Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Odgoj



Poruka


canim -> Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (2.3.2012 22:05:55)

Nisam nasla slicnu temu, pa otvaram novu.

Sto je kvalitetno provedeno vrijeme?
Mnogi roditelji imaju iskrivljeno misljenje o toj temi. Neki smatraju da je kuhanje ili gledanje televizije u istoj prostoriji u kojoj se dijete igra, kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom. Provodeći vrijeme s djetetom razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost, osnovne čimbenike zajednistva, ljubavi i podrske.

Svaki bi roditelj trebao odvojiti slobodno vrijeme za druzenje sa svojim djetetom. Bit kvalitetno provedenog vremena nije koliko, već kako. Djeca od najranije dobi imaju potrebu i zelju provoditi vrijeme u igri i drugim aktivnostima sa svojim roditeljima.
Roditelji obično misle da je djecu jednostavno prevariti, ali nije. Djeca vrlo dobro prepoznaju nase ponasanje i osjećaju kada ih ne slusamo s punom paznjom.
Vrlo se često događa da je roditelj odsutan za vrijeme igre i druzenja s djetetom pa imamo situaciju u kojoj istovremeno gledamo televiziju (jer su bas sad vijesti) i igramo drustvenu igru. Ili nam dijete ponosno pokazuje svoj crtez, dok mi razgovaramo na telefon i ne obraćamo paznju na dijete (jer ne mozemo pokazati nepostovanje prema sugovorniku i prekinuti ga usred rečenice).

Da se djecu pita, roditelji ne bi bili u radnom odnosu već bi cijeli dan provodili sa svojom djecom. Ali svi smo mi svjesni da nam zivotni standard ne dopusta cjelodnevnu brigu o djetetu, već su oba roditelja prisiljena biti u radnom odnosu i raditi puno radno vrijeme kako bi mogli sebi i djetetu (djeci) osigurati kvalitetan zivotni standard.
Ipak, i u toj situaciji je moguće provesti kvalitetno vrijeme s djetetom, jer kao što je već rečeno nije bitna količina vremena provedena s djetetom, već kvaliteta i kreativnost tog vremena. Dovoljno je izdvojiti pola sata vremena i porazgovarati s djetetom.
Recimo, nakon povratka s posla sjednite zajedno s djetetom, posvetite mu svu svoju paznju, ne dajte da vas ista u tome omete i ispričajte kako ste proveli svoj dan. Nakon toga pitajte dijete da ono vama ispriča kako je provelo dan. Odvojite jos malo vremena da zajedno s djetetom dogovorite sto ćete raditi ostatak dana. Objasnite mu sto sve morate obaviti i dogovorite vrijeme za zajedničku igru, setnju, gledanje filma… Ukoliko nećete imati vremena provesti zajedničko vrijeme, mozda se dijete (ovisno o uzrastu) moze uključiti u izvršavanje nekih vasih obaveza. Mozete, na primjer, zajedno smisliti i napraviti večeru, zajedno napraviti popis za dućan i obaviti kupovinu…
U tjednu je najteze provesti zajedničko vrijeme u obitelji, ali što se vikenda tiče situacija je drugačija. Istina je da mame i tate subotom i nedjeljom zele nadoknaditi sve ono što ne stignu u tjednu, počistiti zivotni prostor, skuhati ukusan i obilan ručak, oprati svog limenog ljubimca… ali i provesti kvalitetno vrijeme s djecom. Obično u takvim situacijama roditelji daju prednost obavezama koje nisu stigli izvršiti tijekom tjedna, pa djeca opet izgube svoje pravo na kvalitetno provedeno vrijeme s mamom i tatom.
Na kraju se roditelji nađu u situaciji da uopće ne vide rješenje problema „kako pronaći vrijeme za djecu?“.

Rjesenje problema postoji.
Prvo pokušajte staviti na papir sve što planirate učiniti tijekom vikenda i označite koliko vam je vremena potrebno za pojedinu aktivnost.
Svakoj dodajte još 15 minuta.
Vjerojatno ćete u ovoj fazi uočiti da nešto od navedenih obaveza nećete stići izvrsiti.
Pokusajte neku obavezu odgoditi za sljedeći vikend kako biste imali što vise vremena za druzenje s djecom. Ili spustite kriterije za izvrsavanje pojedinih aktivnosti kako biste dobili na vremenu.

