hvala bananice probati cu da ih napravim skroz su ukusne mmmmmmmmm
evo jednog recept za sada aktuelnu tikvu tz. Stambolku
Cevap od stambolke tikve
Isjeci tikvu na kockice krupnije,posuti secerom i staviti na najblazu jacinu ringle nekih 40-tak minuta. Dok tikva ne omekne,po zelji se moze preliti pekmezom od jabuka.
< Poruku je uredio umahmed -- 4.12.2011 19:04:11 >
04.12.2011, 19:14
damma
1281
IZVORNA PORUKA: tajra
IZVORNA PORUKA: Nunichi
Posto cijeli dan nesto spremam za veceras. Evo od mene jedan receptic.
Harmonika pita
1l jogurta 5 jaja 3 kasike griza (velike) 1 prasak za pecivo 1 dl ulja so po zelji 1 pakovanje gotovih jufki susam
Umutiti sve sastojke, tepsiju pouljiti. Jufke jednu po jednu motati kao harmoniku (ono kao lepezu kad pravite ) i redati u tepsiju. Potruditi se da ih fino slozite, da smjesa udje po mogucnosti izmedju svake jufke. Ja pokusam ravnomjerno sasuti, pa malo popravim kasikom. Sto vise smjese udje izmedju pita je bolja. Posuti susamom, peci u rerni nekih 25 min, dok susam ne dobije lijepu boju. Lijepa je i vruca, a i hladna. Moja je upravo gotova sad cu da smazem jedan komad.
Prijatno!
Bas sam smotana, ali ne kontam ovaj recept
Je li jufke prazne slozis, pa preko zalijes smjesom?
jel ide red jufke red smjese?
_____________________________
2004. 2008.
04.12.2011, 19:16
umahmed
503
Cufteta od karfiola
Jedan cvijek karfiola-svjetace obariti u slanoj vodi srednej mekano. U dubljoj posudi umutiti 3jaja,dvije glavice c.luka naribanog,dosat persuna,solja mlijkea,solja vode,malo p.p.,malo vegete,i blago zgnjeceni karfiol. Dodavati braso,ali paziti masa treba biti kao za palcinke,paziti da masa nebude pregusta. prziti na vreloj masnoci sa obje strane.. Pazite teze se peku,pa ih puaste na srednej jakoj vatri nekih 30-40min. Odlicno ide jedan lis sira ili zdenka sa strane.mmmmmmm
13.12.2011, 10:18
mersiha 77
940
umahmed nisam te razumjela za karfiol jeli stavljas citav cvijet ili kako? tj pohujes citav cvijet karfiola
< Poruku je uredio mersiha 77 -- 13.12.2011 10:19:01 >
14.12.2011, 21:59
Nunichi
4125
IZVORNA PORUKA: damma
IZVORNA PORUKA: tajra
IZVORNA PORUKA: Nunichi
Posto cijeli dan nesto spremam za veceras. Evo od mene jedan receptic.
Harmonika pita
1l jogurta 5 jaja 3 kasike griza (velike) 1 prasak za pecivo 1 dl ulja so po zelji 1 pakovanje gotovih jufki susam
Umutiti sve sastojke, tepsiju pouljiti. Jufke jednu po jednu motati kao harmoniku (ono kao lepezu kad pravite ) i redati u tepsiju. Potruditi se da ih fino slozite, da smjesa udje po mogucnosti izmedju svake jufke. Ja pokusam ravnomjerno sasuti, pa malo popravim kasikom. Sto vise smjese udje izmedju pita je bolja. Posuti susamom, peci u rerni nekih 25 min, dok susam ne dobije lijepu boju. Lijepa je i vruca, a i hladna. Moja je upravo gotova sad cu da smazem jedan komad.
Prijatno!
Bas sam smotana, ali ne kontam ovaj recept
Je li jufke prazne slozis, pa preko zalijes smjesom?
jel ide red jufke red smjese?
Ne... Svaki list jufke savijas kao lepezu, kao harmoniku. I tako redas u pouljenu tepsiju. Ukucaj na google "harmonika pita slike" pa ces vidjeti. Da ja ne stavljam sad sliku. A naredni put cu slikati cijeli proces, ako uspijem od Z.
14.12.2011, 22:06
Anoniman
Nunichi jel ovo recept od teta Zehre mmmmmm moram prepisat u svoj tefter ja se pravila pametna i nisam zapisala, pamtila ... zato sad ne znam ni napravit
19.12.2011, 09:38
ena23
2131
kako spremate dzigericu? ja dobila veliki komad a nisam ljubitelj.
