IZVORNA PORUKA: anđelo
Skarlet ,s obzirom na to ,da dojim svog 1,5 mjesečnog sina ,nekad ga poslije podoja dohranim svojim mlijekom,a nekad ga ne dohranim......on nakon podoja nekad ne pokazuje znake da je još gladan ,a nekad pokazuje (kako pokazuje, šta ti tada uradiš?),međutim kad god mu ponudim svog mlijeka kao dohranu,on popije.....
podoji traju po danu 5 minuta nekad 18....,a po noći ga sve dojim ,svakih 15 minuta do pola sata ,doji po minutu ili kraće i pusti... (Jeli ovo oduvijek ovako ili zadnjih dana?)
eh sad pitanje...šta misliš da mu nikako ne nudim svog mlijeka kao dohranu,već da ga pustim da sve doji....čak kad nekad i podoji obje dojke u tih 18-15-tak minuta..traži još a ne bude više,tačnije mrsko mu navlačit ,vrišti zacene se ,i ni nosanje ne pomaže...šta misliš da i pored toga probam da ga pustim i ne dam svog mlijeka kao dohrane..nego da ga pustim da plače...koliko je to pametno....
on čeka da popije moje mlijeko na bočicu,i zato se ne trudi da navlači
..
Kako beba napreduje od poroda, t. j. kolika je porođajna, najmanja i trenutna težina?
Koliko pokakanih i popišanih pelena ima?
Daješ li joj dudu varalicu?
Kako dodaješ bebi svoje mlijeko? Ako je na flašicu, beba će to popiti uglavnom i kada nije više gadna, ako voli sisati, to one rade refleksno. Ja sam imala osjećaj da bi moj malac mogao popiti koliko god da mu ponudim na flašicu.
Dodaješ li mu još čaj, vodu, trošite li neke lijekove ti ili beba ili neke kućne pripravke protiv nekih prehlada ili nešto slično?
Da li je isključena neka viroza?
Da li si promijenila nešto u svojoj prehrani?
Da li vam je položaj kod dojenja dobar?
Da li beba ima dobar hvat, da li primijetiš da zaista kvalitetno popije mlijeko i isprazni dojku?
Da li prečesto mijenjaš dojke ili pustiš da
sasvim isprazni jednu, pa tek onda pređeš na drugu?
Zelene stolice znaju biti rezultat preaktivnog refleksa otpuštanja mlijeka, pa dijete popije previše onog prvog vodenastijeg mlijeka. Je li možda to kod vas slučaj?
Izvini, možda si mi na neka od ovih pitanja već odgovorila ranije, ali nisam još sve upamtila. Ovo je važno znati da bi se mogao utvrditi razlog zelene stolice, a opet ne mora ni biti važan ukoliko beba dobro napreduje i svi ostali parametri štimaju.
Čim imaš dovoljno mlijeka za izdojiti koje beba nekad popije a nekada ne, vjerujem da nije u pitanju problem s količinom mlijeka. Najvažnije je da beba kvalitetno doji, odnosno da on dođe do zadnjeg mlijeka.
Ovo zadnje što sam poboldala, malo mi je kontradiktorno, imaš mlijeka za izdojiti, a nema dovoljno u sikama da završi podoj, hajde malo mi pojasni kako ?
U svakom slučaju, ne misim da je pametno puštati ga da plače, nego da ga stalno animiraš da doji, da mu nudiš, pokušaj sa što više kontakta koža na kožu da kako sam već u jednom postu gore citirala: "Neke bebe se uspješno prilagode situaciji i uspiju toliko usavršiti pokrete usta i jezika da je njihovo dojenje potpuno učinkovito. Dobro je i ohrabrivati dijete da liže mlijeko s majčinih grudi ili sa svojih usana. Na taj način trenira se ispravnim pokretima jezika, potrebnim za uspješno dojenje."
Kako se beba ponaša kada odbija dojku, t.j. pri kraju podoja, jel' okreće glavu ili?