Dokumentacija za porodiljski dopust (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvoPoruka


bubamara80 -> Dokumentacija za porodiljski dopust (22.7.2008 15:06:47)

Vršim pripreme za porodiljski i spremam muzicu dokumentaciju.
Imam pitanje: pored ostalih dokumenata koje trebam priložiti, a koji su navedeni na zahtjevu za  odobrenje novčane naknade za porodilje, koji se preuzima u općini gdje ste prijavljeni, traži se uvjerenje o kretanju.
Pitanje gdje se uzima uvjerenje o kretanju? MUP-u?
Hvala unaprijed.
makana -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (22.7.2008 15:14:19)

ako si posljednju godinu dana boravila na istoj adresi to ti nije potrebno
bar meni nije bilo, a te papire sam znači prikupljala prije gotovo dvije godine
znam da sam išla u ps gdje su mi rekli da mi uvjerenje o kretanju nije potrebno ako mi na onoj prijavi o mjestu prebivališta ili kako se već tačno zove stoji ista adresa odnosno da godinu dana nisam mijenjala mjesto boravka
ali možda će ti neko od forumašica dati tačan podatak o tome
bubamara80 -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (22.7.2008 15:17:37)

hvala. nisam mijenjala adresu boravka zadnjih nekoliko godina.
ElaB -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (24.7.2008 14:39:33)

draga bubamara,

molim te da mi odgovoris na pitanje , u dilemi sam:
gdje trebam predati tu dokumentaciju (Biro, Opcina ili centar za socijalno....) i gdje mogu saznati koja mi dokumentacija treba.
Pitanje hocu li uopste imati ikakva prava, zivim u malom gradu i to vjerovatno nije tako dobro regulaisano kao u sarajevu.
unaprijed hvala
bubamara80 -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (24.7.2008 14:52:46)

Ela,
ne znam u kojem si Kantonu imaju neke razlike po Kantonima.
Odeš u opštinu i tražiš na šalteru zahtjev za odobravanje novčane naknade za porodilje.
Na zahtjevu je sve navedeno koja dokumentacija je potrebna ako si zaposlena kao i dokumentacija koja je potrebna ako si nezaposlena.

Ti možeš iskupiti skoro sve do poroda, ali se sva dokumentacija predaje nakon poroda u opštini u kojoj ti je boravište jer se mora priložiti rodni list djeteta.

I sama sam tek preuzela zahtjev pa se evo i ja raspitujem tačno kako i šta.
Nadam se da sam početno pomogla.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
mamabb -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (26.7.2008 9:22:55)

Ela sve informacije ćeš saznati kad odeš ili nazoveš centar za socijalni rad u gradu u kojem živiš i oni će ti reći kako i šta.
Di -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (9.10.2008 10:13:28)

Drage moje,

Evo posto sam i ja u proceduri pripremanja dokumentacije za porodiljski dopusti i u svojaj Opcini Novo Sarajevo sam uzela Zahtjev za ostvarivanje prava na novcanu naknadu zeni majci koja je u random osnos- pa cu postaviti ako nekoga znanima a ujedno i pitanje pitati pa neka mi odgovori ko zna.

Dakel prvo ide potrebna dokumentacija
Uz zahtjev potrebno je priložiti sljedeće:

1. PRIJAVNICA BORAVKA I KOPIJA LIČNE KARTE ZA OBA RODITELJA

2. POTVRDA OD POSLODAVCA DA JE U RADNOM ODNOSU I DA ĆE KORISTITI PORODILJSKO ODSUSTVO NA KOJOJ ĆE BITI UPISAN REGISTARSKI BROJ FIRME I MATIČNI BROJ OSIGURANIKA U PIO, SA NAZNAKOM DA LI JE RADNI ODNOS NA ODREĐENO ILI NANEODREĐENO RADNO VRIJEME I OD KADA JE U RADNOM ODNOSU

3. IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH ZA DIJETE

4. OTPUSNA LISTA IZ BOLNICE

5. UVJERENJE O KRETANJU IZ POLICISKE UPRAVE NOVO SARAJEVO (ZA PODNOSIOCA ZAHTJEVA ČIJA LIČNA KARTA NIJE STARIJA OD GODINU DANA

6. RJEŠENJE O PRIZNAVANJU STATUSA RASELJENOG LICA ( ZA ONE PODNOSIOCE ZAHTJEVA KOJI IMAJU PRIJAVLJEN BORAVAK )

7. DOZNAKA OD LJEKARA OD PORODA ILI 28 DANA PRIJE PORODA ( ZAVOD ZA ZAŠTITU ŽENA I MATERINSTVA KANTONA SARAJEVO ) KAO DOKAZ DA JE OTVORENO BOLOVANJU U VEZI SA POROĐAJEM

