IZVORNA PORUKA: djoisa
zene, kako pravite bamiju?
ako nije zahmetli da probam..
eh ja ovako radim bamiju i ludilo je dobra...da više druga mesa i ne kosrirm...
najprije iskuham teleđu koljenicu...pa iskomadam meso sa nje...( jednu od kilo na jednunamiju ...ako je veća od soatatk zadaj supu sa knedala :)
onda stavim bamiju sa koncem u hladnu vodu i malo sirćeta vinskoga ili jabukovog naspem da kuha...
kad porkuha jedno 10 minuta nek kuga...
onda direkt pod hladnu vodu...i skineš sa konca i nek stoji u hladnoj vodi...
onda u šerpu stavim ulje, porpržim glavicu crvenoga luka, izrendam paradajz jedan oguljen samo...dodam dvije mrkve na kolutove, jedno čehno bijeloga luka i peršuna ...na to stavim meso od koljenice, bamiju ocjeđenu iz hladne vode, 2-3 susaka vode od kuhanje koljenice...pormješam ...dodm aleve paprike slatke, bibera, soli ( vegetu ko koristi) , zalijem da prelije preko svega vodom i kuham u tovroenoj šerpi jedno 30 minuta na tihoj vatri da upihtija...ako treba dodoaš po fildžan vode...mada meni relano ne treba dodoavanje vode...
u tanjir kad se stavi mi volimo polimunutiti ...pa jednu četvrtinu limuna svakome pripremim...
naumačeš se mašalllah..