RE: Tvrda stolica kod bebe (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba



Poruka


hanabanana -> RE: Tvrda stolica kod bebe (11.8.2010 15:31:56)

IZVORNA PORUKA: lavić Simba

Recite mi jeli banana zatvara???


Kako koga.
banana je izuzetno dobra za stomak i probavu.
Dakle po tome, ne bi trebala zatvarati.
E sada, da li je mit da zatvara ne znam.
Moju djecu nije zatvarala, i jako im je godila pred spavanje jer u sebi sadrži nešto što umiruje. ( nemam pojma šta, ne mogu se sjetiti )




snijeg -> RE: Tvrda stolica kod bebe (11.8.2010 15:45:40)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: lavić Simba

Recite mi jeli banana zatvara???


Kako koga.
banana je izuzetno dobra za stomak i probavu.
Dakle po tome, ne bi trebala zatvarati.
E sada, da li je mit da zatvara ne znam.
Moju djecu nije zatvarala, i jako im je godila pred spavanje jer u sebi sadrži nešto što umiruje. ( nemam pojma šta, ne mogu se sjetiti )


Potpisujem i dopunjujem, to nešto što umiruje zove se triptopan, vrsta bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, a ovaj nas opet relaksira i poboljšava nam raspoloženje.
Moja pahuljica je luda za bananama, pravo ih voli i nismo primjetili da nam stvaraju probavne niti druge smetnje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




M kao Mama -> RE: Tvrda stolica kod bebe (13.8.2010 11:29:33)

Prenos postova sa teme Tuta i kako naučiti

IZVORNA PORUKA: Dadara

Prvo da vas sve pozdravim, nisam nova al me nije bilo, i sad sam evo i pod novim nadimkom.
Amila, 18 mjeseci, od rodenja ima prob. sa stolicom. Dojila 7 mj. i za to vrijeme se i nisam nesto pretjerano uzbuđivala. Kada smo poceli sa cvrstom hranom nastaju prob, gdje ouopšte nije htjela da kaki na tuti, i mi je vec negdje u devetom mjesecu stavljamo na tutu cim primjetimo da se napinje. Sa 15 mjeseci je sama trazila, cak i isla po tutu (naravno samo za veliku nuzdu). A sada u zadnjih 15 dana nece ni da cuje nego se sakriva, avrlo cesto i plače dok kaki. Pokusavala sam svim mogucim metodama da joj pomognem, kivi, spinat, zelje općenito, sapun, toplomjer.... Ne znam sta sve ne, al jednostavno dode period da ima te probleme. Lično mislim da djecu koja nemaju problema kako Amila ne treba forsirati na tutu prije navršene dvije godine, jer tek tada oni mogu osjetiti nelagodu pelene.



Amila, 18.08.2007.


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Dadara, u kojem smislu Amila ima problema sa stolicom?
Da li nema stolicu par dana, ili je tvrda stolica u pitanju?
Što se tiče namirnica koje su dobre za probavu, ja bih rekla da probaš sa jabukama ili šljivama. U najgorim slučajevima zašećerena kamilica pomaže, ali nikako ne sapun ili toplomjer. ( možeš trajno ošteti sluznicu debelog crijeva ).

Koliiko dijete pije tečnosti toku dana? ( najbolje piti vodu jer sokovi ne pomažu )?
I najbitnije, da li se dijete kreće?


IZVORNA PORUKA: Dadara

Po par dana je nema, ma ustvari ja nju vidim da se napreze, ali je toliko boli da ubrzo odustane. Jabuku jede non stop, i to me zacuduje, jer joj nista ne pomaze. Sokove nikad nije pila, nesto zato sto joj ja nisam davala a kasnije joj se nisu svidjeli. Vode pije non stop, tako da ja ustvari ne znam zasto je ta stolica takva. Toplomjer i sapun sam samo probala, ali bez uspjeha.
Kamilicu nece ni da primirise, pa joj je prokrijumcarim u noći umjesto mlijeka, i opet nista.....


quote]IZVORNA PORUKA: Dadara

Po par dana je nema, ma ustvari ja nju vidim da se napreze, ali je toliko boli da ubrzo odustane. Jabuku jede non stop, i to me zacuduje, jer joj nista ne pomaze. Sokove nikad nije pila, nesto zato sto joj ja nisam davala a kasnije joj se nisu svidjeli. Vode pije non stop, tako da ja ustvari ne znam zasto je ta stolica takva. Toplomjer i sapun sam samo probala, ali bez uspjeha.
Kamilicu nece ni da primirise, pa joj je prokrijumcarim u noći umjesto mlijeka, i opet nista.....


