Odlazak zubaru u toku trudnoce (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


mamy Sabina -> Odlazak zubaru u toku trudnoce (5.7.2008 20:20:36)

molim vas za savjete u vezi odlazaka zubaru u trudnoci.plomba mi je djelomicno ispala u ponedeljak cu svom zubaru.trudna sam 15 sedmica.




triplemama -> RE: odlazak zubaru (5.7.2008 23:11:19)

Samo napomeni zubaru da si trudna.
Ja sam išla više puta, izbjegavala sam injekciju kad god sam mogla.




majahodzic -> RE: odlazak zubaru (6.7.2008 14:07:52)

Meni je doktorica rekla da nema nikakvog razloga da se ne ide zubaru,cak i lokalna anestezija je sasvim u redu.Ipak,zubari izbjegavaju trudnice kao pacijente jer moze ti pozlit od mirisa,od one grozne polulezece poze,anestezije itd,pa da padnes il sta vec.Ma nece oni te odgovornosti.Sve u svemu,slobodno idi zubaru,ali napomeni da si trudna.Mene su svi zubari otkacili,pa sad se nadam da necu imat haos ustima dok ne mognem otici nakon poroda.




anitaMO -> RE: odlazak zubaru (6.7.2008 21:19:45)

mozes bez problema ja sam isla ali sam radila samo ciscenje kamenca.kod Dr.MUSE.




Emina* -> RE: odlazak zubaru (6.7.2008 21:30:31)

Ja isla, vadila zub (nije on smio da ga snimi, a i mene je bilo strah zracenja),
mada mi je poslije moj ginekolog rekao da je i zracenje ok,
ali uz olovsku plocu
ali samo da se ne radi u prva 3 mjeseca....
To je bilo negdje kad sam bila mozda 5 mjeseci trudna...
Stomatolog mi je bio preporucio terapiju do kraja trudnoce da ne vadim zub,
ili da ga izvadim....
Odlucila sam se na vadjenje, i primila sam anesteziju....
Ne brini se nista, ali svakako napomeni svom stomatologu da si [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image]
Sretno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]    [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




laras -> RE: odlazak zubaru (6.7.2008 21:46:10)

Kod stomato0loga slobodno mozes ici, do zadnjeg dana trudnoce, nista ne smeta.
Obzirom da mi je to struka, vadila sam zube trudnicama u devetom mjesecu, nema rizika po tebe ili bebu.
Druga stvar je mucnina od mirisa ili eventualne krvi ali to se sve podnese.
sretno![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




RAJA -> RE: odlazak zubaru (6.7.2008 21:59:44)

I ja sam išla kod zubara na popravak zuba i samo mu rekla da sam trudna i to je sve
bila sam kod dr.Obradovića stvarno je dobar




triplemama -> RE: odlazak zubaru (7.7.2008 0:21:08)

IZVORNA PORUKA: majahodzic

Meni je doktorica rekla da nema nikakvog razloga da se ne ide zubaru,cak i lokalna anestezija je sasvim u redu.Ipak,zubari izbjegavaju trudnice kao pacijente jer moze ti pozlit od mirisa,od one grozne polulezece poze,anestezije itd,pa da padnes il sta vec.Ma nece oni te odgovornosti.Sve u svemu,slobodno idi zubaru,ali napomeni da si trudna.Mene su svi zubari otkacili,pa sad se nadam da necu imat haos ustima dok ne mognem otici nakon poroda.

Kakvi su to zubari koji će odkačiti trudnicu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley15.gif[/image] grozni su
Ja sam išla u prvoj trudnoći kod jednog, a u trećoj kod drugog i nikada niko nije ni spomenuo da mi ne bi popravljao ili vadio zube zato što sam trudna cccc




mamy Sabina -> RE: odlazak zubaru (7.7.2008 22:30:49)

Hvala vam drage moje!Danas sam isla kod zubara,sve mi je odradio bez problema.




majaaaa -> RE: odlazak zubaru (8.7.2008 15:43:20)

Pozdrav!I ja trebam kod stomatologa dok se se nije primakao termin,ali sve nesto odgadjam:( Isla sam na pocetku trudnoce i nije bilo problema,bitno je samo reci da si  u drugom stanju,ako se pak ne vidi:) Ja sam pravi primjer da zubi odu  u trudnoci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Jos pijem tablete za zastitu,ali nista [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Vec pola mj.muce me desne[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Cuvajte se!!!




