Zene, da vas pitam, da li mogu staviti bijeli zelatin umjesto providni za fondant
02.02.2011, 18:31
Mya_81 RR
5531
Je li misliš na listiće?
Ja koristim u prahu...
02.02.2011, 18:32
Niobe
1841
Sto da ne, ionako ga poslije bojis. S tim da ja evo sad prvi put cujem za bijeli zelatin
02.02.2011, 18:33
Lalana
866
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR
Je li misliš na listiće?
Ja koristim u prahu...
da mislim na prah
02.02.2011, 18:34
Lalana
866
IZVORNA PORUKA: Niobe
Sto da ne, ionako ga poslije bojis. S tim da ja evo sad prvi put cujem za bijeli zelatin
Ovdje nema drugi
02.02.2011, 18:37
Lalana
866
Ja sam se slomila dok sam i ovo nasla, problem je sto ovdje ima da se kupi zelatin ali za kuhanje kao pudnig, dakle raznih ukusa i boja, i napravis sa vodom, prespes u zdjelice i kad se ohladis pravi zelatin jedes kasikom.
Ali to ne bi moglo u fondant jer je nesto skroz drugo.
I tek nedavno nadjem zelatin, ali bijeli za kuhanje
E sad ne znam nista
02.02.2011, 18:40
Mya_81 RR
5531
IZVORNA PORUKA: Lalana
Je li misliš na listiće?
Ja koristim u prahu...
da mislim na prah
Ja dosad nisam vidjela da ima prozirni...uvijek kupujem isti koji je bijeli, doduse, kad se satvi u vodu posatne proziran...
< Poruku je uredio Mya_81 RR -- 2.2.2011 18:41:14 >
02.02.2011, 18:52
M kao Mama
5536
e, glicerin 3 km 100 ml u Eurofarm apotekama, fruktoza 3,80 u DM-u želatin goveđi oko 1,20 u svim prodavnicama boje oko 35 feninga u Bingu boja za pisanje oko 5 km u Merkatoru (četiri boje, bijela, žuta, zelena i crvena)
i još samo da zasučem rukave, hahahha
02.02.2011, 19:02
Hannan
135
chery, tortice su prelijepe...ova na sprat je bas, bas lijepa.
Mislim da cackalicom, ili tankom cetkicom mozes pisati po fondantu, boja se nece razliti, jer i ja sam ovu drugu torticu bojila cetkicom po vec ofarbanom fondantu, u crno i uopste se nije razlilo, samo nemoj puno boje dodati u prah.Doduse nisam isla na neke tanke linije.
Lalana, ja bih pokusala jedan mali dio da napravim i isprobam taj zelatin...mada ja nisam probala taj "visi" nivo, jos sam na bombonama, dobro se za sad slazemo :):)
02.02.2011, 19:10
Lalana
866
Hannan i ja sam radila sa bonbonama, a u BiH sam radila sa ovim drugim, sa glicerinom, ali ovaj sa bonbonama mi je tezi za raditi, barem meni, ne razvlaci se sa lahkocom kao ovaj drugi, tako da sad hocu i ovdje da pravim sa glicerinom...
Mi bismo trebale otvarati svaki mjesec novu temu fondant, januar, februar
02.02.2011, 20:31
IvanaTz
827
IZVORNA PORUKA: mama alma RR
e, glicerin 3 km 100 ml u Eurofarm apotekama, fruktoza 3,80 u DM-u želatin goveđi oko 1,20 u svim prodavnicama boje oko 35 feninga u Bingu boja za pisanje oko 5 km u Merkatoru (četiri boje, bijela, žuta, zelena i crvena)
ove boje i nisu bas nesto, kad prenoci to napisano, postane providno i bas se slabo vidi, ja bih ti prije preporucila da pises kistom umocenim u boju
02.02.2011, 20:42
M kao Mama
5536
e, kupljene već, ovo mi je prvi pokušaj, pa šta bude, hvala u svakom slučaju na sugestiji
02.02.2011, 20:43
Aquarius
509
IZVORNA PORUKA: Cherry
IZVORNA PORUKA: Aquarius
Torta napravljena dragom za rođendan. Torta je sa čokoladnom glazurom i ukrasima od fondanta. Još nije bila suha kad se slikala, ali je jasna poruka.
om? jesi li ovo sve crtala onim bojama u prahu koje si malo razmutila sa vodom? kistom? hoce li se razliti?
