hvala bananice probati cu da ih napravim skroz su ukusne mmmmmmmmm
evo jednog recept za sada aktuelnu tikvu tz. Stambolku
Cevap od stambolke tikve
Isjeci tikvu na kockice krupnije,posuti secerom i staviti na najblazu jacinu ringle nekih 40-tak minuta. Dok tikva ne omekne,po zelji se moze preliti pekmezom od jabuka.
ovo cu danas da pravim mmm
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
27.12.2011, 12:08
bebacha
1170
ja sve ovako,samo sto jos u vodu u kojoj se kuha dodam par listova suhog mesa
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
27.12.2011, 12:10
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebacha
ja sve ovako,samo sto jos u vodu u kojoj se kuha dodam par listova suhog mesa
pa i ja stavim suho meso na vrh savijene sarme pa prelijem vodom sve...kuham i njega...gdje bi sramu bez da mi zamiriše dugo iz nje
ja ću večeras abd novogodišnju mami da savijam
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
27.12.2011, 12:12
mersiha 77
940
Hanady hvala ma isto se pravi kao i sa ne kiselim kupusom ma imam jednu glavicu pa da je utrosim,a volim sarmu ma volim sve
27.12.2011, 12:14
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: mersiha 77
Hanady hvala ma isto se pravi kao i sa ne kiselim kupusom ma imam jednu glavicu pa da je utrosim,a volim sarmu ma volim sve
ma sve su to dolme u 5 deka različito a ustavri isto... ja japrak u vinovom listu, ja japrak u raštici, ja kupus...a vala i sogan-dolam, tikvice i parike...sve unutra haman isti okolo se mjenja
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
27.12.2011, 13:18
Hanady RR
18727
evo gvendi
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: palachinken
Ima li neko provjereno ukusan recept za slani rolat, zeleni, crveni, zuti koja god boja :) Gledam po coolinarici, pa ne znam kom receptu da vjerujem
Kora: 0,5 kg špinata 5 jaja 5 kašika bršna so Umutiti bjelanca i dodavati jedno po jedno žumanjce, stalno muteći. Zatim dodavati jednu po jednu kašiku brašn i malo soli. Dodati špinat i sve umutiti drvenom kašikom.Masu izliti u pleh i peći 15 min na 180-200 stepeni! Izvaditi na vlažnu salvetu i urolati! U0,5 kg mladog sira dodati malo soli i malo kima i umutiti,filovati rolat... a inače unutar istog može se doadati i enšeto drugo u fil nop. ko naša mama alma vajkremom koru i malo ostavim da stane, a onda stavljam fil, a fil može da bude po želji, meni se sviđa ovaj malo pavlake, malo majoneze,malo krastavčića isjeckanih, kukuruza i pileća prsa (salama), to promješaim i time filujem, bude dobar.
super recpet i 100% uspješan
a evo i ovi porbani svi...ovaj s akikirijekijem je od naše rokoko savršen SLANI ROLATI iz moje arhive ( svi probani i pravljeni više puta, pogodni za zabave za veliku i malu raju)
e ovaj recept nam je nekada davno rokoko postavila...super je i nevjerovatno ukusan
Mlilijeka staviti da prokuha i u njega sasuti brašno koje smo prije toga pomješali sa 6-7 kašika hladnog mlijeka.Kada se zgusne skinuti sa vatre i prohladiti.U to dodati umućena žumanca, so i čvrst snijeg od bjelanaca.Peći na masnom papiru
pečen biskivit staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i urolati kao rolat.
Za fil umutiti feta sir,pavlaku,sjeckani kikiriki i susam.
Rastvoriti rolat pa namazati smesom i zarolati.
Rolat sa špinatom
6 jaja 6 kašika brašna 3 kašike vode 3 kašike mlijeka 1 prašak za pecivo i so po želji ( cca 1 kafena kašika jer špinat se lako presoli pa treba paziti) 500 gr špinata ( ja koristim dvježi koji obarim pa ga sitno isjeckam a može se koristiti ledo zalećeni samo ga odletiti i malo obartiti-ubaciti u ključaju vodu na 4-5 minuta)
Fil: 500 gr mladog sira 1 mala pavlaka 300 gr goveđeg pršuta ( ili ko jede šumka) a jako je ukusno i sa purećim prsima 300 gr kiselih krastavica 1 rendano kuhano jaje
Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg sa kašičicom soli Dodajte žutanjke i dobro izmjepaje. Dodati molijeko i vodu. promješati. Dodati brašno i pračak za pecivo. kad se umuti dobro na laganoj brzini miksera dodati špinta. peći na masnom papiru. kad se stavlja na pečenje voditi računa da pleh bude fino popunjen smjesom...malo lupnuti plehom od radnu površinu da se nebi napravio koji mjehurić. peći na 180 stepeni oko 25 minuta, vrhom čačkalice porbati jeli pečeno...ako je suha jeste ako je vlažna nek s ejoš peče. vruć rolat umotati u oblik rolata papirom na kojem se peklo.
napraviti fil...od svih gore sastojaka, ohlađen rolat namazati pa saviti opet čvrsti i staviti u alu ili plastičnu foliju i osatviti da prenoći preko noći u frižideru.