dacy -> RE: odlazak zubaru (1.9.2008 14:36:45)

uzas jedan, jedna plomba mi je ispala, jedan zub mi pukao, upalila mi se gornja vilica [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] ali jos samo malo do poroda i nakon toga idem sve da rijesavam, jer sada mi ne smije nista raditi. Najgore je to sto sam prije trudnoce bila na kontroli i svi zubi su mi bili odlicni...grozno je koliko zubi odu u trudnoci (sada bi moja mama rekla...eh, ceri nije lako biti roditelj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image])




mamabb -> RE: odlazak zubaru (1.9.2008 23:26:03)

Meni nije htio ništa raditi samo je pregledao i rekao - poslije poroda i to ako ne budeš dojila..užas, a ispale mi plombe -dvije te se ti zubi samo rasuli [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image].
Samo molim Boga da ne počnu boljeti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Vana -> RE: odlazak zubaru (2.9.2008 16:31:25)

Zato drage moje trudnice koristite tablete NAFF za zube (bar one kojima zato nije kasno). Ja hvala Bogu nisam imala problema.Primijetila sam samo da su zubi malo promijenili boju, ali kvalitet zuba je isti.
Bas da ne bi doslo do ispadanja plombi i raspadanja zuba, meni je moj dragi doktor odmah preporucio NAFF i hvala mu zato! 




Anoniman -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (14.9.2008 20:43:17)

Prenos postova sa slicne teme:
IZVORNA PORUKA: leona

Cao, cao,
imam jedno pitanje..
Iduce sedmice planiram otici stomatologu jer mi je ispala plomba, pa me interesuje(obzirom da se STRASNO bojim zubara i brusilice), da li ce meni kao trudnici dati neko sredstvo koje djeluje kao anestezija, il ce mi to raditi onako, bez icega??

Nisam imala gdje da se raspitam za ovo, pa ako koja ima kakvo islustvo, pomoglo bi mi.

BTW, trudna sam 20 sedmica..


IZVORNA PORUKA: nesanica

Ja sam u trudnoci isla samo na redovan pregled kod zubara. Posto trebam da promijenim plombe rekla mi je da to moze uraditi tak nakon poroda, a do tada samo je bio pregled.
Eto nisam ti puno pomogla, ali mislim da se u trudnoci nista ne dira oko zuba!
Valjda se javi neko ko je upuceniji u to!


IZVORNA PORUKA: Daja_sa

Slicna situacija je bila i kod mene...zubobolja a strah od zubara ogroman...Ali opet sam otisla i dr. je bio jako ljubazan pa mi je detaljno objasnio sve. Prva tri mjeseca trudnoce se ne preporucuje anestezija i slicno pa cak i posjet zubaru. Nakon treceg mjeseca mozes slobodno raditi sve oko zubica kao i prije trudnoce.
Zato leona...skupi hrabrosti i trk kod zubara da to saniras na vrijeme.

Pozdrav






mynxlee -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (15.9.2008 11:20:34)

meni je ispala plomba i zub me poceo boliti, ali nisam isla zubaru dok nisu prosla 3 mjeseca trudnoce, jer bapske price kazu da ne valja ici dok se ne navrse 3 mjeseca. kad sam otisla zubaru i rekla da mene to mjesec dana boli i da nisam dosla zbog toga i toga, poceo se smijati. sve se smije u trudnoci. dao mi anesteziju, umrtvio zivac i opet sam poslije dosla da mi stavi plombu i sve je bilo ok. cak mi je i snimao zub. kaze da u prvih 3 mjeseca ne valja snimati zube. posto sam ja tada zakoracila u 5 mjesec, on mi je snimio. samo mi nesto tesko, ko od olova, nabacio na stomak i snimio.
najbolje je otici i reci u kom si stanju, pa nece biti nikakvih problema. ja dok sam sjedila na stolici sam to ponovila barem 5 puta, cisto da se ne zaboravi i da budu malo obazriviji prema meni, ako ne zbog mene, onda bar ovo dijete u meni da ne dozivljava stres.





Amela V. -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (15.9.2008 15:23:06)


IZVORNA PORUKA: mynxlee

meni je ispala plomba i zub me poceo boliti, ali nisam isla zubaru dok nisu prosla 3 mjeseca trudnoce, jer bapske price kazu da ne valja ici dok se ne navrse 3 mjeseca.


