Atopijski dermatitis (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba >> Alergija



Poruka


leka -> Atopijski dermatitis (11.6.2008 21:02:16)

drage moje da liseiko od vas bori sa atopijskim dermatitisom? bilo bi lakše podijeliti to s nekim jer mi je pravo teško gledati moju sedmomjesečnu bebicu kako se češe i ima užasne crvene fleke po licu i tijelu. ako imate bilo kakve savjete javite se




Ines -> RE: atopijski dermatitis (11.6.2008 22:14:19)

Od moje prijateljice sin od 7 mjeseci ima neku vrstu bolesti za koju doktor kaze da je duga i dosadna,radi se o tom da mu se lice i tjelo sve zacrveni i to bude nekoliko dana pa prodje i opet nakon 2 do 3 dana se pojavi,u pocetku mu je rekao da je to suha koza medjutim sad je jedna vrsta bolesti al koja ce proc ...Ima posebne sampone ,kupke i kreme za njega..Samo ne znam da li je to isto sto i tvoja beba ima jer ja ne znam naziv ovog sto ova beba ima...




leka -> RE: atopijski dermatitis (11.6.2008 22:22:50)

s obzirom na to što si rekla mislim da je to to. znam da će proći ali prognoze su do treće godine a ako ne do treće onda sigurno do puberteta al strašna mi je i pomisao na to da će se moja bebica mučiti s tim godinama




nikka -> RE: atopijski dermatitis (11.6.2008 22:42:37)

ja ti mogu reći ovo, isti slučaj je imala i moja prijateljica sa bebom u dobi od 5mjeseci i još je jadničak na to dobio vodene ospice,dermatolog joj je propisao alfoderm i još neku mješavinu(kremu) koja se napravi u ljekarni, to je dobila nevezano za ospice prije,izbacila je omekšivač i kupila je određene kupke za kupanje,sad mali ima oko 10 mjeseci i ostale su sasušene flekice od ospica a taj dermatitis se već dulje vrijeme nepojavljuje.




mamina cura -> RE: atopijski dermatitis (11.6.2008 23:44:52)

Moja se malena sva izasula sa mjesec dana. Imala je crvene kao tackice po cijelom tijelu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Svi su mislili da se radi o dermatitisu ali kad smo otisli dermatologu ispostavilo se da se beba cisti a tako je i bilo. Sva sreca. Valjda je u stomaku pokupila previse mojih hormona pa se cisti. Sad je sve uredu mada se povremeno zna malo osuti ali ni slicno kao prije. Ja sam je mazala A-derma kremom sa omegom i pomoglo je da koza zacijeli. Neko je spominjao da se prokljuca ulje pa se namaze beba ali ja nisam smjela nista eksperimentisati.
Nadam se da ce bebica biti dobro. Najbolje je raditi po savjetu doktora. 




triplemama -> RE: atopijski dermatitis (12.6.2008 11:24:16)

E ovako moj Emir sada 7 mj. ima Atopični dermatitis, a imala ga je i Naida (sada 6 god.). Tako da se može reći da imam iskustva.
Naidi nismo odmah prepoznali pa joj se bio proširio po nogicama tako da sada na 2 mjesta ima male ožiljke od ekcema. Kada sam je odvela dr. preporučila je Avene Trixera kolekciju i prošlo joj je sa oko 3 god. Sada joj se više ne vraća.

Emir isto ima pa smo odmah išli istoj dr. i sada je preporučila Mustela stelatopiu (jedina kolekcija baš za djecu)
[/link][link=http://images.google.ba/imgres?imgurl=http://ecx.images-amazon.com/images/I/31NS7PHB3JL._SL500_AA280_.jpg&imgrefurl=http://www.amazon.com/Mustela-Stelatopia-Cream-Cleanser/dp/B00095LIPM&h=280&w=280&sz=6&hl=hr&start=2&tbnid=T2Hp7lrM7rAT8M:&tbnh=114&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3Dmustela%2Bstelatopia%26gbv%3D2%26hl%3Dhr]