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Da li pije obično mlijeko?
Obično kravlje mlijeko zna stisnuti stolicu.
Evo našla sam nešto na netu, možda će ti pomoći.


ZATVOR" KOD DECE

"Zatvor" ili kako se medicinski kaže konstipacija je vrlo čest frustrirajući problem kod dece. Obično se definiše kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.

Ona je zajednički problem odojčadi i dece. Većina dece sa konstipacijom su zdrava Konistencija i broj stolica varira u zavisnosti od doba i od deteta do deteta.

Odojčad se naprežu i stenju i mogu se prazniti na 2-3 dana , ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Naprezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može biti znak konstipacije.

Takođe treba imati u vidu da se mnoga odojčad na prirodnoj ishrani prazne jednom nedeljno pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari. Stolica se sastoji od male količine neabsorbovanih proteina od usirenog mleka i velike količine crevne sekrecije, uglavnom služi i naravno mnogo bučnih gasova. Odojčad na mlečnoj formuli imalu više ostataka u debelom crevu i prava konstipacija kod odojčadi na veštačkom mleku je mnogo češća.

Znači da je dete konstipirano su kad novorodenče nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa.

Takođe, kad je stolica tvrda i suva ( tvrda, zrnasta kao šljunak ) , a pražnjenje praćeno bolom. Beba koja ima "zatvor" savija noge prema trbuhu stenjući i grimasirajući, a stolica je po površini išarana žilicama krvi. Cesto su prisutni abdominalna nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen.

UZROCI KONSTIPACIJE


Normalno kad se svari, hrana se kreće preme crevima, voda i hranljivi sastojci se absorbuju, a otpadni materijal postaje stolica. Da bi se formirala meka stolica voda se vraća u taj materijal, mišići završnog creva i rektuma se kontrahuju i opuštaju da bi izbacili stolicu.

Loša funkcija svake komponente ovog mehanizma: ili suviše malo vode ili loši mišićni pokreti uzrokuju konstipaciju. Biti "začepljen" tvrdom stolicom je vrlo neugodno. Konstipacija može postati stalni problem. Tvrda stolica može usloviti lošu pasažu, dete je zadržava u crevima, što duže ostaje u crevima slabiji je tonus mišića. Tako stvrdnuta stolica prolazeći kroz uzani rektum često proizvodi fisure i stolica biva prošarana krvlju. Beba očekuje bol i zadržava stolicu, što ovu čini tvrđom i bolnijom za prolaženje. To bebu plaši i ona ne želi da prazni crava.

Razlozi za nastanak konstipacije u uzrastu odojčeta mogu biti nova hrana i mleko ( prelazak sa dojenja ili adaptiranog mleka na kravlje) ili prevelika količina kravljeg mleka ili premalo vode.

Takođe, kad je dete uznemireno, njegove intestinalne funkcije su uznemirene što može izazvati konstipaciju ili dijareju. Možda ne pije dovoljno tečnosti ili razblaženog soka ili ne uzima dovoljno vlakana.

ISHRANA ODOJČADI KOJA IMAJU "ZATVOR"


# Odojčadi treba ponuditi: više tečnosti
# više vlakana ( žitarice u prvoj i drugoj godini)
# kad dođe vreme za uvodenje povrća, izabrati ono sa dosta ostataka ( grašak , brokoli, pasulj, tikvica, paradajz)
# sok bogat sorbitolom, () nerastvorljivim šećerom, koji privlači vodu i tako čini masu stolice (od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka ). Količina soka u prvoj godini trebalo bi da iznosi 120 ml.
# pire od šljiva
# odojčetu dati češće manje količine adaptiranog mleka
# kod uvođenja žitarica, umesto pirinča uvesti kukuruz
# Ako je konstipacija izrazito uporna, upotrebiti u dogovoru sa pedijatrom glicerolske supozitorije, ne češće nego na nekoliko dana

KONSTIPACIJA KOD MALOG DETETA


Predstavlja jedan od najneprijatnijih problema.

Često je emocionalno uslovljeno kod dece u drugoj i trećoj godini koja prolaze kroz negativnu fazu , pa se tako protive i pražnjenju.