Da baš tako, boje se brzo osuše. Meni se ništa nije zazljevalo, ali stavila sam baš samo nekoiko kapi vode. Na kraju, lako ti je probati. Kad ti ostane komadić fondanta, i neke boje, kist u ruke i probaj. Ostavi malo da se prosuši i vidjet ćeš. Ja bar ništa ne vjerujem dok ne probam. Tako sam se i umeljala pokušavajući napraviti crveni fondant, bez obzira što sam unaprijed znala da ga je skoro nemoguće dobiti. Ali sad bar ZNAM da ne može.
02.02.2011, 20:47
Niobe
1841
IZVORNA PORUKA: IvanaTz
ove boje i nisu bas nesto, kad prenoci to napisano, postane providno i bas se slabo vidi, ja bih ti prije preporucila da pises kistom umocenim u boju
Meni su ove boje super, bez njih nikad ne pravim.
02.02.2011, 21:03
IvanaTz
827
IZVORNA PORUKA: Niobe
IZVORNA PORUKA: IvanaTz
Meni su ove boje super, bez njih nikad ne pravim.
pa kakve ti budu dan poslije? meni skroz boja izgubi intenzitet, kako napisah, postanu providne i onda mi bezveze, jedva se vide slova...
02.02.2011, 21:09
Mya_81 RR
5531
Ivana, je li govoriš o onim bojama u malim tubicama (čini mi se da je dr.Otker u pitanju) i dodju 4 boje u pakiranju?
02.02.2011, 21:11
Mya_81 RR
5531
IZVORNA PORUKA: Cherry
Torta napravljena dragom za rođendan. Torta je sa čokoladnom glazurom i ukrasima od fondanta. Još nije bila suha kad se slikala, ali je jasna poruka.
om? jesi li ovo sve crtala onim bojama u prahu koje si malo razmutila sa vodom? kistom? hoce li se razliti?
Da baš tako, boje se brzo osuše. Meni se ništa nije zazljevalo, ali stavila sam baš samo nekoiko kapi vode. Na kraju, lako ti je probati. Kad ti ostane komadić fondanta, i neke boje, kist u ruke i probaj. Ostavi malo da se prosuši i vidjet ćeš. Ja bar ništa ne vjerujem dok ne probam. Tako sam se i umeljala pokušavajući napraviti crveni fondant, bez obzira što sam unaprijed znala da ga je skoro nemoguće dobiti. Ali sad bar ZNAM da ne može.
Ja sam crveni fondant dobila bez problema. Sve ovisi koje boje se koriste.
02.02.2011, 21:18
Aquarius
509
Koje boje koristiš ??? Meni je od crvene fondant ispao ružičast ? Koji fondant si koristila ? Ja sam probala s onim što se pravi od šećera, fruktoze, glicerina, koji je bijel i odmah boja gubi intenzitet.
02.02.2011, 21:24
Mya_81 RR
5531
Dva puta sam pravila crvenu. Prvi put mi je ostalo crvene od boje za jaja, samo se ne sjećam je li bila tekuća boja ili u prahu, a drugi put sam koristila boju u gelu. I pravila sam fondant s glicerinom.
02.02.2011, 21:31
IvanaTz
827
Ivana, je li govoriš o onim bojama u malim tubicama (čini mi se da je dr.Otker u pitanju) i dodju 4 boje u pakiranju?
da, da...
02.02.2011, 21:35
Aquarius
509
Dva puta sam pravila crvenu. Prvi put mi je ostalo crvene od boje za jaja, samo se ne sjećam je li bila tekuća boja ili u prahu, a drugi put sam koristila boju u gelu. I pravila sam fondant s glicerinom.
E biće da je do toga. Čula sam da su te boje u gelu puno intenzivnije. Ja sam koristila boju u prahu, razmućenu s par kapi vode. I dodala sam puno boje ali mi je boja ostala ružičasta. Ne roza, nego baš ona jaka ružičasta. Ali ni C od crvene.
02.02.2011, 21:40
Niobe
1841
Ma super bude, bas odlična stvar. s njima, osim slova, radim i šare svakakve, ne mogu uploadat sliku, net me handri, stvarno sam zadovoljna njima..bas mi je to otkriće.
02.02.2011, 21:41
Niobe
1841
gdje kupis boje u gelu?