Elem, ono što sam ja naučila praveći cheese torte je da najbolje ide Mcvitie's Digestive keks za koru, a u kremi je najljepši Kremsi šabačke mljekare, najsličniji preskupoj philadelphiji.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
23.02.2011, 17:15
dush
250
Niina, i ja sam jednom pravila to s puterom i keksom, ali mi je nesto bila premasna, mora da nisam imala recept. I jos sam pravila sa onim dukatela sirevima, koji su vjerovatno bili cudni, jer smo se brat, muz i ja da poslije toga svadjali ko ce prije na wc :) Tako da tu varijantu poslije nisam ni probavala :D
23.02.2011, 17:18
Niina
977
keks mozes zamjesiti samo sa mlijekom, probala i super je...sto se tice srednjeg sloja, mozes ga napraviti samo sa jogurtom ako hoces i zelatinom...to ti je neka dijetalna varijanta. ja napravila sa skrooz malo secera pa mi se zalili kako nije uopste slatko reko kakva vam je to dijeta sa secerom
_____________________________
Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.
23.02.2011, 20:09
palachinken
5397
Opet ja sa čokoladnim fantazijama. Ovo je pojednostavljena verzija američke torte, ali je jednako perverzno čokoladno dobra.
KORA
6 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mlijeka 15 kašika brašna 50gr kakao 1 pr za pecivo ispeći u plehu i prerezati na tri pruge.
FIL otopiti na pari 500gr čokolade za kuhanje i 200gr mliječne čokolade. zagrijati do ključanja pola litra vrhnja za kuhanje i preliti preko otopljene čokolade. izmiksati i ohladiti.
koru navlažiti sokom od kompota marelice i prije filovanja mazati dzemom od marelice. po zelji nasjeckati marelicu iz kompota sitno po korama.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
Sastojci: 400 g čokolade s rižom, 150 ml slatke pavlake, 250 g sira mascarponea, 150 g višanja iz kompota, 1 kešiča šlag vanilin-krema, 2 šlag kreme-čokolada, narendana kora limuna, oko 350 ml mlijeka. Za ukrašavanje: 120 ml mlijeka, 1 šlag vanilin krema, 50 g čokolade za kuhanje.
Priprema: Čokoladu s rižom rastopiti na pari, pa dodati slatku pavlaku i pažljivo izmiješati. Rastopljenu čokoladu sipati u nauljen kalup za torte (prečnika 26 cm). Ostaviti oko 3 sata u frižideru da se stegne. Šlag vanilin-kremu pripremiti prema uputstvu na pakovanju sa 120 ml hladnog mlijeka. Zatim, umiješati sir mascarpone i narendanu koru limuna. Polovinom kreme premazati ohlađenu čokoladnu podlogu, dodati ocijeđene višnje, a zatim preostali dio kreme. Šlag kreme od čokolade pripremiti prema uputstvu na pakovanju sa hladnim mlijekom i nanijeti na šlag vanilin-kremu. Čokoladu za kuhanje rastopiti na pari i nanijeti je u tankom sloju na papir za pečenje. Ohladiti je, razlomiti na veće komade i obložiti ivicu torte. Vanilin šlag kremu pripremiti (po uputstvu) sa hladnim mlijekom, pa ukrasiti tortu. Ćoškovi se mogu oblijepiti i tankim čokoladnim listovima.
_____________________________
Keno mamino zlato 22.11.2009.
23.02.2011, 20:38
de_de
639
IZVORNA PORUKA: palachinken
Opet ja sa čokoladnim fantazijama. Ovo je pojednostavljena verzija američke torte, ali je jednako perverzno čokoladno dobra.
KORA
6 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mlijeka 15 kašika brašna 50gr kakao 1 pr za pecivo ispeći u plehu i prerezati na tri pruge.
FIL otopiti na pari 500gr čokolade za kuhanje i 200gr mliječne čokolade. zagrijati do ključanja pola litra vrhnja za kuhanje i preliti preko otopljene čokolade. izmiksati i ohladiti.
koru navlažiti sokom od kompota marelice i prije filovanja mazati dzemom od marelice. po zelji nasjeckati marelicu iz kompota sitno po korama.
Ovo mi se svidja, ja zadnji put kad sam pravila pravu Americku tortu kroz dva dana se porodila
_____________________________
Keno mamino zlato 22.11.2009.
