citavo jaje, oko 2dl mlijeka, kasika pavlake, moze i malo jogurta, malo soli, mrva sode bikarbone, dodas brasno da dobijes smjesu ravnu zvakacoj gumi na suncu ...ne mora nista stajati...odmah przis u vrelom ulju...
p.s vadis kasikom smjesu
< Poruku je uredio dadada -- 3.10.2011 22:25:31 >
04.10.2011, 13:15
hampsi
303
Ja sinoc pravila punjene maslenice, sa fasiranim i povrcem, i odusevljena! Tijesto je tako mekano i ukusno, za 10, Lely je uz ramazan postavila taj recept. Hvala
_____________________________
Takva sam kakva sam
04.10.2011, 14:31
gvendolina
1896
Domaci keksici Prvi put ih pravila danas i ispali su fenomenalno i sto je najvaznije A su se jako svidjeli Kao sto ja inace i radim po svom,iskombinovala sam neke recepte koje sam nasla na netu
potrebni sastojci: -500 g brasna -250 g putera -150 g secera -1 kasika cimeta -3-4 kasike mljevenih oraha -2 jaja -1 praska za pec -1 vanilin secer -1-2 kasike meda
Pomijesati brasno,pzp,secer,cimet,vanilin i dodati omeksali puter. Rukama mijesiti dok se ne dobije prhko tijesto.Dodati jaja i orahe i umijesiti.Dodati malo vode(po potrebi 2-3 kasike) kako bi se dobilo glatko tijesto. Staviti u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2-3 h,ja sam ostavila u zamrzivac pola sata.
Kada se tijesto ohladi razvaljati i vaditi oblike modlom.Peci na 160 stepeni oko 10-ak min.kada se ispeku vruce posuti secerom u prahu
_____________________________
Ajdin 30.04.2009. Afan 15.04.2014. mamini zivoti
07.10.2011, 11:20
Mamarica
185
Ja bih molila (i unaprijed se izvinjavam na ponavljanju) ako neko moze da napise recept za ono carobno tijesto sto se moze zamrzavati, cini mi se da ga je pisala clanica Hanady. Ja sam sebi bila iskopirala recept i isprintala, ali negdje izgubila , sad ne mogu ni na forumu nigdje da ga nadjem
PUNO HVALA!
07.10.2011, 11:30
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
evo ja ga stavila na temi tijesto za pizze i sendviče... inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokvice
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu... vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...
IZVORNA PORUKA: Cmokvica
CUDO TIJESTO
Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)
2 jaja
1 šoljica mlijeka
1 šoljica mineralne vode
1 prasak za pecivo
2 digo kvasca
1 kašika maslinovog ulja
malo soli
jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)
Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatno
ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci... a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...
is uper je ukusno... ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu... ili špinat i sir kao za sinricu ili teletinu i gljive faširano bologenje soso kao
itd...
peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom obliku
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
07.10.2011, 11:50
hampsi
303
Zna li iko kako napraviti sok od "domaceg" grozdja, ovog avlijskog Voljela bih napraviti a nikad u zivotu nisam pravila nista slicno
Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta.
Fil:
3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 istopljenog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi. Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.
Elma, molim te, ja sam totalni laik za kolače ali se sutra spremam napraviti tortu po prvi put u životu i odlučila sam se za ovu tvoju ali meni na ovoj slici izgleda kao da su dvije kore a u recepru su četiri ili mi se samo čini...
_____________________________
ESMA-to mi je ljubav-05.07.2010.
07.10.2011, 14:10
Mamarica
185
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
evo ja ga stavila na temi tijesto za pizze i sendviče... inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokvice
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu... vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...
IZVORNA PORUKA: Cmokvica
CUDO TIJESTO
Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)
2 jaja
1 šoljica mlijeka
1 šoljica mineralne vode
1 prasak za pecivo
2 digo kvasca
1 kašika maslinovog ulja
malo soli
jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)
Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatno
ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci... a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...
is uper je ukusno... ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu... ili špinat i sir kao za sinricu ili teletinu i gljive faširano bologenje soso kao
itd...
peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom obliku
Hvala najljepsa! Otkud meni carobno, a ono cudo tijesto , u svakom slucaju cini mi se oba imena su adekvatna!
07.10.2011, 15:07
Medić*
29
Ja sam neki dan pravila kroasane od ovog ludog ili cudnog tijesta, 7 dana stajalo u frizideru. Napravila ga pred rodjendan malenom, koristila ga za sve i svasta, extra je. Vidim da moze i duze vrijeme u zamrzivacu. Super.
