IZVORNA PORUKA: suncesunce
p.s. to sto nema stolice me brine, pogotovo jer ja niti pusim niti pijem kavu. pijem dosta vode, najmanje po solju kamiice i komoraa dnevno (bebi je tek 10 dana pa ne smijem vise), jedem ribane jabuke, svjeze breskve, supicu i pokoji plazma keks - to je doslovce to!
i opet nema stolice, a kad ispusti gas izgleda kao da se jako muci. meni se srce slama kad ga tako vidim. u cemu moze biti problem?
ja nisam savjetnica za dojenje ali koliko znam informacije s rode su vjerodostojne. nije u redu da beba nema stolicu.
prema njima dojena beba može nemati stolicu po nekoliko dana ali tek nakon nekoliko sedmica. na početku bi trebala imati 3-4 ukakane pelene dnevno. ukakane znači da ima kake kolika je kovanica od 5 KM na peleni.
dojenje i izdajanje nemaju iste mehanizme. samo izdajanjem će ti se vjerovatno prije smanjiti količina mlijeka nego što to budeš željela. dodatni problem je što nemate noćnih podoja već sada u početku (kako shvatih ne izdajaš noću mlijeko) a oni su jako bitni za regulisanje količine proizvedenog mlijeka.
slažem se sa djoisom mislim da vam treba biti prioritet da vraćate bebu na dojku. beba plače i pušta dojku jer ne zna da je prihvati, jer se već naučila na flašicu. kada beba nauči fino da stavi bradavicu u usta (da ne vuče samo bradavicu nego da doji) onda ti se neće stvarati ragade i neće boliti. ako vidiš da beba nije izdojila svo mlijeko i boli te uvijek možeš nakon podoja izdojiti još malo, iako ako možeš izdržati preporučuje se da ne izdajaš da bi se proizvodnja potrošnja što prije regulisala.
ja bi na izdajanje i davanje mlijeka djetetu flašicom gledala ovako. gubiš neke od ključnih prednosti dojenja. moraš kupovati flašice, sterilisati ih, grijati mlijeko, sterilisati izdajalicu ... bez obzira što ti izdajalica može raditi na baterije puno je lakše dati bebi da doji nego izdojiti i dati joj na flašicu.