Lejla Ka -> RE: Razgovori u ocekivanju bebe (15.7.2011 10:48:56)
|
IZVORNA PORUKA: palachinken Eto nas sa punih 39 sedmica [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Sad bi vec bilo jako pristojno od ovog mog celjadeta da pomoli glavicu napolje. Ja ono jednom juce imala taj bol i nista vise. Imam stolicu nekoliko puta dnevno, a procitala sam da je to jedan od znakova [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Danas u 18.00 idemo opet na CTG pa ako sve bude ok, mozda jos jednom slijedece sedmice, sto se mene tice. Ja imam neki osjecaj da cu profurati termin i roditi klipana, hem mi je ciklus inace bio 33 dana, hem eto...imam osjecaj (a rado bih se prevarila :))) Veceras bi trebalo biti te famozne kise, pa nadajmo se :) Sad odoh vas procitati pa malo prohodati po gradu dok nije bas bas upeklo Po istraživanju jednog doktora (nešto je na M, prije sam znala ali sad da me ubiješ nemam pojma kako se zove) termin koji proračunavaju ginekolozi nije korigovan od kad se prvi put ustanovilo računanje termina (prema tadašnjim, u nazad i više od sto godina starim statistikama). Analizom novijih statistika taj doktor je zaključio da je realniji termin, za prvorotke bijele rase +7 dana u odnosu na stare proračune, a za drugorotke -5 dana u odnosu na stare proračune. I nije ni logično da je i prvorotkama i višerotkama isti proračun termina. Mada je to opet sve neka prosječna vrijednost statističkih podataka i da veoma mali procenat žena spontano rodi na proračunati termin. Još nešto. Zagovornici podrške prirodnom fiziološkom porodu uče da se tijelo instinktivno priprema za porod i kad osjeti da se majka u okruženju u kojem živi osjeća spremnom, opuštenom i zaštićenom kreće sa ovim procesom. Ovo je naravno fiziološki proces, kontrolisan hormonalnim statusom, nije neka nadri-priča. Tako da što više očekuješ, osluškuješ, priželjkuješ samo sebi dižeš nivo stresa i adrenalina, koji poništava djelovanje oksitocina koji pokreće kontrakcije. Pripremi gnjezdašce, sjedi tamo, opusti se, mentalno svom tijelu i bebi poruči da je sve spremno i da može doći kad god zaželi.
|
|
|
|