Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Dajte prijedlog neke fine torte za ispod fondanta, da nije reform ...
http://www.ringeraja.ba/forum/m_29249/mpage_73/key_/tm.htm na posljednjoj strani imaš recepte u predzadnjem postu sma ih sve složila... a iz napisanoga ovim redom meni fina jaffa, teodora, carska, azure čokoladna...iskuljučujem reform čiji recept je također tamo
30.12.2012, 09:13
Mya_81 RR
5531
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
Hanadi srce si I prošle godine si mi ti ukazala na grešku. Vidjela sam da su neke žene jaja kuhale na pari, ali mi taj postupak totalno nejasan. Predpostavljam da se to radi isto kao kada se čokolada topi na pari, ali zar se jaje ne stisne? Ako ti nije teško samo mi napiši taj postpak termičke obrade jajeta..Haha a ja bi još fondan da razvijam
Konstantnim mjesanjem jaja se ne stisnu. Jaja u plazmi zamjeni dodatnom količinom soka.
30.12.2012, 10:48
raja_ringe
-109
Hvala vam. Probat cu ovako da obradim jaja, pa ako ne uspijem onda cu zamjeniti sokom.
31.12.2012, 10:17
raja_ringe
-109
evo mene ponovo :). Juce sam isla kupiti ovo sto mi treba i nasla sam govesdju zelatinu ali neka zelatina FIX, je li to isto? Ako nije gdje vi kupujete govedji zelatin?
31.12.2012, 11:05
amra_sa
65
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: amra_sa
Dajte prijedlog neke fine torte za ispod fondanta, da nije reform ...
http://www.ringeraja.ba/forum/m_29249/mpage_73/key_/tm.htm na posljednjoj strani imaš recepte u predzadnjem postu sma ih sve složila... a iz napisanoga ovim redom meni fina jaffa, teodora, carska, azure čokoladna...iskuljučujem reform čiji recept je također tamo
Hvala Hanady, bitno da si mi ih nabrojala. Kad otvorim taj link piše da je poruka izbrisana.
31.12.2012, 11:07
amra_sa
65
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
evo mene ponovo :). Juce sam isla kupiti ovo sto mi treba i nasla sam govesdju zelatinu ali neka zelatina FIX, je li to isto? Ako nije gdje vi kupujete govedji zelatin?
Ja sam u Konzumu i Bingu kupovala, i ja ne kupujem Dr. Oetker-ov zbog sastava. Možeš i FIX
Juče sam napravila fondan i figurice su gotove. Večeras sam napravila tortu (koja je baš baš mini, pa eto ako se neko odluči za plazma tortu savjetujem duplu mjeru). Sutra bi trebala razvit fodan, ali sam se u međuvremenu predomislila i htjela bi obojiti i fondan kojim ću pokriti tortu. Može li mi neko reći jesam li zakasnila? Mogu li sutra obojiti? Koliko tanka treba da bude masa za prekrivanje? I još jedno pitanje, je li večeras da namežem tortu marmeladom (mjesto butter cream)? Imate li još kakav savjet?? :)
05.01.2013, 23:20
raja_ringe
-109
Evo i moje prve fondanuše
Razvijala sam na foliji i izgužvala mi se folija pa i fondan ima ove čize u transportu mi je uho otpalo, ali se sestriću dopala, a to je najvažnije.
06.01.2013, 10:41
Silver
1008
Raja Ringe
Vidjeces kad se navuces na fondantice
Drage moje hitno mi treba informacije u kojoj apoteci mogu bez puno problema kupiti glicerin, u cetvrtak je mom malom prvi rodjendan i moram sutra praviti fondant, pa vas molim da mi kazete gdje ste vi nabavljale, i fruktozu ili dekstrozu osim u dm-u
06.01.2013, 10:51
ElmaB
4568
Glicerin imaš u apoteci na Alipašinom polju iza zgrade TV Pinka, a fruktozu u DM ili u Merkatoru, samo je njihova skuplja, jer je neka njemačka.
Fruktoze je bilo u Tušu i Bingu, bilo je i u Merkatoru, samo je u M skuplji čini mi se, ja sam u DM u kupovala,.. Glicerin u Eurofarm apoteci na Ilidži sam kupovala, njihova ima i u Merkatoru na Socijalnom.... žene su kupovale i u nekoj na Alipašinu P. A faza..
znali neko gdje ima onih zlatnih čokoladnih novčića, cmokvice gdje si kupilaaaa... ja sam htjela isto praviti brod, ali neću ovaj put, malog pitala šta hoće, kaže Nemona(Nemu) pa će biti morska ipak, ne znam na šta li će to ličiti ali hajde, nek mi je Bog na pomoći...uglavnom mislila sam da samo on traži Nemu, ali proguglah i nađoh mooooore fotki sa Nemo tortama, pa valjda bude šta ličilo
Jos da pitam ima li igdje, osim Alper i jeftinije kalupi za slova???
06.01.2013, 12:00
raja_ringe
-109
ja sam na ilidzi u merkatoru na odjelu sa igrackama vidjela kalupe sa splovima i dodje nesto kao plastelin. Kosta 21 KM. Cini mi se da je one2play. Ne znam koliko se inace kalupi krecu.
Fondat može stajati dobro zatvoren u prozirnoj foliji na suhom mjestu bez problema i do dva-tri mjeseca. Možeš preko ovih torti staviti fondat s tim da torte budu u fižideru par sati prije nanošenja mase.
ja sam postavila pitanja na temi "Torte", ali posto ne dobih odgovor, reko da ovdje pokusam Zanima me da li mogu napraviti plavi buttercream i preko staviti samo krugove fondanta, da ne oblozim citavu tortu? Da bude plava sa sarenim krugovima kao na primjer ova http://www.coolinarika.com/image/torta-za-vuka-1685f3707f797e9d0952219c1b232b2a_view_l.jpg , ali dakle samo krugove da napravim od fondanta. Na sta bi to licilo? Ja sam bas bas pocetnik pa bi sebi olaksala sto vise moguce. Mozda je moje pitanje vama totalno glupo ali ja nisam pravila nikad ni tortu, ni buttercream ni fondant. I da li moze fondant stojati tako dugo i kad se oboji?
06.01.2013, 18:52
Hanady RR
18727
To ti je super ideja... s tim da dobiješ urednost malo više butter crema napravi i da dobijek malo na ukusu radi ga puterom a ne margarinom i dodoaj vanilija šećer u njega...čisto da torti ukus ne zezneš... i da možeš obojiti butter ceram i staviti krugive...dobar štos...i pametan
I da i obojen fondant može stajati zatvoren u najlonskoj vrećeici na sobnoj temepraturi naravno gdje nije pretoplo, samo dobro zatvoren da zrak do njega ne dopire...
07.01.2013, 08:29
Hanady RR
18727
Meni bi trebala slika torte tema Snjegauljica do kraja mjeseca...obećala sma za poklon a fakat nemam pojma kako napraviti snjeguriljucu nisma vičan tome baš nikako ne nalazim neku adekvatnu lijepu torticu a da ne moram praviti komlet figuru snjeguljice to bih baš izbjegla da ne razočaram slavljenicu svojim uratkom. Svaka ideja dobro došla