Neka deca suviše jedu hranu bogatu mastima i siromašnu vlaknima (grickalice, gusti sokovi), takode piju malo tečnosti.

Manjak fizičke aktivnosti ( gledanje TV, igrice) ponekad pogorša već i onako loše uspostavljene navike pražnjenja.

Mnoga deca ovog uzrasta su prezaposlena i ne reaguju na signal ili ga ignorišu ako su zauzeta igrom. Što ga duže ignorišu, više se vode iz stolice aprorbuje i ona postaje cvršća, pa dete ulazi u začarani krug gde je defeka-cija sve teža i konstipacija se pogoršava.

Dijagnoza "zatvora" kod deteta ovog uzrasta postavlja se:
# na osnovu podataka koliko se dete često prazni
# dali se dete žali ili ima bol prilikom defekacije
# da li steže zube, savija noge, crveni u licu kad pokušava da se oslobodi stolice da bi izbeglo neprijatnosti
# iz čega se sastoji ishrana
# da li je bilo nekih stresnih dogadaja u poslednje vreme
# koliko često mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje

TRETMAN KONSTIPACIJE KOD MALOG DETETA

# Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme.
# Nekoliko puta dnevno trebalo bi da ide u toalet, naročito posle doručka.
# Podsetiti ga da ide kad oseti napone.
# Kruške, šljive, kajsije, breskve, banane imaju laksativni efekat.
# Banana ima veliku vrednost kod konstipacije, jer normalizuje crevnu funkciju. Njena korist kod konstipacije zasnovana je na pektinu koji apsorbuje vodu i tako čini masu koja pokreće creva.
# Lisnato povrće, kupus, šargarepa, sveže i sušeno voće ( šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze.
# Teže povrće ( celer npr. ) ima više vlakana. Da bi koristi od vlakana bile kompletne vrlo je važno piti dovoljne kolicine vode da se pomogne prolazak stolice kroz creva. Ponuditi voće i povrće sa krupnijom strukturom, integralni hleb, žitarice krompir.
# Hrana koja podmazuju digestivni trakt: spanać, banana, susam, med, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla.
# Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, kokos, špargla
# Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (koji pomažu da se obnovi biokultura među njima Laktobacilus bifidus, bulgaricus) Svi oni nalaze se u komercijalnim proizvodima, jogurtu, kefiru...
# Mineralna voda koja sadrži magnezijum.
# Čorba od povrća takode sadrži dosta vlakana, a i povećava unos tečnosti.
# Preparati B kompleksa.
# Čaj od belog sleza.
# Neki medikamenti kao metilceluloza ili slabo absorbovani produkt šećera, laktuloza koja privlači vodu i tako čini masu stolice.
# Fizičke vežbe.
# Roditelji bi trebalo da imaju pozitivan stav, da nauče dete da prepozna znake koji prethode crevnom pražnjenju i prepoznaju prirodni poziv. Vrlo je bitno privoleti dete na to.
# Dete treba da zna da je pražnjenje creva isto tako važno kao pranje zuba i spavanje.
# I ako je konstipacija hronično stanje, nju je teško tretirati, jer teško i bolno pražnjenje nije nešto sa čime će se dete naučiti da živi. Postepeno, podesnom ishranom i eventualnim medikamentnim intervencijama, dete će imati redovno pražnjenje.

http://www.kuvarica.net/jelovnik/baby-zatvor.html

kako je tvoja beba mala korisno je samo ovo
# Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme.
# Kruške, šljive, kajsije, breskve, banane imaju laksativni efekat.
# Lisnato povrće, šargarepa, sveže i sušeno voće ( šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze.
# Hrana koja podmazuju digestivni trakt: spanać, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka
# Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (koji pomažu da se obnovi biokultura među njima Laktobacilus bifidus, bulgaricus) Svi oni nalaze se u komercijalnim proizvodima, jogurtu, kefiru...

i u vezi SORBITOLA...
http://zdravlje.krstarica.com/l/tegobe/zvake-i-nadimanje-stomaka/
Veštački zaslađivač koji odvlači vodu u debelo crevo i čak i u sasvim maloj količini može da izazove nadutost, a u iole većoj čak i dijareju (na paketićima žvaka koje sadrže sorbitol obično i stoji upozorenje - sitnim slovima kao i sve ostalo - da preterano konsumiranje može izazvati dijareju).


