IZVORNA PORUKA: emirita
hanady izvini jel mi mozes napisat recept za begovu corbu :),vidjela sam na ringerajinoj kuhinji da ima dosta tvojih recepata i super izgledaju,pa et...ako mozes il ovdje il tamo da postavis recept. hvala
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Begova čorba:
naravno domaća
300 gr pilećih fileta
2 veće mrkve
1 korijen peršuna 1-2 srednje veličine štapića korijena celera
staviti u pretis lonac, preliti vodom i neka kuha nakon pištanja pretisa jedno 10-15 minuta
izvaditi povrće i meso narezati na kockice i vratiti u pretis....
dodati so i biber i ulje po želji
list celera i list peršuna
neko stavlja i vegetu ali ja ne koristim pogototo jer su tu svi sastojci koji se u vegeti nalaze
bamju ( mjera pola velikog konca sa pijace ciglane

) skuhati u malo vode sa 2-3 kapi sirćeta, kad se skuha preliti direktno hladnom vodom i tako je procjediti i skinuti sa konca i ubaciti u pretis lonac....
pustiti da kuha....
kad je sve prokuhalo u jednu šolju nasuti 200 ml hladne vode i staviti dvije velike kašike gustina izmješati da nema grudvica i sasuti u supu koja ključa...mješati jedno 8-10 minuta i begova čorba gotova.
meni ispadne oko 3 l tekućine u pretisu...znači preko polovine a moj je od 5 litara
ja sam prije znala kupiti vispakovu gotovu begovu čorbu pa je razmutiti u hladnoj vodi i umjesto gustina ubacim u supu...mnogo je ukuno i taman gusto...
neko radi zapršku sa brašnom pa sipa u ključalu supu ali ja nisma inače ljubitelj zaprške pa je vješto izbjegnem ovim novijim receptima
ovu čorbu poslužiti sa polovicom limuna da svako sebi isjedi po želji.
Eto...prijatno