IZVORNA PORUKA: *nur*
IZVORNA PORUKA: LieToMe
nur ja pijem puno jogurta (posto curica najvise voli dukatov plavi onaj porodicni njega najcesce uzimamo) mm voli kefit tako da on pije milkos a ja sam na poslu mahom na ovim probioticima lgg bioaktiv ab kultura ima i onaj imlekov cini mi se balans (njega bas uu zadnje vrijeme pijem puno) i mjera mi je jedan od pola litra tokom posla tj uz rucak na poslu.
generalno mislim da s jogurtom u ishrani ne mozes pogrijesiti, dobar za probavu...generalno za sve.
e sad ovaj tvoj sto si zadnji spomenula iskeno ne primjetih (jesi li probala guglati? sta kaze gugl)
E to je taj Balans Imlekov i on mi godi. Ali me to buni što piše da je ta oligofruktoza kao inzulin na netu?
nije inzulin nego inulin
nisi dobro guglala
Inulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljeni hidrat i u različitim količinama prisutan je u preko 36000 biljnih vrsta. Značajne količine inulina nalaze se u jerusalimskoj artičoki, cikoriji, maslačku, luku i belom luku.
Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata. Razlog tome leži u njegovoj strukturi koju digestivni enzimi nisu u mogućnosti sasvim svariti. Zbog toga, inulin prolazi kroz usta, želudac i tanko crevo bez da je metabolisan i nepromenjen dospeva u debelo crevo gde podleže potpunoj fermentaciji od strane selekcioniranih bakterija. Kao produkt anaerobne fermentacije nastaje bakterijska biomasa; gasovi - CO2, CH4, H2; kratkolančane masne kiseline - octena, propionska i maslačna; kao i mlečna kiselina, a oslobođena energija iznosi svega 1,5 kCal/g
Zbog manje kalorijske vrednosti inulin je u mnogim zemljama našao svoju primenu u obliku zamene za masnoće ili u šećer i u svrhu smanjenja kalorijske vrednosti namirnica poput sladoleda, mlečnih proizvoda, slatkiša i pekarskih proizvoda.
Blagotvorna svojstva inulina
Inulin se pre svega razmatra zbog svog pozitivnog učinka na crevnu mikrofloru. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čoveka, a to su pre svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno delovanje bifidobakterija dobro je dokumentovano brojnim naučnim istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema i pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.