Super su tortice, svaka cast Ova sa plava sa zvjezdicama i Garfildom mi se posebno svidja.
Moja naredna fondantica bice pravljena u augustu aBd jednoj curici za rodjenan.
_____________________________
Mamino sunce, maza, zivot i sreca... R 17.10.2011.
25.04.2012, 17:07
Amam
659
Kako vi oblikujete F,a da vam se ne lijepi? Ja sam probala onako pomocu secera,pa mi budu "prasnjave" figure,a probala sam i da malo namastim ruke biljnom mascu,ali onda ako se duze obradjuje opet zahtijeva secer,sad gledam neke linkove i ne vidim ni da su im masne ruke niti secer da koriste a f se ponasa kao plastelin??
_____________________________
Cvjetak<3curetak A-2005. Mamina maza E-2011
25.04.2012, 17:41
mala_sa
1353
Amam ja se potpomazem secerom, da mi se ne lijepi; a kasnije fino cetkicu u ruke i skidam ostatke secera
_____________________________
Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)
Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)
25.04.2012, 20:14
calahoe
207
IZVORNA PORUKA: Amam
Kako vi oblikujete F,a da vam se ne lijepi? Ja sam probala onako pomocu secera,pa mi budu "prasnjave" figure,a probala sam i da malo namastim ruke biljnom mascu,ali onda ako se duze obradjuje opet zahtijeva secer,sad gledam neke linkove i ne vidim ni da su im masne ruke niti secer da koriste a f se ponasa kao plastelin??
A da ne ,,potkuhas" premekano fondant? Meni se ne lijepi po rukama,a kada ga pravim utrošim oko 850 gr šećera, više nego li ga stavljam u fondant za prekrivanje torti, taj uvijek ostavim malo mekši jer se bolje razvalja. Fondant za figurice pravim dan-dva prije nego sto cu ga koristiti, zamotam u plasticnu foliju i kad mi treba malo ga razradim rukama i pravim.Također, fondant se ne moze dugo drzati po rukama, grije se tako ,pa se i vjerovatno počne lijepiti.I da, ja se ne bih pomagala šećerom,radije gustin na ruke,samo ne pretjerati s njim da ne pokvari strukturu fondanta.
25.04.2012, 22:35
Amam
659
Pa ja otprilike utrosim tako nekih 850-900 gr secera ne bih rekla da je premekan,ali mi se zna lijepiti
_____________________________
Cvjetak<3curetak A-2005. Mamina maza E-2011
25.04.2012, 23:22
Esmeralda
159
Interesuje me gdje vi kupujete one tacne za ispod torte one kartonske gdje ih mogu naci i kontam napraviti tortu na sprat od fondana pa me zanima jer prvo jednu prekrijem pa onda drugu napravim stavim preko te pa onda prekrivam....
25.04.2012, 23:28
Esmeralda
159
mislim ovako nesto napravit i zanima me gdje kupujete ovaj ispod kartoncic
25.04.2012, 23:32
Esmeralda
159
Mogu li dobiti recept s vrhnjem slatkim kako da napravim kremu od fondanta i moze li u nju ici orasi ili bademi......
25.04.2012, 23:33
Esmeralda
159
mislila sam na kremu ispod fondanta one s pudingom su mi bas dodijaleee
25.04.2012, 23:36
Hanady RR
18727
podloge za ispod kupujem u alperu- kasindoslska ulica u sarajevu...jeftine su oko 1,20 , 1,20 imaju pravougaone ili okrugle u zalnoj ili srebrenoj nijansi...
torta na spart... kako koju praviš to jest kao je poteška ova ruga odozgo ja sma podupirala slamkama..zabodem nekoliko njih u sredinu donje torte...
a najprije oblažež fondaton donju tortu, pa onda gornju...pa je podigneš jednu na drugu....i dodatno sređuješ...
a tortu teodoru sma radila na dva sparata i nisma ničim podupirala...bila je čvrtsa i nije propala...
a ovo oko kreme...kako da naparvo kremu od fondata sa vrhnjem...nisma skontala pitanje...il na isto ne znam odgovor...mada baš ne kontam kakav krema od fondata
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.04.2012, 23:36
ElmaB
4568
Tacne imaš u Robotu, tri komada su 4,8 KM. Torte na sprat praviš tako što posebno svaku obložiš fondatom pa ih onda redaš jednu na drugu. Krema sa vrhnjem: 1/2 litre vrhnja ugrijati do vrenja i staviti 300 grama čokolade. Neka malo prokuha uz stalno miješanje. Potpuno ohladiti i umutiti 150 grama omekšalog putera. Vratiti u frižider da se potpuno stisne. Možeš po želji doati orahe, bademe ili nešto drugo.
mislila sam na kremu ispod fondanta one s pudingom su mi bas dodijaleee
e ovo sam skontala
kreme zs ispod fondata...
pa evo sa vrhnjem možeš raditi sljedeću: 500 ml vrhnja -500 gr čoklade ( možeš i više čokoldae) Čokoladu otopiti na pari, skinuti s vatre i umiješati mikesromvrhnje za kuhanje (koje ste prethodno malo zagrijali) dok se ne ujednači u glatku masu. sa sobne temerature premazivati tortu jer se brzo stvredne ....
mislim da nije porblem da doaš u umućeno i mljevenih oraga ili lješnjika...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
26.04.2012, 00:44
Honey3
3035
evo moje za godisnjicu braka...pa neka nam je sretna
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
26.04.2012, 00:45
Hanady RR
18727
o zaho...nek vam je sretna da ih još mnogo dočekate
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
26.04.2012, 00:51
Honey3
3035
hvala Hanady nego kako se ti boris sa ovim secerom u prahu sto ostaje po fondantu ?
