RE: Amniocinteza (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


Visnja RR -> RE: Amniocinteza (30.6.2008 12:26:28)

ako trudnica ima preko 35 g ili ako zbir godina tebe i tvog muza prelazi 72 ili ako u porodici ima osoba rodjenih sa Down sindromom ...
I naravno ako tripl test pokazuje na rizik od Down sindroma :)




senka27 -> RE: Amniocinteza (30.6.2008 12:35:14)

eh bas  sve ovo Sto Višnja navede...

i sretno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Rabi -> RE: Amniocinteza (30.6.2008 12:47:06)

I od mene jedno veliko
SRETNO[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
I da aBd sve bude OKI




abh -> RE: Amniocinteza (30.6.2008 13:16:57)

Hvala na podrsci. Ja radim aminocitezu zato sto u porodici mog muza ima jedan slucaj dounovog sindroma. Mozda i ne bih morala raditi, jer mi je nuhalni nabor bio OK , ai cekam nalaz triple testa, ali doktor nekako ne odustaje od toga pa sam ipak odlucila da uradim.
E niko mi ne rece je li ti mozes traziti doktora kojeg hoces ili to utorkom ko te zadesi?




Visnja RR -> RE: Amniocinteza (30.6.2008 14:26:59)

Ako nemas nikakvu vezu onda ko te zadesi... al ne brini svi su ok... i to je nije nista strasno ...




majahodzic -> RE: Amniocinteza (30.6.2008 20:14:02)

Pa onda izgleda nema ni potrebe da to radim.I MM i ja imamo po 28 god.i nema nikakvih bolesti u porodicama.Ajoj hvata me frka zbog poroda,pa samo izmisljam razloge da se sikiram.Nikako da se opustim.




Mema -> RE: Amniocinteza (7.7.2008 13:49:18)

Drage moje, ja sam radila amnio još 10.06. i još uvijek nisam dobila rezultate, nemam pojma šta se dešava ali je ovo čekanje grozno pravo. Ranije sam radila triple test i on je pokazao da nema rizika za Down sindrom, ali ovo čekanje mu ubi.
Zanima me da li je iko od vas to radio isto 10.06. i jeste li vi dobile svoje rezultate, nalze, pošto kad nazovem niko mi ništa ne objašnjava samo kažu nalazi nisu još gotovi.
Lijep pozdrav i hvala što ste tu.....




senka27 -> RE: Amniocinteza (7.7.2008 13:53:42)

Mema ako ti kazu da nalazi nisu gotovi onda je vjerovatno tako...

strpi se javit ce ti, misli pozitivno i zelim ti sve naj bolje drzim fige za tebe i maleno

dakle samo strpljenje




abh -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 11:07:30)

Draga Mema, ti si svjeza i nadam se da mi mozes pomoci. Ja cekam svaki dan rezultate Triple testa, a vec imam uputnicu za amniocintezu. Molim te mozes li mi reci jesi li ti bila na Kosevu i kako ide procedura, je li se moram naruciti ranije, ili rade samo nekim odredjenim danima. Ja sam iduce sedmice 19. sedmica pa bih volila to tada da uradim, da poslije ne bude kasno.
U kojoj sedmici si ti to radila?
E to je grozno koliko se dugo ceka. I meni ce to biti najgore sigurno. Nadam se da si u medjuvremenu dobila rezultate i da su dobri.

Ima li jos neko iskustva sa Kosevom, treba li se naruciti ranije?


Hvala i sretno
Alisa




emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 13:36:34)

Alisa,ja sam ti jos svjezija,jucer sam radila aminocentezu na Kosevu.
I bila sam jako uplasena,ali stvarno bez razloga,sam zahvat skoro nista ne boli slicno kao vadjenje krvi.I poslije toga se normalno osjecam,kao da to nisam ni radila,mada se treba pricuvati dvije sedmice.Aminocenteza se na Kosevu radi samo utorkom,ne moras se narucivati.Poneses veliku uputnicu za bolnicu,istu trebas kopirati i ovjerenu zdravstvenu knjizicu i to je to.
Odes tamo oko pola devet i cekas pred ultrazvucnom ordinacijom u podrumu.Prije pregleda popijes apaurin od 2 mg,i da ti napomenem da je najvaznije da se opustis jer ako se misici ukoce nemoguce je zahvat izvesti.Bas jucer su bile tri zene koje su bile i prosli utorak pa su se uplasile i ukocile i morale su ponovo jucer dolaziti.I ja sam 19 sedmica,pa ti je znaci najbolje sad u utorak da odes.Znaci nista se ne brini,samo je vazno da se opustis.

Zelim ti puno srece.




emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 13:39:34)

I jos sam ti zaboravila reci znaci to radi samo jedan doktor pa ko te zadesi,prosle sedmice bila je prof.Dizdarevis,kod mene je bio dr.Begic.




abh -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:12:25)

Emina  hvala puno. Bas mi me malo smirila. znala sam da ne boli, ali pravo da ti kazem stres mi je i to kad ne znas gdje treba da se obratis i slicno. I da te vrate naprimjer zbog te kopije.
Nadam se da ce nam rezultati biti super. Sretno i tebi.
E znas li koliko ce cekaju rezultati?





abh -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:13:37)

E opet ja. Jesi li ti otvorila bolovanje? I ako jesi je li se to radi kod doktora opste prakse prije ili nakon zahvata?