Velika je povezanost između kvalitetno provedenog vremena unutar obitelji sa stvaranjem povjerenja i bliskosti između roditelja i djece za kojim tezimo kada se dijete počne osamostaljivati i odrastati.
Autor: Gordana Benat


________________________________________


Interesuje me kako vi provodite vrijeme sa vasom djecom? Cemu posvecujete najvise paznju ? Kojih igara se igrate, cemu ih ucite, na koji nacin im se obracate...i slicno.
I interesuje me sta vase dijete/djeca najvise vole da rade u toku dana, cemu se najvise obraduju, sta im okupira paznju po danu i tako :)

Mojoj curici je 14 mjeseci, njoj je sad najzanimljivije hodanje i istrazivanje kuce i diranje svega i svacega. Kojih edukovanih igara se igrati u tom periodu, cemu posvetiti najvise paznju [sm=zmeden.gif]




snijeg -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (3.3.2012 21:59:35)

Imajući u vidu činjenicu zaposlenosti oba roditelja i dodatnih svakodnevnih obaveza meni je svaki minut s djetetom kvalitetno proveden i možda ću sad zvučati grubo, ali pola sata "kvalitetnog" vremena ne može zamjeniti 4/5 sati "manje kvalitetnog". Hoću da kažem slijedeće, poslije posla pravac kući nas oboje ili jedno od nas je s njom od 17 sati do polaska na spavanje - zavisno od obaveza. Zajedno kuhamo, samnom je dok se kupam, zajedno ručamo, idemo u šetnju. Nikad nije izdvojena, nikad nije sama, nikad je ne ostavljam bilo gdje bez prijeke potrebe, spava u kući u svom krevetcu u našoj sobi i opet mi je malo i osjećam da joj je potrebno još više, ali nažalost i s obzirom na životne okolnosti ne može drugačije. Djetetu je do treće godine života potreban roditelj i tu nema dileme, nema zamjene ni diskusije o kvalitetu, svako normalan ko želi svoje dijete uz sebe i to je samo po sebi kvalitet. Subota ili nedjelja je cijela njena i posvećena njoj, tada smo najčešće vani, na svježem zraku, a drugi dan vikenda opet zajedno, ali u raspremanju, pospremanju, pripremanju za radnu sedmicu. Društveni život imamo oboje, ali uz dogovor ko ostaje s njom, a ko ide van. U rijetkim trenutcima oboje odsustvujemo (godišnjica, večera bez povoda...) Što više vremena i što više zajedničkih trenutaka, pa i u svakodnevnim obavezama je za mene kvalitet i u ovom slučaju kvantitet i kvalitet se nadopunjuju jer tako diktira ritam života svih nas :)




hanabanana -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.3.2012 9:23:25)

[img]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/432021_10150600418272979_754122978_9167165_860753998_n.jpg[/img]

Ja sam mama koja radi, ali se trudim da vrijeme koje provedemo skupa bude vrijeme u kojem ćemo sve tri uživati.   [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hurma -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.3.2012 9:53:35)

tacno tako, kako procitah...

moj miš sa mnom kuha pitu... pravi kolac... kupa se... cisti, usisava sa tatom... obavezno dodaje ves koji je prethodno rastresao :)
sve sto radim napravi mi komplikovanim, bude nereda ali ja sam ponosna kad ucestvuje...

voli ici u igraonice... ok je i to, odvedemo ga... ali ne svaki dan po 2 sata...
voli da gleda i crtani... sreca to mu kratko drzi paznju... jer sam procitala da u ovoj dobi do 3 godine najvise se javlja zavist od gledanja tv-a ili sjedenja za racunarom... zato treba paziti... i kada gleda npr babytv... volim da gledam sa njim i da mi zajedno komentarišemo...
voli da mašta... pomalo izmišlja dodatke na pričama... to mi je tako super...

kada dođe od nane i dede, volim da popricamo sta je radio dobro, sta lose... analiziramo... (iako je ta prica oskudna ipak mu je 2,5 godine, ali ja prezadovoljna)
pricanje i pricanje, posebno sa muskom djecom koja su zatvorenija... i znam da cu sutra sa njim aBd pricati i o djevojkama i o svim mogucim problemima koje bude imao... u tim situacijama objektivnost je jako bitna...

i najvažnije samostalnost... da oko sebe se brine sam... kad piski i ustaje sa tute, dodajem mu komad toalet papir-a (ne da meni da ja) i on obriše cunu fino, detaljno da ne kapa piša... kupa se sam (naravno da i ja poslije pređem sve)... slaže igracke (ponekada se protivi ali ga ubijedim finim rijecima)... oblaci cipele i ponosan je na to jer ga dobro pohvalim... (što se lijepe) ...skida jaknu sam...

KREATIVNOST SE BUDI DOSAĐIVANJEM... volim da mu bude i dosadno ponekada, da sam ispuni sebi vrijeme i izmisli nesto za igru... i cesto me znao iznenaditi kad izmisli sebi igru od nicega...

kad su psovke u pitanju... opomenut ce cak i nekoga na tv-u ako govori ruzne rijeci... to mi je vrh svega i to sam nastojala jer je vec bio sa psovkama na ti... dedo mu zna malo lanuti pa je kupio kao spužva, ali sada kaže dedi da govori ruzne rijeci i da ce dobiti batine [sm=smiley36.gif]

iako sam prosvjetni radnik i iako mi je sestra prosvjetni radnik i radi u vrticu... nastojim da sutra ne komentarisu "u prosvjetnih radnika najgora djeca" ali eto vidjet cemo... [sm=smiley36.gif]




hanabanana -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.3.2012 11:51:31)

Ja u glavi nekako uvijek vrtim film kod sebe:
zažmirim i pomislim na svoje djetinjstvo i na ona lijepa sjećanja koja mi prva padnu na pamet.
I to su recimo:
- farbanje ograde s ocem
- sankanje
- pravljenje kolača s mamom
- odlasci na kolače familijarno

Znači, prvo mi dodju u sjećanje dogadjaji u kojima je bilo mnogo smijeha, a ja se pak osjećala velikom.

Tek kasnije dolaze moje priredbe, njihova podrška, školski dani i slično....
Zato sam sigurna da će se i moja djeca prije sjetiti dana kada smo skupa bojile i crtale nego dana kada su dobile role i biciklo.




snijeg -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.3.2012 12:01:14)


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ja u glavi nekako uvijek vrtim film kod sebe:
zažmirim i pomislim na svoje djetinjstvo i na ona lijepa sjećanja koja mi prva padnu na pamet.
I to su recimo:
- farbanje ograde s ocem
- sankanje
- pravljenje kolača s mamom
- odlasci na kolače familijarno

Znači, prvo mi dodju u sjećanje dogadjaji u kojima je bilo mnogo smijeha, a ja se pak osjećala velikom.

Tek kasnije dolaze moje priredbe, njihova podrška, školski dani i slično....
Zato sam sigurna da će se i moja djeca prije sjetiti dana kada smo skupa bojile i crtale nego dana kada su dobile role i biciklo.


Potpisujem, danas nažalost većina roditelja materijalnim stvarima nastoji nadoknaditi vrijeme sa djecom. Najbolja je kombinacija jednog i drugog, ali priznajmo lakše je kupiti biciklo koje će stajati u podrumu/balkonu jer roditelj nema vremena da isto vozi s djetetom, ali je kupljeno da na dan/dva izvuče osmijeh na lice naših mališana [sm=smiley13.gif]




MAMA MA -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (13.3.2012 10:53:19)