i super smo zadovoljni.
Samo da još napomenem da se djeca sa AD ne smiju često kupati jer voda isušuje kožu, da se moraju često mazati preporučenim kremama, da se mora paziti oko svih alergenih namjernica, ako mama doji ne smije ih jesti, a ako ne doji ne davati ih djetetu (žumance, jagode, gluten, kravlje mlijeko, adaptirano itd) ako daješ adaptirano probaj neko za djecu sa alergijama bez proteina kravljeg mlijeka.
Pitaj ako te još nešto interesuje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




leka -> RE: atopijski dermatitis (12.6.2008 12:18:08)

E baš vam hvala na savjetima, idemo mi redovno kod dermatologa i pridržavam se svega što kažu i dajem mu Alernovu već tri mjeseca ali to se ne povlači. Znam da moram biti strpljiva al ne mogu da svarim to da će mu trajati tri godine. Zašto se to uopće i javlja, da li je zbog nečega u trudnoći ili? Ni muž ni ja nismo ni na šta alergični.




triplemama -> RE: atopijski dermatitis (12.6.2008 12:46:22)

Možda ti i muž niste ali neko u porodici jeste, a i niko ne mora biti, a dijete jeste.
Još da napomenem da kada je bilo jako izraženo nama je dr. preporučila Alfoderm i Panetnol u omjeru 1:1 da namažemo tanko.
A čime ti inače mažeš Leka Avene ili Mustela.
Ovi obični baby šamponi su jako agresivni kada je AD u pitanju pa pazi.




leka -> RE: atopijski dermatitis (12.6.2008 18:09:33)

pa izbjegavam Afloderm ali kad baš moram onda tanko namažem i mirni smo par dana, a probali smo i Aven i Exomega nikakvo poboljšanje nisam primjetila pa sam sad vidjela da vama pomaže Mustela pa ću probati s njom. U svakom slučaju hvala ti triplemama lakše mi što znam da će se to ipak povući bez posljedica jer sam čitala da to kasnije prerasta u astmu i to mnogo češće kod dječaka baš me je strah toga




triplemama -> RE: atopijski dermatitis (12.6.2008 23:29:15)

Meni je sa Naidom bio dobar i Avene ali Trixera, ali Naida je imala oko 1 god kada se to pojavilo, a pošto je Emir imao 1,5 mj dr je preporučila Mustela kolekciju Stelatopia koja je baš za AD i baš za malu djecu i bebe.

Zaboravila sam ti reći da i kućna prašina, grinje, sintetika, deterdženti, omekšivači pogoršavaju situaciju.Ja sam jedno vrijeme Naidi sklonila sve plišane igračke, tepih, veš prala bez omekšivača (možeš staviti malo ocata u pretinac za omekšivač da bude mekano) i 2 puta ispirala veš. Ne smiješ ga kupati u puno toploj vodi i inače djeci sa AD nesmije biti vruće. Sve to pogoršava situaciju. Meni je dr takođe zabranila da joj dajem piletinu (puna hormona) što više voća i povrća. Ali kod tebe je beba mala pa ti je to lakše.

Uglavnom sada se potrudi da ne bih preraslo u nešto gore.
I stalno ga maži (2 puta dnevno) cijelo tijelo jer je njima koža suha pa ih to svrbi.




aloa -> RE: atopijski dermatitis (13.6.2008 10:50:55)

