RE: Važnost autosjedalica (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Oprema za bebePoruka


salmy -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 15:50:51)

Brevi do 18 kg..ima svoje kajseve..ali eto kazem ti da me smori zivu.Zato izbjegavam da je nosim...
Hvala tebi na odgovoru,moram smisliti sta nam je cinit...ovako ne ide nikako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 
Lejla Ka -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 16:02:36)

IZVORNA PORUKA: salmy

Mi imamo ovu,dobili je od prijatelja.Eh sad beba kad sjedne gornji kajsici mu dođu skroz uz rame.I bude mu neudbono sjediti/spavati.Sigurna sam da mu je mala?

[image]http://www4.slikomat.com/11/0819/c9a-Pictur.jpg[/image]


E što ti je besposlena žena (ubit će me direktor [sm=jezicek.gif])

Salmy vi ste ovu prerasli već prije dvije kile, a to za vaš uzrast vjerovatno znači i makar prije 6 mjeseci. Trk po novu.

Nemoj se zeznut sa busterom bez naslona. Neće mu odgovarati sigurno. Busteri sa naslonom nisu fiksirani u automobilu, samo ga makneš, i što neko reče, spakuješ u gepek. A i ne kradu se puno, jer ih malo ljudi, na žalost, koristi.
salmy -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 21:10:38)

Lejla hvala puno za savjet..
a koju bi ti savjetovala?
Lejla Ka -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 21:46:04)

Svako se protegne koliko je dug. Ne znam šta si u mogućnosti i koji su ti prioriteti. Na našim prostorima je i dosta slab izbor ovih sjedalica jer ih roditelji redom namanje koriste, što je naravno pogrešno.

Evo gledam Bimaco, ljudi ih nalaze najpovoljnijim, ali svi busteri sa naslonom koje oni nude su izrazito loše prošli na testovima njemačkog automoto kluba (koji je jedan od vrhunskih autoriteta u testiranju). A nisu ni tako jeftini.

Evo piše da su dobre Concord Transformer sjedalice koje prodaje ADAX, I Jane Montecarlo isto su dobre. Od onih za koje znam da su iz jeftinijeg razreda je Nania R-WAY SP, koja je osjenjena kao osrednja.

Ne znam šta bih ti više rekla
milenium -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 21:53:01)

ma kakvo Bimaco,nabave za po 30 km i prodaju po 300! gade mi se,ali jednostavno čovjek nema gdje drugo kupiti AS[sm=smiley13.gif]
salmy -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 21:55:09)

Hvala ti..
visnjica1 -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 22:02:10)

Drage moje da li neko ima maxi cozi i sjedalicu za bebe od 0-18 kg, i da li ste zadovoljni.
zoee -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 23:08:38)

Nije Bimaco jedini, imas u Beba centru Cybex, u Djecijem svijetu Romer i to su dva najjaca brenda po ocjenama opcenito, ne samo kod nas.
milenium -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 23:21:28)

zoee nismo svi iz istog kantona,kod nas nema ništa od tih centara.
zoee -> RE: Važnost autosjedalica (18.10.2012 23:27:38)

Sory, ali ni Bimaco nije u svakom gradu u BiH, a mislim da danas svi rade otpremu, vidis testove i narucis? Samo moj prijedlog, ne znam da li rade.
Skvo RR -> RE: Važnost autosjedalica (22.10.2012 12:11:48)

prenos postova

IZVORNA PORUKA: ddiddi

MM i ja smo u nedoumici oko kupovine opreme za našu bebu. Zanima me da li je bolje kupiti autosjedalicu 0-18kg (koja može se zavaliti i u ležeći položaj i u uspravni) ili onu od 0-13kg koju beba može koristiti manje vremena ali koja se može koristiti kao nosiljka? Pretpostavljam da ako kupimo ovu od 0-18kg da moramo kupiti korpu u kojoj bismo iznijeli bebu?