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
26.04.2012, 00:53
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: zaha
hvala Hanady nego kako se ti boris sa ovim secerom u prahu sto ostaje po fondantu ?
pa da ti kažem meni i ne ostaje... jer ja razvijam na gustinu... i samo otpušem malo ako slučajno gustin ostane...il lagano rukom pređeme pri ravnanju pa sve ode...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
26.04.2012, 00:54
Visnja RR
15102
zaho ...ja lagano izbrisem ...a vise volim mat fondant nego onaj sto se sjaji...
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
26.04.2012, 00:57
Honey3
3035
ja nisam probala sa gustinom,a pokusala sam ovaj secer izbrisati ali ne moze sve nikako valjda zena navaljala secera domacinski
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
26.04.2012, 06:36
Esmeralda
159
IZVORNA PORUKA: ElmaB
Tacne imaš u Robotu, tri komada su 4,8 KM. Torte na sprat praviš tako što posebno svaku obložiš fondatom pa ih onda redaš jednu na drugu. Krema sa vrhnjem: 1/2 litre vrhnja ugrijati do vrenja i staviti 300 grama čokolade. Neka malo prokuha uz stalno miješanje. Potpuno ohladiti i umutiti 150 grama omekšalog putera. Vratiti u frižider da se potpuno stisne. Možeš po želji doati orahe, bademe ili nešto drugo.
e interesuje me jeli u hipermarketu robot ondje gdje je i hrana ili negdje drugo a to gdje alper hm...gdje dodje kasindolska tacno....
26.04.2012, 06:37
Esmeralda
159
IZVORNA PORUKA: ElmaB
Tacne imaš u Robotu, tri komada su 4,8 KM. Torte na sprat praviš tako što posebno svaku obložiš fondatom pa ih onda redaš jednu na drugu. Krema sa vrhnjem: 1/2 litre vrhnja ugrijati do vrenja i staviti 300 grama čokolade. Neka malo prokuha uz stalno miješanje. Potpuno ohladiti i umutiti 150 grama omekšalog putera. Vratiti u frižider da se potpuno stisne. Možeš po želji doati orahe, bademe ili nešto drugo.
eh jos jedno pitanje.....dali ce mi propasti ovu drugu odozgo nemislim bas ovoliku napraviti
26.04.2012, 06:40
ElmaB
4568
IZVORNA PORUKA: Esmeralda
IZVORNA PORUKA: ElmaB
Tacne imaš u Robotu, tri komada su 4,8 KM. Torte na sprat praviš tako što posebno svaku obložiš fondatom pa ih onda redaš jednu na drugu. Krema sa vrhnjem: 1/2 litre vrhnja ugrijati do vrenja i staviti 300 grama čokolade. Neka malo prokuha uz stalno miješanje. Potpuno ohladiti i umutiti 150 grama omekšalog putera. Vratiti u frižider da se potpuno stisne. Možeš po želji doati orahe, bademe ili nešto drugo.
e interesuje me jeli u hipermarketu robot ondje gdje je i hrana ili negdje drugo a to gdje alper hm...gdje dodje kasindolska tacno....
Jeste u hipermarketu, ja sam neki dan kupila u Robotu na Socijalnom. A Alper ti je na početku Kasindolske ulice. Crvena kuća, velika, ne možeš fuliti.Kada ideš od Ilidže, tj kružnog toka na Ilidži prema gradu, prva ulica ti dođe s desne strane, mislim na cestu što gleda na kraj piste. I skreneš u tu ulicu i vidjet ćeš velika kuća crvena sa dvorištem i piše Alper.
Tacne imaš u Robotu, tri komada su 4,8 KM. Torte na sprat praviš tako što posebno svaku obložiš fondatom pa ih onda redaš jednu na drugu. Krema sa vrhnjem: 1/2 litre vrhnja ugrijati do vrenja i staviti 300 grama čokolade. Neka malo prokuha uz stalno miješanje. Potpuno ohladiti i umutiti 150 grama omekšalog putera. Vratiti u frižider da se potpuno stisne. Možeš po želji doati orahe, bademe ili nešto drugo.
eh jos jedno pitanje.....dali ce mi propasti ovu drugu odozgo nemislim bas ovoliku napraviti
Ne bi trebala jer su samo dva sprta u pitanju. Donja torta neka ti bude čvršća i naravno teža od gornje i neće propasti.
Zaho bas je lijepa torta, izgleda i bas ukusna. Neka je sa srecom godisnjica i jos puno da ih docekate u zdravlju, veselju u ljubavi.
_____________________________
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
26.04.2012, 12:27
Amam
659
Zaho sretna godisnjica,da doceklate jos mnogo u zdravlju sa svojim najmislijima. Torta ti super izgleda? Koju si radila?