| 
				  Hanady RR ->  RE: Recepti,recepti  (11.8.2010 16:54:14)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   IZVORNA PORUKA:  emma.L      [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]      Imam molbu: ako netko zna i pravi, molim da mi kaže šta je to mesna kalja. Mi imamo kalju, koja je u stvari varivo od kupusa (pa razne varijacije na temu, ali uvijek je kupus). MM često spominje nešto s mljevenim mesom i krompirom što se u Bosni zove kalja, a po njegovom opisu, varivo je, dakle moglo bi prenoćiti i ugrijati se sutra za ručak.           da kalja od krompira[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ili ti krompirova čorba      ja je uglavnom pravim sa faširanim junećim mesom a ima varijanata i sa junećim flamom....      evo kako je ja pravim....      moj mili pretis lonac omogućava mi brz pripravak iste amože i u šerpi naravno....      u šerpu staviš ulja i na njega staviš 2 manje glavice crvenog luka isjeckanog na kockice...propižiš malo da luk porumeni i na to doadaš oko 300 gr faširanog junećeg mesa da se malo proprži sa lukom.      zatim ubaciš 1-2 mrkce isječene na kolutove, 1 šehno bijelog luka ili popolovljeno ili usitnjeno ( ja ga polovim pa koga zapadne u tanjiru polovica izbaci ga[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) a šmek je nazmjenjiv.      narežeš peršunovog lista i lista celera ako voliš ukus istog ( bez celera se može)      dodaš malo vode da to ''pihtija'' i dodaš začine, so, biber, vegeta ( ako je koristiš) malo aleve paprike i malo paradajz sosa iz tube da bi ti bilo gušće ( jer ja ništa ne zapržavam a neko i to radi kalji od krompira)      na sve ovo dodaš oko 600-700 gr krompira oguljenog u isječenog na četvrine ili čak šestine ako je veći krompir.....   naliješ toplom vodom i pustiš da se kuha...      ja to sve fino u pretis zgombam ovim redoljedom i nakon što propišti pustim ga 15 minuta i to je to.      Mi u ovu kalju volimo staviti kašiku pavlake kada je jedemo...a često puta uz istu samo jogurt pijemo. I nezamjenjiva je hrana sa domaćim hljebom onako mlakim....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]    
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |