Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Ishrana djece



Poruka


laracroft -> Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (15.12.2007 17:44:45)

Drage moje trebam savjet.Cim moj Adian navrši prvi rodjendan vracam se na posao,a s time pocinju nove brige.Kako bi trebao izgledati jelovnik bebe od godinu dana???Ja ga još uvijek dojim,a namjeravam nastaviti i dalje,a radno vrijeme mi je od 7:30 do 16h.Maleni se budi oko 10:30 ujutro i ima dva dnevna spavanja.Flašicu ne koristi,jer pije iz case sa kljunom.Pije iskljucivo vodu i moje mlijeko.Molim Vas da mi date detaljna uputstva za cijeli dan.Veliko hvala...




Suncica* -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (15.12.2007 23:50:33)

Draga Selma, moaj Lorena dok nije pocela sa izvoljevanjem ujutro se budila i prvo pila mleko. Posle je doruckovala(jaja sa pavlakom, cornflakes, kuvano jaje sa virslom, uz obavezne mlecne proizvode) zavisi sta ti se pravi. Posle toga je dobivala neki slatkis(monte, kinder snitu, stapic kinder cokoladice). Nakon toga spavanje uz mleko(flasicu). Nakon spavanja rucak(pileci batak sa pire krompirom, varivo, teletina kuvana, uz obaveznu salaticu od visanja). Ja sam sve to kuvala, nisam joj davala przenu hranu, a nije bas ni preporucljivo. Oko 17.00h jela je vocni obrok. Posle toga vecera, mleko i spavanje.
Kroz ceo dan pije sokice koje ja spremim od sezonskog voca s tim da ubacim i meda i limuna.
Nadam se da ces uspeti sve to da uskladis, a najbolje ti je da vec pocnes da ga privikavas.
Inace ako bas ne moze bez cike, mozes da nacedis mleko i ucis ga da cika iz flasice..
Pusica za Adiana i njegovu mamicu..




Suncica* -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (15.12.2007 23:57:20)

Zaboravila sam da dodam da je najbolje da jede uvek u isto vreme sa nekim manjim vremenskim odstupanjima.
Recimo:
-dorucak pola sata kada se probudi
-rucak posle prvog spavanja
-vocni obrok sat i po posle rucka
-vecera sat vremena pre spavanja




Azure -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (16.12.2007 11:02:43)

Ja sam pocela raditi prije tri mjeseca i brinula sam se kao i ti sta cu i kako cu. Jos uvijek dojim moju Macicu. Uopce nisam imala problema, jer sam je pocela navikavati postepeno na novu hranu. Radim od 8 sati. Podojim je oko 7 kada krenem na posao. Oko 9 sati jela je nesto od djecijih hrana, recimo keksolino, cokoljesnik i slicno, puru ili rizu sa jogurtom. Sada vec jede i jaje, i razne mlijecne proizvode (ABC, domaci kajmak, pavlaku mladi sir). Hrenovkice joj jos ne dajemo jer imaju emulgatore i neke zacine. Oko 11 pred spavanje popije flasicu mlijeka. Od obicnog mlijeka je imala tvrdu stolicu pa smo presli na Nestle za bebe od godinu dana. Oko 13 sati pojede neku supicu od piletine, telece koljenice ili nekog povrca, zavisi sta voli da jede. Oko 15 sati pred spavanje opet flasicu mlijeka ili ako sam ja stigla kuci onda je dojim. Kad se probudi pojede varivo sa mesom, recimo rizu i grasak (grasak takodjer ogulim) sa mesom, buraniju sa mrkvicom, krompiricem i mesom, piletinu i krompiric ili rizu, prokulice krompiric i meso, brokulice takodjer mozes praviti, prasu sa rizom, ribu... Nedavno sam pocela da joj dajem grah ali ogulim bobice i ni ukom slucaju ne stavljam zaprsku. Ponekad pojede kupus sa teletinom, ili joj napravim spinat sa rizom. Cak sam joj pravila i sarmice od japraka. Ali u sve sam stavljala malo ulja i malo soli. Vegetu ni u kom slucaju niti neke zacine. U supicu mozes staviti jedino malo persuna. A od nedavno sam pocela stavljati i malo luka u supicu ili u rucak.   Poslije toga pojede nesto voca. Izmedju obroka pojede cokoladicu, malo smokija ili plazma keks. Ponekad monte ili Kinderpingvin, vocni jogurt...
A da morala sam je navici da pije mlijeko iz flasice. Maca nece da pije sokice, vrlo malo. Njeno omiljeno pice je voda, ali zato jogurt ne pije nego srce s uzivanjem. Da ti ne bi zvucalo ovo previse napomenut cu ti da bebica ima vise obroka tokom dana, ali su manje porcije.
Lijep pozdrav tebi i zelim vam da se oboje sto lakse naviknete na novi program  




