RE: Srce puca... duša jeca :((( (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Spontani pobačaj



Poruka


Andy_Bec23 -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (28.9.2014 19:20:56)

krenuh napisat neide jako mi je zao ena23 i lovepower [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]




Gynecologist -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (28.9.2014 21:43:17)

Spontani pobačaji su najčešće uzrokovani hromosomskim greškama, odnosno radi se o fetusima koji ne bi mogli preživljeti izvan materice, tako da prirodnom selekcijom takva trudnoća najčešće završi pobačajem. Fetusi sa defektnim kariogramom koji mogu preživjeti su oni sa Down sindromom, Turner sindoromom, Edwardsovim sindromom, Klinefelterovim sindromom i još nekim sindomima- svi ovi imaju manje ili više izraženu mentalnu retardaciju, urođene srčane greške, anomalije bubrega itd. Zbog toga se radi kombinirani probir u prvom tromjesečju trudnoće, merenje nuhalnog nabora, nosne kosti, određivanje hormona iz krvni trudnice, amnicenteza u 16 nedelji itd.

Smrt ploda teško pada jer se radi o gubitku željene i očekivane trudnoće.

Preporuka je ukoliko trudnica ima 2 sontana pobačaja do 12 nedelje trudnoće ili jedan preko 12 nedelje da se radi dodatna obrada bračnog para u smislu izrade kariograma oba supružnika, laboratorijskih nalaza koji će isključiti infekciju (urinokulture, brisevi grlića maternice na hlamidiju trahomatis, mikoplazu, ureaplazmu, aerobne i anaerobne bakterije) te se u slučaju postojanja infekcije ista mora izliječiti prije sljedeće trudnoće. Također se preporučuje uraditi testiranje na antifosfolipidni sindrom (lupus antikoagulans i anti kardiolipinska antitijela) koji također može uzrokovati pojavu pobačaja ili smrt ploda u 2 i 3 tromjesečju trudnoće. Testovi na trombofiliju Faktor V Leiden i Faktor II mutacije kao i MTHFR mutacije se također povezuju sa pojavom pobačaja i smrti ploda. U slučaju pozitivnih testova na antifosfolipidni sindrom ili trombofiliju trudnica se upućuje hematologu u trenutku kada se potvrdi trudnoća te hematolog uključuje antikoagulantnu terapiju.

Potrebno je uraditi i hormonski status jer hipotireoza, bolest štitne žlijezde koja ne mora biti prepoznata može uzrokovati pobačaj. Isto se može desiti i izbog neprepoznate šećerne bolesti te je uputno uraditi OGTT.

Liječenje zavisi od uzroka pobačaja, ukoliko se uzrok otkrije na vrijeme i uključi terapija koja korigira status trudnice ishod takve trudnoće je znatno povoljniji mada u medicini nikada garancija da će sve biti u redu :(.






kokouli -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (4.12.2014 18:33:40)

Znate ,kad neko jako dugo ceka trudnocu ,i kad mu se desi da je izgubi u bilo kojoj fazi ....nama nista to ne znaci plod imao hromosomsku gresku ,mislim to hladno medicinsko objasnjenje nema mjesta apsolutno u dusi zene koja umre onog casa kad sazna da se to mora ocistiti .Lowepower i ena tako mi je zao ,i sama sam to prosla ujanuaru ...grlim vas ovako jako najjace ,suosjecam s vama jako ,nikad nisam ozdravila od tog gubitka i nisam zaboravila [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]




ananas_ze -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (5.12.2014 18:48:50)

Slazem se sa kokouli!
aBd da svaka doceka melem na ranu...




cauchy -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (23.2.2016 11:43:06)

Da i ja podijelim svoj bol...možda bude lakše kada napišem šta osjećam, kada podijelim s vama...

Prije 6,5 mjeseci ostala sam trudna, nakon 4 godine braka. Ranije se nisam usudila pokušati jer imam dvorogu maternicu za koju se vežu mnoge komplikacije, od kojih sam većinu osjetila na vlastitoj koži.
Odmah na početku imala sam probleme sa krvarenjem, zatim u 10 sedmici hematom. Nakon što se to smirilo, bebica bila uredu, sve ok...u 20 sedmici imala sam visoko prsnuće vodenjaka, pri čemu je iscurio dio plodove vode, pa mi je dijagnoza za dalje bila oligohidramion. U nekolio navrata sam boravila u bolnici do svoje 28 sedmice trudnoće. Bila sam na dva konzilija o prekidu trudnoće, jer se sumnjalo na anomaliju ploda zbog manjka pl vode.
Pregledalo me desetine doktora, u bolnici, a i privatno, na moje insistiranje.
Na ultrazvuku (dva puta sam radila 4D) se vidjelo da beba bez obzira na manjak plodne vode dobro napreduje.
Tokom boravka u bolnici u dva navrata sam primala amnioinfuziju. Zadnji put je to bilo 9. februara, da bih nakon toga, naredno jutro dobila bolove, premjestili su me sa patologije u rađaonu. Oko 9 sati bila sam zatvorena, trebali su mi staviti gel, ali grlić je sam od sebe omekšao, počela se otvarati i do tri sata potpuno sam se otvorila i porodila prirodno, bez gela, bez indukcije. Moja doktorica je bila iznenađena da je tako brzo se sve dogodilo, s obzirom da sam prvorotkinja.

Bolovi koje sam tada trpila bili su neopisivi, nisu prestajali ni na minutu, valjda su bili tako jaki jer mi je tokom protekle noći iscurila sva plodna voda.
Kada sam se porodila vidjela sam svoju mrvicu, malenu, krhku, tamnu...Morali su ga oživljavati, zatim je premješten na intenzivnu njegu, u inkubator. Šanse su bile male.
Mene su pustili kući sutradan. Dani kod kuće, iščekvanje, pozivi u bolnicu, posjete i gledanje moje mrvice, onako bespomoćne...za mene je to bio pakao.
Ali, nadala sam se...do zadnjeg dana.
Moj maleni se rodio u srijedu, 10.2., a sljedeće srijede su nam javili da nije izdržao. Moj mali anđeo nas je napustio 17.2.
Kada mi je mm to javio, plakala sam, vikala, dok nisam izgubila svu snagu...i dok me nije smirila inekcija koju mi je sestra iz hitne dala.
Naredna dva dana nisam mogla gledati, ni sa kim pričati, bila sam u transu. Još uvijek sam loše, ali polako se oporavljam, svjesna da je ovo Božija volja, Božije iskušenje.
Pedijatri kažu da je bio iznimno nerazvijen, prerano rođen, te da se mozak nije razvijao, imao je i krvarenje drugog stepena u mozgu, pa i da se spasio i preživio imao bi veliki invaliditet.
Nadam se da ću uspjeti skupiti snage da pokušam ponovo jednog dana, nadam se da će ova bol, praznina koje osjećam, vremenom bar malo popustiti.




koka i po -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (23.2.2016 11:46:02)

[sm=smiley13.gif]..hoce aBd....a do tada skupi svu svoju snagu da izdrzis do tog trenutka.
vrijeme ne lijeci rane ali te nauci da zivis sa njima.
[sm=rozica.gif]




veeseelaa -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (23.2.2016 15:14:45)

draga cauchy jako mi je žao.........





alman -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (23.2.2016 15:23:41)

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] suvisno je bilo sta napisati, da vam dragi Bog da snage i sabura




Blue rose RR -> RE: Srce puca... duša jeca :((( (23.2.2016 15:34:42)

Draga strašno mi je žao. [sm=smiley19.gif]
Šaljem virtulani zagrljaj podrške.[sm=smiley31.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 20 21 [22]