http://www.vitamini.hr/1738.aspx
Sorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrijednost mu je za 1/3 manja. Ugodnog je okusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je oboljelima od dijabetesa. Koristi se već dugi niz godina u proizvodnji procesirane hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih.
Sorbitol je veoma stabilan i kemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature pa je pogodan za kuhanje, pečenje…
Sorbitol se sporo apsorbira , stoga kada se koristi, porast glukoze u krvi kao i inzulinska reakcija vezana uz konzumiranje glukoze uvelike je usporena. Kalorijska vrijednost (2.6 kalorija po gramu nasuprot 4.0 za šećer) sorbitola je u skladu je s zahtjevima koji se postavljaju kod kontrole tjelesne mase. Proizvodi zaslađeni sorbitolom umjesto šećerom mogu biti koristan izbor niskokaloričnih proizvoda bez šećera.
Hrana zaslađena sorbitolom može sadržavati sastojke koji doprinose povećanju kalorijske vrijednosti proizvoda te na to treba obratiti pažnju kod planiranja obroka.
Dnevna dozvoljena doza sorbitola kreće se od 30 - 50 grama. Veće doze mogu uzrokovati nakupljanje sorbitola u stanicama očiju i živaca, a kao posljedica toga može se razviti dijabetička retinopatija i neuropatija.





IZVORNA PORUKA: Dadara

Hvala puno, vrlo detaljno opisano. Iako sam vecinu znala jer i sama cijeli zivot patim od istih problema, nikad nisam znala da banana ima laksativno dejstvo, naprotiv mene uvijek steze i citav zivot je izbjegavam.
Hvala jos jednom.
Da pije kravlje mlijeko al maksimum 200 ml. dnevno, cisto pred spavanje da je unina, ali ovi problemi nisu nastali sa prelaska na kravlje, isto je bilo i dok je dojila, pa pila adaptirano...
Jos jednom hvala.


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Onda je to stvar genetike. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ali probaj prevenirati što više. Kažu da se i lijena crijeva mogu naučiti na aktivnost. Sretno.








M kao Mama -> RE: Tvrda stolica kod bebe (13.8.2010 12:16:46)

Prenos posta sa teme Tuta i kako naučiti



mislila sam da je tvrda stolica radi ishrane, pa je promijenila-ali nije
uhvatila sam ga par puta kako se namješta da sjedi na stranu i stišće se, kad ga pitam šta radi,on kaže stišćem da ne izađe kaka
blaga sam ne forsiram ga ali  ne želi pa ne želi
zna kad mu se kaki hodati po kući i govoriti kroz suze-naću kakiti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
pomozite ako šta znate

< Poruku je uredio acudesa -- 25.8.2009 0:16:12




elkina_mala -> RE: Tvrda stolica kod bebe (17.9.2010 17:15:44)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]opet mi sa problemom oko stolice
Naime moja beba je 23 dana stara,prvu sedmicu je imala redovno stolicu svaki put dok jede ona i kaki,posle toga 3 dana nije imala
i odnijela je pedijatru malo je pregledao izamsirao i ja dolsa kuci ona se
pokaki ali bas gusto i puno..
i posle toga evo opet ne kaki:(
jucer sam joj stavila cepic koji mi je pedijatar prepisao i tako je se malo olaksala ali kontam nemogu joj stalno cepic pobogu stavljat:s
eh sad procitah Hanady za kamilicu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]sad bih ja sama sebe tako isamarala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
ja sam pitala jetrvu sta da radim ona mi rekla da joj dam kamilice punooo zasecerene cak da i meni bude preslatko,i da joj onda stomak masiram toplim uljem i posle nekom krpicom da stegnem stomak,ja sam to sve uradila prije 2 sata ona jos ne kaki ali je odmah se umirila i zaspala:(
dusa moja a stalno se napinje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]i prdi ali nemoze da kaki:(
sta mi vi savjetujete,sledecu kontrolu kod pedijatra imamo tek za 7 dana:(




Hanady RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (17.9.2010 17:37:48)

elkina mala.....
tvoja beba očito ima malo i grčeva...
jeste li još uvijek na isitoj dohrani
ti nju i dojiš...
Kod isključivo dojenih beba nema potrebe za brigom sem taek tamo 14čak 15 dan stavi čepić...
a ako koristite dohranu....
stalno joj maisraj stomačić...
zagrijavaj ga malom krpicom...nauljiš komadić gaze...pa ga malo ugriješ iznad plate ali samo umlačiš i onda staviš bebi na pupu i fino body preko toga....
nemoj da te to brine...
beba ne mora svaki dan da kaki...ima i ona promjene neke....
samo polako....