Blue rose RR -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.12.2007 9:33:33)

Draga moja,
Moja princeza, je uvijek bila vrlo kritična kada je bila mala, valjda na mamu, kada je u pitanju hrana.
s obzirom da nije htjela piti mlijeko od 4 mjeseca, morali smo preći na prirodnu ishranu.
Ujutro sam joj pravila mlijeko ili sa pudingom, ili sa kakaom, to je bilo odmah poslije ustajanje - 07,30 sati.
Nakon toga ide malo igranja i gledanje crtića. Pošto je kod moje mame koja je čuva, doručak oko 08,30, tada je sa njima jede kriškice sa pavlakom, paštetom, džemom, malo sira, ...i šta se već nađe na stolu.
Oko 09,00 sati ide na spavanje, koje se ne desi za pola sata, ali je bitno, da tada dijete samo sjedi u svojoj sobi i da se igra, odnosno da gleda crtiće, tako da kada se izmori, sama zaspe. Nikada je nisam učila da je ljuljam, ili da zaspi uz moje prisustvo.
Kada ustane oko 11,00 sati, obično dobije ili kašicu, ili neki mliječni proizvod, i tada je mama izvpdi napolje, i malo šetaju, te usput jedu smoki, ili štapiće, ili nešto od voća (jabuka, kruška,naranča, mandarina...ili šta je sezoni).
S obzirom da je vrijeme ručku kod mojih oko 13,00 sati, mama šta god da spremi sebi da jede obično jede i moja kikica. Zamolila sam mamu da nikada se ne ograničava začinima, jer svaki začin doprinosi nečemu u našem organizmu, tako da smatram da decu ne treba ograničavati ni u čemu. Ali je bitno da ima nešto tečno, da li supica (obično teleća ili pileća), ili neka čorbica.
Poslije ručka ide uvijek spavanje.
Poslije spavanja dobije ponovo ili kašicu, ili nešto mliječno, ili hrenovku sa sirom, ili jaja.
Kako je večera oko 17,30 - 18,00 sati opet sa nama jede.
A pred spavanje ide flašica mlijeka.

S obzirom da moja mala nije baš ljubitelj pretjeranog mlijeka, tako sam izbacila iz jelovnika dnevne obroka mlijeka, da joj se opet ne bi zgadilo... a onda katastrofa.

A ti draga moja, počni što prije da mu uvodiš normalnu ishranu, jer kasnije nećeš imati problema, a kako je Adianu, tada već godina dana, možeš mu sigurno davati sve što i ti jedeš, naravno isitnjeno.