8. UVJERENJE PIO O UPLAĆENIM DOPRINOSIMA


NAPOMENA:
SVI KORISNICI KOJI SU OSTVARILI PRAVO PO OVOM OSNOVU DUŽNI SU SVAKI MJESEC UREDNO DOSTAVLJATI DOZNAKE OD LJEKARA

ŽENA-MAJKA KOJA JE U RADNOM ODNOSU, A KOJA SE PRIJE ISTEKA PORODILJSKOG BOLOVANJA VRAČA NA POSAO DUŽNA JE PRIJAVITI OVOM ORGANU, KAO I DOSTAVITI DOZNAKU OD LJEKARA O TOME DA JE BOLOVANJE U VEZI SA POROĐAJEM ZAKLJUČENO.


Zahtjev se može dobiti u Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica u sobi 104, I sprat a informacije na telefon 492-124

 
Sada moje pitanje ide jer mi covjek koji se javlja na ovaj telefon nije bas odgovori kao treba....
 
Dakle jasno mi je da poslije poroda ovu dokumentaciju predajes za naknadu jasno mi je gdje sve osim stavke 7. DOZNAKA OD LJEKARA OD PORODA ILI 28 DANA PRIJE PORODA ( ZAVOD ZA ZAŠTITU ŽENA I MATERINSTVA KANTONA SARAJEVO ) KAO DOKAZ DA JE OTVORENO BOLOVANJU U VEZI SA POROĐAJEM??? Ko daje ovu doznaku jer u mom slucaju ja otvaram bolovanje po porodu da li daje ovu doznaku ljekar koji vam je vodio trudnocu ili ljekar opste prakse ili ko i gdje??? Ako neka zna molim vas da mi javi kome da se obratim za ovu doznaku????????????
 
Hvala vam
D.
ElmaB -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (9.10.2008 10:20:14)

To ti po novom zakonu daje iskljucivo ljekar u Zavodu za zastitu zena i maternistva. Imas u domu zdravlja Otoka, bivsi Kumrovec. Tamo je moj muz uzeo potvrdu onaj dan kada sam rodila!
meme007 -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (20.11.2008 18:52:35)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ja bih pitala dali ko zna poslije godinu dana dali se moze koristiti  kakav dopus  ,mozda, i bez placanja ili umanjena plata.Imam problem nema mi ko cuvati malog a obdaniste mi ne odgovara radim od 12-30 do 20-30.
hvala vm unapred[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Dinkica -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (16.12.2008 11:56:02)

ElmaB molim te imam pitanje vezano za doznake za bolovanje, jel se bas mora izvaditi na Otoci u Zavodu ili moze i u domu zdravlja gdje imam trudnicki karton tj. u domu zdravlja na Vojnickom?
Dinkica -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (16.12.2008 11:59:31)

Rijec je o porodiljskom odsustvu...
Anais -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (17.12.2008 13:39:02)


meni rekose u ambulanti u kojoj pripadam da se porodiljsko odsustvo otvara u domu zdravlja kojem pripadas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

ja radim do kraja godine, zna li neko kada onda trebam otvoriti porodiljsko? mogu li vec sada pred kraj godine ili moram cekati pocetak januara?
aammina -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (17.12.2008 13:53:46)

ja sam jos na porodiljskom i taj poapir sam izvadila na vojnickon.ginekolog na vojnickom ti daje tj.otvara bolovanje.trudnocu mi je vodio dok.u vojnoj bolnici a za sve uputnice sam isla kod sadrudine na vojnickom.oni ti moraju dati i uputnicu u bolnicu.a za otvaranje bolovanj ona mora imati saglasnost doktora koji te vodi.
aammina -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (17.12.2008 13:55:32)

izuzev zaddnjih 28 dana po zakonu moras ici na bolovanje i ona ti daje bez ikakve saglasnosti
Dinkica -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (18.12.2008 13:47:27)

aaminna hvala, tako sam nekako i mislila, da sa otpusnim listom bebe iz Opće bolnice odem kod ginekologa na Vojnickom. Nadam se da ce to sve umjesto mene moci MM ili sestra.
Anoniman -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (19.1.2009 0:44:41)

izuzev zaddnjih 28 dana po zakonu moras ici na bolovanje i ona ti daje bez ikakve saglasnosti

(odgovor članu aammina)