Sa finansijske strane bi nam više odgovarala ova od 0-18kg jer bismo je duže koristili ali dvoumimo se da li će maloj bebi biti udobno u njoj te da li ona može odmah u autosjedalicu. Zato nam trebaju mišljenja iskusnih mama? [sm=zmeden.gif]IZVORNA PORUKA: animagical

do 13kg...ove do 18 realno ne mogu do toliko kg, a za malu bebu je jaje mnogo udobnije. a i mozes ponijeti bebu ususkanu tako iz kuce u auto.


IZVORNA PORUKA: Bebica11


IZVORNA PORUKA: ddiddi

MM i ja smo u nedoumici oko kupovine opreme za našu bebu. Zanima me da li je bolje kupiti autosjedalicu 0-18kg (koja može se zavaliti i u ležeći položaj i u uspravni) ili onu od 0-13kg koju beba može koristiti manje vremena ali koja se može koristiti kao nosiljka? Pretpostavljam da ako kupimo ovu od 0-18kg da moramo kupiti korpu u kojoj bismo iznijeli bebu?

Sa finansijske strane bi nam više odgovarala ova od 0-18kg jer bismo je duže koristili ali dvoumimo se da li će maloj bebi biti udobno u njoj te da li ona može odmah u autosjedalicu. Zato nam trebaju mišljenja iskusnih mama? [sm=zmeden.gif]kolika je beba?

kod nas cura imala 3mj kad smo kupili sjedalicu jer bio onaj ogromni snijeg pa nismo nikud ni hodali do 3mj, pa smo uzeli ovu do 18kg

korpu nisam ni koristila[sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: ddiddi

Beba se još nije rodila :) Treba oko nove godine da dođe aBd ali evo počeli smo lagano da nabavljamo ove glavne stvari i sad smo zapeli oko te autosjedalice.. Obzirom da ću se poroditi u januaru, nećemo puno hodati sigurno prva tri mjeseca i MM je navalio da kupimo ovu od 0-18 jer mu je isplativa ali mene brine udobnost bebe..

IZVORNA PORUKA: Bebica11


IZVORNA PORUKA: ddiddi

Beba se još nije rodila :) Treba oko nove godine da dođe aBd ali evo počeli smo lagano da nabavljamo ove glavne stvari i sad smo zapeli oko te autosjedalice.. Obzirom da ću se poroditi u januaru, nećemo puno hodati sigurno prva tri mjeseca i MM je navalio da kupimo ovu od 0-18 jer mu je isplativa ali mene brine udobnost bebe..


uzmite onu sto ima umetak i komotno stavi bebu od 2-3mj u nju nije ni korpa puno udobnija vidjela sam kod prijateljice ;)


IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

Ja bih se uvijek odlučila za 0+ (0-13), koliko sam shvatila te mješane grupe se nisu pokazale baš najbolje. I na to ne žalim ni marke, samo da je najbolje ocjenjena.


IZVORNA PORUKA: milenium

mi smo se prevarili što smo uzeli onu od 0-13 jer je u nju beba samo mogla do onog dana kad je napunila 9 kg. jedino nam je dobro poslužila za iznos bebe iz bolnice,vozanje u autu kod pedijatra itd.ako nećeš ovu onda moraš uzet korpu.
ili da sad uzmeš tu od 0-13 a kasnije onu od 9-18 a ne od 0-18..možda bi čak ovo zadnje bilo najbolje.[sm=smiley1.gif]


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Evo piše jedna mama koja je imala sjedalice 0+ (0-13kg), 0/I (0-18kg), I(9-18kg), a sad se djeca voze jedno u busteru sa naslonom II/III (15-36) i drugo na busteru bez naslona III. Pored toga imam dosta i teorestkog znanja o sjedalicama koje sam "pokupila" od kolega savjetnika za sjedalice udruženja DjeCa.

Za novorođenče je jedini siguran način prevoza u automobilu (kao i za ostale uzraste) da bude pravilno vezano u sjedalicama namjenjenim za novorođenčad od prvog dana, i koje su pravilno montirane u automobilu.