Ma ja lijepo na sto stavim sve sastojke za kolač(ili nesto drugo sto pravim)zovnem mog pomoćnika...muti jaja,dodaje u posudu sastojke,otvara vrećice,guli krompir kofol(dok on oguli jedan onim tupim nožem za mazanje,ja ogulim sve[sm=smiley36.gif])ali eto tako osjećam da i njega angazujem a i draze mi je da je uz mene nego da gleda tv...ili kad idemo vani....lijepo od obične setnje napravimo izlet...evo bas prekjuce...marsuta je bila robot-socijalno-vilsonovo šetalište-bristol-pa skroz vamo do hitne i onda prema nasoj zgradi...kupili lijepo sokic kroasane balon...putem pricali o pticama zastajkivali cim koju cujemo da vidimo odakle dolazi zvuk,brojali kamione(ali samo kamione),i kad smo dosli kuci komiro se u krevetu-spavao 2 i po sata....A da ne govorim o onim rumenim obrascicima....ma ja presretna bila....i crtani kad gledamo(neki dugometražni obavezno)sjedemo zajedno,pa onda komentarišemo i poslije crtića pricamo i prepricavamo sta se desilo u crtanom....uglavnom u sve moje aktivnosti ukljucen je i on...(i ves u masinu kad ubacujem on je obavezno taj koji stavi deterdžent,a kad rasirujem ves-njegov zadatak su carape...pa mi je zadovoljstvo gledat kako se trudi da lijepo poreda jednu do druge[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif])




Alma_27 -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (15.5.2012 12:51:51)

Za roditelje malo starije djece (sa kojom se moze fino pricati [sm=smiley36.gif] )




100 Questions to Ask Your Kids



http://life.familyeducation.com/communication/family-time/36021.html?page=1




Meni se bas svidjelo ali cu morati malo pricekati s ovim [sm=smiley1.gif]




bombina -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (15.5.2012 13:55:48)

resuje me kako vi provodite vrijeme sa vasom djecom? Cemu posvecujete najvise paznju ? Kojih igara se igrate, cemu ih ucite, na koji nacin im se obracate...i slicno.
I interesuje me sta vase dijete/djeca najvise vole da rade u toku dana, cemu se najvise obraduju, sta im okupira paznju po danu i tako :)

Mojoj curici je 14 mjeseci, njoj je sad najzanimljivije hodanje i istrazivanje kuce i diranje svega i svacega. Kojih edukovanih igara se igrati u tom periodu, cemu posvetiti najvise paznju user posted image


i mene isto zanima...




Alma_27 -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (15.5.2012 14:22:16)

hm, 14 mjeseci? hodanje i istrazivanje kao sto si rekala pod obavezno. napolju probaj da sutate loptu ili cak baci vise lopti pa da vidis radosti kad trci za svakom [sm=smiley1.gif]
onda, sve sa vodom napolju samo kad dodje ljeto. moj i sad voli one djecije prskalice. ili presipanje vode iz posude u posudu da malo vjezba a i da se zabavi :)

kod kuce:
1. nabaci desetak drvenih kockica, pa nekoliko razlicitih velicina da kasniej ucite sta je veliko a sta malo, pa one oblike sto se ubacuju u kutiju ali ne previse oblika jer ce je zbuniti nego samo kocku, trokut, krug i srce.
2. pokusaj da je ucis da razvrstava samo da znas da ce ti mozda trebati nekoliko sedmica za to. npr., ispocetka da zna odvojiti dvije zute od dvije crvene kocke. to samo nekoliko minuta. ili da razdvoji kockice od loptica i opet po 2-3. kasnije ces povecavati kolicinu igrackica i govoriti koja je koja boja ili vaditi samo zute kockice iz gomile.
3. slaganje kockica da gradi tornjeve
4. ne znam kada ce moci da (neotrovnim ljepilom za papir) lijepi izrezane oblike na papir ali je extra zabava.
5. sakrivanje igracki po stanu i pronalazenje "gdje je medvjed? je li ovdje? aha, evo ga"
6. obavezno "citanje" nekih slikovnica

i naravno sve sto ti radis da malo "pomogne"


eto, to je sve cega sam se mogal sjetiti [sm=smiley1.gif]




R&T@ -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (15.5.2012 18:19:44)


IZVORNA PORUKA: Alma_27

Za roditelje malo starije djece (sa kojom se moze fino pricati [sm=smiley36.gif] )




100 Questions to Ask Your Kids



http://life.familyeducation.com/communication/family-time/36021.html?page=1






Hvala za link...
Super osmišljeno... Moze se tako lijepo zabaviti, ali i upoznati dijete, otkriti misli...






