IZVORNA PORUKA: Amrino RR
shejla- bez obzira na to sto doktorica kaze- vidis i sama da bebici jos nije vrijeme za mlijeko. Radije pravi s vodom ili izdojenim mlijekom ili AD...Ja sam za te varijante uvijek koristila vodu u kojoj sam kuhala neko voce ili svoje izdojeno mlijeko.
Dalje...kada se odlucis uvesti kravlja- dobro ga razblazi s vodom...Pa to je previse za njihov mali organizam i dijete na taj nacin moze "zaraditi" intoleranciju na laktozu. Bolje je pricekati.
Takodje...mnogo bolje je prvo uvesti jogurt u prehranu nego mlijeko.
Najnovija istrazivanja kazu moze kravlje mlijeko do 200 ml dnevno vec od napunjenog 6. mjeseca zivota, a poslije 10. do 300 ml. Znaju doktori sta govore. Ko se boji alergije, neka utrlja nekoliko kapi bebici na podlakticu i neka to ponovi nekoliko dana. Ako se ne pojavi reakcija, najvjerovatnije je ok.
Amrino, ja sam imala problema sa Idom pa su posumnjali na netoleranciju na laktozu. Srecom, nije bilo to u pitanju. Ali zbog toga sam jako dobro informisana sta je to i doktori su mi jako puno objasnili. Dozvoli mi da te ispravim.
Majcino mlijeko adrzi i do 90% laktoze, pa laktoza sigurno nije razlog da ne dajete kravlje mlijeko, naravno ako vec nije utvrdjena netolerancija na laktozu.
Ukoliko prestanete davati mlijeko (majcino, AD, kravlje, svejedno, sva sadrze laktozu, izuzev posebnog vjestackog napravljenog na bazi soje), enzim laktaza u bebinom stomaku se prestaje luciti i upravo time izazivate netoleranciju. Dokaz tome su narodi u Aziji. Oni ne konzumiraju mlijecne proizvode kao mi, pa cim prestanu piti mlijeko kao bebe, enzim se polahko prestaje luciti i kao odrasli, uglavnom ga nemaju.
Alergija na mlijeko je nesto sasvim drugo. Problem sa kravljem mlijekom su bjelancevine i mineralne tvari, posebno natrijum. Do 200 ml dnevno beba moze podnijeti i sve je ok. Licno sam se odlucila za davanje kravljeg mlijeka navece (bjelancevine se daju navece) iz dva razloga. Prirodnije je od bilo kojeg vjestackog :-) (ja izbjegavam sve vjestacke mamipare). Osim toga, malena se navikava na okus i necu imati problema sa mlijecnim proizvodima kasnije u zivotu, jer bi i to zakomplikovalo nas zivot gotovo kao alergija.
Koristim punomasno mlijeko (po preporuci doktora) sa 3,5% masnoce. Prokuham ga (termicki je obradjeno, Dinkice, cak i samom pasterizacijom), umijesam baby pahuljice, npr. rizu i dodam malo voca za ukus, npr. izgnjecim krusku. Njam, njam vecera.
Jogurt je isto tako dobar pogotovu ako sadrzi zive bakterije koje i inace cine crijevnu floru.
Sir izbjegavati do 10. mjeseca. Koncentracija bjelancevina je veca nego u mlijeku.
Eto, toliko, pa svako moze na osnovu ovih informacija odluciti sta ce i kako ce. Svaka mama ce odluciti prema bebici sta uraditi. Jedno samo ne razumijem. Kako neko moze ne davati kravlje mlijeko, a davati sir? Mozete li mi to objasniti zasto?
< Poruku je uredio Idina mama -- 9.1.2010 12:31:11 >