Sjedalice namjenjene, pa prema tome projektovane za prevoz novorođenčadi od prvog dana života su grupe 0+ (0-13kg) i grupe 0+/I (0-18kg). Novorođenče se prevozi okrenuto suprotno od smjera vožnje, pod nagibom od 45 stepeni u odnosu na horizontalu. Sve sjedalice namjenjene za prevoz novorođenčadi imaju mogućnost da se postave i montiraju u ovom položaju.

Sjedalice grupe 0+ se samo i isključivo mogu montirati suprotno od smjera vožnje, dok se sjedalice iz kombinovane grupe 0+/I (0-18kg) mogu montirati i u smjeru vožnje, jednog dana kad dijete dostigne kilažu od minimalno 9 kg (idealno 13kg) i počne se samostalno ustajati na svoje noge što je znak da su mu vratni mišići sazreli i ojačali dovoljno da zadrže glavu u slučaju frontalnog i sudara sa zadnje strane.

Ja bih sad dala svoje lično iskustvo sa sjedalicama Grupa 0+, 0+/I i I grupe.

Ja sam za svoje prvo dijete kupila sjedalicu 0+-popularno jaje. Na poklon za babine sam dobila sjedalicu 0+/I kombinovanu grupu. Kad je moja kči zadovoljila uslove da pređe u veću grupu naravno da smo koristili onu koju smo dobili. Za početak je sve bilo OK, dok se nije desila situacija da moja kči nije bila ni blizu spremna po kilaži za slijedeću grupu (II 15-36), da se meni ni u snu nije isplatilo da kupujem sjedalicu 9-18 (jer je ova koju imamo pokrivala taj opseg kilaže), a moje dijete je po visini preraslo kombinovanu sjedalicu. Dijete sam vozila u neodgovarajućoj sjedalici, ovoj koju sam imala, jer je njena glava bila visoko iznad bočnih zaštita koje više nisu imale svoju funkciju dok nije dosegla nekih 16,5kg i 3 godine. Tad smo je premjestili u buster sa naslonom (15-36kg) i vezali auto pojasom. Sretna sam da je bila dovoljno disciplinovana da se i u tom malom uzrastu nije izvlačila ispod autopojasa. Sa drugim djetetom sam odmah znala da ću novac od babina uložiti u sjedalicu 9-18kg, u kojoj je moj sin bio do svoje 3,5 godine i 18 kg težine, a u njoj je bilo još prostora, i ako je on dijete natprosječne visine, i dosta je mršav.

Kombinovane sjedalice imaju taj problem da na graničnim kilažama (minimalnoj i maksimalnoj) imaju nedostatke u smislu, konkretno za 0+/I (0-18kg), prevelikog prostora za novorođenće i premalo prostora za dijete preko 1,5-2 godine.
Beba prosječne građe u sjedalici jaje može izdržati i preko godinu dana života. Samo neki "ekstremni" slučajevi krupnih ili dugačkih beba prerastu ovu sjedalicu prije napunjene godine. S druge strane, većina prosječne djece preraste sjedalice iz kombinovane grupe prije nego dostignu potrebne minimalne uslove za slijedeću grupu (koja je onda 15-36kg) i desi vam se da bi trebali kupiti nakon sjedalice 0-18kg sjedalicu 9-18kg, koje su znatno veće.

Moram navesti još jednu manu kombinovanih sjedalica, a to je nezgrapna montaža u suprotnom smjeru od vožnje (0-13kg), ako se ne veže ISOFIX sistemom, već pojasevima. Pojas se montira tako da priječi put smještanja bebe na strani koja je bliža vratima i sa koje bi vi logično htjeli staviti bebu u sjedalicu. A pravilna montaža sa pojasom je dosta komplikovana i najbolje ju je odraditi jednom i ostaviti sjedalicu fiksiranom. Svako ponovno otkopčavanje i zakopčavanje nosi rizik nepravilne montaže.

Istina je da iz perspektive budućih roditelja kombinacija izgleda isplativija jer se čini da se može koristiti duže, no to se u praksi pokaže vrlo varljivim.