Alma_27 -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (22.5.2012 11:12:56)

c/p sa http://serbianforum.org/predskolska-deca/196677-zaboravljene-igre-podsticu-razvoj-decijeg-uma.html


Kako se menjao način života, menjale su se i igre.
Deca su se nekada igrala zajedno, na ulici ili u dvorištu. Bitna osobenost tih igara ,bila je da se učesnik u igri nadmudri i pobedi brzim fizičkim ili misaonim reagovanjem, promućurnošću, veštinom, spretnošću i duhovitošću.

Danas je računarska tehnologija ušla u svet dečjih igara i kompjuterske igrice su postale najvažnija dečja igra. U tim igrama dete samo sedi po nekoliko sati za kompjuterom, samo se sa sobom igra pa je tako odstranjena socijalna, tj. društvena kolektivna uloga dečjih igara. Dete je upućeno na asocijalni način života sa svim što takav život znači i proizvodi.

Veliku ulogu u izboru dečjih igara imaju roditelji. Treba se izboriti sa iskušenjima pasivnog načina igranja i podsticati decu da se što više igraju misaonih i društvenih igara.

Nedavno sam bila u poseti porodici naših prijatelja, koji imaju sina od 5 godina. To su divni mladi ljudi, obrazovani, sa karijerom, prijatni i posvećeni vaspitanju svog deteta.

Zajednički su napravili igru koja se igra po istim pravilima kao i igra NE LJUTI SE ČOVEČE. Razlika je što svi igrači polaze sa istog mesta, put do kućice je mnogo duži, i kućica je jedna.

Pobednik je igrač koji prvi stigne do kućice.

Na tom putu dete mora da preskoči niz prepreka. Kad stane na polje sa slovom S, izvlači karticu sa nekom rečju koju treba da pročita, slovo M znači da izvlači karticu sa matematičkim zadatkom primerenom dobu predškolskog deteta, slovo E je reč na engleskom jeziku.

Ima dosta polja sa sličicama životinja, pa polje sa slikom petla znači da igrač treba da kukuriče, sa slikom svinje da grokće, i tako dalje…Tu je i fizička aktivnost, neka polja daju zadatak igraču da uradi 15 trbušnjaka, neka 10 čučnjeva, pa sklekovi.

Ko ne ispuni zadatak mora da se vrati nazad.

Moj mali prijatelj i ja smo odigrali igru 2 puta. Na svom putu do kućice sam nešto računala, njakala, groktala i ostalo, dva puta sam radila čučnjeve i trbušnjake, sreća da sam preskočila polje sa sklekovima. Svima je bilo zabavno, posebno dok sam ja, posle ukusne i obilne večere, obučena u popodnevni kostim, na podu domaćinove dnevne sobe radila 15 trbušnjaka.

Igra je zaista korisna, jer u sebi sadrži i misaone i fizičke aktivnosti. Dete je još u fazi izrade podloge za igru razvijalo svoju kreativnost, a sada kroz zabavu unapređuje svoje znanje i razvija svoje sposobnosti.

Igru najtoplije preporučujem i odraslima, posebno onaj deo sa fizičkim aktivnostima.




ja uvijek nadjem nesto za stariju djecu. meni je ovo [sm=bravo.gif] pa isprobajte


nekad davno sam nasla jos nesto jako zanimljivo za djecu predskolske dobi (mala nauka [sm=smiley1.gif]) pa cu potraziti link




Alma_27 -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (22.5.2012 11:16:08)

evo naucnih eksperimenata za malu raju [sm=smiley1.gif]


http://www.parents.com/parents/templates/slideshow/member/printableSlideShowAll.jsp?slideid=/templatedata/parents/slideshow/data/1305553329817.xml&printAll=true&page=1




aldi -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (27.2.2014 10:30:47)

alma ima lio negdje na internetu ova igra koju spominješ. Djelu je mi super




ljubicica5 -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (22.5.2014 23:48:24)

