skvo RR -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (22.5.2015 16:27:02)

IZVORNA PORUKA: rose

evo skvo nas prebaci...pa da odgovorim finipex [sm=smiley36.gif]

otvor za porod je 10 prstiju

ne treba ti nista za bolove jer nije to neizdrzivo i ne bih platila za to jer sam sa svakim bolom sve bliza cilju i da potpisem iman s druge teme...ne slusaj price i ne fantaziraj [sm=smiley36.gif]


IZVORNA PORUKA: Finepex

Da odgovorim Iman i LTM.


mene je najvise strah da me ne zakaci porod u noci. Pored naseg osoblja, sto kazu trpi i suti. Nekako kontam drugacije je kada je neko tu uz tebe cijelo vrijeme. Kada platis da ti usluge budu na neki nacin bolje, pa makar da ti nesta dadnu protiv bolova. Mislim ako trudnice smiju kljukati apaurine, tokom trudnoce, zasto izbjegavaju dati kada neko "pati" tokom noci?


I sta, desi se porod tokom noci, a ja ne smijem prirodno rodit. [sm=smiley36.gif] Sama ta pomisao..o Boze.. Boga mi, najvise me toga strah, nije me strah ni hocul moci mahramu imati, nego samo da mi se bude na usluzi. da ne zivkam cijelu noc, niti da mi neko drsko odgovori. Kao npr ovoj kojoj je odgovoreno da joj ni Allah ence pomoci. Mislim hallo.

I onda sam cak kontala da li, vec ako je termin, ako se zna datum termina, i ako dodjem, pa nema nista da li kod carskog gledaju ovaranje zene.. da li ja mogu traziti da mi puknu inekciju da da me uspavaju, izvade dijete. da uopste ne cekam noc?


I imam dosta pitanja koje cu ako Bog da nazvat i postavit, ako nista, otici direktno. I ako dijete cijelo vrijeme spavalo, ljepse je gledati ga kraj sebe, nego tamo da ti neko neda dijete.. pa svaka zla misao ce mi proci kroz glavu..da nesta kriju..[sm=smiley36.gif]


da li je neka u skorije vrijeme poradjala i imala muza kraj sebe? Cula sam da se nekad smjelo, a da sada na jezeru ne dozvoljavaju.

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Ja sam imala negativno iskustvo sa Vojnom i nikada vise ne bih tamo rodila,ali to je samo moje iskustvo

IZVORNA PORUKA: Finepex


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Ja sam imala negativno iskustvo sa Vojnom i nikada vise ne bih tamo rodila,ali to je samo moje iskustvo


A ja cula da su ljubazniji za razliku od onih na jezeru..[sm=smiley36.gif]




rose -> RE: Porodilište Državna bolnica u Sa (22.5.2015 17:35:50)

sad nesto kontam da fine pazljivije cita forum nasla bi odgovor na vecinu svojih pitanja [sm=smiley36.gif]

carski se zakazuje par sedmica prije termina..kad se krenes otvarati tad je mozda vec i kasno za carski..ne beri brigu...imas losu kicmu, ides na carski, niko nece cekati da mu dodjes u noci vec ces doci kad ti kazu, proci pripremi, dati ti info o vrstama anestezije i to ces odraditi i to vjerovatno 15 dna prije termina




Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>