Bojim se da sam sad malo zapetljala ovaj svoj post, pa ako vam bilo šta nije jasno slobodno me pitajte, i slobodno me kontaktirajte na pp.

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka


IZVORNA PORUKA: milenium

mi smo se prevarili što smo uzeli onu od 0-13 jer je u nju beba samo mogla do onog dana kad je napunila 9 kg. jedino nam je dobro poslužila za iznos bebe iz bolnice,vozanje u autu kod pedijatra itd.ako nećeš ovu onda moraš uzet korpu.
ili da sad uzmeš tu od 0-13 a kasnije onu od 9-18 a ne od 0-18..možda bi čak ovo zadnje bilo najbolje.[sm=smiley1.gif]


Zašto?

ddiddi -> RE: Važnost autosjedalica (24.10.2012 21:25:39)

Drage moje, dobila sam konačan odgovor vezano za autosjedalica 0-13 ili 0-18kg.

Savjetnik iz Udruženja "Djeca" mi je rekao sljedeće:

"Prema našem iskustvu, najbolje bi bilo kupiti autosjedalicu grupe 0+, jer su tzv. Kombinovane autosjedalice (grupa 0-I) kod većine proizvođača dizajnirane tako da je naslon za dijete poprilično visoko, pa nije moguće montirati sjedalicu tako da se postigne fetalni položaj djeteta koji bi bio adekvatan za novorođenče. U tom slučaju bi bila opterećena bebina kičma.

Razumijem da je kombinovana autosjedalica dosta povoljniji izbor, no ipak preporučujemo samo ono što je bolje za dijete. Prema našim iskustvima, a i rezultatima testova nezavisnih kuća, kombinovane sjedalice (izuzev boostera grupe II-III) su uglavnom lošije rješenje od onih koje su pravljene prema određenoj grupi
."

Tako da smo odlučili kupiti AS 0-13? Imate li prijedlog koja je najbolja i gdje je mogu nabaviti? Ja sam iz Sa.
meli28 -> RE: Važnost autosjedalica (24.10.2012 22:16:37)


IZVORNA PORUKA: ddiddi

Drage moje, dobila sam konačan odgovor vezano za autosjedalica 0-13 ili 0-18kg.

Savjetnik iz Udruženja "Djeca" mi je rekao sljedeće:

"Prema našem iskustvu, najbolje bi bilo kupiti autosjedalicu grupe 0+, jer su tzv. Kombinovane autosjedalice (grupa 0-I) kod većine proizvođača dizajnirane tako da je naslon za dijete poprilično visoko, pa nije moguće montirati sjedalicu tako da se postigne fetalni položaj djeteta koji bi bio adekvatan za novorođenče. U tom slučaju bi bila opterećena bebina kičma.

Razumijem da je kombinovana autosjedalica dosta povoljniji izbor, no ipak preporučujemo samo ono što je bolje za dijete. Prema našim iskustvima, a i rezultatima testova nezavisnih kuća, kombinovane sjedalice (izuzev boostera grupe II-III) su uglavnom lošije rješenje od onih koje su pravljene prema određenoj grupi
."

Tako da smo odlučili kupiti AS 0-13? Imate li prijedlog koja je najbolja i gdje je mogu nabaviti? Ja sam iz Sa.


Kada smo mi kupovali vodili smo se samo ADAC testovima i kupili od Romera Baby Safe plus shr II. Najbolja je na testovima i bila nam je super. Imas je u Djecijem svijetu.
Super Beba -> RE: Važnost autosjedalica (24.10.2012 22:17:54)


IZVORNA PORUKA: ddiddi


Tako da smo odlučili kupiti AS 0-13? Imate li prijedlog koja je najbolja i gdje je mogu nabaviti? Ja sam iz Sa.