Pozdrav!
Ja imam curicu od godinu i po. Jako je aktivna, spava od 11 navece do 6 ujutro. Preko dana pola sata odmora. Svo ostalo vrijeme provede u pokretu. Problem je sto zivimo u skucenom stanu i u gradu koji nema niti jedan park za djecu. Jedino mjesto gdje je radnim danima mogu izvesti vani je iza zgrade, gdje se igramo loptom ili u pjesku ali to joj vise nije zanimljivo. Za vikend uvijek idemo na selo tako da cijeli dan bude u prirodi. Ali me zanima sta i na koji nacin vi kvalitetno provodite vrijeme s tako malom djecom, dakle trebaju mi savjeti konkretno za taj uzrast. Hvala !




bebaa -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 13:34:43)

kakva divna tema ....
i ja sam zaposlena,ubitačno ružno radno vrijeme...kako god,mi smo zajedno od 7 naveče pa do spavanja u 9....za ta dva sata mi čudo napravimo.....igramo s ena podu,vozam motoriće,učimo dijelove motora,slagalice,životinje,nazive,boje.....ali i usisavamo nekada,mutimo jaja,naravno ja mu držim svoju ruku preko njegove,steremo veš zajedno...
zajedno crtamo,gledamo tv,više ja nego on...skoro sve crtiće na Mini tv znam napamet,i mm.....
uglavnom svaki sekund mog vremena je posvećen njemu.......
nedeljom ga obavezno vodimo van u šetnju ako nije kiša.....u hodu učimo nove stvari.....




Hanady RR -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 13:44:19)

Bebo evo divne ideje, sad bi on mogao i ovim vrijeme ubiti a vi vas dvoje na podu sa njim
skuhajte plastelin :)
http://www.ringeraja.ba/forum/m_1214881/tm.htm


a ima još negdje tema gdje smo pisali čega i kako se igramo...
mi se sada igramo slabo zajedno, jedino da smo im mi gledaoci[sm=smiley36.gif]da aplaudiramo kad završe i tako...
porasle su, sve im manje trebamo..imaju njih dvije jedna drugu[sm=smiley36.gif]ko nas šiša[sm=smiley36.gif]
dodouše u društvenim igrama uživamo svi, njih imamo dosta a sada je i seka velika pa nas četvoro fino se znamo zaigrati ...




bebaa -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 13:46:44)

porasle su, sve im manje trebamo.

[sm=smiley13.gif]da...doći će io to vrijeme.....ah Bože moj...sve u svoje vrijeme...ali zato smo sad sve troje djeca,po potrebi i željama malog šefa.....[sm=smiley9.gif]
a hvala za savjet....[sm=bravo.gif]




Hanady RR -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 13:52:46)

Moje jako vole kretivne setove, vole crtati, ubij bože...
toga je kroz naš dom more rpošlo...
I zaista je imalo super utjecaj na njij...a da ti pravo kažem nemalo tih divnih igračaka i meni i mm su bile super...


No reckanje papira makazama za djecu je najveseija igra i danas...

Nisam paničarila, kupovala sam a nisma bila ni tip nećeš mi prljati...
usisiam ja to kasnije i tako bi usisavala kuću pa pairić manje-više nije na odmet ako smeo se divno izgirali...


evo recimo sad one same prave maske...
kod mene zna doma niti njih lčetvoro na zimskom raspustu kada mene nema :) i pored nane i zaove oni se zaigraju sa pravljenjem maski...oduševile su me neki dan...kity, mini, nindža i fifi maska koje su me dočekale....
[sm=smiley36.gif]
3 sata igre , kaže zaova niko se živ ne čuje...ja u šoku[sm=jezicek.gif]




bebaa -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 13:58:03)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
supr kad dođeš u situaciju da znaš čime djete zaokupiti.....
kad se smiju djetetu na povjerenje uz moju buudnu pažnju dati makaze u ruke.....[sm=jezicek.gif]
jer i ja volim sjeckati,oblikovati....[sm=bravo.gif]
čini mi se da sebi smišljam igrice....[sm=zmeden.gif][sm=jezicek.gif]




Medić* -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 13:59:39)

