Sulty -> RE: Bebe od 0 -1 godine (29.6.2011 15:42:02)
|
E drage moje, Vegic mi pajki, ja bila malo odspavala s njom, sad pijuckam kafu, pa rekoh da vam napisem sta mi se desilo. Vega je imala upalu grla i dobila Ceclor i da skidamo temperaturu paracetamolom. Poslije tri dana bilo joj je bolje. Temperatura nije bila previsoka treci dan, do 38.5, ali su joj se pojavila neka crvenila po kozi. Ko da je neko ozario. Zovnemo doktoricu, kaze da dodjemo da ona to vidi. Ona to vidi i kaze alergija: ili na paracetamol ili na ceclor. E sad, prvo iskustvo, uopste nije bila alergija, vec osip od temperature. Kako ona to nije znala, ne znam, ali kad procackas po internetu, to vidis. Prvi kiks!!!!! Promijeni joj antibiotike i kaze skidaj temperaturu Dalsyijem. E sad ja dalje citam, antibiotici na pocetku prvo ubijaju slabe bakterije, pa kad prekines terapiju, onda one jake samo jos vise ojacaju i stvara se upala na upalu. Druga greska!!!!! Pocele smo piti Ospen. E tad je sve podivljalo. Temperatura skakala na preko 40 i to svaka tri sata. Nista nije pomagalo. Ni kupke, ni obloge, ni masiranja. Onda nam kazu kombinuj Dalsi i Voltaren cepic, na svaka cetiri sata. Treca greska!!!!! Sad citam na internetu da je Voltaren cepic prakticno zabranjen u Evropi i ni pod razno ga davati djeci!!!!! Od voltaren cepica mojoj Vegi spadne temperatura na ispod 35 jednu noc. Trci u hitnu, pa na pedijatriju, na kapaljku djetetu davali vrucu vodu, ja joj nabacala sve moguce jorgane na nju i kapu po onoj vrucini samo da je povratimo. Drugu noc joj opet spadne temperatura, pa smo i prespavali na pedijatriji. Po danu je pustim da odspava malo tako sto joj nabijem kapu, obucem vrecu za spavanje, legnem nanju da je grijem svojim tijelom, jos nas muz pokrije sa pet deka. Kako mi je bilo zao. Ona vrucina, a mi tako spavamo. Ona se preznoji sto puta. U sat vremna je polako i tiho presvlacila po pet puta, samo malo da odmori da odspava. Po noci smo je non stop budili. Na pocetku od visoke temperature, pa je kupaj u hladnoj vodi, a kasnije zbog niske, pa je kupaj u toploj. Uglavnom, ,taj voltaren cepic je njoj da izvinete poje.... njen termoregulacijski sistem u mozgu i trebalo je vremena da se sve to vrati na svoje. Kad smo prespavali na pedijatriji, doktorica kaze, ovo je upala angine, ovo je za injekcija. Pa hajd opet doktorici svojoj sutradan i ukljuci joj penciline. Dusa draga, koliko je tek to bolilo, svaki dan po jedna vakcina. Ali joj je napokon od tog bilo bolje. E sad, moj vam je zakljucak da ni jedan doktor ovdje ne valja, jer smo bili kod minimum sedam u to vrijeme i niko joj nije aman pomogao i svi su rekli ovo isto (voltaren i to). Evo par stvari koje sam ja naucila iz ovog iskustva: 1. Izmjerite svojim bebama temperaturu dok su zdrave. Temperatura varira kod covjeka u toku dana, recimo najniza je u 4 ujutro. Tako da im trebate izmjeriti temperaturu u razlicito doba dana i zapisite to. Moze nekome po noci i biti normalna 35, tako da sam ja mozda Vegicu bezveze maltretirala, mozda je njoj normalna niza. Jer normalna temperatura moze biti od 35 pa cak do 37,8. Zato je jako bitno da znate koja je to normalna temperatura za vasu bebu, pa kad se ne daj boze razboli da znate je li joj povisena ili snizena. 2. Voltaren cepic ne dajite ni pod razno!!!!!! 3. Ukoliko vam ne dao bog spadne bebina temperatura ispod 35, ne panicite (ja sam panicila grozno). Ugrijte je, dodirujte je svojim tijelom, kako biste je vi ugrijali, dajite joj na spricu kap po kap toplije vode, ako je i to ne povrati, kupajte je u malo toplijoj vodi (to je obicno Vegicu vracalo u normalu). 4. Ako vidite osip crvenkasti na kozi, ne mora znaciti da je alergija, mnogo djece to ima od povisene temperature. Eto, pokusala sam ukratko. Nadam se da je bilo od koristi.
|
|
|
|