Amrino tortica je savršena..... identična želji sa prethodne strane
a i aj kad nA sprat tprtu pravim ovaj manji krug u šerpi ispečem ili modeliram zavisi koja je
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
29.12.2010, 10:43
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
29.12.2010, 11:30
Amrino
2613
Hvala vam zenice . Torta je cokoladna i mnogo lici na onu od Azure sa teme "torte". Sto se kalupa tice- dovoljan vam je jedan kalup. Ispecete a onda uzmete manju serpu ili posudu- stavite je na ohladjene i prerezane kore i izrezete na zeljenu velicinu. Mene su najvise namucile boje jer sam radila sa onim u prahu i neke su bas slabe...recimo smedja...stavila sam cijelu kesicu a dobila neku svijetlu smedju...pa sam dodavala kakao da potamnim a onda mi je fondan pucao. Ugl. nista nije tesko. Premazala sam ih buttercreamom koji sam sama smuckala- jedan zvijezda margarin za kreme+ secer u prahu+ aroma+smedja boja. Moze se umutiti kasikom ako pustitie da vam margarin omeksa na sobnoj. Moze i puter mada sam se ja odlucila za ovu varijantu jer sam u fil stavila dosta putera.
< Poruku je uredio Amrino -- 29.12.2010 11:31:36 >
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
29.12.2010, 12:15
leli§
1201
IZVORNA PORUKA: Amrino
Ja sam zene hairli zavrsila i napravila rodjendansku tortu za svoje zlato. Ja sam prezadovoljna kako je ispala a i svi ostali su bili odusevljeni. Evo je :
odlicno je ispalo pascu u nesvjest
pitanjce: buttercream si koristila da premazes sta? kore ili tortu s vana? i ziva bila hajde napisi taj recept za buttercream al' u nekim mjerama (koliko margarina koliko secera---koliki ti je taj margarin, meni kad kazes jedan margarin to ne znaci nista ja kupujem onaj od 500gr )
zene prikupljam ideje i snagu i vjestine ;) da se zadam i ja ako Bog da (vidjecete vi to remek djelo nakon ovolikih priprema ima da bude kao toranj u pizzi---samo sto se nije srusilo )
_____________________________
jos uvijek sretno samujemo
"...The future''s in the air I can feel it everywhere Blowing with the wind of change..."
29.12.2010, 12:44
Amrino
2613
hehehehe
buttercreamom sam mazala samo tortu spolja a stavila sam onaj margarin od 250 g...premazala dvije torte s tim da mi je ostalo dosta viska. Nemam tacnu mjeru ali uglavnom stavis puter ili margarin na sobnu temperaturu...i kada ono fino omeksa dodajes secer u prahu i mijesas sve dok ne dobijes ono neku finu smjesu koja nije previse zitka tako da se fino premaze s tim. S tim fino popunis supljine ako ih ima, izravnas tortu i odmah je stavis u frizider dok ti pripremas fondant.
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
29.12.2010, 14:41
IvanaTz
827
Amrinoooo wooow , super je, ti si tortasica u dusi...
_____________________________
9.9.2009. :-)))
29.12.2010, 14:57
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
29.12.2010, 16:17
mrvicaa
80
ja sam kupila boje u prahu i pise na njima prah umijesiti u masu.
29.12.2010, 16:51
N_N
1860
IZVORNA PORUKA: puma
IZVORNA PORUKA: Amelaa RR
ečerna masa za pokrivanje torte
1 vrecica zelatine u prahu se rastopi u loncicu sa 60 ml vode i ostavi se da zelatin "procvjeta" 3 min. Onda se doda šečerni sirup ( radiš ga tako da glukozni sirup tj. 100 g šečera u prahu otopim na vatri sa 1 žlicom vode) i sve se zagrijava uz neprestano mijesanje dok se sva zelatina ne otopi.
U zdjelu (u kojoj se mijesa mikerom) se naizmjence sipa secer u prahu i tekuca smjesa zelatina dok se ne potrosi 450 gr secara u prahu (ako je mikser onaj rucni morat ce se smjesa umijesiti na dasci rukama da se potrosi sav secer) inaće ja radim električnim mikserom....
dobivenu smjesu možete bojati jestivim bojama. Valjati, oblikovati i raditi , mala remek dijela.
kolaci.net
Pumaaaaaaa a koliko gr. želatina 10 g???
