RE: Pretrage antitijela (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


malena27 RR -> RE: Pretrage antitijela (6.7.2010 13:17:05)

mislim da nema za trombofiliju u kbz... najbolje bi ti bilo da trazis od ministarstva zdravstva zdk odobrenje da uradis besplatno ove pretrage u KC Kosevo. 




regi -> RE: Pretrage antitijela (6.7.2010 15:02:04)

da,ali kako da objasnim zasto vadim nalaze? nemam pismeni nalog ni od koga,jedino bih mogla sa zelijom vidjet da oan napise u svom nalazu,a ne znam kolikoje validan nalaz privatnika za ove svrhe....




Anoniman -> RE: Pretrage antitijela (6.7.2010 17:51:42)

Nalaz privatnika se ne racuna.Da bi se lijecila van Kantona ili obavila neku pretragu moras od dr.iskljucivo iz Bolnice imat nalaz u kome pise da se odredjena pretraga vrsi u drugom kantonu iz tog i tog razloga.... Najcesci je razlog sto kod nas recimo ne rade neke stvari a ti moras-ali ako ti sama zelis na svoju ruku nesto uraditi van Kantona-dozvolu nemozes dobiti.Izvoli plati.sory ali tako je.
Kad ti taj dr.napise taj nalaz onda nacelnik sluzbe daje svoje misljenje,pa tek onda se salje dopis minis.zdravstva Ze-Do kantona koje odlucuje konacno da ili ne.




ogica -> RE: Pretrage antitijela (6.7.2010 22:08:30)

Leva,
meni je nalaz antitijela bio granicno pozitivan,radila ga sredinom aprila,i rekli da ga ponovim za mjesec dana,i naravno ponovljen je nalaz,ustvari predala sam krv,ali znaci skoro mjesec  i po nemaju reagens,i ja stalno zovem,kazu nemaju reagensai hladno spuste slusalicu.........grozno...ali sta ces moramo imati strpljenja[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]to je sve sto nam preostaje




Lilipop -> RE: Pretrage antitijela (7.7.2010 0:07:24)

cure, mozda cu zvuciti glupo, ali ja ne znam, zasto se ove pretrage antitjela rade? dali i ja nakon tri neuspijele inseminacije mogu traziti da mi se to ispita? mi se trudimo za bebu vec 2 i po godine i nikad do sad nisam ostala u drugom stanju, pa se zapitah da ako je sve drugo OK dali mozda trebam raditi te pretrage jer mi do sad nijedan doc.to nije spomenuo a promijenila sam ih puuuuuno, sve kao strucnjaci...




regi -> RE: Pretrage antitijela (7.7.2010 8:14:53)

jbt,u kakvoj mi drzavi zivimo....koja tuga.
ajde,sad,sta da ja radim?
dr Radoncic mi je preporucio da svakao odradim neke nalaze i pobrojio koje. do sad sam imlaa ICSI,FET-neuspjesan,a sad se borim evo sa spontanim,ne znam ni kud ,ni sta.
imam endokrinologa u Sarajevu i da sam u tom kantonu,mogla bih vrlo lako odraditi te nalaze,ali u KB Zenica....dole je opceniro stanje katastrofalno,ako en potplatis,mmozes crknuti.
oduvijek sam se pitala kako se niko hrabar niej nasao da se to prijavi,,,samo nek ide u javnost
imam bliskog rodaka doktora u Tuzli i rekao mi je da se stidi svoje struke zbog toga sto cuje da se u Zennici desava.
neka im na cast sluzi,a sreca pa neko ima i novca da ide privatno,inace bi bolje bilo bit kuci nego zaglavit Zenice vala.
nadam se da sebe niko nece pronaci u ovome, govorim iz iskustva i iskustva meni bliskih ljudi.