Suncica* -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.12.2007 10:06:32)

Moja Lorena vec zadnjih pet dana ide na spavanje bez flasice. Dobro vecera, malo se prevrce po krevetu i sama zaspi. Prosto joj tako doslo, da vise nece da pije mleko.
Ja kazem bas super, ljudi muku muce da deca ostave flasicu, a moje dete ostavilo samo. Navece kada krene da spava dam joj solju mleka sa keskolinom, popije to uz crtace, operemo zube i idema na lalanje.
Ja sam Loreni davala da jede sve ono sto smo i mi. Mada smo malo jelovnik prilagodili njoj, ali sve je jela.





makana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.12.2007 11:19:02)

prvih dana sam ujutro kuhala almedini i nosila svekrvi da joj to daje, uskoro smo to izbacile jer je jela zajedno sa njima
samo sam naglasila da ne smije puno slano, masno, prženo, začinjeno i sl
moja svekrva je uvela maslinovo ulje u kuhanje
ujutro je nahranim ja, ali obavezno u mali ruksak spakujemo jedan sokić, neko voće, a recimo jutros sam joj stavila malo grožđica, dvije suhe smokve i jedan red kinder čokolade
svekrva joj skuha čaj, ali uglavnom jede kada i ona, a u međuvremenu joj da nešto od voća, sok ili slatko
nemoj se previše brinuti i misliti da ti sve mora biti pod konac i u cajtung s vremenom
djeca odbijaju da jedu kada to ne žele i šta ne žele




laracroft -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.12.2007 13:32:26)

Mi smo tek doruckovali,a hranim ga od 11.Poseo je skoro cijelu bananu.Blago mami hehe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




travnicanka -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (19.12.2007 13:55:55)

E ovako izgleda nas meny ako ti sta moze pomoci:

Dorucak: hapica od zitarica i mlijeko iz meme jer jos doji

Medjuobrok 1: neka vocka ili povrce (dam mu mrkve ili karfiol onako da sam grize)

Rucak: krompir,riza ili pasta i povrce sa mesom ili ribom(bilo da ja pravim ili kupimo gotovu hranu u teglici)
           Voce ili neki vocni puding,jogurt.

Medjuobrok 2: hapica od zitarica sa nekim vocnim pireom.Prirodni jogurt sa djecijim corn fleksom.
                       Eventualno neki mali sendvic.

Vecera: manja porcija krompira,rize ili paste sa ribom ili mesom.

Pred spavanje podoji memu i onda sam rahat do sljedeceg jutra kad idemo sve iz pocetka.




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (16.1.2008 14:34:54)

http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=12137

Evo ovdje imaš nešto više o namirnicama koje se preporučuju i u kojem omjeru. Nadam se da će ti pomoći.

Rekla si da dojiš, pa mogla bih recimo imati jedan podoj prije posla, ako možeš izaći na pauzu da ga podojiš još jednom oko podne bilo bi idealno, ako ne - možda da se izdojiš pa da mu osoba koja će ga čuvati ( ako neće ići u vrtić ) da tvoje mlijeko na flašicu, i onda još jedan podoj naveće.

Doručak:
žitarice, mladi sir ( sa jednim petitom i jabukom ), pavlaka, pura, palenta, proso, jaje ( žumanjak samo ), uštipak od heljdinog brašna.
Samo napomena: izbjegavaj raznorazna Lina - puna su šećera.

Naravno, prije doručka, ti bi ga mogla podojiti - to bi bilo idealno.

Užina:
Voće, kuhana mrkva, voće sa kašicom ( možeš dati i kupovnu, zašto ne? )

Ručak - onaj prije tvog povratka s posla:
Supa sa povrćem i mesom ( a i ne mora biti meso ). Iz mog iskustva - Hana je tako počela jesti svo povrće. U supu možeš staviti svo povrće, nemoj bježati od bundava - odlične su za stomak. Možeš je isjeći na kocke ili jednostavno izrendati. Zatim keleraba, jako probavljivo a brzo se kuha.

Onda kada dodjete s posla, opet će jesti s vama, mislim da je bitno naučiti dijete na zajedničke obroke. Uglavnom može jesti što i vi, naravno ako ne ručaš čevape, pljeskavicu ili pizzu. Tada mu možeš skuhati tikvicu sa kašikom baby risa, ili krompirom. AKo je meso jeo u supi, ne mora ga sada jesti. I opet imaš mogućnost da mu daš gotovo kašicu.