Cao cure,

evo jos jedna mama koja se muci sa atopijskim dermatitisom. Malena je dobila simpome kada je imala dva mjeseca. Crvenilo je tada uvijek bilo na pregibima koljena, lakta, i oko pupka. I tako se to javljalo  u vecem ili manjem obimu do negdje njenog 8 mjeseca. Bila je mala pa se nije cesala. Tada joj je najvise pomagala Aderma uljna kupka koju smo stavljali u kadicu sa vodom, plus maslinovo ulje, to je kupka koja se ne ispira i nije za sredstvo za higijenu, nego sluzi samo da ublazi crvenilo i nadrazenu kozu. Svaki treci dan smo je kupali isto sa Aderma uljnom kupkom koje sadrzi sredstvo za higijenu, tom kupkom smo joj prali kosu i ta kupka se ispire. Za mazanje joj je najvise prijao pantenol (probala stelatopiju, trixeru, adermu). Deterdzent je uvijek persil sensitive, omeksivaci izbaceni iz kuce, prilikom pranja uvijek dvostruko ispiranje, pusenje zabranjeno u kuci, odjeca samo pamuk, plisane igracke izbacene, dohrana sa alergenom hranom pocela skroz kasno. I vjerovali ili ne, sve je oko osmog mjeseca bilo nestalo. Koza postala divna. Ja se obradovala, kontam gotovo je. I tako je bilo jedno devet mjeseci. Ponovo se pojavilo, sad joj se ispoljava po cijeloj povrsini nogica. Samo se sad cese grozno, pa se to raskrvari, katastrofa. Izbacili iz ishrane (po preporuci doktora) paradajiz, morsku ribu, cokoladu, orahe, bademe, ljesnjake, kivi, agrume....masu stvari ali dzaba. Kontala sam prijace joj more, za prvi maj smo isle deset dana, samo se pogorsalo. Kao da joj sunce nimalo ne prija. Pomazu samo kortikosteroidi, ali to koristim vrlo, vrlo rijetko, samo kad dodje faza da ne moze spavati koliko je to svrbi. O atopijskom dermatitisu znam vise manje sve, ali sam zakljucila da je nasa roditeljska duznost probati sve sto cujes da moze pomoci, a da li ce pomoci i sta ce pomoci to nikad ne mozes biti siguran. Dosadno i nervira me grozno, ali vec sam se malo navikla, kao da se borimo sa nevidljivim neprijateljem.





triplemama -> RE: atopijski dermatitis (13.6.2008 11:34:13)

Aloa da nije do godišnjeg doba, mojoj Naidi se pogoršavalo zimi.




leka -> RE: atopijski dermatitis (13.6.2008 19:46:08)

e baš vam hvala nisam znala to za plišane igračke njima se najviše voli igrati, morat ću ih skloniti, al izgleda koliko sam ja skontala radila šta il ne radila ništa ne pomaže dok ne prođe samo. A to za piletinu da li znači da je neće moći jesti do treće god? Šta mislite da li onda i čokolada iz čokolina šteti?




aloa -> RE: atopijski dermatitis (14.6.2008 10:14:33)

Ma to za godisnje doba isto ne stima. Prosle godine u proljece joj je nestalo i cijelo ljeto je bilo super, a sad joj se pogorsalo cim je doslo proljece. Ma smijesno. Inace pravilo jeste da se zimi pogorsava a ljeti poboljsava. Ali eto kod moje malene to nije slucaj.
A za cokolino, zaboravila sam dodati na spisak cokoladu i cokolino i kikiriki (znaci smoki). Tako je bar rekla doktorica. Mislim ona kaze kad joj se smiri da joj se moze dati cokolada ali da generalno te odredjene namirnice treba davati u sto manjoj mjeri i kad se crvenilo pojavi izbaciti ih. Tako da sam ja presla na zasladjivanje vocem, vocnim jogurtom, mini kroasanima punjenim vanilijom, bijelom cokoladom, suhim grozdjicama, suhim marelicama, od grickalica grisini, ribice, pahuljice bez cokolade, itd. a kad ugleda cokoladu i bas trazi (jer uvijek joj donose cokoladu) dam joj malo.




kana -> RE: atopijski dermatitis (17.6.2008 15:45:40)

evio i mi sa vakcine i rece nam dokorica da ima malo atopije.Dala mi promotivni materijal Mustele i to cu kupiti .Bas mi je zao :( mada mislim da se zeznula jer muislim da se bebac cese po licu zbog toga sto ga svrbe desni a ne zato sto ima atopiju ,ali eto -poslusacemo je[sm=smiley13.gif]




kana -> RE: atopijski dermatitis (22.6.2008 9:05:30)

vec sam kupila mustelu i predobra je[sm=bravo.gif]




fruta -> RE: atopijski dermatitis (6.7.2008 14:57:10)