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
19.12.2011, 09:44
henna ze
475
kakva je dzigerica.. ja kupujem teleću i Hena je voli..nju samo malčice uvaljam u brašno i na vrelo ulje..prevrnem i to je to..solim je nakon što je gotova.. moja prijateljica kupuje juneću jer je jeftinija..ona je prvo obari u pretis loncu pa je onda prži.. a moja sveki je drži cijelu noć u mlijeku i ujutro prži normalno..
_____________________________
Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.
19.12.2011, 09:45
Hanady RR
18727
na više načina zavisi hoću je za doručak il ručak
al najčešće..izrežeš tanke komade...staviš u dublju tavu na ulje crvenog luka, malo ga porpržiš dodaš džigericu okreneš je malo na ulju ne dugo oko 3-4 minute pa pososliš, dodaš bibera i podliješ vodom po malo je dodaješ da se ispirja i da i safta oatsne... uzmešš kakav fin hljeb i dobro se naumačeš i džigerice i safta
samo je ne treba predugo tretirati na ulju da ne otvrdne
PS: a ne javiš kad si medijska ličnost jel nismo te gledali al priča se o neviđenoj ljepoti majke i djeteta
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.12.2011, 10:29
taurus
3578
imam pitanje u receptu za zeleni rolat nije navedeno da ide prašak za pecivo je li to greška, kontam od čega će se podići
19.12.2011, 10:33
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: taurus
imam pitanje u receptu za zeleni rolat nije navedeno da ide prašak za pecivo je li to greška, kontam od čega će se podići
kod mene u receptu ne ide prašak...nema se tu šta dizat... razabere se od špinata...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.12.2011, 10:40
taurus
3578
ja ima 2-3 recepta za rolate...u nekima ide prašak za pecivo a u nekima ne pa me to zbunilo planirala sam staviti prašak za svaki slučaj a opet se bojim da ne bude kora predebela
19.12.2011, 10:48
Neca xxx
1126
Da li neko od vas konzumira kuhani krompir dan kasnije. Mene je mama nekako naucila da se krompir jede samo taj dan. Obzirom da ja navece kuham rucak za dan kasnije, osjecam se nekako ograniceno jer ne mogu staviti kropir u grasak, bosanski lonac i sl. Sta mislite vazi li ta zabrana ako rucak skuham oko ponoci pa podgrijem oko pola 6 kada se vratim sa posla?
19.12.2011, 10:54
Hanady RR
18727
s...onaj recept od mene sa 5 kašika šećera i 5 jaja ne ide prašak...vdijela si i slike...kora taman debela a vjeruj mi na riječ i jestiva... tako d aiz isksuatv porbanoga ja ti smao to mogu pomoći
neco... ja skuham grašak i buraniju a onda samo po 23- krompira dodam i još vode i pustim u pretisu 10-tak minuta da se dokuha...i jedmo na vrijeme
također kada pravim krompirovu čorbu skuham meso i začine u pretisu...sutra dodam 4-5 krompira izerzanih doam vode po potrebi i dokuham s atim krompiriće...
nešto baš i ne praktikujem da krompir prenoći...
znala sam naparviti komletan bosnaski lonac kasno u noći i ne stavim ga u frižider al ne otavaram prestis...smao sputim na pločice...sutra ka ddođem kuham onim posljednjih 10 minuta ...međutim odustala sma i do toga jer krompir ne voli podgrijavanje tako da ova mi s erpva varijanta pokazala boljom
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
19.12.2011, 11:02
taurus
3578
hanady hvala, praviću i ja taj sa 5 jaja i neću dodati prašak za pecivo valjda će ličiti na rolat
19.12.2011, 11:39
ena23
2131
hanady pravo slatko me nasmija ja sam ostavila komentar na temi porodjaj u vodi da cu pricati na tv-u ali vidim ja slab mi odaziv bio hvala ko god je reko dasmolijepi
a probam 'vako dzigericu ma da stvarno nisam ljubitelj, valja malo radi zdravlja.
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
19.12.2011, 11:57
henna ze
475
ja sam te gledala
_____________________________
Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.
19.12.2011, 12:16
Neca xxx
1126
Hvala Hanady na savjetima. Ma ja kuham nekada navece, ali tada mora biti gotovo jelo u potpunosti. Jer to je rucak za moju L. koja ruca negdje oko 2-3 sata (teta ugrije porciju za nju), a onda mi rucamo oko 6 kada dodjemo kuci. Nikako nije prakticno. Tako da sam nekako bas ogranicena, cini mi se da stalno vrtim jedna te ista jela.