Ne bih se bas slozila da su to bapske price. I ja sam imala istu situaciju i otisla sam zubaru (bila sam 7 sedmica trudna) i nisu mi htjeli primiti (ovdje u Americi) bas zbog rane trudnoce, rekli mi da dodjem kad budem 4 mjeseca trudna. A objasnjenje je bilo da se preko krvi (prilikom popravka zuba) mogu prenijeti razne bakterije u tijelo i to bi moglo naskoditi bebi. Tako su meni ovdje objasnili.




mamin sin -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (15.9.2008 16:42:05)

Meni je dr savjetovala dok ne prodju prva tri mj da ne idem, a kasnije mogu bilo sta raditi sa zubima, anestezija i sve moze, ali ipak rengen da izbjegavam. Ja sam u 6. mj isla samo na ciscenje zuba.





mynxlee -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (17.9.2008 14:04:35)

kazem da su bapske price, jer kad sam dosla kod doktora i rekla da sam cekala, rekao je da trudnoca ne predstavlja nikakvu smetnju za popravak zuba.
kao sto iz moje price vidite, bilo to neko babino pripovjedanje ili ne, ja sam cekala da prodju 3 mjeseca, sto znaci da nisam praznovjerna i bebino zdravlje mi je prece od svega. trpila sam uzasne bolove, cekajuci da se navrse 3 mjeseca.




Revati -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (14.1.2009 20:48:19)

¨Moja zubarka ima 4 djece!!! Ona do 20-te sedmice pristaje da uradi samo male popravke, a one veće i sa pola anestezije tek od pola trudnoće.
Imam jedan zub, bio je veliki kvar i sad i kad je to sanirano, boli me nekad na promjenu vremena, Slikati ne smijemo, pa mi je ona rekla da kad rodim uslikam, i da će mi ako treba odvojiti cijelu jednu subotu, da donesem bebu i mogu je dojiti i sve u pauzama, ona će svoj rad prilagoditi bebi. Legenda!




taze_mlada -> RE: Odlazak zubaru u toku trudnoce (19.1.2009 10:44:46)

bila sam neki dan i superiska, nema nista za popraviti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] rekla mi zubarka da dodjem tamo nekad u septembru, dok prodje porod i prvih nekoliko mjeseci nakon....elem sad sam, nadam se, mirna sto se toga tice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Minchica -> RE: odlazak zubaru (19.1.2009 12:00:04)

I ja sam tako negdje u 15-oj sedmici trudnoce otisla zubaru, jer me bolila jedna sestica, trebala sam je slikati ali nije mogla srecom sam ja imala sliku tog zuba koju sam radila prije trudnoce tako da mi nije nista vjerovatno neki proces zbog crpljenja vitamina iz organizma, tako mi je zub. rekla....

rekla mi je da u trudnoci samo radi neke manje popravke zuba nista vece i komplikovanije...





ena23 -> RE: odlazak zubaru (24.2.2009 10:18:36)

Ne znam gdje drugo da postavim ovo pitanje pa cu ovdje...
Inace vodim jako brigu o zubima i zdravi su, hB, nisam imala problema odkako sam dijete bila. ali sam primjetila zadnjih sedam dana da imam problema sa desnima, krvare kad god perem zube. Znate li da li je to zbog trudnoce, je li jos neka imala ovih problema? Nesto mi glupo da odem zubaru zato sto mi desni krvare...




Ella_H -> RE: odlazak zubaru (24.2.2009 21:04:44)

poz ena...ja imam knjigu sto ocekivati u trudnoci...pise za desne da krvare malo da je normalno...ako te stvarno muci i smeta ti otidji pa se posavjetuj sa zubarom...




mnn -> RE: odlazak zubaru (24.2.2009 21:15:40)

meni desni krvare u zadnje vrijeme..svaki put kad operem zube krenu...pa poludim...ma sve sam probala ali ništa neče da pomogne...jedino ih prije spavanja namažem sa limunom...to mi pomogne barem malo...ma normalno je to, pitala sam ja doktora...ali meni je to nasljedno pa eto...uh kako mi ide na živce...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




cija -> RE: odlazak zubaru (25.2.2009 0:17:41)

I meni desni krvare....i jako su osjetljive...bole me...odkako sam zatrudnila...Inače imam zdrave zube,a sd me je strah za njih...

Ne znam šta da radim??Kakve su to tablete NAFF?




Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>