Drage moje! i mene je mučio isti problem kod bebe... ali odmah po pojavi crvenila sam se javila jednom starom dermatologu koji mi je dao neku mast da se napravi u apoteci ( valjda se to zove magistralni pripravak,ili kako vec?!), i par korisnih savjeta... stanje je odlično! vise nema nikakvih problema! samo sto povremeno sa pojavom prvog crvenila nanesem kremu i promjene za par sati nestaju...
jedino neznam kako se ta krema zove jer se pravi po orginalnom receptu... ali evo vam adresa gdje sam isla na pregled www.derma.com.ba  i vama zelim uspjeh jednak uspjeh u rjesavanju ovog problema... pozdrav[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




triplemama -> RE: atopijski dermatitis (6.7.2008 23:54:56)

A jesi li provjerila da li su u kremi korikosteroidi? Od njih super prođe ali oni nisu dobri [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image] ako jeste upotrebljavaj samo baš kada moraš i to u tankom sloju.




Melica -> RE: atopijski dermatitis (7.7.2008 17:01:08)

Moja beba sada ima 7 sedmica i prije nekih petnaestak dana pojavio se tačkasti osip po glavi iznad ušiju i crveno zadebljanje po obrvama i između njih (kasnije sa žutim ljuspicama). Patronažna sestra me uvjeravala  da paničarim bez razloga (osip je od vrućine). Stanje se pogoršavalo, osip se proširio na lice i uši (kao obrve). Sama sam sebi ličila na mamu na ivici živaca (kako mi je prvo dijete, svi me sučutno gledaju na moju brigu). Prilikom vakcinacije dr mi je propisala Diprogenta mast (vrlo malo mazati jer je masna ?!). Imam običaj da za svaki lijek pročitam upustvo. pa sam tako saznala za opasnost od kortikosteroida i bilo me strah primjeniti je i potražila sam drugo mišljenje. Drugi dr mi je dijagnosticirao seboroički dermatitis sa atopijskim promjenama (prvi put se susrela sa takvom dijagnozom i teško sam se mirila sa tim kad sam saznala),"treba strpljenja, vraćati će se ( te su mi riječi zazvonile u ušima, po brošuri koju sam dobila do 10 god života povuće se kod 90% djece), terapija kombinacija elocom masti i pantelox kreme  na suhe dijelove, obloge od acidi borici na osip, fenistil kapi i preporuku proizvoda A -derma. Ubrzo se povuklo (5 dana) i bila sam sretna, i ni u snu se nisam nadala ako se već vraća da će se vratiti tako brzo u gorem obliku cim sam  prekinula terapiju i ovaj put cijela leđa, lice, vrat (pregibi), ramena, unutrašnji dio laktova. Izludila sam i pitam se postoji li efikasnija i manje štetna  terapija.Kome se obratiti, odakle da pođem, tako mi je žao moje male bebice, srce mi se cijepa kada joj lice izgleda kao poliveno vrućom vodom, a samo je dojim, neće čak ni čajeve, ni ja ni muž nismo uopšte alergični. Šta je dovelo do pogoršanja, samo pamućna odjeća, dva puta se ispire?Izvinite na dužoj žalopojki, nadam se da me razumijete, jer znate kroz šta prolazim.




nikka -> RE: atopijski dermatitis (7.7.2008 22:18:16)

Melice i sama si upoznata stim da je atopija dugotrajna,znači ti možeš samo paziti da bebica nedolazi u dodir sa alergenim tvarima,trava,pijesak,kućne grinje,mirisi iz kozmetike,a što se hrane tiče od kravljeg mlijeka pa nadalje,inače osjetljivost na pojedine namirnice se gubi do treće godine.
Jako je dobro što dojiš bebu,a kožu joj možeš njegovati netko je već pomenuo mustelinu Stelatopija liniju a ima takođe od Uriage dermatološka linija za kožu skloniju atopiji na bazi bakra i cinka,može se koristiti takođe kao dopuna terapiji kortikonima i to je već netko rekao,eto mi se nadopunjujemo informacijama što je dobro valjda ćemo doći do pozitivnog ishoda,puno sreće.





