IZVORNA PORUKA: april9
Drage iskusne mame... imam jedno pitanje i nadam se da cete mi pomoci.. beba je stara mjesec i deset dana, nekoliko zadnjih dana u toku dana kad ga stavim da doji on krene lijepo u pola procesa pocne da udara nogicama i rukicama i pocne da place, sav se zacrveni i vuce sisu u svom smjerovima. i na kraju prekinem podoj i pokusam ga umiriti, i kad ponovo pokusamo sve isto se desava. e sad jeli moguce da nema dovoljno mlijeka ili mu je mrsko vuci kad dodje na red gusce mlijeko jer sam mu davala caj na flasicu zbog grceva? ili su to grcevi zbog pokretanja probave tokom dojenja? takodjer zadnjih par dana pojavi nam se i neka zelenkasta pelena, ali sve u svemu fino kaki i uvijek nam je mokra pelena. eto pa pomozite..
Draga
april, moguće je da beba ima grčeve, što je nerijetka pojava u tom periodu, međutim, još je veća mogućnost da je riječ o skokovima u razvoju. Na ovom PDFu imaš temu o tome, pa možeš pročitati više iskustava drugih majki vezano za tu temu.
Svaka

prolazi kroz skokove u razvoju, a kasnije i djeca kada više nisu bebe. To su periodi u kojem oni prolaze kroz intenzivnije faze rasta i razvoja i to je nešto sasvim normalno i prirodno.
Obzirom da je tvojoj bebi nekih 6 sedmica sada, jedan od skokova se dešava upravo u tom periodu. Neke majke ga uopće ne primijete, dok neke majke prolaze kroz naporan period.
To znači da beba uslijed rasta, povećava potreba za većom količinom mlijeka, te je neophodno da češće doji. To frekventnije dojenje će poslati informaciju tvome tijelu da proizvodi još mlijeka, onoliko koliko je tvojoj bebici u datom trenutku potrebno. Ne uvodi dohranu, ovo stanje obično traje pokoji dan i onda se stabilizira, ali samo uz stavljanje bebe na dojku - naravno na zahtjev.
Nastoj da i dalje jedeš zdravo, unosiš što više tekućine i odmaraš se, opustiš i predaš apsolutno potrebama tvoje bebice.