Rolat sa faširanim mesom 500 gr faširanog mesa 1 glavica crvenog luka so, biber 1 jaje malo prezle 3-4 supene kašike 1 kašika ulja 2 kašike tople vode
6 kuhanih jaja
zamješati faširano meso, izrendati luk crveni, dodati sve sastojke gore navede sem naravno kuhanih jaja. smjesu dobro izmješati i napraviti kuglu koja stoji nekih 1-2 u frižideru.
Kuhana jaja oguliti. smjesu razvaljati u pravougaonik debljine 1cm na aluminiskoj foliji i na njega kroz sredinu staviti kuhana jaja jedno za drugim. saviti rolat u foliji, ubaciti pažljivo u pleh za pečenje...pleh pouljiti i pobrašniti na mestu gdje ćemo spustiti foliju. peći na temperaturi 180 stepeni oko 40-45 minuta...
kad se ispeče izvaditi i čekati da se ohladi, pa skinuti pažljivo foliju i rezati.
Rolatići sa paštetom i maslinama
uzeti jedan hljeb tepsijaš...oguliti mu koru sa svih strana pa onda od hljeba izrezati pažljivo uzdužno pravougaonike ( znači sječemo ga dužinom i od jednog dobijemo 4-5 pravougaonika. uzeti pileću paštetu po izboru, argeta ili čak napraviti domaću od tunjevine i namazati svaki pravouhaonik. masline punjene paprikom unutra poredati krajem desne kraće strane pravougaonika cijelom dužinom.
na komadu folije rolati mali rolatić i staviti da stoji preko noći u frižideru u jako zategnutoj foliji.
Štrudla od piletine
potkuhati tjesto 500 gr brašna 1 germa na vrg kašike praška za pecivo 1 jaje malo soli 1 kašika ulja i potkuhati toplim mlijekom tvrdoće kao za štrudlu
neka stoji jedno 2-3 sata da nadođe
iskuhati batake ( 4 komada) sa soli, biberom, vegeotm i mlao ulja ( ja to stavim u pretis lonac naravno.) iskuhane bateke skinuti sa kostiju na manje komadiće mesa.
kad štrudla nadođe podjeliti tijesto na dva dijela.
razvaljati na pobrašnjenoj površini pa namazati pavlakom i onda staviti piletinu iskomadanu i malo temeljac od iskuhavanja pokapati dužinom štrudle...saviti i peći.
znači dvije štrudle ispadnu od ove mjere.
peći na 250 stepeni oko 40 minuta...kad porumene izvaditi pokapati vodom sa ruke i zamotati u kuhinjekse salevete ili stoljnjake da odmekne.
Rolovana teletina
potrebno je
1,5 kg telećeg mesa bez kostiju ( od plećke ili meso od buta, od rebara na grudima itd.) meso naravno treba biti iz jednog komada. oprati a posoliti, pobieriti o premazati uljem dobro.
saviti u rolat taj komad mesa i uvezati špagom čistom ( ja koristim običnu građevinsku špagu koju prije svek upotrebe operem u vrućoj vodi pazeći naravno da je ne pokidam)
eh sad vezanje tom špagom najteži je dio a evo da opišem polako.... uzmete špagu pa je na polovini stavite na jedan kraj teletine čvrsto svezanui onda idete do kraja rolata unakrst porvlačeći preko rolata...kad dođete do drugog kraja opt čvsto svezati pa se nazad vraćati unakrst da vam špaga bude uvezana kao male baklave. Kad se vratite na početak sa njom cijelom dužinom je preko krajeva prevudite i svežite na sredini rolata jak čvot.
stavite je u pomašćen pekač za meso... u zagrijanu pećnisu na 250 stepeni...u pekaš na poetlu stavite 2-3 filadžana vode... nakon poal sata otvorite pekaš pa pecite još sat vremena stalno je zaljevajući vodom iz pekača. samo kašikom poljevajte odozgo.