regi -> RE: Pretrage antitijela (7.7.2010 8:18:51)

i jos ovo:kad se nesto desi lose,onda dr.-i uglavnom kazu da smo nemarni prema zdravlju.ok,a kako ta gospoda dole,koja vjerojatno radi sebi i svojima nalaze koje hoce i kad hoce, misli da mi "obicni" smrtnici povadimo nalaze koji mislimo mi da nam trebaju?ja licno nikad nisam znala za inzulinsku,nasla na internetu o tome i skuzila svoj problem, otisla u dom zdravlja,ponijela papire,nalaz endokrinolga,makar i privatnika, i rekla da zelim izvaditi neke nalaze.
sreca pa se jedan od mnogih nasao normalan ,pa mi dao uputnice. inace bih vjerojatno dobial dijabetes nekad u  zivotu,nikad ne bih ostala trudna i umrla bih u 50-oj od infarkta. ali,sreca,ima Onaj iznad nas,nadam se da ce svima dati kako su zasluzili.




regi -> RE: Pretrage antitijela (7.7.2010 8:21:14)

i te nalaze sam platila 150 km u KB Zenica, a za zdravstvo mi se odbija gotovo 400 KM svaki mjesec.i jos ne mogu raditi nalaze! kreteni!




lena81 -> RE: Pretrage antitijela (12.7.2010 18:27:05)

cure gdje u BiH mogu kontrolisati antitjela,i gdje se nalaze Luzani?




malena27 RR -> RE: Pretrage antitijela (12.7.2010 19:08:35)

Luzani su na Ilidzi, tu mozes uraditi sva antitijela ali je jako skupo. mm i ja smo platili 600 KM pretrage, on samo 2 a ja 5...ako mozes radi to na klinici, platices samo participaciju i kostace te jeftinije, naravno ako je moguce da tu radis.




regi -> RE: Pretrage antitijela (13.7.2010 8:26:20)

zvala sam Luzane (Ilidža) i mni su rekli sljedece:
LAC I aCL(lupus koagulans, antikardiolipinska antitijela)- ne rade
Protein S-60KM
protein C-60KM
AT - III, APTV (aktivno parcijalno tromboplastinsko vrijeme) _ne rade
TV(trombinsko vrijeme) - 8,00KM
antinuklearna antitijela - 80,00 KM
NK ćelije_40 KM(koliko sam cula,ovo je jeftino,vanioi je to jako skupo,pa nisam uopce sigurna da li su mi dali pravu cifru...)
D- Dimeri-60KM
iGg, iGm I iGa-60km(ovako su mi oni na papiru koji su profaxali  napisali,pa nisam sigurna da li je svaka po 60 KM,pretpostavljam da je)
APC-aktivni protein C rezistencija-60KM
Polimorfizam na F-V Leiden - 200 KM
F-II 20210 protrombin mutacija - 200,00 KM
PAI 4G/5G - 300,00KM
eto,to su nalazi vezani za sklonost trombofiliji,koje je meni dr.Radončić rekao da radim,pa stavljam cijene da bi mozda nekima nekad posluzilo
evo broj laba u Luzanima:
033 628 302





Leva -> RE: Pretrage antitijela (13.7.2010 8:30:01)

Lilipop antitjela se rade kako bi se utvrdilo da li nase tijelo trudnocu dozivljava kao strano tijelo i spontano odbacuje plod. U slucaju da se dokaze postojanje ovih faktora bez terapije je beskorisno otici cak i na IVF [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
U Sarajevu se jos pretrage mogu raditi na Klinickoj imunologiji pod uslovom da imaju reagens. Ja cu nastaviti cekati jer mi se ne daje 600 KM jos i za ovo... za ove pare mozes kupiti skoro pola stimulacije za IVF




Lilipop -> RE: Pretrage antitijela (13.7.2010 15:53:28)

Hvala ti ljubice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] ja reko' postala nevidljiva pa dzaba da opet pitam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 
a znaci to je moguce izleciti nekom terapijom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 




Leva -> RE: Pretrage antitijela (13.7.2010 20:29:28)

Lijeci se pravo smijesnim lijekovima tipa aspirina, kortikosteroida (vecina lijekova za alergiju ih sadrzi). Bitno je samo znati s cim se covjek bori za ostalo cemo lako, valjda, rece zena koja cetiri godine pokusava profurati taj jednostavniji dio [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 




regi -> RE: Pretrage antitijela (20.7.2010 13:01:27)

leva,pls,sta konkretno se radi na imunologiji u Sarajevu?
koji nalazi?