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
08.10.2011, 00:09
Honey3
3035
IZVORNA PORUKA: hampsi
Zna li iko kako napraviti sok od "domaceg" grozdja, ovog avlijskog Voljela bih napraviti a nikad u zivotu nisam pravila nista slicno
evo ti sa teme zimnica
eh ovako "sok od grozdja" prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta.
Fil:
3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 istopljenog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi. Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.
Elma, molim te, ja sam totalni laik za kolače ali se sutra spremam napraviti tortu po prvi put u životu i odlučila sam se za ovu tvoju ali meni na ovoj slici izgleda kao da su dvije kore a u recepru su četiri ili mi se samo čini...
Ovdje su tri jer mi je torta bila po prilično visoka, ali uvijek stavljam 4. Ako šta treba tu sam. Ove kore su jako mekane i nekada se čini da i nema fila, jer su one vazdušaste.
zaha hvala ti od srca! Spremam se da idem kasnije kod mame da to pravim pa citavo vrijeme kontam kako cu. Nasla sam neke recepte ali mi bas treba neki isprobani. Hvala ti, nadam se da ce mi uspjeti
< Poruku je uredio hampsi -- 8.10.2011 11:09:03 >
_____________________________
Takva sam kakva sam
08.10.2011, 11:12
Honey3
3035
IZVORNA PORUKA: hampsi
zaha hvala ti od srca! Spremam se da idem kasnije kod mame da to pravim pa citavo vrijeme kontam kako cu. Nasla sam neke recepte ali mi bas treba neki isprobani. Hvala ti, nadam se da ce mi uspjeti
nema na cemu,nije ga tesko napraviti a isproban
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
09.10.2011, 23:48
Lejla Ka
5544
Treba mi pomoć da složim meni za jedan svečani doručak. Doručak će biti za 6 odraslih osoba.
Mislila sam napraviti malo paštete od dimljenog lososa po Vjekinom receptu, uz to bi išle tostirane kriškice francuskog hljeba.
Voljela bih napraviti neko hladno meso za narezati, ali mi se ne da komplikovati sa biftekom. Suho meso mi se još ne da kupovati, mesne prerađevine ne konzumiramo.
Bit će ono standardno, par raznih sireva, mileram, paradajz, masline. Vjerovatno ću napraviti domaći hljeb u pekaču da bude vruć.
Hm, možda bih mogla napraviti poširana jaja u topi? Hajd dajte još neku ideju, pa da skontam šta ću. Nemojte samo komplikovano, jer nemam vremena da pripremam u jutro, a i dan prije mi je prezauzet.
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
09.10.2011, 23:59
Visnja RR
15102
jako ukusno moze biti da napravis palentu uvece i stavis je u pleh iz rerne da se ohladi...ujutro je rezes na kocke i lagano preprzis na rostilsjkoj tavi da dobije one prugice... dodad sve to to sto si navela ... a mozes i ovo ali umjesto blitve naribas nekog sira po zelji... http://www.minjina-kuhinjica.com/predjelo/predjela-topla/palenta-stanglice/
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
10.10.2011, 00:12
Galicia
2433
Lejla, ja sam u subotu ujutru pravila fin dorucak. Svima se dopao i rekla sam od sad cu ovo praviti svaki vikend. Elem, treba ti onaj pleh za muffine. Ja imam onaj sa 12 rupica. Potrebno: 7 jaja, 1dc mlijeka, so, biber, malo persuna, salama, sir trapist, moze i mladi luk ako imas. Izmutis jaja i dodas mlijeko i ostale zacine. Kalup od muffina namastis, margarinom, uljem, sprejem, sta god imas. Ja sam koristila PAM spray i lakse mi je tako. Isjeckas sir i salamu, a mozes koristiti sta god imas u kuci, paradajz, tikvice, sir, salama...Masti nikad kraja. U kalupe stavis isjeckanu sir i salamu, a preko zalijes smjesom od jaja do odprilike 3/4 rupe. Zagrijes rernu na 220 i peces oko pola sata ili koliko treba. Moji gosti su bukvalno davili ovim. Fino izgleda, a i ukusno je.
_____________________________
“It takes a long time to make it simple.”