< Poruku je uredio N_N -- 29.12.2010 16:52:08 >
_____________________________
I nogom u guzicu je korak naprijed!
29.12.2010, 16:57
Amrino
2613
IZVORNA PORUKA: Iman83
Amrino, za te boje u prahu: Jesi ih dodavala odmah u fondant ili si ih prvo razmutila sa vodom pa onda dodala u fondant? I ja sam samo te pronašla!
A ja ko lelis, prikupljam ideje i recepte, pa na kraju ima da sve ode k vragu. Valjda nece, bicemo optimisti!
Ja sam ih prvo razmutila s malo vode i onda cackalicom dodavala po potrebi. Vidjala sam u Merkatoru kod socijalnog one tecne ali je jedna oko 5 KM. Ako ces koristiti ove u prahu kupi za svaki slucaj po dvije od svake.
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
29.12.2010, 16:59
N_N
1860
Iman, boja u prahu ima u Tuš-u i u Mercatoru (kod socijalnog) s tim da u Mecatoru ima i tečnih boja.
_____________________________
I nogom u guzicu je korak naprijed!
29.12.2010, 17:04
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
29.12.2010, 17:33
mrvicaa
80
ne znam gdje zivis,a boja u prahu imas u interexu raznih,ja kupila zutu i roze po 0,40km kesica
29.12.2010, 17:37
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
29.12.2010, 18:33
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Iman83
Pogledacu kod nas u Interexu. Ja sam iz Bihaca, a ove boje sam nasla u Cazinu u Bingu. I to te neke boje koje mi nisu bas ni potrebne za sad...trebam rozu i crvenu, valjda nadjem kod nas u Interexu...hvala na info!
Ja sam ljetos kad sam bila kod svojih obišla cijeli Bihać u potrazi za bojama,i našla na kraju na Kamenici u Tušu,u Interxu nije bilo,ali ipak provjeri možda su u međuvremenu nabavili.
29.12.2010, 22:41
N_N
1860
Evo ja probala sa novim fondantom , ovaj sa samo šećerom i želatinom. Djeluje mi dosta tvrd, valjda se neću sutra izofirati jer sam tortu spremila drugarima iz vrtića, učiteljicama i mom B. Puma, dolazi 'vamo , kakav bude kad prenoći, hoće li se torta moći fino rezati?
_____________________________
I nogom u guzicu je korak naprijed!
29.12.2010, 22:49
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
29.12.2010, 22:52
N_N
1860
Hvala Iman Ma samo da se sutra da fino rezati jer je za dječicu A sa idejama sam bila 0 mada sam imala raznih boja.... Na kraju bijela sa jelkama, zimska
_____________________________
I nogom u guzicu je korak naprijed!
29.12.2010, 22:53
muaaa
2911
dobra ideja.....super
29.12.2010, 23:26
Anoniman
IZVORNA PORUKA: puma
Gracanka, masa se malo vise stvrdne jer je u prevodu sami secer, ali nije toliko tvrda da se ne moze fino sjeci... meni je nakon dva dana izgledala isto kao bijela cokolada...
Nisam Puma,ali sam je isto pitala
P.S. Baš slatka tortica
29.12.2010, 23:37
N_N
1860
IZVORNA PORUKA: Gracanka
IZVORNA PORUKA: puma
Gracanka, masa se malo vise stvrdne jer je u prevodu sami secer, ali nije toliko tvrda da se ne moze fino sjeci... meni je nakon dva dana izgledala isto kao bijela cokolada...
Nisam Puma,ali sam je isto pitala
P.S. Baš slatka tortica
Ovog boldiranog me strah...... Hvala ti. Iiiii jesi li ti pravila, kakva je tvoja bila?
_____________________________
I nogom u guzicu je korak naprijed!
30.12.2010, 09:50
Anoniman
Nisam još,u potrazi za bojama sam
30.12.2010, 22:00
mrvicaa
80
Ja sam od secerne mase napravila nesto probno,nije tortta nego kolac piramida od plazme,i prekrila ovom masom,cim napunim bateriju u aparatu prenesem da vidite. P.s.nisam ni jednu sliku na forum stavila, valjda ovo uspijem.