drage moje , nece kod mene fondant da se tanji oklagijom , ztalepi se ili za radnu povrsinu ili za oklagiju a nije glatak da mogu da ga na tortu stavim vec se kida u komadice imal nade da ga premesim sa secerom u prah ili da bacim
01.10.2011, 11:16
dubravka01
784
IZVORNA PORUKA: triputmama
drage moje , nece kod mene fondant da se tanji oklagijom , ztalepi se ili za radnu povrsinu ili za oklagiju a nije glatak da mogu da ga na tortu stavim vec se kida u komadice imal nade da ga premesim sa secerom u prah ili da bacim
Ma ne bacaj, dodaji šećera u prahu, dok ne dobiješ finu smjesu da se tanji... ja sam posipala i po smjesi/fondantu i po površini šećerom u prahu pa rastanjivala oklagijom
Sretno
_____________________________
19-09-2010 najsretniji dan u zivotu :))
01.10.2011, 11:22
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dubravka01
IZVORNA PORUKA: triputmama
drage moje , nece kod mene fondant da se tanji oklagijom , ztalepi se ili za radnu povrsinu ili za oklagiju a nije glatak da mogu da ga na tortu stavim vec se kida u komadice imal nade da ga premesim sa secerom u prah ili da bacim
Ma ne bacaj, dodaji šećera u prahu, dok ne dobiješ finu smjesu da se tanji... ja sam posipala i po smjesi/fondantu i po površini šećerom u prahu pa rastanjivala oklagijom
Sretno
puca mi , nekako je sav useceren , krut rastanjim ga ja ali ne dobijem onu glatku celinu a da podignem sve se u komade raspuca , koje je tu resenje i dalje sa secerom u prah il nesto drugo ili
01.10.2011, 11:29
vila_7
5398
e ne znam jel ti ovo dobar savjet,ali ja inace ako previse razrijedim boju vodom pa dodam fondantu-bude mi bas mecav sav pa ga moram stvrdnjavati secerom- pa mozda da ti uradiš obrnuto - bas dodas malo vode
_____________________________
Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim
01.10.2011, 11:31
madam x
839
IZVORNA PORUKA: helena_7
e ne znam jel ti ovo dobar savjet,ali ja inace ako previse razrijedim boju vodom pa dodam fondantu-bude mi bas mecav sav pa ga moram stvrdnjavati secerom- pa mozda da ti uradiš obrnuto - bas dodas malo vode
Da , to sam i ja htjela predložiti, pola kašičice vode, pa ponovo umijesi.
01.10.2011, 11:34
mala86
2755
koji fondan radis?
_____________________________
Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi
moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦
01.10.2011, 11:41
Anoniman
IZVORNA PORUKA: zinanina
IZVORNA PORUKA: helena_7
e ne znam jel ti ovo dobar savjet,ali ja inace ako previse razrijedim boju vodom pa dodam fondantu-bude mi bas mecav sav pa ga moram stvrdnjavati secerom- pa mozda da ti uradiš obrnuto - bas dodas malo vode
Da , to sam i ja htjela predložiti, pola kašičice vode, pa ponovo umijesi.
dakle ako je gust malo vode ago zitak secera haj da pokusam mala86 onaj sa minjine kuhnjice
< Poruku je uredio triputmama -- 1.10.2011 11:42:38 >
01.10.2011, 11:42
Ellenora
10
Mislim da ti je tu riješenje malo vode jer je presuh pa puca.
01.10.2011, 11:44
Hannan
135
Ja sam sinoc po prvi pot zamijesila onaj glicerinski , i stavila u foliju pa i kesicu i jutros ga pipnem bas mi tvrs izgleda...pa sam htjela pitati sta uraditit da ga omeksam? Prije sam radila sa onaj sa bobama i stavim ga i mirovalnu sekundu i bude super. Vidjeh odgovor iznad :)
< Poruku je uredio Hannan -- 1.10.2011 11:45:38 >
_____________________________
»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«
30.1.2007 23.06.2013
01.10.2011, 11:59
Ellenora
10
Kad izvadis iz frizidera i taj sa glicerinom stavis malo u mikrovalnu da mozes s njim bolje radit. Ja sam pravila prije dva tjena za P rodjendan
01.10.2011, 12:00
vila_7
5398
ja kad pravim fondant odmah taj dan pravim i figurice pa mi bude OK
_____________________________
Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim
01.10.2011, 12:54
palachinken
5397
Ako je pretvrd fondo, moze bez mikrovalne, malo ga u rukama zagrij i mijesi. S mikrovalnom treba biti oprezan, ne duze od 5 sekundi u jednom potezu (i pazi, u sredini zna biti vreo pa da se ne oprzis). A ako dodas vode, isto tako mozes se zeznuti pa da postane premecav, onda moras dodavati secera, pa pocne da se mrvi.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
01.10.2011, 14:11
Mjeseceva Pratilja
975
IZVORNA PORUKA: helena_7
mjesečeva pratilja al ti ismijah ranim jutrom! legenda si! Ma meni torta izgleda super,nego zeno jesi ti uopce spavala nocas?
