Lejla mama ih ponekad pece odvojeno kao za krempitu bas zbog ovog linoleum osjecaja onda koru fino izlije na papir za pecenje i kasnije sve sastavlja u odgovarajucu tepsiju al ovo radi samo kad kolac treba negdje ''putovati'' tipa strinama,tetkama itd
28.03.2011, 13:15
Lejla Ka
5544
Prvi put kad sam ga pravila ispao je fantastičan (srećom, jer sam imala važne goste na večeri). A pošto tome ima i 6 mjeseci nema šanse da se sjetim kako sam radila. I sad sam slušala recept, ali ... Nisam imala dovoljno oraha pa sam dodala lješnike, nije mi se dalo umješavat bjelance ručno pa sam ih umiksala. Rezultat čokoladno tijesto mi nije ispalo vazdušasto, nije se "razabralo". Nisam imama dovoljno putera već sam stavila koliko sam imala, i nekako mi je ispalo pravo malo kreme (a nije baš bio toliko veliki manjak putera. I još taj linoleum na dnu... Ma nekako mi nije nikako ispao kako treba. Ali pojeo se i svi su bili zadovoljni. Osim mene. moram ponoviti
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
29.03.2011, 10:20
Anoniman
drage zenice
da vas pitam dal iko zna da mi kaze kako se pravi cor pita (cor kao chor-chorava) jela sam nekad davno jos pre 10 god kao curetak i sad mi nesto pala na pamet all neznam kako je nappraviti ako iko zna nek napise
Hvala unapred
29.03.2011, 10:23
Anoniman
IZVORNA PORUKA: triputmama
drage zenice
da vas pitam dal iko zna da mi kaze kako se pravi cor pita (cor kao chor-chorava) jela sam nekad davno jos pre 10 god kao curetak i sad mi nesto pala na pamet all neznam kako je nappraviti ako iko zna nek napise
Hvala unapred
co to je
29.03.2011, 10:31
maja78 RR
4163
IZVORNA PORUKA: dadada
IZVORNA PORUKA: triputmama
drage zenice
da vas pitam dal iko zna da mi kaze kako se pravi cor pita (cor kao chor-chorava) jela sam nekad davno jos pre 10 god kao curetak i sad mi nesto pala na pamet all neznam kako je nappraviti ako iko zna nek napise
Hvala unapred
co to je
ja koliko znam cora pita ti je isto sto i kvrgusa, imam ja jedan recept sto mi je dala bivsa kolegica i ona je bas cora zove (to ti zavisi od kraja iz kojeg je) sad cu ga pronaci pa prekucati
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
29.03.2011, 10:37
Honey3
3035
IZVORNA PORUKA: triputmama
drage zenice
da vas pitam dal iko zna da mi kaze kako se pravi cor pita (cor kao chor-chorava) jela sam nekad davno jos pre 10 god kao curetak i sad mi nesto pala na pamet all neznam kako je nappraviti ako iko zna nek napise
Hvala unapred
evo draga ako je to ista pita:isjeces piletinu na sitne komade i u nju isjeces dosta luka mozda2-3 glavice,posolis,povegetis i mozes bibera a i nemoras. razvijes jufku obicnu kao za pitu i sjeces na kocke otprilike 15 sa 15 i na tu kocku stavis komad piletine sa lukom,umotas kako hoces i redas u tepsiju,peces kao i pitu na 250 stepeni,nekih mozda 45 min.dok fino ne porumeni. Kad je pecena zalijes je sa prokljucalom vodom koju si posolila i stavila kasiku putera,poklopis je cime da malo stane i to je to ja to pravim cesto i volimo je svi pravo
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
29.03.2011, 10:40
maja78 RR
4163
Ćora (ili kvrguša ili ćiriš)
Sastojci: - Piletina (bataci) - brašno po potrebi - 4 jaja (posebno umutiti bjelance i žumance) - 1/2 velike šolje ulja - 1 pavlaka - 1 prašak za pecivo - mlijeko po potrebi - soli
1. Ispeći piletinu u rerni i višak soka odsuti iz tepsije.
2. Tijesto: Jaja umutiti posebno zumanjce, posebno bjelance. Zatim postepeno dodavati ulje. Onda bez miksera umješati pavlaku i brašno (prije umiješati u brašno prašak za pecivo). Dodati mlijeka po potrebi toliko da tijesto bude malo gušće od palačinaka.
3. Tijesto izliti u tepsiju i to po vručoj piletini.
4. Peći u rerni oko 10-ak minuta na 200 % C.
Znaci ovo sam prepisala, i pravila sam i bude super, samo sto ja piletinu iskidam sa kosti prije nego zalijem tijestom jer meni je tako ljepse. U originalu idu citavi bataci pa se tokom jela vade iz tijesta.
< Poruku je uredio maja78 RR -- 29.3.2011 10:44:41 >
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
29.03.2011, 10:43
emi7908
1384
pa majo draga gdje me nađe ...??? uhhhh sad bi ja mogla malo da gricnem kod nas ti je ovo kljukuša sa mesom samo na malo drugačiji način se pravi ali je jako ukusno mmmmmm...