19.12.2011, 14:59
ena23
2131
IZVORNA PORUKA: henna ze
kakva je dzigerica.. ja kupujem teleću i Hena je voli..nju samo malčice uvaljam u brašno i na vrelo ulje..prevrnem i to je to..solim je nakon što je gotova.. moja prijateljica kupuje juneću jer je jeftinija..ona je prvo obari u pretis loncu pa je onda prži.. a moja sveki je drži cijelu noć u mlijeku i ujutro prži normalno..
i ja sam svoju potopila jutros, evo sad cu je na tanke koade pa na vrelo ulje, javi rezultat
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
20.12.2011, 09:07
emma.L
2731
Neco, i meni se tako činilo, pa smo onda vikend koristili za krompire, pire, musake i sl. što svi jako volimo. Meni krompir napravljen prethodni dan nikada nije naškodio, ali djeci nisam davala. Čitala sam davno samo za špinat da dokazano ne valja podgrijavati jer se tada stvara u njemu mravlja kiselina (jako slabo znam o ovome, pa ako tko zna bolje neka nas uputi zašto je opasna). A za krompir, mislim da je jedini problem što obajati spremljen na mnoge načine, vjerojatno nije strašno pojesti krompir recimo iz gulaša ili kupusa .
_____________________________
Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008. Timur, radost mamina, 9.10.2011.
20.12.2011, 11:44
bananica
4330
meni treba par recepata za kuglice, suhe kolacice, medenjake,lokume i slicno
prijedlog: mogu li se nekako razvrstati recepti, recimo jedna tema suhi, druga kolaci, treca torte, zatim da imaju i recepti slanih jela, onda posebno pekarski proizvodi, uglavnom da sve bude odvojeno, ja ovako nista ne mogu naci
20.12.2011, 11:46
mersiha 77
940
bananice slazem se stobom,ponekad mi treba bas,bas vremena da nesto pronadjem
Moderatori hajde malo uredite to sve posebno da bude bolje pregledno unaprijed hvala
20.12.2011, 11:56
bananica
4330
IZVORNA PORUKA: mersiha 77
bananice slazem se stobom,ponekad mi treba bas,bas vremena da nesto pronadjem
Moderatori hajde malo uredite to sve posebno da bude bolje pregledno unaprijed hvala
ti si jos dobra, opet nadjes, a ja trazim i trazim i nista
26.12.2011, 12:46
Amam
659
Moze li neko od cura postaviti recept bozicne gibanice -slatke. Ja to dobijem od kolegice,ali ni ona ne pravi nego njena tetka,pa ako neko zna please Znam da idu kore one deblje,pekmez i orasi....
_____________________________
Cvjetak<3curetak A-2005. Mamina maza E-2011
27.12.2011, 12:05
Hanady RR
18727
za mersihu
sarma u kiselom kupusu
potrebno 1kg faširanog junećeg mesa jedna veća glavica kiselog kupusa 150 gr suhog mesa goveđeg so, biber, aleva paprika, markva, crveni luk, b.luk i riže 2-3 fildžana
ako imaš domaći kuseli kupud samo ga ocjedi i rastavi u listove ako pak neki kupovni koristiš u zavisnoti koliko je ksieo možeš ga ubaciti u porkuhanu vodu na 3-4 minute i onda provjediti
ja koristim domaći pa ne prokuhavam...
veličinu sarmica sama sebi određuješ...ja veće listove djelim po pola čime onu deblju žilu kupusa kroz sredinu izbacujem... manje listove motam bez sječenja alo sa površine nožem žilu istanjim pazeći da list ne ''poderem''
meso staviti u zdjelu, dosoati narendanu mrsku, narednadnu glavicu crvenog luka, 1 čehno bijelog luka, so, bier malo aleve paprike, kašiku ulja, 2-3 fildžana prebrane i oprane riže i 1 fildžan tople vode pa sve dobro zamjesiti...
u šerpu na dno staviti ulja i kroz prste aleve paprike, sos paradjiza malo ako imaš može i domaći i onaj kupovni iz tube ( ne previše) sarme savijaj i redaj u šerpu u krug...kad sve poredaš na vrh nareži suhog mesa.... onda uzmi ostatek kupusa iz glavice ili pak sa druge glavice i listovima pokrij sarmu lijepo ododzgo...
zalij sa vodom mlakom da prelije preko napravljene sarem i stavi jedna tanjir limeni unutra naopako da ti ne pliva saram i ne otvaraju se listovi...
uključi d akuha na najačoj temperaturi dok ne porkuha i nek tako kuha oko 10-tak minuta...onda je smanji na 2-3 i kuhaj još jedno sat vremena...da se krčka na tihoj vatri...
ako praviš dan prije krčakj je na kecu i duže...tako bude bolja...
sa tim pazi da na pola kuhanja izvadiš onaj limeni tanjir i dospiaš vode po malo da ne zagori...
eto najednostavnije što sma znala...
inače ja u meso narevkam i peršuna kada imam no to nije rpavila...ona može i bez mrkave i peršuna u mesu...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''