ako vidiš da beba hoće da se olakša...pati se 3-4 dana možeš joj pomoći na sljedeći način a da ne koristiš uvijek čepiće...
uzmi toplomijer malo ga umoči u bademovu kremu ili koju već koristiš pa bebi savij nogice prema stomačići...kao vježbe za kukove koje su se prije radila i onda stavi toplomijer u čmar samo malo i oko čmara pritisni nekoliko puta...nekada će ti odmah kakiti a nekada nakon ovoga tek sutra ujutro....

Nije strašno niti je neka bolest što se beba pati sa kakom...
dosta beba to prolazi....

zašaćerenu kamilicu nemoj...ali možeš dati čaj od komorača čist bez šećera i to samo male 2-3 kašikice bebi...da zgrije stomačić i da joj olakša porbavu.




Mirkica -> RE: Tvrda stolica kod bebe (17.9.2010 17:46:44)

elkina mala ne znam tacno ti dati svajet jedino da ti probas malo da pratis sta jedes , ja sam u bolnici u sobi lezala s jednom zenom koja je sestrica za bebe , medicinska sestra je ali iskljucivo za bebe i djecu i ona mi je rekla da izbjegavam sokove , nego vodu obicnu i kiselu tako i radim , i kod ostale hrane pazim  i voce da ne uzimam previse jednu do dvije vocke dnevno bar mi je tako rekla ova zena.






chuci -> RE: Tvrda stolica kod bebe (17.9.2010 17:54:09)

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Prenos posta sa teme Tuta i kako naučiti



mislila sam da je tvrda stolica radi ishrane, pa je promijenila-ali nije
uhvatila sam ga par puta kako se namješta da sjedi na stranu i stišće se, kad ga pitam šta radi,on kaže stišćem da ne izađe kaka
blaga sam ne forsiram ga ali  ne želi pa ne želi
zna kad mu se kaki hodati po kući i govoriti kroz suze-naću kakiti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
pomozite ako šta znate

< Poruku je uredio acudesa -- 25.8.2009 0:16:12


ja ne znam savjet da ti pomognem, ali znam da je moja mala rodica, kad se učila na tutu isto nerado kakla. znala je plakati i govoriti nani koja je čuvala nana hoće kaka napolje, a kad bi joj nana reci pa pusti je ona je govorila ne smijem, strah me. napominjem da je niko nikada nije ružio ili istukao zbog nekakljenja ( ja mi izraza) na tutu, pa je nije bilo strah zbog toga. samo je prošlo nakon nekog vremena, a nana joj je stalno nudila, i zabavljala je dok kaki.
biće to u redu aBd




melly__ -> RE: Tvrda stolica kod bebe (17.9.2010 17:56:09)

Mirzi uvijek pomogne caj od kamilice ali bez secera ,svaki put kad ima tvrdu stolicu dam mu da se napije caja i masiram mu stomak...namazem uljem i u smjeru kazaljke na satu...
Sve ti je to Hanady rekla [sm=smiley1.gif] pozz...




elkina_mala -> RE: Tvrda stolica kod bebe (17.9.2010 21:16:11)

hvala vam puno
evo ona je napokon kakila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
zeleno je,mozda je se prehladila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
haman da joj je pasalo masiranje jer je spavala skoro 4 sata i porbudi se jede i opet spavanac:) pussa




Hanady RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (18.9.2010 22:13:34)

IZVORNA PORUKA: elkina_mala

hvala vam puno
evo ona je napokon kakila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
zeleno je,mozda je se prehladila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
haman da joj je pasalo masiranje jer je spavala skoro 4 sata i porbudi se jede i opet spavanac:) pussa

zelena stolica može biti uzrok grčeva koje beba ima, nečega što je mama jela jer je ti i dojiš pomalo i na sve to zelena stolica može biti znak da joj ta dohrana ne godi.