Mi smo koristili Graco baby junior i baš smo bili zadovoljni s njom...
mo girl -> RE: Važnost autosjedalica (25.10.2012 11:37:28)

i mene isto zanima ovo da li je bolje ovu od 0-13 ili 0-18 i negdje sam procitala da se preporucava posebno kupiti AS nego ona sto dodje u kompletu 3u1 sa kolicima.eh asd neznam ni sama sta bi radila i da li da trazim to u kompletu sa kolicima il nesto posebno.termin mi je tek pocetak februara al sad smisljamo koja kolica tako da sve znam sta cu i kako i ostaje mi samo da cekam neko novogodisnje snizenje za kupovinu
Lejla Ka -> RE: Važnost autosjedalica (25.10.2012 13:24:46)

mo girl, sjedalice 0-13kg najčešće, kod svih proizvođača imaju neka kolica na koja se mogu staviti. Tako da nema veze hoćeš li kupiti samu ili u kompletu sa kolicima. Mislim da su ti kompleti kad se uzimaju nešto povoljniji nego da kupiš odvojeno sjedlicu i odgovarajuća kolica. Što se sjedalice tiče, biraš ono što je po sigurnosti najbolje i u rangu tvojih mogućnosti. Karakteristike sjedalice se procjenjuju najbolje prema rezultatima crash testova koji su testovi sjedalica u uslovima realnog sudara. Te testove odrađuju najčešće neke nezavisne kuće i automoto klubovi, a najpoznatiji su i najviše citirani testovi Njemačkog automotokluba ADAC.
mo girl -> RE: Važnost autosjedalica (25.10.2012 15:35:51)

ma eto mislila sam vise na misljenje mama kako im se koja pokazala
Lejla Ka -> RE: Važnost autosjedalica (25.10.2012 20:41:55)

IZVORNA PORUKA: mo girl

ma eto mislila sam vise na misljenje mama kako im se koja pokazala

U tom slučaju pregledaj postove od početka teme, nači ćeš nekih ličnih iskustava. A protabiri i temu http://www.ringeraja.ba/forum/m_124752/mpage_1/key_/tm.htm ona se više odnosi na konkretne proizvođače.
milenium -> RE: Važnost autosjedalica (27.10.2012 1:57:22)


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka


IZVORNA PORUKA: milenium

mi smo se prevarili što smo uzeli onu od 0-13 jer je u nju beba samo mogla do onog dana kad je napunila 9 kg. jedino nam je dobro poslužila za iznos bebe iz bolnice,vozanje u autu kod pedijatra itd.ako nećeš ovu onda moraš uzet korpu.
ili da sad uzmeš tu od 0-13 a kasnije onu od 9-18 a ne od 0-18..možda bi čak ovo zadnje bilo najbolje.[sm=smiley1.gif]


Zašto?
zato što je nakon tih 9 kg nama sjedalica postala pretjesna.kao što znaš te od 0-13 se montiraju u smijeru suprotnom od vožnje, znači djete ne gleda naprijed nego u naslonjać zadnjeg sjedišta jel tako?sjedalica se približi skroz uz sic od auta,a njemu su noge visile vani tako da nismo htjeli noge priklještit uz sic da sataremo djetetu noge, niti smo htjeli da noge potkupi gore u autosjedalicu tj da drži savijena koljena uz trbuh samo da noge ne vise dole i da bude u tom neudobnom položaju.
Alhemicarka -> RE: Važnost autosjedalica (27.10.2012 22:43:31)


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

mo girl, sjedalice 0-13kg najčešće, kod svih proizvođača imaju neka kolica na koja se mogu staviti. Tako da nema veze hoćeš li kupiti samu ili u kompletu sa kolicima. Mislim da su ti kompleti kad se uzimaju nešto povoljniji nego da kupiš odvojeno sjedlicu i odgovarajuća kolica. Što se sjedalice tiče, biraš ono što je po sigurnosti najbolje i u rangu tvojih mogućnosti. Karakteristike sjedalice se procjenjuju najbolje prema rezultatima crash testova koji su testovi sjedalica u uslovima realnog sudara. Te testove odrađuju najčešće neke nezavisne kuće i automoto klubovi, a najpoznatiji su i najviše citirani testovi Njemačkog automotokluba ADAC.