Di -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:29:23)

Draga Emina,

Imam par pitanja za tebe! Koliko dugo traje procedura vadenja plodne vode?  Mozeli se sporediti sa vadenjem krvi (sto se bola/ne bola tice)?  I gdje se vadi uputnica?  Hvala ti unaprijed

D.




emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:34:58)

Ja sam samostalna tako da nisam otvarala bolovanje,ali mislim da to mozes kod ljekara opste prakse ili kod ginekologa ako ides u neki od ovih dispanzera za zene.Mozes to uraditi isti dan,dobijes one upute na Kosevu za koristenje antibiotika i apaurina,i tu dole pise mirovanje 15 dana,pa ti na osnovu toga daju i bolovanje a i recept za antiobitike da ih ne placas,oni su 20 tak maraka nisu skupi,ali ih snosi osiguranje.
Za nalaze rekli su mi da se cekaju 2-3 sedmice.Eto samo sto manje stresa, vise optimisma i bice to aBd sve uredu.





emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:42:11)

Di,sama procedura jako kratko traje 30 tak sekundi,sto se tice bola stvarno nista ne boli,osjetis ubod igle sta da ti kazem slicno vađenju krvi.Bol kao bol stvarno zaboravi,nije vrijedno spomena.Ja sam se bila uplasila,cijelu noc nisam spavala,ali stvarno nije bolno.
Legnes kao kad ides na normalan UZ,doktor malo ultrazvucno pogleda polozaj bebe,dezinficira se koza na mjestu gdje ce se uvesti igla,samo zazmiri,i oni malo bocnu i vec gotovo.
Uputnicu vadis kod ginekologa u ovim drzavnim dispanzerima za zene,samo napomeni da treba velika uputnica.Ja sam je vadila u Skerlicevoj ali su mi dali onu malu uputnicu,pa sam morala ponovo ici i izvaditi veliku.
Zbog cega su tebe uputili na amniocentezu?




Di -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:43:50)

Emina,

Zaboravila sam te jos jedno pitanje pitati da li se to placa?  Prije 3,5 godine moja kolegica je radila amniocintezu i platila je kaze oko 700Km i kao sa tim racunom ides tamo gdje se knjizive ovjeravaju i vrate ti pare?  Cisto pitam ako se placa da ponesem pare da se ne obrukam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]?

Hvala,
D.




Di -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:45:50)

Mene su uputili da radim aminocintezu zbog godina kao ja sam na granici heheheeh.  Sutra cu imati punih 35 godina....




emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:46:29)

Di ako si iz KS,i imas ovo nase osiguranje nista se ne placa,vec sam gore navela treba ti ovjerena knjizica,velika uputnica za bolnicu i jedna kopija iste i to je to.




emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:49:33)

Ma i ja sam tu negdje godinu mladja ali mi je nuhalni nabor bio na granici 2,8 mm,a tolerira se do 3mm,pa mi je doktorica savjetovala da to uradim,poslije kao ne treba.Onda sam otisla kod Begica na Kosevo i on mi je rekao da ako zelim biti sigurna da je sve ok,da to uradim.Pa sam se zato i odlucila,ipak bi to bilo jos 21 sedmica neizvjesnosti a ovako cu barem znati na cemu sam.




Di -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 15:56:22)

Ma meni je odmah savjetovala amniocintezu da uradim... pa sada ne kontam...ja sam mislila da cu prvo taj triple test pa ako bude potrebe amnio[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 




emina_h -> RE: Amniocinteza (9.7.2008 16:11:51)

Nisam ni ja radila taj tripl test,posto kazu da nije pouzdan. 




Mema -> RE: Amniocinteza (15.7.2008 20:37:12)

Drage moje, nakon par sedmica evo me nazad. Stigli su nalazi amnio i sve je u redu, zdrav mali [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/modricrtici.gif[/image]. U petak sam bila na UZ kod dr.Dizdarević i ona kaže sve je u redu idemo dalje.
Što se tiče tripl testa ja sam i to radila nešto ranije, on je pokazao da ne postoji rizik od Down sindroma, ali obzirom da je nuhalni nabor bio veći od 3mm ipak su me poslali i na amnio. Vađenje plodove vode ne boli i sestra Ramiza jeodlična, razbije ti strah i tremu. Meni je bilo i nekih studenata puna soba pa mi još gore, inače nije strašno. Potrebno je pridržavati se onog mirovanja ja sam imala jake kontrakcije poslije ac pa su mi dali i ginipral za smirivanje materice i šumeći magnezij za opuštanje.
Eto to je to ako imate pitanja tu sam, ovo vrijeme čekanja nalaza sam naučila napamet šta je šta i kad nam šta treba.
Sretno i čujemo se...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]





emina_h -> RE: Amniocinteza (15.7.2008 22:15:26)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]Mema pa to je divna vijest,hvala Bogu da je tako,radujem se s tobom.
Ja sad u iscekivanju,radila sam ac prosli utorak,koliko si cekala rezultate?




enna -> RE: Amniocinteza (15.7.2008 23:08:04)

drage moje zelim samo da vam pozelim puno srece i strpljenja u iscekivanju rezultata znam kako vam je ali budite jake sve ce aBd bi ok Pusica vam i javite kad dobijete rezultate!!!




Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>