Leva -> RE: Pretrage antitijela (20.7.2010 19:07:05)

Regi mislim da se rade pretrage na sva ona antitjela koja ti moze traziti neka MPO klinika.
Zvala sam DIP i rekli su da nisu sigurni hoce li reagens doci i za mjesec dana [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




regi -> RE: Pretrage antitijela (21.7.2010 8:44:46)

ja sam iz ZE-DO kantona i mislim da bi mi tesko dali saglasnost da to vadim ,jer ja nemam pismeno uputu niti jednog dr.-a da radim te nalaze(imam odgovor Radončića,imam usmene upute vise dr.-a ,ali ne iz BiH),nemam nalaze kao prilog koji bi potvrdili potrebu za tim.
medutim,sad,ovaj treci put(nakon 1 ICSI i FET-a) kad sam dozivjela biohemijsku(jos uvijek imam spotting i lagane menstrualne bolove,kao posljedicu prirodnog ciscenja maternice nakon sto jje doslo do trudnoce koja se nije odrzala) pila sam 5 mg prednisona od 1dc + 75 mg aspirina.
dakle,ako bi se islo nekom logikom,ili je moj imuni sistem problem(pa djelovao prednison),ili koagulacija(pa pomogao aspirin).ako se jos tome doda i ucinak gluformina,kojeg prije nisam pila,tj nisam ga pila u ranijim postupcima.
uglavnom,ocito je to dobitna kombinacija. ja se brinem zbog trombofilije ,jer imamo porodicnu anamnezu,nekako sam ubijedena da imam sklonost,
neki dan citam kako ljudi koji imaju O kr grupu imaju jak imuni sistem,toliko jak da su skloni autoimunim bolestima(i ja sam vec pocela sumnjat u imunologiju,jer imam odlicne stanice svaki put,a do sad ovog postupka,ako se doda i mojih 27 godina,nije dolazilo do implantacije).
nadam se da ce onih par analiza IgG,IgM i igA (imunoglobulini) pokazati ako nesto nije ok sa mojim imunim sistemom.
medutim,mene brine sto ne daju te nalaze za raditi dok ne dozivis 3 spontana( pitanje je da l bi kod nas i tad trazili, a s druge strane ajde ti cekaj tri spontana kad ides na vantjelesnu i svaki postupak placas 5-7 000 KM)
zato cure,uzmite stvar u svoje ruke,,
meni mama veli da sam hipohondar:)
medutim,ja ne mogu sjedit skrstenih ruku,moram se boriti,godine neumoljivo idu, finansijski je vrlo tesko sve ovo izdrzati,trujem tijelo hormonima, debljam se, i jos trebam cekati 3 spontana uz porodicnu anamnezu.




lusesita -> RE: Pretrage antitijela (21.7.2010 10:28:47)

Ja sam imala 2 spontana,septum materice,koji sam operisala,ali citajuci o svemu sta moze biti uzrok spontanim odlucila sam se na svoju ruku da odradim sto mogu od nalaza!
Do sad sam uradila Torch,Veliki koagulacioni status,hormone,Anti-dsDNA,Anti-ssDNA i ANA Screen.
Planiram uraditi jos Antifosfolipidni status(Antikardiolipinska antitjela,Lupus antikoagulans i Beta 2gpi),muz spermiogram i spermokulturu,i ja da ponovim briseve na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu jer ih nisam radila od novembra.
Ja sve radim u B.L. nesto privatno,a sta mogu na Paprikovcu!
Da li neka od vas preporucuje i zna sta bi jos bilo bitno da se uradi kad su u pitanju spontani?
Pozzzz




Leva -> RE: Pretrage antitijela (21.7.2010 11:11:28)

Regi cinjenica je da niko imuno faktore ne uzima za ozbiljno i da ces ih uraditi samo na vlastitu inicijativu nije to problem samo kod nas, cure u Hr imaju isti problem. Koliko mi je poznato samo zene koje su imale tri spontana pobacaja dobijaju uputnicu na antitjela a nas koje smo imale po ne znam ni ja koliko neuspjesnih postupaka kao da Bog nije ni dao. Bitno je da smo mi sve pametne, nacitane i da nas je neplodnost naucila da se borimo za ono sto zelimo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Lusesita ti si se bas dobro organizovala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




lusesita -> RE: Pretrage antitijela (21.7.2010 13:16:08)