10.10.2011, 00:22
ena23
2131
hm , imam recept za najjednostavnije mougce turske pogacice:
1 casa jogurta pola solje ulja 1 pr z pecivo brasna po potrebi
zn aci zamute seova prva 3 sastojka pa/se/dodaje/brasno/po/potrebi/dok/smjesa/ne/dobije/gustocu/otprilike/kao/resica/uha.razvalja/se/tjesto/debljine/prsta/i/casom/iskruzis/pogacice.premazes/ih/zumancetom,pospes/susamom/ili/corekotom/i/peces/na/200/dok/ne/porumene.dok/su/vrele/mozda/ce/ti/liciti/da/su/alo/mecave/ali/cim/ohlade/malkice/budu/pravo/njam.recept/je/turski/pa/mozda/ipak/da/probas/prije/ispeci/turu/da/probas/kako/ti/se/svidjaju....
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
10.10.2011, 00:25
ena23
2131
tastatura mi u haosu, izvinjava se na nacinu pisanja.
ovo je znaci slika tih pogacica, ovdje su punjene sirom i persunom
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
10.10.2011, 01:02
ena23
2131
a zaboravih napisati u receptu: sol :)
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
10.10.2011, 10:25
megi
935
ena ajde kad imadnes vremena samo mi objasni kako napunis ove pogacice postupak kao da nesto fali vidim da ti je tastatura u haosu, al kad razvaljas debljine prsta sta dalje
hvala
_____________________________
mrvica nas obradovala 26.juna 2009. seka stigla 13.aprila 2012.
10.10.2011, 12:27
ena23
2131
e megi ja sam samo dala recept za tjesto, ne za punjenje, nije ni objasnjeno na stranici na kojoj sam pronala recept. ja ih punim tako sto razvaljam dva tjesta, na jedan naredam kamarice od aalame,sira,ajvara,ma sta god imam, prekrijem drugim tjestom i opet casom kruzim pogacice. ne znam koliko dobro sam objasnila.
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
10.10.2011, 15:37
Medić*
29
Lejla ovako nesto cesto pravim, super je. Spanska pita Sastojci: 4 jaja 2 čaše od 2 dl jogurta 1 čaša ulja 2 čaše pšeničnog brašna Tip 500 1 prašak za pecivo šunka, salama, pečenica (po želji) ( Mi ne volimo salamu pa stavimo sudzuku ili suho meso na kockice ) 1 veći kiseli krastavac iz turšije 1 veća kisela paprika iz turšije malo sira malo soli Priprema: unku, krastavac i papriku isjeći na komadiće. Sir po želji isjeći, izrednati ili izmrviti rukama. Cijela jaja umutiti što penastije, dodati jogurt, ulje i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, pa onda i šunku, krastavac, papriku i sir. Po potrebi posoliti. Sve dobro promješati i sipati u pleh ili tepsiju prethodno nauljenu i pobrašnjenu. Po originalnom receptu, pita se peče oko 30 minuta na 200 stepeni. Ja je pecem oko 40 min na 180. Služi se uz jogurt ili kiselo mlijeko/pavlaku.Toplo ili hladno, po zelji.
p.s. moze se i peci u kalupima za muffine
< Poruku je uredio medic slatki -- 10.10.2011 15:39:16 >
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
10.10.2011, 18:26
Honey3
3035
evo vam jedan super recept za kolac sa jabukama i bez jaja: potrebno: 1kg jabuka 1,5kg secera(mislim da je dovoljno 1kg) 1solja mlj.oraha 500g griza 1 prasak 1 kasikica sode bikarbone priprema: jabuke izrendati i pomijesati sa pola kg.secera,praskom i sodom i ostaviti da stoji 1h kad odstoji u to umijesiti griz i solju mlj.oraha moze i malo sjeckanih i peci normalno,ja sam malo na 250stepeni pa na 200¨,gledala sam nozem je li pecen skuhati agdu od 1kg secera i 1l vode(mislim da je dovoljno pola kg secera i pola l vode)zaliti peceni kolac,ja sam mlak zalila mlakom agdom,preko kolaca moze slag ili cokolada po zelji,mogu vam reci da je kolac super socan i ukusan
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
10.10.2011, 21:43
niki83
2113
Zaha, ovaj kolac pravi moja mama
_____________________________
N&N
10.10.2011, 21:44
Medić*
29
zaho ovo je bas super kolac stim da ja jos ubacim kasiku kakao i umjesto agde prelijem preko vruceg kolaca puding od banane, ono upije i bude socno, a budem i sa agdom probala. Uglavnom volim ove kolace sa jabukama i grizom.