Ma kakav smoki, ja ne bih nista sto ne smiju dok ne napune godinu, a i poslije oprezno, ima toliko zdravijih grickalica. Ja sam A dala neki dan da glodje koricu hljeba, a i ranije sam davala mrvice bezuspjesno, lijepi joj se pa se zakasljava, ona ima ujutru obrok od kuhanog voca ili gotovu kasicu sa jogurtom i vocem od Hippa koju pravo voli pa ne znam kad cu joj smjeti davati vocne jogurte za odrasle, popodne povrce ili meso ili jaje, a navecer griz za laku noc od Hippa, uzine su banane koje ja jedem i onda ona obavezno dodje da malo gricne , a i cijeli dan joj dajem da pije ili sok od kuhanog voca ili samo vodu + dojenje
10.01.2010, 21:24
škorpija
6649
joooj kad čujem riječ smoki naježim se , prvo što je preslano, drugo što sadrži kikiriki koji je jedan od najvećih alergena
10.01.2010, 22:25
pocahontas
2546
ma felix kakav crni smoki-ljepilo za zube i karijes zagarantovan..a nisita korisno nema u smokiju...samo djeci zavara glad....a da ne pricam sto je Anel definitivno jos mali za grickalice bilo kojeg tipa...
11.01.2010, 12:31
Dinkica
1038
dorucak: mrvice hljeba sa ABC sirom, zaljevali cajem od komraca planiramo rucak: skusa i sir sa zumancetom planiramo veceru: bananu aptamil, caj i voda
11.01.2010, 13:24
Anoniman
Ja imam pitanje
Kada se smije dati teleca jetrica? je li to ide tek nakon 1 god. ili moze i prije
11.01.2010, 13:27
hanabanana
4435
Čemu davati jetricu pored: piletine ( bijele i krte ), teletine, janjetine, ribe, puretine....
11.01.2010, 13:29
mojbebac
885
i ja imam pitanje - kako bebama dajete meso, mojoj ce za pra dana osam mjeseci, pokusala sam sa skuvanom piletinom i teletinom ali ona nece, please ako moze savjet kako da pripremim i dam, sa ostalim nemamo problem, jer sve hoce da jede....UNAPRIJED HAVAL
11.01.2010, 13:30
shejla
1136
citala sam za pilecu da se moze dati sa 9-10 mjeseci...ali za telecu ne znam
a smije li beba jesti "Monte"???
11.01.2010, 13:35
hanabanana
4435
IZVORNA PORUKA: mojbebac
i ja imam pitanje - kako bebama dajete meso, mojoj ce za pra dana osam mjeseci, pokusala sam sa skuvanom piletinom i teletinom ali ona nece, please ako moze savjet kako da pripremim i dam, sa ostalim nemamo problem, jer sve hoce da jede....
Jel kuhaš u pretisu, možda nije dovoljno mekana? Miješaš sa povrćem?! Možda staviš previše mesa?! Jeste probali janjetinu, jako je lagana za njihove stomačiće.
11.01.2010, 13:35
Anoniman
IZVORNA PORUKA: hanabanana
Čemu davati jetricu pored: piletine ( bijele i krte ), teletine, janjetine, ribe, puretine....
pa kupili je mi za rucak, a piletinu jede vec tri dana, ribu je jeo prije cetiri dana a koljenicu (prvobitnu zamisao za rucak) nismo nasli nego svjezu jetricu...pa rekoh, ako smije da mu dam a ako ne smije da mu dam samo leso blitvu sa krompirom...nesto da mu opet dajem piletinu...bojim se da mu nedosadi
11.01.2010, 13:36
hanabanana
4435
IZVORNA PORUKA: shejla
Pa formalno - smjela bi. Razumno - šta će joj?
11.01.2010, 13:37
bebacha
1170
Ajla nikad nije iznutrice ni pilece ni telece.procitala sam negdje da to zivotinjama sluzi kao skladiste otpadni materija a da nema nista vise zelja od drugih namirnica tipa crvenog mesa,spinata i slicno. piletinu je jela od 6-tog mjesca a teletinu malko kasnije.hljeb od sestog mjeseca. neko je pitao za jogurte,Ajla od 6-tog mjesca jede te jogzrte jer nikad nije htjela one bebece.
prije prvog rodendana je posla jesti i smoki,cokoladu,monte i slicno,uvjek smo pazili da joj kupujemo kvalitetno a ne tamo neke jefine Turske ili neznam cije jos proizvode i tako je i danas.al uvjek smo imali pravilo da se grickalica ili slatkis dobiju nakon dobro pojedenog slanog obroka.ona je sad prilicno velika i zna sama trazit te stvari a zna ako nije predhodno pojela ponudeni slani obrok da nece dobit slatkise ma koliko molila ili plakala. nisam protiv grickalica i slatkisa al u umjerenoj kolicini i da nikad ne zamjene ili poremete glavni obrok
11.01.2010, 13:38
hanabanana
4435
IZVORNA PORUKA: dadada
pa kupili je mi za rucak, a piletinu jede vec tri dana, ribu je jeo prije cetiri dana a koljenicu (prvobitnu zamisao za rucak) nismo nasli nego svjezu jetricu...pa rekoh, ako smije da mu dam a ako ne smije da mu dam samo leso blitvu sa krompirom...nesto da mu opet dajem piletinu...bojim se da mu nedosadi
A nemam pojma. Ja inače nisam davala tako rano djeci jetricu. U biti niti je ne jedemo često. Jetra u organizmu služi da bi u sebe pokupila i preradila sve otrove koji kolaju organizmom. Kako čovječija jetra, tako i ona životinjska. Zato je ja nemam često na našem jelovniku.