Leva razumijes li se ti u Veliki koagulacioni status?
Interesuje me jer ne znam da li je kod mene uradjeno sve bitno,poput npr. D-dimera,protrimbinsko vrijeme itd....
Sve su skracenice,pa nemam pojma sta je sta,gledao mi je nalaz jedan Dr.(nije ginekolog),kaze da to nije strasno(5-6 stavki su mi malo mimo ref. vrijednosti),da je nalaz ok,ali opet ja radoznala da li sam sve bitno uradila?!




regi -> RE: Pretrage antitijela (21.7.2010 14:49:08)

da,i mene zanima sta podrazumijeva taj veliki koagulacijski status?cula sam za to,kod nas je to akos e sjecam veliki koagulogram,al ja ne znam sta to znaci? to nema u KB Zenica,samo u SArajevu.
Rado bih uradila ova antitjela silna,ali ne znam kako da se dokopam saglasnosti....
koliko to kosta u Banja Luci? gdje se radi? privatno?
antikardiolipinska antitijela i lupus koagulans(tj LAC i aCL),je l se mogu raditi u sarajevu?
Faktor V leiden?
PAI?
mislim da su ovo gen pretrage,a ja znam da ima centar za humanu genetiku u sarajevu gdje je mm radio kariogram,pa me bas zanima imaju li slucajno ove pretrage.mada nesto sumnjam....

P.S. ja sam nabavila uputnicu,pa onda krisom sebi dodala neke pretrage :)
sta cu,nema mi druge nego tako




lusesita -> RE: Pretrage antitijela (21.7.2010 15:20:28)

Sad nemam vremena,ali cim stignem cu ti napisati kako izgleda moj nalaz Koagulacinog statusa!
Ja sam samo Torch radila privatno za sad i kostao me 300km,pitala sam privatno i za Antifosfolipidni status,ali su sestre bile malo smotane,nisu odma nasle rade li sve,pa racunaj,tamo,vamo,mislim da privatno izadje oko 150-200km.
Za ostalo stvarno nisam pitala,hormone i ova ANA tijela sto sam radila nisam nista platila sa uputnicom,ali da sam placala participaciju VKS bi me izasao oko 60km,jos stosta oko 40km i tako,sad ne znam hocu li uspjeti od porodicne izvuci uputnice za jos sta,pokusacu![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
I ti se bas snalazis,mozda bi i ja dopisala da znam te njihove skracenice-strucne nazive[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
I ne pisi to ovako javno na forumu uhapsice te ko![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Sad odo,pisacu kad stignem![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Leva -> RE: Pretrage antitijela (22.7.2010 15:16:24)

Sve ovo je za mene nova materija tako da i ja uz vas svaki dan ucim nesto novo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nesto sam se zainatila da ne dajem pare za privatne pretrage a kako je krenilo ako na DIPu uspijem uraditi do 2011. bice pun pogodak  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




nena82 -> RE: Pretrage antitijela (23.7.2010 0:41:18)

Lusesita,fosfolipidna antitijela vrijedi uraditi u roku od par nedjelja od trudnoce/spontanog pobacaja,jer tako je nalaz validan.
Mozesz takodje uraditi antitijela stitne zlijezde,prolaktin,progesteron.




lusesita -> RE: Pretrage antitijela (23.7.2010 10:16:29)

nena82 zasto mislis da se samo tada rade?
Jel ti to Dr. rekao ili?
Ja nisam tako razumjela!
Jutros sam kod porodicne isla,dala mi je uputnicu,upucena je u moj slucaj,pa kontam da je tako rekla bi mi da nema efekta da ih radim,ne znam....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Radila sam hormone,dobri su mi i Prolaktin i Progesteron,samo su mi FSH i LH u inverziji,veci mi je LH od FSH,a trebalo bi biti obrnuto,to znaci da imam policisticne jajanike,a to sam vec znala!
Od antitjela stitne sam radila onaj A-TG,dobar mi je![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A Leva napisala bi ti moj nalaz VKS ali ako se ne razumijes kao ja nista ti nece biti jasno,sve su skracenice,a ima jedno 20-ak stavki!?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>