Nisam spavala..Zaspala oko 5 ujutro..I probudila se prije nekih sat vremena..Totalno sam zaboravila butter cremu sinoc kada sam je stavila u led da mi se prije stegne..I evo je jos uvijek led. Cekam da se malo otopi..Pa da navalim!
Ja bih ovu tvoju tortu sad napala kasikom, a ne fondantom...
Kasikom se haman samo moze i jesti..OStavila sam je u frizideru i pojacala do maksimuma ne bi li se stegla..Neka je makar neko zove tortom. Jutros je muzek kupio neke pite od jabuka..Kaze: Ako ne uspije fondant preko torte, stavit cemo preko pite. Pita sigurno nece propasti.. Nekad je dobro bez utjehe zivjeti.
drage moje , nece kod mene fondant da se tanji oklagijom , ztalepi se ili za radnu povrsinu ili za oklagiju a nije glatak da mogu da ga na tortu stavim vec se kida u komadice imal nade da ga premesim sa secerom u prah ili da bacim
Ama ne bacaj. Meni ruke trnu od sinoc..ne bi ga bacila, nema sanse. Nego polahko dodaj secera u prahu i mijesi..Dok ne postane plastelin..Samo mijesi..
Ok je, ali jesi li pravila onu tortu što sam ja recept postavil?
ovo je vrh! Ovo je radeno po tvom receptu. Jelde za ne prepoznati je? Imala sam poteskoca pa sam na kraju zavrsila po vlastitoj ideji..
Ja bih ovu tortu sada napala jesti, ne bih imala granice Fondant joj i ne treba vise, mnjam, mnjam ...
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
01.10.2011, 14:47
Mjeseceva Pratilja
975
Ne treba joj fondant..Tacno..Ti si ubjedena da sam ga lose odradila. Iznenadit cu ja tebe, medicu slatki. Vidjet ces ti sto je torta. Pozeljet ces da je ruckis i sa fondantom. Bi li smjela ovaj svoj fondant malo u rernu da se ugrije? Plaho je tvrd..Nije sala provesti noc u frizideru na minusu..
Khm khm.. Evo mene Jopet.. Nego..Torte stvarno nisu moj fah..Dzaba sam zamarala sebe, muza, vas.. Fondant mi se poceo raspadati..Malo sam dodala vode pa pokusala ponovo..Slabo je islo..A ja skoro pa nezainteresovana..Stavim cream butter preko torte..To je dobro bilo dok se nije pocelo topiti, kliziti.. I onda se naljutim.. Uzmem tortu, stavim je u tepsiju u kojoj sam pekla kore, izgnjavim opet golim rukama , preko stavim cream butter, koji je tecan.. Ako mi ne bude mrsko, uzet cu onaj dr dio fondant smjese pa napraviti krugove i poredati.. Da sam vam slikala svu ovu huju, stvarno bi se smijale..Ali kada kolac bude gotov, uslikat cu..I presjek cak!
Fondat u mikrovalnu da malo smekš, pa onda nastavi. Žao mi je št ti se bater istopio, ali trebala si ga gušće napraviti premazati tortu i odmah u frižider.
mjeseceva nek smo bar pokusale i ja se danas sa fondantom mucim rezultat cu javit kasnije
ako nista bar kakve figure od fondanta ce biti oko torte i neke zezanije od istog sta da radim al sve ovo visdece se jos
a elma jer moze bez te bater creme
< Poruku je uredio triputmama -- 1.10.2011 17:30:36 >
01.10.2011, 17:25
ElmaB
4568
U principu može, ali torta mora biti premazana sa svih strana ili butter kremom ili filom prije samog nanošenja fondata, kako bi se on mogao zalijepiti. E sada ako fil u sebi ima orahe, grodžice ii nešto slično, time ne možeš premazati cijelu tortu pa njega fondata, jer neće ga lijepo moći izravnati,ostaće nabori, grudvice, sve će se preslikati.
Pokusala sam i nece me gristi savjest kasnije. Naprvila sam kolac. To makar umijem..Svi sastojci torte su tamo..Napravila sam krugove od fondanta i poredala..A ostatak ne znam..Mozda mogu napraviti nesto ala puslice.