IZVORNA PORUKA: anidla
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Totalana anestezija regira direktno na mozak...dovodi do stanja spavanja pri kojem receptori mozga nemaju dojećanje bola ali ni sjećanja.
lokalna anestezija djeluje samo na dio koji se tretira...ona ne dotiče mozak. Uglavnom to su mnogo blaža sredtav ili inekcija koja je manje rizična.
totalnu anesteziju ne preporučuju alergičnima, pušačima, asmtičarima itd...
oporavak je također različit kao i nsu pojave kod totalne su mnogo izražajnije.
Ima razlike
ima i ovakve djece
Draga hanady, postujem tvoje znanje/saznanje,ipak sam vjerovala covjeku/doktoru nauka, da mom djetetu apsolutno nista nece biti od opste anestezije. Ja sam se nje bojala jer sam i sama 3 puta bila uspavljivana, ali NE MOZE SE POREDITI ta anestezija sa anestezijom koju oni daju malim bebama.
Uostalom, ko bude sunetio dijete u sanasi, neka razgovara i sa doktorom i sa glavnom sestrom, da se ne lazemo ovdje
i ne uvjeravamo jedna drugu
ima...imaš i djecu do 12 godina čiji roditelji i ne zanju d apuše a idu na operacije i daju lažne informacije
sin moje zaove je brohitičar, ima alergiju na polen, grinje i bio je stalno bolestan...
sunećen je u bolnici pod lokalnom anestezijom sa 5 godine...
zaplakao jeste a oporavak je bio iznenađujuće dobar...moja zaova nije htjela potpisati totalnu anesteziju za sunet jer je za operaciju krajnika na godinu prije bio pod totalnom anestezijom...ona kao maka nije htjela dva puta u isti rizik. To je njeno pravo...
a ovaj dio o poštivanju moga znanja i sazanja...rekoh različito je u doziranju....ovisi o drugim faktorima...ali toralna anestezija djeluje direktno na mozak dok loklana na mjesto koje se tretira...
To je podatak koji je fakat i tačan...
I nije isto kod odraslih kao kod djece...
ali nemojmo se lagati i govoriti da je isto totalna i loklana i da su rizici isti....
Svako ima pravo izbora...i sama bih kao majka vjerovatno poželjela da ne plače, ne sojeti i ne vidi...al što je fakat fakat je...isto nije, razlika je velika.
za dijete je lakše da se ne sjeća...ali ako je to