29.03.2011, 10:44
maja78 RR
4163
I ja sam skontala to danas za rucak, nisam bas odavno pravila :)
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
29.03.2011, 11:58
Anoniman
mi pravimo kvrgusu s mlincima (je li to to )
prvo skuhamo piletinu s vegetom...pa onda u tu supu mocimo mlince i slazemo u tepsiju...pilece meso odvojim od kosti...pa ide red piletine...pa opet natopljene mlince...pa piletina...pa mlinci...i tako sve dok se piletina ne potrosi...mlinci navrhu...ubacimo u rernu...pecemo, a povremeno dosipamo ostatak pilece juhe...i na kraju tj. pretkraj se zalije jogurtom s bijelim lukom i jos malo zapaece
29.03.2011, 12:06
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
29.03.2011, 12:07
emi7908
1384
nije dadada za kvrgušu ili ti kljukušu moraš zamjesiti tjesto; brašno, jaje, voda/mlijeko, so... pa se to skupa peče sa piletinom ali ja je pravim na skroz drugačiji način i bude mi ukusnija..
29.03.2011, 12:11
Anoniman
IZVORNA PORUKA: emi7908
nije dadada za kvrgušu ili ti kljukušu moraš zamjesiti tjesto; brašno, jaje, voda/mlijeko, so... pa se to skupa peče sa piletinom ali ja je pravim na skroz drugačiji način i bude mi ukusnija..
a kljukusa je meni s krompirom bez piletine
znam da ima kvrgusa, batakusa...sta je sta...ne znam...mi eto to nesto pravimo s mlincima
29.03.2011, 12:21
Anoniman
eh hvala zaha,maja78 za corusu a sad mi recite jel sogan dolma punjene paprike (s mesom i crvenim sosos-tomat) ili nesto posebno se sprema
29.03.2011, 12:25
Anoniman
i sta je lijena pita jel to ono tijesto ko za palacinke pa se pece u rerni a masti se nakon pavlakom i maslom
29.03.2011, 12:25
Anoniman
IZVORNA PORUKA: triputmama
eh hvala zaha,maja78 za corusu a sad mi recite jel sogan dolma punjene paprike (s mesom i crvenim sosos-tomat) ili nesto posebno se sprema
nije...s.dolma je punjeni luk
29.03.2011, 12:26
Anoniman
IZVORNA PORUKA: triputmama
i sta je lijena pita jel to ono tijesto ko za palacinke pa se pece u rerni a masti se nakon pavlakom i maslom
a lijena pita ti je slatko jelo s jabukama
29.03.2011, 12:29
sara.at
2183
Triputmama lijena pita ti je kljukusa tj linguza tako bar u mom Kraju kazu a i mm mi kaze kad Bude gotova "Opet lijena pita"
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
29.03.2011, 12:29
palachinken
5397
IZVORNA PORUKA: dadada
mi pravimo kvrgusu s mlincima (je li to to )
prvo skuhamo piletinu s vegetom...pa onda u tu supu mocimo mlince i slazemo u tepsiju...pilece meso odvojim od kosti...pa ide red piletine...pa opet natopljene mlince...pa piletina...pa mlinci...i tako sve dok se piletina ne potrosi...mlinci navrhu...ubacimo u rernu...pecemo, a povremeno dosipamo ostatak pilece juhe...i na kraju tj. pretkraj se zalije jogurtom s bijelim lukom i jos malo zapaece
A jel kupiš mlince ili sama gazaš? Nisam nikad operirala s mlincima, ovo tvoje me baš zainteresovalo
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
29.03.2011, 12:32
Lady26
9177
IZVORNA PORUKA: dadada
IZVORNA PORUKA: triputmama
i sta je lijena pita jel to ono tijesto ko za palacinke pa se pece u rerni a masti se nakon pavlakom i maslom
a lijena pita ti je slatko jelo s jabukama
Kod nas je lijena pita kolac od jabuka, tijesto-jabuke(rendane, uspinovane)pa tijesto.... Ne zeza te
ma zezas me a kako to smeka nisam nikad jela a mozda bas danas probam al kako luk napuniti
29.03.2011, 12:40
henna ze
475
luk ti ide sitniji..domaći po mogućnosti..ne onaj okrugli tvrdi.. skineš mu ljusku i onaj gornji dio "držač"...a sad otprilike 1/2 kg luka ja stavim..za nas troje.. i staviš u šerpu..preliješ vodom..i ja stavim kašiku sirćeta da luk ostane čvrst..i kuham dok luk malo ne odmekne..ne da se skuha..istresem u cjedilo i prelijem hladnom vodom..i vidjećeš onda istiskuješ one prestenove iz luka..kako da ti objasnim...ma vidjećeš od jedne glavice dobije 3- 4 ljuskice koje filuješ..s tim da bude šuplje s obje strane..pa ja na donji dio stavim komadić druge ljuskice...da popunim.. a fil..klasika..meso, riza ..začini
_____________________________
Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.
29.03.2011, 12:40
Anoniman
IZVORNA PORUKA: triputmama
s dolma je punjeni luk
ma zezas me a kako to smeka nisam nikad jela a mozda bas danas probam al kako luk napuniti
prvo moras obariti luk...pa se onda listka po listka odvaja i umota meso...ili ako si strucna...vadis sredinu pa bukvalno punis s mesom...vazno je da je pljosnati luk (tako moja mama kaze ...bosanski...ne onaj ko jabuka)
29.03.2011, 12:42
Anoniman
valjda neko postavi na Foto Kuhanje jer stvarno ne bi znala to kako bi napunila al bi to pravila za jelo