Evo moje iskustvo sa kupovanjem AS i (ne)odgovarajućih kolica. Otpočetka sam znala da uzimam AS koja se pokazala kao najsigurnija na testovima i to je bila Romerova Baby safe plus SHR II, a koštala je 330 KM. Kolica koja su išla uz nju su mi bila preskupa, ružna [sm=jezicek.gif] (ovo je individualno) i preteška. S druge strane sam našla komplet AS-kolica Gracova, koja su koštala 500 KM, međutim AS nije se nešto pokazala na testovima. Onda sam razmislila i pitala se zašto bih ja bebu stavila u AS pa na kolica kad ona ne smije više od dva sata biti u AS, to znači da u šetnju moram uračunati i vožnju autom. Gracova kolica bez AS su bila 200 KM, tako da me je AS i kolica došlo 530, što je za 30 KM više nego da sam kupila u kompletu. I nisam se pokajala, moja beba obožava šetati, kad izađemo dugo smo napolju i zaista bi mi bilo nemoguće vozati je u AS.

E sad mama jedne buce ima pitanje. Šta ako beba po težini preraste AS iz grupe 0+, a još se ne oslanja na noge [sm=zmeden.gif]?

animagical -> RE: Važnost autosjedalica (27.10.2012 22:58:23)

imas bebu sa preko 13 kg koja jos ne ustaje na noge? pa kako[sm=smiley36.gif] a onda valjda obrnuto montirana sjedalica grupe 0-18...
Alhemicarka -> RE: Važnost autosjedalica (27.10.2012 23:16:47)

Nemam [sm=smiley36.gif], mislim nema još 13 kg, ali je buca. A moj brat je sa 6 mjeseci imao 12 kg [sm=duda.gif], znači da praktično ima i tih slučajeva, pa pitam predostrožnosti radi.
animagical -> RE: Važnost autosjedalica (28.10.2012 16:19:22)

smijem se, jer moj sin sa 13 mjeseci ima dobro preko 13kg,ali nije buco nego dugonja[sm=smiley36.gif] doduse kod nas je kombinovana 0-18 pa smo je samo okrenuli kad je prohodao, sa 11.5mj
Lejla Ka -> RE: Važnost autosjedalica (29.10.2012 11:00:57)


IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka


IZVORNA PORUKA: milenium

mi smo se prevarili što smo uzeli onu od 0-13 jer je u nju beba samo mogla do onog dana kad je napunila 9 kg. jedino nam je dobro poslužila za iznos bebe iz bolnice,vozanje u autu kod pedijatra itd.ako nećeš ovu onda moraš uzet korpu.
ili da sad uzmeš tu od 0-13 a kasnije onu od 9-18 a ne od 0-18..možda bi čak ovo zadnje bilo najbolje.[sm=smiley1.gif]


Zašto?
zato što je nakon tih 9 kg nama sjedalica postala pretjesna.kao što znaš te od 0-13 se montiraju u smijeru suprotnom od vožnje, znači djete ne gleda naprijed nego u naslonjać zadnjeg sjedišta jel tako?sjedalica se približi skroz uz sic od auta,a njemu su noge visile vani tako da nismo htjeli noge priklještit uz sic da sataremo djetetu noge, niti smo htjeli da noge potkupi gore u autosjedalicu tj da drži savijena koljena uz trbuh samo da noge ne vise dole i da bude u tom neudobnom položaju.Potpuno je normalan položaj bebe u AS jaje da su noge blago savijene u koljenima i raširene u kukovima (čak i poželjno za njihov razvoj) dok beba sjedi u sjedalici. To što noge u nekom trenutku postanu nešto duže od donjeg kraja sjedalice nije razlog da se seli u veću.
Lejla Ka -> RE: Važnost autosjedalica (29.10.2012 11:03:08)


IZVORNA PORUKA: Alhemicarka


E sad mama jedne buce ima pitanje. Šta ako beba po težini preraste AS iz grupe 0+, a još se ne oslanja na noge [sm=zmeden.gif]?
Iskreno, bit ćeš u problemu [sm=smiley36.gif]

Ali o tom po tom.
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>