Zna li neko da li je poslodavac u obavezi isplatiti platu za tih 28 dana (prije poroda)??
shejla -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (13.3.2009 10:59:28)

tih 28 dana ti placa isto kanton, to ti je kao porodiljsko, a firma zavisi, neke firme nadomire do prosjeka, neke do tvoje plate, neke nista....
e sad, ja imam jedno pitanje, ja sam otvorila trudnicko prije par dana (tj. dala mi doktorica u Skerlicevoj papir na kojem pise TB 10.3.). Termin pordoda mi je za 20-tak dana. Sta ja sad da radim sa tim papirom, da li cekam porod, pa ga nosim sa svim onim ostalim u opstinu ili???? Jer, sta cu na poslu, moraju me nekako zavesti da sam na bolovanju, trebam li im nesto odnijeti - ovaj papir iz Skerliceve sam im nosila i nije nikome jasno sta je to, ni u kadrovskoj ni kod sekretarice. Sekretarica, koja obracunava plate zna da sam ja na trudnickom, ali treba li neki poseban papir iz opstine ili se moze sacekati tih 20-takk dana kad se porodim aBd, pa onda da sve to predam zajedno u Opstinu, pa onda Opstina poslaje dopis firmi????
mzmarija -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (13.3.2009 11:03:06)

Kod mene ti ide tako da ja svaki mjesec,znaci dok sam na trudnickom njima u firmu dostavljam doznake iz doma zdravlja,e sada kod svakog je drukcije pa....
malenaa -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (16.3.2009 11:27:45)

i ja drage moje imam pitanje vezano za ovu dokumentaciju silnu koja nam treba uzas!!!!!
ja sam vec otvorila bolovanje, jer ipak putujem na poslu po gradovima tako da mi neodgovara dalje da radim . 30.sam sedmica!!!
sad sam ovaj mjesec mart na bolovanju, i to se vjerovatno placa ono do 42 dana bez toplog i karte, onda sam mislila u aprilu uzeti godisnji koji se koliko znam isto tako placa.
posto mi je kraj maja termin, imam pravo 28 dana prije poroda na trudnicko,e sad ko  ce mi izdati taj papir da predam u firmu???? vodim se privatno???
i kako uopste to dobiti a nisam se porodila, jer ne kontam kako dobivati naknadu od  opstine kad je potrebno otpusno pismo iz bolnice?????
nist ne kontam :(((( heheh
mamma mumi -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (18.1.2012 17:29:40)

Danas sam od komisije saznala da se se vise nemora uzimati 28 dana pred porod porodiljsko, vec se moze otvoriti i na dan poroda. Mislim da je to super za nas koje radimo. Drugo interesuje me da li je ostala ista dokumentacija koja se prikuplja za porodiljsko? Hvala
mamma mumi -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (19.1.2012 16:02:54)

Pa niko se nejavlja.[sm=zmeden.gif]Znaca i nema trudnica na forumu koje ova tema interesuje, ma daj
maj2011 -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (30.1.2012 15:07:30)

i ja bih voljela kad bi mi neko tacno odgovorio da li mogu sa trudnickog bolovanja (traje vec 2 mjeseca)otici na godisnji odmor. Komisija mi je rekla da mogu i produzila bolovanje za 30 dana. Nakon tih 30 dana do termina bi mi ostalo 15 dana i ja bih tad zakljucila trudnicko bolovanje (kod doktora opce prakse) i otisla na godisnji odmor koji nisma koristila i cekala termin poroda. Od dana poroda bih otvorila porodiljsko bolovanje (u domu zdravlju ). Komisji sam objasnila ovu moju situaciju i oni su rekli da je to ok. E sad ne znam ko moze da se buni protiv toga, moja firma il opstina, ako je sve regularno po njihovom misljenju???
mamma mumi -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (15.2.2012 23:08:00)

Mozes tako uraditi i ja cu, jer se sada porodiljsko moze otvoriti na dan poroda-
Zna li neko da li privatni ljekar moze otvoriti porodiljsko odsustvo, tj, izdati nalaz?
M kao Mama -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (15.2.2012 23:12:46)

Ja sam na boovanju od 21.11. zadnja komosija mi produžila 42 dana, a na reviziju idem negdje polovinom marta tada ću akobogda ući u 7. mjesec. Termin mi je 23. juna, e ostalo mi je nekoliko dana starog godišnjeg njega halalim, ali sam mislila zbog regresa da npr, budem nabolovanju do početka juna i onda zaključim bolovanje i iuzmem godišnji, i taman tada ću se akobogda i poroditi, pitanje da li se tih 28 dana mora otvoriti, radim u firmi koja je nevladina organizacija, znači nije državna, ali u kojoj se zakoni i prava radnika jako poštuju.
mamma mumi -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (15.2.2012 23:14:48)

Mama Alma nemoras , nema vise 28 dana, sada je po zakonu na dan poroda mozes bolovanje porodiljsko otvoriti, meni komisija rekla, citaj gore sam pisala.
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>