triplemama -> RE: atopijski dermatitis (10.7.2008 1:02:48)

Melice znam da ti je žao bebe ali hvala bogu pa se zna šta je. Neki dan sam srela mamu gdje sam ja kao laik (2 djece sa AD) vidjela da mala ima AD a ona je ruži jer se češka, svu je kožu poderala, neznam kako samo pedijatri takvo našto ne primjete [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  . Kada je odvela dermatolog potvrdio.

Svoju bebu čuvaj alergenih stvari i ISKLJUČIVO DOJI do 6 mj. a što duže poslije budeš dojila to su veći izgledi da to sve prođe do 3 god.
Obavezno otiđi do dermatologa ipak su oni stručniji po tom pitanju nego pedijatri.
Koristi redovno terapiju. Nama ne treba često Afloderm ali Mustelinu Stelatopiu koristimo uvjek.

Seboroični dermatitis djece





Javlja se u prva tri mjeseca života. Češći je u djece koja se hrane umjetnim mlijekom i kod one djece koja imaju povećanu tjelesnu težinu. Zašto nastaje? Postoje mišljenja da se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta. Spominju se i poremećaji u prehrani.
Promjene započinju u vlasištu pojavom masnih ljusaka koje se lako skidaju. Nazivaju se još i tjemenica. Nakon skidanja ljusaka može se vidjeti crvenilo i vlaženje kože. Promjene se zatim šire na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, a nalaze se često i u naborima kože, osobito u pelenskoj regiji, dakle ingvinalno i glutealno. Na zahvaćenim područjima kože nalaze se crvene žarišta oštro ograničena od ostale kože na kojima nalazimo masno ljuskanje. Vrlo je česta pojava naknadne infekcije bakterijama i Candidom. U velikom broju slučajeva prisutna je infekcija Candidom. U 3. i 4. mjesecu života promjene se spontano povlače.
 

Evo boldala sam ti da bi trebalo prestati sa 3-4 mj. Text je sa plivine stranice  http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&cat=t&acat=t&show=1&id=8549
Sretno




triplemama -> RE: atopijski dermatitis (10.7.2008 1:10:32)

A evo da stavim i text o AD sa Plive jer je dobar pa može poslužiti







Atopijski dermatitis

(Dermatitis, atopični, Neurodermitis)Alergijski i imunološki poremećaji

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) bolest koja pogađa kožu. Riječ "dermatitis" označava upalu kože. "Atopijski" se odnosi na grupu bolesti koje su nasljedne (koje potječu iz obitelji) i često se pojavljuju s drugim bolestima, uključujući astmu, alergije uz visoku temperaturu, te atopijski dermatitis.
Neurodermitis je pojava crvenila i suhe kože, uz prisutan i jak svrbež, povremeno i rane na zahvaćenim mjestima, nastale uslijed češanja. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života.
Atopijski dermatitis najčešće pogađa djecu i mlade ljude, ali može nastaviti i u starijoj dobi. U većini slučajeva, postoje periodi kada je bolest pogoršana, nazvani egzerbacijski periodi ili plamteći periodi, iza kojih slijede periodi kada se koža popravlja ili potpuno čisti, a to su remisijski periodi.
U ranoj dobi najčešće se radi o alergiji na hranu koju djeca uglavnom "prerastu" iako im koža često ostaje suha i osjetljiva. Najčešće se radi o alergiji na agrume (naranče, mandarine, limun), konzervanse u hrenovkama, paštetama, suhomesnatim proizvodima, ponekad na svinjsko meso i prerađevine, čak i piletinu i bjelanjak jajeta češće nego žumanjak. Alergija (neurodermitis) može biti i na neke deterdžente koje koristite za pranje rublja, a osobito je izražena na omekšivače.