Ja još nikako da dokučim dali je dojiš ili samo daješ dohranu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




elkina_mala -> RE: Tvrda stolica kod bebe (18.9.2010 22:48:49)

hanady ona se grci stalno,ono kao stenje,sva se nekad zacrveni i to traje par sekundi i prestane i ponovo tako,jel to kad su grcevi upitanju tako je???

a dojim je,mada slabije mozda 2-3 puta na dan,dohranu smo promjenili pedi.nam je preporucio novu koju zeludac lakse vari,i doduse ona nepovraca vishe nikako,ponekad samo malkice visak...




Hanady RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (18.9.2010 22:55:05)

IZVORNA PORUKA: elkina_mala

hanady ona se grci stalno,ono kao stenje,sva se nekad zacrveni i to traje par sekundi i prestane i ponovo tako,jel to kad su grcevi upitanju tako je???

a dojim je,mada slabije mozda 2-3 puta na dan,dohranu smo promjenili pedi.nam je preporucio novu koju zeludac lakse vari,i doduse ona nepovraca vishe nikako,ponekad samo malkice visak...


e mila moja....
grčevi su to...
onu uljanu krpicu što sam ti objasnila stavi joj....
i bez obzira koliko je dojiš pripazi malo na hranu...nemoj gazirano, nemoj hranu sa puno željeza i mlijeko nemoj ( može jogurt i pavlaka ali mliejko svedi na minimum9 i naravno nemoj puno čokolade...jer sve što mamu zatvara zatvara i bebu. recimo moja farah imala je grčeve od banana mkkoje sam ja nemilice jela...a njoj su smetale na početku.

Samo hrabro[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ti si super mamica...
sve će to biti OK.




Idina mama -> RE: Tvrda stolica kod bebe (21.9.2010 0:27:19)

IZVORNA PORUKA: elkina_mala

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] opet mi sa problemom oko stolice
Naime moja beba je 23 dana stara,prvu sedmicu je imala redovno stolicu svaki put dok jede ona i kaki,posle toga 3 dana nije imala
i odnijela je pedijatru malo je pregledao izamsirao i ja dolsa kuci ona se
pokaki ali bas gusto i puno..
i posle toga evo opet ne kaki:(
jucer sam joj stavila cepic koji mi je pedijatar prepisao i tako je se malo olaksala ali kontam nemogu joj stalno cepic pobogu stavljat:s
eh sad procitah Hanady za kamilicu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] sad bih ja sama sebe tako isamarala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
ja sam pitala jetrvu sta da radim ona mi rekla da joj dam kamilice punooo zasecerene cak da i meni bude preslatko,i da joj onda stomak masiram toplim uljem i posle nekom krpicom da stegnem stomak,ja sam to sve uradila prije 2 sata ona jos ne kaki ali je odmah se umirila i zaspala:(
dusa moja a stalno se napinje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] i prdi ali nemoze da kaki:(
sta mi vi savjetujete,sledecu kontrolu kod pedijatra imamo tek za 7 dana:(


Budi oprezna sa cepicima. Na to se navikava, pa ce se crijeve tek ulijenti. Mislim da bebica ima grceve. Budi hrabra i smirena. Proci ce. Sve su te vec ostale mame rekle. Masiraj i daj malkice kamilice, ali bez secera. Znam da se protiv tvrde stolice moze dati mlijecni secer (ovdje se moze kupiti u svakoj radnji sa djecijom hranom), ali kako je beba tako mala, pitaj doktora. Ja ipak ne bih cepice do krajnje nuzde. Sretno ti.




Mya_81 RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (27.12.2010 14:51:32)

Prenos postova

IZVORNA PORUKA: mišur

Evo me na ovoj temi, a neka me moderatorice prebace ako bude potrebno 

Imam curicu kojoj će uskoro 8 mjeseci...Još doji, ali od 6. mjeseca je dohranjujem čvrstom hranom. Od 5.mjeseca pije i AD mlijeko.
Naš problem nije u zatvoru, već u tvrdoj stolici.
Dok je bila samo na dojenju i na AD mlijeku, stolica je bila mekana, sasvim normalna.
Od kako smo uveli čvrstu hranu, stolica je tvrda...
Vrlo rijetko joj dajem bananu, krompir, mrkvu, rižu...baš iz ovog razloga...Potenciram jabuku, šljivu, krušku, palentu, brokoli, proso, tikvicu...Promijenila sam i AD mlijeko, pošto je krenula sa Bebelacom, a  sad pije HIPP probiotik...
Kupila sam i Hipp čaj sa komoračem, anisom i kamilicom koji je baš za probavu, ali opet ništa. Naravno, pije i solo vodice, a ponekad joj dam sokić od šljive ili kruške, ili nezaslađenog kompota.

