Ovo što ste pisale za flašice, da malo prokomentiram, primijetile ste vjerovatno da ja uvijek na tu temu imam nešto da kažem
Neću tvrditi da nema razlike kava se duda na flašici koristi, ali ju je svakako najbolje izbjegavati, jer je tehnika sisanja dude i dojke sasvim različita. Kod dojke se bebe moraju više potruditi i kada uoče da je lakše vuči iz flašice, jer samo teče, onda se počnu nervoziti na dojci, jer moraju sisanjem potaknuti let down i onda počnu odbijati dojenje.
Neka djeca uspiješno prihvate i dojku i dudu, međutim da bi se izbjegao rizik da djete počne odbijati dojku, najbolje je ne hraniti ga na flašicu, nego kašikicom, iz filđana, špricom, kapaljkom ili SNS sistemom ukoliko postoji potreba.
Djeci do 6 mjeseca svakako se ne preporučuje nikakva tečnost osim majčinog mlijeka, tako da za flašicu nema potrebe, osim što njome mi sebi olakšamo, jer je lakše hraniti djete na flašicu, nego kašikicom, ali zato kada se tako odbije od dojenja, onda imamo problem više.
Bilo kakve kreme neće mnogo pomoći sve dok položaj i hvat kod dojenja ne budu kako treba. Najvažnije da je beba u dobrom položaju i da hvata bradavicu i areolu upravo kako je bejbibi objasnila. Ako neku od vas konkretno zanimaju neke stvari vezano za ovo, slobodno mi pošaljite na PP, a ja ću vam proslijediti korisne linkove da znate kako riješiti neke probleme koji se mogu javiti.
Ja recimo nisam znala jednu tako banalnu stvar, a već sam o tome pisala. Moji prvi podoji su užasno boljeli, djete bi stisnulo vilicama bradavicu i suze su frcale, a ja onda vukla dojku sebi da mu je iščupam
i naravno pravila još gore rane. Nisam znala da kada boli, to predstavlja znak da djete nije dobro uhvatilo i da mu se u rub usana treba staviti mali prst da vakum popusti i tek onda izvući dojku. Zatim ( po potrebi malo smiriti djete) i ponovo ponuditi dojku i kada širom otovori usta, onda mu brzim pokretom staviti što više areole u usta. Tada će sigurno bolje i pravilnije uhvatiti, lakše će podstaći tok mlijeka i kvalitetno sisati.