IZVORNA PORUKA:  š t a 
  
 ej bosanke dajte neki dobar i precizan recept za hurmašice, (nemojte samo ono otprilike brašna i fildžan šećera) u gramima pliz ja sam smotana bez vage neznam nišrta napravit. Hvala unaprijed!!! 
 
 e evo mog provjerenog recepta...ovaj mi nikada ne fula...pravim ovako već godinama nasljeđen od tetke vrsne kuharice   
 potrebo za tijestoo: 
 250 gr putera 
 1-2 žumanceta ( zavisi od veličine jajte) 
 2 dl jogurta 
 300-400 gr brašna ( zavisi kad mjesiš kako ide za rukom)   
 agda: 
 500 gr šećera 
 0,75 l vode ( da prekrije šećer 1 prst otprilike) 
 jedan štapić nvanilije ( a i bez njega se može) 
 sok od 1 limuna 
 1 limun na kolitove izrezan   
 e sad 
 dobro mikserom izradiš puter, pjenasto, pa dpdaš jogurt i opet mješaš dobro 
 onda dodati žumance i brašno i rukom zamjesiti tjesto 
 od tjesat oblikuješ valjke male i onda samo pritisneš na rende sa one starne bockaste...slažeš u uljem podmazan pleh.  
 pečeš na temperaturi od 180 stepeni nekih sat vremena s tim da vodiš računa da kada porumene vadiš...neznam kakav ti je pećnica...jer ako ih prepečeš...neće popiti agdu.   
 e agda. 
 u šerpu staviš šećer vodu i isjećen limunov sok i izrezane kriške limuna te vaniliju ako želiš...kuhaš tako da kad prokuha mješaša da se sve istopi sav šećer ali nemoj prekuhat da bude gusta puno.   
 e sad ovo skuhaj dok se hurmašice peku pa ih onda vruće zalih ohlađenom agdom...znači jedno vruće drugo hladno...možeš i obrnuto. 
 treba im jedno 2 sata da fino popiju agdu i nadođu da budu dobre za jesti   
 ja nekada stavim unutar hurmašice mljevenih oraga ili jedna komad jezgre a nekada i malo kokosa...zavisi kako mi ko voli...eto to je to...prijatno
 
    
											
																
											
											 _____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''   
 H- 25.6.2006 
 F-12.2.2009