ovako spremljena teletina jede se hladna. Može da stoji nekoliko dana i super je za hladno predjelo.
prije nego je koristite nožem prerežite špahu ali vodite računa da je ohladila rolada i smao hladan može s rezati.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
27.12.2011, 15:07
niki83
2113
Jao Hanady, kako je ova strudla dobra...ja sam neku vecer radila varijaciju sa fasiranom junetinom, umjesto piletine, prvo je uprzila sa malo luka i dodala zacine...mmmm, burek nije ravan
_____________________________
N&N
28.12.2011, 15:56
Sandrich
122
Drage mame! Imam u frizderu pola litra onog vrhnja za torte i kolace pa da mi je da ga iskoristim..zna li mozda neko neki recept, bila bih do neba zahvalna
_____________________________
Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012. Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.
28.12.2011, 16:03
*pcelica*
1815
Napravi kinder milk snite. To ti je brzinski kolac a pravo dobar (bar meni ako se tebi ne svidi ja se dobrovoljno javljam
_____________________________
<3. 20. 07. 04 <3. 27. 12. 09 <3. 03. 11. 15
28.12.2011, 16:15
*pcelica*
1815
Evo i recepta KINDER MILK SNITE Sastojci 5 jaja 5 kasika secera 2 kasike kakao praha 5 kasika brasna 1/2 praska za pecivo 250 ml slaga 1 zelatin 1 dl mlijeka 1 vanilin secer 2 kasike meda eurokrem
Postupak Umutiti jaja sa secerom postepeno dodavati brasno kakao i prasak za pecivo. Smjesu ujednaciti i izliti u pleh postavljen papirom za pecenje. Peci na 180° 15 minuta. Koru izvaditi ohladiti i presjeci na dva dijela po duzini. Svaku koru premazati tankim slojem eurokrema.
Otopiti zelatin u 1dl mlijeka. Umutiti slag dodati vanilin secer i med pa dodati ohladjen zelatin i sve pomijesati. Filovati prvu koru pa staviti preko drugu. Staviti u frizider das es stegne.
_____________________________
<3. 20. 07. 04 <3. 27. 12. 09 <3. 03. 11. 15
29.12.2011, 19:32
Sandrich
122
hvala pcelice puno na receptu
_____________________________
Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012. Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.
30.12.2011, 11:21
bananica
4330
treba mi mala pomoc da li je neko objavio recept za pijesak tortu???
30.12.2011, 11:23
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bananica
treba mi mala pomoc da li je neko objavio recept za pijesak tortu???
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
01.01.2012, 14:40
niki83
2113
Nekad je negdje na ovom forumu bio receptic za Americke krofne Ja sam ih kao trudna pravila i tako su mi bile super.. Sad su mi naumpale, znam da se brzo prave, i rado bih svoju porodicu obradovala, a i sebe
_____________________________
N&N
01.01.2012, 22:09
R&T@
5982
Niki, a da ne mislis na ovaj recept :
Americki palacinci umutis jaje sa kesicom vanil secera, mozes i obicnog, dodas mlijeka koliko je jaje (mislim kolicinski), otprilike tri kasike brasna (pune) treba da ti je gusca smjesa nego za obicne...ugrijes tavu...najbolje na tefalovoj s mrvom ulja.na sredini istreses smjese...sam se krug formira...pustis malo...vidis ko mjehurici da se prave...okrenes s lopaticom...i gotovo...otprilike tri palacinke izadju od ove kolicine...u vrh glave cetiri a u smjesu mozes staviti i cimeta, jabuke (narendane ili skroz na sitne kockice)...ma sve zivo...mogu se i slane napravit.
“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...
02.01.2012, 09:03
Hanady RR
18727
Niki jel na ovaj misliš
Americke krofne
2 kasike secera 1 jaje 1 vanilin secer 1 prasak za pecivo 1 casa jogurta 2 case brasna to se fino izmjesa mikserom i przi u ulju
kad se isprže...onda ih poslažeš na pleh i preliješ sa kašike istopljenom čokoladom da se osuši... ili uzemš onaj ddekorater plastični za šlag pa u njega natrpaš čokolade pa napunih krofnice na 2 mjesta
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
03.01.2012, 09:14
niki83
2113
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Niki jel na ovaj misliš
Americke krofne
2 kasike secera 1 jaje 1 vanilin secer 1 prasak za pecivo 1 casa jogurta 2 case brasna to se fino izmjesa mikserom i przi u ulju
kad se isprže...onda ih poslažeš na pleh i preliješ sa kašike istopljenom čokoladom da se osuši... ili uzemš onaj ddekorater plastični za šlag pa u njega natrpaš čokolade pa napunih krofnice na 2 mjesta
Eh to su ove! Hanady.. Tajra, hvala na trudu
_____________________________
N&N
03.01.2012, 10:55
madam x
839
Kako ide krema za šaumrole, našla sam neki recept, ali mi zvuči pravo zahmetli. Kako vi pravite ?