Ja sam Hani do 18 mjeseca posebno kuhala. Nisam joj ništa šećerila niti solila. Od 18 mjeseca sam joj znala kao užinu dati kinder šnitu.

Ovo su neke smjernice, vadim ih iz glave. Ako se sjetim još nećeg javim se.




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.1.2008 12:11:38)

Nečeg sam se sjetila. Ja sam Hani dugo sitnila, tačnije blendirala hranu - naročito meso. Drugačije nije htjela. Jedno vrijeme sam poslušala savjete "starijih i iskusnijih " koji su me ubjedjivali da neće naučiti žvakati, pa sam na silu pokušavala davati isitnjeno...dok se nije par puta zagrcnula. Onda sam odustala.
Uglavnom, bilo kako bilo, ipak je naučila žvakat. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Onda, ako za ručak jede meso ( crveno ) ili povrće koje ima željeza u sebi obavezno mu poslije daj iscjedjeni sok radi C vitamina, nikako mlijeko ili mliječni proizvodi jer neće doći do apsorbiranja željeza ih hrane.





laracroft -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.1.2008 12:19:43)

I ja Adianu blendiram,jer se par puta zagrcnuo,pa imam traume od isitnjene hrane.Ima vremena da zvace...




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.1.2008 12:58:56)

Zaboravila sam reći, tvoj Adian nema još godinu, tako da mu možeš dati i gotove kašice ( povrtne, mesne ili voćne ), meni je Hana njih htjela do drugog rodjendana a onda sam joj prestala kupovati.

Kombinovala sam, nekada kupovna ( ako negdje idemo, ili nisam pravila ništa za ručak ) i kuhana. Nije bilo nikada problema u smisu da odbija jedno ili drugo.




laracroft -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.1.2008 13:13:53)

I ja znam dati kupovne kasice,ali cesce vocne nego povrtne.Adian obozava Hipp sljivu,a i mama ponekad pojede,jer je zaista ukusna.Sada je opet u fazi kada bi mogao da ne jede po cijeli dan,ali valjda ce i to proci.Bas me panika uhvatila od polaska na posao i samo brinem kako ce bez mene,bez cikane..Na kraju to siguro ispadne bolje nego covjek i misli,ali eto tu smo da se brinemo.Da mi je neko rekao koje cu gluposti izvoditi da ga nahranim,ne bih mu vjerovala,a sada kada ga hranim zanemarim i pravila i pravilnike i trudim se da bar nasto pojede.A mislila sam kako cu bas voditi racuna o tome da se ne fokusira na igracke,nego na hranu,ali to....Tako mi je grah pao,valjda...




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.1.2008 13:16:19)

Probaj mu dati da on bavrlja kašikom po tanjuru....možda pomogne.

Ja sam jedno vrijeme Hani morala dati neku igračku da bi nešto pojela, ali i to prodje.

Maleni će se naviknuti na tvoje odsustvo, zapamti da odvajanje uvijek više pogađa majku nego bebu. Znam da zvuči surovu ali njemu je u ovoj dobi najbitnije da je suh i nahranjen. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




laracroft -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (17.1.2008 13:20:07)

Ma kakvo davanje kasike heheh,on odmah prevce sve.Tepih mi je sav isflekan od njegovih hapa,ali i to ce proci.Valjda ce jesti kada vidi da mene nema da ga molim.




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (21.1.2008 10:36:05)

Ja sam Hani davala kašiku i malu posudicu u kojoj bi stavila malo hape, a u ruci sam držala onu što bih joj ja davala za ručak. Istina da je dosta završilo na njenoj kosi, meni, parketu ( mi nemamo tepihe ) ali sve se da oprati.