Epidemiologija
Atopijski dermatitis ima visoku učestalost. Oko 2% ukupne populacije boluje od atopijskog dermatitisa. To je bolest koja pogađa mlade, većina pacijenata su djeca.

Faktori rizika
Izlaganjem nadražujućim sredstvima (detergenti, omekšivači, sapuni...) može pogoršati simptome, kao što može i sušenje kože, izlaganje vodi, temperaturne promjene i stres.

Znakovi i simptomi
Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Najuobičajeniji simptomi su suha koža koja svrbi, kraste iza ušiju i osip na obrazima, rukama i nogama. Kod atopijskog dermatitisa važan faktor je koža koja svrbi (pruritus) jer češanje i trljanje pogoršavaju upalu kože karakterističnu za tu bolest. Način na koji atopijski dermatitis utječe na kožu može se razlikovati po raznim oblicima pruritusa i posljedičnim kožnim infekcijama. Neki ljudi imaju crvenu, zagrijanu kožu jer je imunosni sistem kože jako aktiviran. Kod drugih se razvija slijepljena i paperjasta koža kao rezultat neprekidnog češanja i trljanja. Ovo stanje se naziva lihenifikacija. Kod nekih ljudi razvijaju se na koži pjege ili male izdignute kvrge. Kada se pjege češaju, mogu se otvoriti (ekskorijacije) i postati krastave i inficirane. Ova stanja također se mogu naći kod ljudi bez atopijskog dermatitisa ili kod onih sa drugim tipovima kožnih poremećaja. Atopijski dermatitis također može pogoditi kožu oko očiju, kapke, obrve i trepavice. Češanje i trljanje područja oko očiju može prouzrokovati promjenu izgleda kože. Neki ljudi s atopijskim dermatitisom razviju dodatni sloj kože koji se zove atopijski nabor ili Dennie-Morgannov nabor. Kod drugih ljudi postoji hiperpigmentacija kapaka što znači da koža na njihovim kapcima potamni od upale ili visoke temperature (alergijski sjaj). Šarene obrve i trepavice također su rezultat grebanja i trljanja. Koža osobe s atopijskim dermatitisom gubi previše vlage iz epidermalnog sloja koža postaje jako suha, a obrambena sposobnost je smanjena. Dodatno, pacijentova koža je jako osjetljiva na pojavu infekcija, kao što su stafilokokne i streptokokne kožne infekcije i bradavice, herpes simplex, te molluscum contagiosum (kožni poremećaj uzrokovan virusima).

Dijagnostički postupak
Dijagnoza se prvotno temelji na pojavama na koži. Liječnik treba pregledati rane da bi odbacio druge moguće uzroke. Može se učiniti biopsija oštećenja kože, ali nije uvijek potrebna da bi se postavila dijagnoza. Osjetljivost je genetska, ali poremećaji su izazvani raznim poremećajima iz okoline. Bolesnici imaju često povišenu razinu eozinofila i alergijskih protutijela IgE, ali je razlog tomu nepoznat.