03.01.2012, 10:59
ElmaB
4568
Priprema
1 Lisnato razvaljajte te svaki list narežite u 12 traka, otprilike 1, 5 cm debele.
2 Limene kalupiće namažite masnoćom, omotajte trakom lisnatog i kraj zalijepite žutanjkom.
3 Namotane kalupiće namazati žutanjkom i peći oko 20 min na 200-220 °C, i obavezno ih još vruće skidajte sa kalupića..
4 Ohladite i punite kremom:
5 Bjeljanke istući u čvrst snijeg sa pola količine šećera. Posebno kuhajte u vodi ostatak šećera dok se otopina ne zgusne i vuče u nit.
6 Bjeljanjke tucite i dalje nalijevajući posve lagano vruću otopinu u snijeg. Tucite toliko dugo dok smjesa ne postane gusta. 7 Napunite tuljce i pospite šećerom u prahu.
Zinanina kud god kreneš trebaju ti limeni kalupčići ...one rore da na njih tjesto namotaš....
ja ih imam 3 komada...slomim se dok turu ispečem
uglavnom ja pravim lisnato tijesto al sam radila i sa kupovnim naravno...
ja ga razvijem pa do onoe jedne kocke iz 500 gr tijesta izrežem 7 traka dugih... nauljim kalup pa obmotam tijesto i premažem žimancetom
onda pečem oko 15 minuta na 200 stepeni i obavezno sa kalupa ih svučeš dok su vruće...
elem kad se ohlade kremom puniš... ja ih najčešće punim kremom od žumnaca onu koju radim za prinsec krofne...al i orginalne sma radila smao mojima ova draža...
a orginalna bi bila da od 6 bjelnaka izmutiš čvrst snjeg sa 150 gr šećera pa onda ostalih 150 gr šećera skuhaš sa odom ono samod aprelije šećer da dobiješ agdu gustu...i onda mutiš ovo bjenace umućeno pa polako sa kašike dodaješ agdu da dobiješ čvrstu masu pravo ko za šampite... i eto time i napuniš...
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 19.1.2012 15:12:53 >
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
03.01.2012, 14:23
madam x
839
Ja sve napisala, nema posta mog, ostao samo citat Elme. Uglavnom, ti vaši recepti su ok, onaj recept koji sam bila našla je tražio: 3 žumanca 1 puding od vanilije želatin gustin itd...
Mislim previše mi to za jednu jednostavnu kremu, tako da ću praviti, kao za šampitu.
I da Hanady, imam kalupe 12 komada, slučajno naletila, nit'''' sam ih tražila, nit'''' o njima razmišljala, ali ih nisam htjela ostaviti,jedni jedini, 12 kom- 7 km
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 19.1.2012 15:12:57 >
03.01.2012, 14:34
madam x
839
Hanady, sad sam provjeravala ovu kremu za princez krofne, i nju bih mogla probati.
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 19.1.2012 15:13:00 >
03.01.2012, 19:00
Hanady RR
18727
probaj sa kremom za pronces krofne meni je definitvno ta varijanta najbolja
a ja sam od mame svoje koja je imala 12 komada maznula 3 komada kalupa da mi kad na um padne da joj tražim i ostale dala bi ona nije ih kroistila ne pamtim...nit će 100%
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 19.1.2012 15:13:05 >
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
04.01.2012, 11:02
emy24
222
ej zene zanima me jel zna neka recept kako se pravi pita lukovaca,mislim kako da napravim ono tijesto,a znam da se bijeli luk izmijesa sa jogurtom ili pavlakom i da se prelije preko pite...mene zanima kako se pravi ona pitica??dajete recept muz mi voli to a ja neznam da napravim ,nisam nikad pa bi ga htjela iznenaditi
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 19.1.2012 15:13:10 >
_____________________________
Emin & Ejna 23.04.2007. 26.07.2012
04.01.2012, 11:04
Mirkica
6978
meni treba recept za one kiflice mislim da ima i u slikama kako sve ide a ne znam gdje sam vidjela mozel pomoc
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 19.1.2012 15:13:13 >
_____________________________
Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.