Uglavnom, sve je prilagođeno da stolica bude mekša, ali nema rezultata.
Ona kaki par puta dnevno, ali to budu tvrdi komadići, kao klikerčići. Nekada više stenje i vidim da se pati, a nekada ne bude problema.
Par puta smo imali problem da joj se govance bukvalno zaglavilo u čmariću, a pošto ona nema snage da ga izgura, morala sam ja nježno stiskati guzu oko čmara da izađe vani

Ima li neko bilo kakav savjet šta raditi?
Ili je moja curica jednostavno dijete koje ima trvdu stolicu i to je za nju normalno, kao što mi je rekla pedijatrica u savjetovačlištu za bebe..........



IZVORNA PORUKA: bebacha

Misure.isti pboblem imam s Ajlom a evo i s Alenom je pocelo.nemogu biti pametna


IZVORNA PORUKA: mišur

Ja sam sa lukom imala problem kad se odvikavao od pelena- namjerno je trpio i nije htio da kaki, i baš je bio napravio problem. Sad je opet sve dobro, i samo pazim da svaki dan kaki...

Ali žao mi je Ane jer je još beba, a znam kako je imati tvrdu stolicu...
Ja od kako znam za sebe imam problema sa tvrdom stolicom i lijenim crijevima, pa se bojim da nisu njih dvoje povukli na mene



IZVORNA PORUKA: dadada

mi imamo isti problem...mada nekad bude skroz ok, pa ja to prepisujem zubima

doduse moj ne jede nista tecno...ovo je opet problem koji imamo vec odavno...pisala sam na drugoj temi...ja se nesto ne sekiram ...kontam sve da ce proci cim dobije sve zube i pocne normalno jesti



IZVORNA PORUKA: reallove

misur i mi smo u pocetku imali isti problem,nije nam pomagao ni caj,pravila sam i kompot od sljiva,ali nista...jedino su nam pomogle kapi,zovu se philax probaj nabaviti,odlicne su...





Mya_81 RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (27.12.2010 14:58:54)

Mišure, mi smo isto imali problema sa 'brabonjčićima' kad smo krenuli s nadohranom. Sredilo se samo od sebe valjda kad su se crijeva navikla na novu hranu.

Medjutim, opet nam se jednom pojavio period kad je nekih 10-tak dana imala tvrdu stolicu i tada se na anusu pojavila mala izraslinica od naprezanja, ne znam stručni naziv toga, ali to još uvijek ima i mislim da se samo od sebe ne može povući. Tada sam joj u ishranu uvela sve što sam mogla ne bi li omekšala stolicu, ali ništa puno nije pomoglo dok opet samo nije prošlo.

I sad s vremena na vrijeme nam se desi opet ista stvar (par stolica tvrdih, par stolica normalnih) mada na njoj sada nikad ne vidim da je to muči i da se napreže.

Negdje na ovoj temi mi je neko savjetovao da uvedem mliječni šećer mada nisam to još uradila.






bebacha -> RE: Tvrda stolica kod bebe (27.12.2010 15:28:38)

mlijecni secer[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]de malo vise o tome[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Mya_81 RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (27.12.2010 17:54:33)

Bebacha, evo pronašla sam post od Idine mame koja je to pisala na ovoj temi

IZVORNA PORUKA: Idina mama

Preporucujem mlijecni secer. Vec sam pisala o tome. Imam izuzetno dobro iskustvo s tim. Kupi se u apoteci ili bolje snabdijevenoj radnji sa djecijom hranom. Umijesa se u bebin obrok. Npr. 2 x 5 ml. Moze i vise. stolica odmah postaje tako lijepo kasasta. Moze se davati duze vrijeme. Nije to nikakav lijek. Mlijecni i vocni seceri. Naravno, prije nego sto se pocne, moze se pitati ljekara za savjet. Narocito bebama sa alergijama treba oprezno i po savjetu ljekara davati. Samo neka je ljekar dobro informisan i obrazovan, sirokih pogleda, spreman da prihvati novo, ... (K'o ga nadje, nek se javi )





mišur -> RE: Tvrda stolica kod bebe (27.12.2010 20:00:54)

E još samo ovo da isprobamo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Baš ću pitati našu dr kad budemo išli, da ne uzimam na svoju ruku...