Biće to sve ok, ne brini. Mene su svi prepadali da će se sve promijeniti kada napuni 18 mjeseci, ali nije. Hana i dalje jede sve.




laracroft -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (21.1.2008 12:23:34)

Koliko obroka ste davali od navrsenih godinu dana?Adian sada ima tri obroka i dojenje kada god pozeli.




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (21.1.2008 12:48:17)

Sa godinu dana dijete bi trebalo imati:
- doručak
- ručak
- većeru
Dva puta užinu. ( to može biti voćka, pahuljice ili slično ).

I naravno, mliječni obrok. Hana je imala tri puta mlijećni obrok: ujutro, u podne i naveće. A negdje sa dvije godine smo izbacili mlijeko u podne.




laracroft -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (21.1.2008 12:59:35)

Uhh ne znam gdje da ubacim te uzine,jer meni dan izgleda otprilike ovako:
Dorucak:oko pola 11,a prije toga doji spavajuci
Nakon dorucka koji traje min.pola sata ide igranje,gledanje Fifi i onda spavanje oko 13h
Budi se oko 14h i nakon pola sata mu dajem rucak,a nakon toga se oept igra i ne pada mu na pamet da nesto pojede
Oko 17 h opet spava i budi se oko 18:30h kada se igra,slusa pjesmice,seta...
Oko 19h mu dajem veceru koju najsporije jede,pa je znamo zavrsiti i oko 20:30
Nakon vecere opet ide igra i onda pripreme za spavanje.Zaspi oko 22:30 i budi se tek u 10 ujutro.Za dorucak pojede npr:jednu izgnjecenu bananu ili gotovu kasicu od 190g,za rucak jede povrce sa mesom,a za veceru mlijecni obrok npr.good night papa koja se pravi sa vodom.Doji kada god pozeli i sika mu sluzi i za uspavljivanje.Stvarno ne znam kako da mu jos ubacim i dvije uzine.




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (21.1.2008 13:02:35)

Ne opterećuj se, i ovo je ok. On voće jede za doručak. Kada se bude ranije budio, onda će i doručak biti ranije, i dobit ćeš prostor za užine. 




nikka -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (27.1.2009 14:43:34)

Prošlo više od godinu dana a ovdje nitko ništa nije napisao,MAME!?
Evo jedno pitanje;što najčešće dajete za međuobrok djeci,znači između tri glavna obroka?
Pošto moj sin stvarno zadovoljavajuće jede za sva tri obroka,ja mu između uglavnom dajem voće i od poslastica nešto mliječno,monte,voćni jogurt i sl,nemam nešto specijalno da mu pravim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




hanabanana -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (27.1.2009 14:48:34)

Voćni jogurt, puding, sutlija ( homemade ), keks, voće...čokolada.




andji -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (27.1.2009 14:55:36)

nikka izvini ali zaista nisam zapamtila koliko ti tačno maleni ima mjeseci....Sergej ima 14,5 mjeseci i izmedju obroka ne pravim mu niti dajem ništa posebno....jede najčešće po pola banane,uli gricka komadiće jabuke,nekada po čitav dan dok se igra usput jede kiflu,ili hljeba omanju šniticu(voli koricu),mini plazmice takodje gricka,pileće batake(onaj smoki)tako pomalo.....ja monte računam u jedan slatki obrok ili voćni jogurt(u koji stavim mrvice hljeba one sredine) plus još dva slana obroka i plus mlijekox3(sa jednom mjericom plazme) to je njegov dnevni menu




nikka -> RE: Ishrana djeteta od navršenih godinu dana. (27.1.2009 15:09:04)

Andji imam ticker pogledaj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Iako moj sin ima dvije godine jede isto što se tiče obroka,samo količinski više.
Recimo za doručak pojede jaje sa vrhnjem,šnitu nutele i popije neskvih,
e još me zanima što mislite dali je previše svako juteo davati djetetu jaje ili veijedi ona;
svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>