Neki carsav stari na stolu, podu, razni oblici makarona, vodene boje, tempšere, flomasteri sta zelite, i bojite do mile volje, pravite nakit [sm=smiley36.gif]
Tijesto za hljeb, sa dodatkom boje, modlice koje u kuci imate, oglagija, pravite kolace [sm=bravo.gif]
Razni setovi za plastelin, sa modlicama divnim, spagetice, rostilj, pljeskavice, salate:)
Kolaz papir, ljepilo, hamer, stare djecije novine, ma svasta...
Meni je problem pa je U mala ne zna jos, ali momak se kreativno izrazava kroz sve ovo [sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 14:00:48)

Imaš u svjetlosti makaze plastične obične i cik cak oko nepune 2 KM...
nisuu oštre i gores u tupaste :)
ja sma sestriću sa 3 nepune kupila :)
moja starija je bila mlađa...a mlađa ih je maznula sam još mlađa je bila[sm=smiley36.gif]ona kao nasljednica u mnogo čemu bolje je prošlo jer je seka porbila led za nju[sm=smiley36.gif]




bebaa -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 14:05:42)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Imaš u svjetlosti makaze plastične obične i cik cak oko nepune 2 KM...
nisuu oštre i gores u tupaste :)
ja sma sestriću sa 3 nepune kupila :)
moja starija je bila mlađa...a mlađa ih je maznula sam još mlađa je bila[sm=smiley36.gif]ona kao nasljednica u mnogo čemu bolje je prošlo jer je seka porbila led za nju[sm=smiley36.gif]

e hvala ti....i tebi Medić...stvarno puno ideja novih...mada za neke će morati sačekati...ipak je njemu tek 2 god i 3 mj....[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]ali vrijedi sačuvati negdje u ćošku mozga....




Angelica -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (12.1.2015 16:10:01)

neki dan sam našla klip kad smo se ja i moj A. u tom uzrastu snimali ismijala sam se, njemu je to bilo tako zanimljivo što sebe vidi na ekranu, ...također sa 4 godine nas je počeo intervjuisati sa mobitelom, smarao je sav svijet, ko god bi nam došao bio je intervjuisan a pitanja su cirkus.

u uzrastu od 2 godine najbolje je da valjate plastelin, glinamol, radite otiske bojama i u glinamolu, pravite figurice od glinamola, fondanta, bojite, pjevajte, šarajte pa te škrabotine zakačite na frižider...




Lilyfee -> RE: Kako kvalitetno provesti vrijeme s djetetom (20.11.2015 14:52:54)

Moj malac ima 17 mjeseci i jako je radoznalo i aktivno dijete. Igračke ga generalno slabo zanimaju pa moramo stalno da improvizujemo. Sve igre ne traju duže od 10-15 minuta i moram priznati da mi je nekad zaista teško pratiti njegov tempo. Svaki dan provodimo vani bar sat il dva,nekad i duže ukoliko obaveze dopuštaju. U kući imamo kockice koje slažemo, imamo životinje čije glasove oponašamo, igramo se skrivanja,"čitamo" slikovnice, pravimo ručak sa makaronama,orasima i kockicama, cvrljamo po ogromnom papiru, valjamo se po krevetu, hranimo sve životinje (igračke) koje imamo i još dosta toga. Omogućim mu svake sedmice barem jednom odlazak na selo gdje će trčati po travi,roviti po blatu i maziti sve moguće životinje koje tamo imaju. Pored svega toga opet imam osjećaj da je malo i da mi ponestaje ideja. Ovaj sad uzrast je po meni baš težak jer nisu spremni da se dugo zadube oko neke igre,a stalno su željni novog. Uglavnom na kraju krajeva najviše zanimacije ipak privlači ono što i nije za njeg,a to je npr.otvaranja kuhinje i vađenja suđa,penjanje po stolovima i ostalom namještaju, guranja svega ispod kreveta, razbacivanjem odjeće dok mama mota....spisak je bez kraja. Prvo mi je dijete i često se zapitam dal radim sve tačno i dal se dajem dovoljno ?
Zato je i meni jako drago pročitati neki savjet i naći nove načine za provođenje vremena skupa.




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>