Danas sam malog gospođici za ručak napravila palentu sa brokolijem i tikvicama, i kako sam nakon toga išla do grada, zove me mm da mi javi da je kakila i to mekano govance[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Kako mi je bilo drago, ne pamtim kad je tako kakila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




lepao -> RE: Tvrda stolica kod bebe (1.2.2011 19:19:11)

Kakvo ikustvo imate sa cajem od komoraca? Koliko se smije davati pored obroka?




puma -> RE: Tvrda stolica kod bebe (2.2.2011 9:44:28)

drage moje,
evo i mene sa jednim problemcicom, ali nisam sigurna da spada ovdje... ipak ja cu pitati a moderatori ako smatraju da treba na neko drugo mjesto neka prebace...
naime, moja velika beba od 7 godina ima problema sa stolicom evo vec nekoliko dana... Sabinu mi boli stomak i ne moze da "izdaje vani"... vidim da je bas pati, a ne vodi mi se doktoru jer ne vjerujem im ni malo... pa ako neko nesto zna kako da joj pomognem, bila bih jako zahvalna na informaciji...
samo da napomenem da smo probali zasladjenu kamilicu, kiselo mlijeko, supice, zitke corbice, cak i cepic od sapuna ali ne pomaze nista...
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




new mama -> RE: Tvrda stolica kod bebe (2.2.2011 9:54:11)

IZVORNA PORUKA: puma

drage moje,
evo i mene sa jednim problemcicom, ali nisam sigurna da spada ovdje... ipak ja cu pitati a moderatori ako smatraju da treba na neko drugo mjesto neka prebace...
naime, moja velika beba od 7 godina ima problema sa stolicom evo vec nekoliko dana... Sabinu mi boli stomak i ne moze da "izdaje vani"... vidim da je bas pati, a ne vodi mi se doktoru jer ne vjerujem im ni malo... pa ako neko nesto zna kako da joj pomognem, bila bih jako zahvalna na informaciji...
samo da napomenem da smo probali zasladjenu kamilicu, kiselo mlijeko, supice, zitke corbice, cak i cepic od sapuna ali ne pomaze nista...
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Kod nas je isti problem sa stolicom par dana,kako je odvikla se od pelena i krenula na tutu,ja isto znam da ide ovo sto si i ti davala,kamilica,kompot,malo masnija supica,cak sam ja zvala i apoteku jednu noc jer je to bila muka ziva[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ,pa mi je teta rekla da ima neki sirup koji omeksava stolicu pa ne znam da vidis sa pedijatrom da ti to da,ako bas nista drugo ne pomaze[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




tekja -> RE: Tvrda stolica kod bebe (2.2.2011 9:54:22)

pumice, da probas kompot od suhih sljiva, pa neka pije sok, ali i pojede sljivice[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image], masaza stomaka u smjeru kazaljke na satu...sta jos? Mozda da pitas za nesto u apoteci primjereno djetetu?




Anoniman -> RE: Tvrda stolica kod bebe (2.2.2011 10:21:52)

IZVORNA PORUKA: puma

drage moje,
evo i mene sa jednim problemcicom, ali nisam sigurna da spada ovdje... ipak ja cu pitati a moderatori ako smatraju da treba na neko drugo mjesto neka prebace...
naime, moja velika beba od 7 godina ima problema sa stolicom evo vec nekoliko dana... Sabinu mi boli stomak i ne moze da "izdaje vani"... vidim da je bas pati, a ne vodi mi se doktoru jer ne vjerujem im ni malo... pa ako neko nesto zna kako da joj pomognem, bila bih jako zahvalna na informaciji...
samo da napomenem da smo probali zasladjenu kamilicu, kiselo mlijeko, supice, zitke corbice, cak i cepic od sapuna ali ne pomaze nista...
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
pitaj u apoteci smije li ona popiti caj od sene? ja nakon poroda "nisam smjela"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...nakon tog caja (2 solje) nije me niko nista pitao[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Tvrda stolica kod bebe (2.2.2011 10:22:13)

puma pošto je S velika curica...a probali ste i sa žiđom hranom ja bih nazvala apoteku i pitala za sirup koji ima u slobodnoj prodaji za reglisanje stolice.
mislim d abi to bilo rješenje.[sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>