11.01.2010, 13:40
shejla
1136
a sto: "sta ce joj?" to je bas fino, slatko i hranjivo... Ta nece jesti danima samo monte...jednom u ovoj, skoro, godinici dana zivota ne znam sto ne bi???
11.01.2010, 13:40
hanabanana
4435
IZVORNA PORUKA: bebacha
prije prvog rodendana je posla jesti i smoki,cokoladu,monte i slicno,uvjek smo pazili da joj kupujemo kvalitetno a ne tamo neke jefine Turske ili neznam cije jos proizvode
Zašto je turska čokolada nekvalitetnija od one brendirane proizvedene u RUmuniji, Ukrajini ili slično??
11.01.2010, 13:41
bebacha
1170
dadada ja bi Andreju dali krompi i blitvu,bez piletine samo bi dodala jos malo maslinovog ulja(to je moje misljenje).ako ne pojede posalji meni
11.01.2010, 13:43
hanabanana
4435
a sto: "sta ce joj?" to je bas fino, slatko i hranjivo... Ta nece jesti danima samo monte...jednom u ovoj, skoro, godinici dana zivota ne znam sto ne bi???
Pa onda daj, što pitaš??
Za mene monte nije hranjiva namirnica, slatka jeste definitivno.
11.01.2010, 13:45
bebacha
1170
LKad kazem kvalitetnije mislim na kinder,Dorinu,Milku a kad kazem nekvalitetna Turska mislim na one cokolde koje mozes kupit 3 za 1KM a ukus im je fuj.ni ja to nejedem a kamoli da dajem djeci.nisam mislila na sve Turske proizvode
11.01.2010, 13:50
škorpija
6649
ja sam proiv monte-a i svih slatkiša, pošto sam ovisnik o slatkom čitav život, pokušaću bebiju da ih ne dajem što duže mognem, ipak ne treba pretjerivati jer MM-u je slatko bilo zabranjeno čitavo djetinjstvo pa je sad i on ovisnik još gori od mene
11.01.2010, 13:50
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dadada
A nemam pojma. Ja inače nisam davala tako rano djeci jetricu. U biti niti je ne jedemo često. Jetra u organizmu služi da bi u sebe pokupila i preradila sve otrove koji kolaju organizmom. Kako čovječija jetra, tako i ona životinjska. Zato je ja nemam često na našem jelovniku.
u pravu si ma ni mi je ne jedemo nesto cesto nego kada naletimo na svjezu i kada bas nemamo ideja..
11.01.2010, 13:51
ivanak
1767
Ej ljudi, ja ne znam što da radim? Sad će bebici 7 mjeseci i naravno ne sviđaju mu se kupovne kašice, pa mu ja onda pravim ( voće, povrće )
Kako vi pravite menue za te male papalice???? Recimo kad boca, kad kaša? Koliko kaša na dan može da jede? Jeli mu mogu davati juhicu od recimo teletine? A meso kuhano?
11.01.2010, 13:58
shejla
1136
moze meso kuhano, nemasno (piletina, puretina, teletina) sa povrcem i onda izgnjeceno ili izmixano. Ja recimo za rucak pravim tako nesto, pa ako ostane to nam bude i vecera. A voce joj dajem izmedju i nekad ujutro (obicno sljivu ili kompot od suhog voca, ako se ne pokaki ujutro - sto inace radi skoro svaki dan)
A Monte sam neki dan jela - mislim da mi je to prvi put da sam probala, jer inace ne volim puding pa nisam nikad ni to kupila I bas mi se svidjelo. Pa reko da malo proba i Lamija, ali nisam bila sigurna zbog cokolade (a i secera), jer to neki ne preporucuju do godine... Mada je i Cokolino od 8 mjeseci (nismo ni njega probali)
11.01.2010, 14:02
ivanak
1767
Ok, a kako vi dajete vodu ili čaj. Moj to neće nikako, ni u ludilu.
11.01.2010, 14:02
škorpija
6649
ivanak ovako mi radimo: nakon buđenja u 9.30 - flaša AD 11.30 - kašica voćna 15.30 - opet AD 17.30- kašica povrće, meso uglavnom slana 22.00 flašica AD ponekad u međuvremenu kad mama i tata ručaju on čalabrcne malo hljeba, jogurta, povrća i piletine, naravno biram ono što nje neslano ili najmanje slano
11.01.2010, 14:03
škorpija
6649
poslije kašice uvijek ponudim vodu ili čaj, a i na podu ima onu čašu s kljunom punu vodu pa kad je žedan on sam nagne