Liječenje
Konzultirajte se sa svojim liječnikom oko dijagnoze atopijskog dermatitisa jer može ga biti teško razlikovati od drugih kožnih poremećaja. Liječenje treba voditi liječnik. Cilj liječenja je smanjiti i ukloniti simptome. Liječenje može varirati ovisno o pojavi (stupnju) rana (akutne rane koje cure, suhe ugrijane rane, ili kronične suhe slijepljene rane) jer se svaka liječi različito. Dječji ekcem obično postaje blaži s godinama i često nestaje nakon 3 ili 4 godine. Atopijski dermatitis često se uspješno liječi kod kuće. Liječenje je osmišljeno na temelju kronične prirode bolesti. Bilo što, što pogoršava simptome treba izbjegavati kad god je to moguće, uključujuću bilo koje alergene u hrani i nadražujuća sredstva iz okoline kao što su vuna i sintetika. Suha koža često pogoršava stanje, tako da kupanje i korištenje sapuna treba biti smanjeno. Promjene temperature i stres mogu uzrokovati znojenje i promjene u krvnim žilama u koži, što također pogoršava stanje. Ako izbjegavanje nadražujućih sredstava ne smanji simptome, liječenje se može primijeniti na lokalizirana područja kože (topično). Lokalizirano liječenje rana koje cure može uključivati umirujuće losione, blage sapune ili mokre obloge. Blagi losioni protiv svrbeža ili topični steroidi (kortikosteroidi male topične snage) mogu umiriti manje akutna područja ili osušiti ljuskaste rane. Kronična slijepljena područja mogu se liječiti uljima ili kremama koje sadrže katranske sastojke, topične steroide, sastojke koji podmazuju ili omekšavaju kožu, ili druge sastojke. kortikosteroidi za sistemsku primjenu mogu se propisati za smanjenje upale u nekim teškim slučajevima.
Ako primijetite da se stanje nakon konzumiranja neke hrane pogoršalo ukinite tu namirnicu na neko vrijeme, pa ponovo uvedite nakon nekoliko tjedana.
Ako je pogoršanje nastalo kao nadražaj na deterdžente, ispirati rublje dva puta da se bolje ispere deterdžent, a svakako izbjegavati omekšivač kod pranja djetetovog rublja.


Prevencija
Specifična prevencija ne postoji. Moguće je:
- Spriječiti grebanje ili trljanje kad god je to moguće
- Zaštiti kožu od pretjerane vlage, nadražujućih sredstava, umjetne odjeće
- Zadržavajte hladnu, stabilnu temperaturu i stalan stupanj vlage
- Ograničite izlaganje prašini, cigaretnom dimu, peludi i životinjskoj dlaci
- Prepoznajte i ograničite emocionalni stres

Ljeto je godišnje doba kad ima puno sunca koje pomaže ovim bolesnicima, osobito koristi more, a i promjene su izložene zraku. Svaka promjena klime, odlazak na more ili planine dobro čine ovim bolesnicima.
Što se tiče održavanja kože uglavnom se tuširajte. U kadu kod kupanja nemojte stavljati pjenu ili šampon jer će to dodatno isušiti kožu. Dobro je u kadicu za kupanje staviti samo par kapi maslinovog ulja što će koži dati potrebnu masnoću i elastičnost. Kožu mažite preporučenim kremama. Svakako kupujte pamučnu odjeću jer promjene na koži jako svrbe.






fruta -> RE: atopijski dermatitis (12.7.2008 10:21:29)

evo Melice adresa sto si pitala www.derma.com.ba , a sadrzi vrlo mali procenat nekog odredjenog kortikosteroida,,,




Melica -> RE: atopijski dermatitis (12.7.2008 11:23:34)

Drage mame, hvala vam puno, zaista me ganuo vaš trud [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Večinu stranica sam već imala u favoritima. Muz i ja smo stalno na netu pokusavajuci upoznati "neprijatelja", kako bi se sto efikasnije borili sa tim. Čitali smo da morska klima pomaže, kao i planina. Pa imam pitanje, može li mala beba na more, svakako se hvatati hlada?Postoji li neka lab pretraga ili slično koja bi potvrdila dijagnozu osim "odokativne" metode? Kojeg dermatologa biste mi preporucile, a da je u Sa ili Ze?Obracam se mamama sa više iskustva sa ovim, ako mi beba ima možda blaži oblik (bar do sada, a i dr je rekla da zna biti puno gore), a ljeto je, znači li da zimi očekujem gore stanje ili je to to?Koju hranu izbjegati ako dojim?




triplemama -> RE: atopijski dermatitis (12.7.2008 16:45:12)

Ma može mala beba na more [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Možeš početkom septembra tada i bebi nije prevruće.
A već sam ti napisala da većinom prođe sa 3-4 mjeseca pa se nadam da će i kod tebe tako. Za dermatologa neznam pošto sam u TZ. Samo doji to ti je u svakom slučaju najbolje.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>