23.02.2011, 20:47
nikita
1945
IZVORNA PORUKA: de_de
IZVORNA PORUKA: palachinken
Opet ja sa čokoladnim fantazijama. Ovo je pojednostavljena verzija američke torte, ali je jednako perverzno čokoladno dobra.
KORA
6 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mlijeka 15 kašika brašna 50gr kakao 1 pr za pecivo ispeći u plehu i prerezati na tri pruge.
FIL otopiti na pari 500gr čokolade za kuhanje i 200gr mliječne čokolade. zagrijati do ključanja pola litra vrhnja za kuhanje i preliti preko otopljene čokolade. izmiksati i ohladiti.
koru navlažiti sokom od kompota marelice i prije filovanja mazati dzemom od marelice. po zelji nasjeckati marelicu iz kompota sitno po korama.
Ovo mi se svidja, ja zadnji put kad sam pravila pravu Americku tortu kroz dva dana se porodila
uh savrsenstvooo
_____________________________
Boze hvala ti na ovom najljepsem daru... EI 16.11.2009.
23.02.2011, 20:58
ivanak
1767
IZVORNA PORUKA: nikita
IZVORNA PORUKA: de_de
IZVORNA PORUKA: palachinken
Opet ja sa čokoladnim fantazijama. Ovo je pojednostavljena verzija američke torte, ali je jednako perverzno čokoladno dobra.
KORA
6 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mlijeka 15 kašika brašna 50gr kakao 1 pr za pecivo ispeći u plehu i prerezati na tri pruge.
FIL otopiti na pari 500gr čokolade za kuhanje i 200gr mliječne čokolade. zagrijati do ključanja pola litra vrhnja za kuhanje i preliti preko otopljene čokolade. izmiksati i ohladiti.
koru navlažiti sokom od kompota marelice i prije filovanja mazati dzemom od marelice. po zelji nasjeckati marelicu iz kompota sitno po korama.
Ovo mi se svidja, ja zadnji put kad sam pravila pravu Americku tortu kroz dva dana se porodila
uh savrsenstvooo
ej drage moje, mislim da se prvo ta smjesa od fila ( čokolada i vrhnje ) treba ohladiti pa tek onda izmiksati. jer vrhnje ako nije hladno neće se dobro izmiksati.
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
05.03.2011, 21:28
sabinos
1236
evo torte kao poklon MM i meni za godisnjicu od mene...
_____________________________
nista nije ni dobro ni lose samo ga misljenje cini takvim.Sekspir
mamine paše i najbolji drugovi veliki A 2009 mali A 2013
05.03.2011, 22:54
idacha
1681
Hanadyyyyyyyyyyyyyy...
Odlicna je, vidjeces... Santa Monika torta...
Potrebno: 20 jaja 30 kasika secera 500 gr margarina 24 kasike oraha (cca 250 gr) 100 gr pecenih, mljevenih ljesnjaka 150 gr cokolade za kuhanje malo brasna malo nes kafe
Kore: Umutiti 7 bjelanaca, dodati 6 kasika secera i dobro umutiti. Zatim dodati jedno po jedno zjmance (4). Pazljivo umjesati 12 kasika mljevenih oraha i 1 kasiku brasna.. Peci u velikom plehu. Ovo ponoviti jos jednom.. svaku koru presjeci na pola (tako se dobiju 4 kore).
I FIL 6 Zumanaca, 2 cijela jajata i 9 kasika secera kuhati na pari.. u ohladjeno dodati 250 gr margarina. Podijeliti fil na pola. U prvu polovinu dodati 100 gr pecenog, mljevenog ljesnjaka. U drugu polovinu dodati 1kasiku nes kafe, rastopljene u vrucoj vodi
II FIL: 4 cijela jajeta, 9 kasika secera o 150 gr cokolade kuhati na pari. U ohladjeno dodati 250 gr margarina..Fil podijeliti na pola
Postupak filovanja: Pru koru premazati / cokoladnog fina Drugu koru premazati filom od ljesnjaka Trecu koru premazati filom od nes kafe Poklopiti cetvrtom korom..
cijelu koru premazati drugom polovinom cokoladnog fila...
Kada sam radila sa fondantom, nisam premazivala tortu cok filom, nego butter kremom...
prijatno!
_____________________________
21.04.2010. rodila se moja ljubav, moj zivot, moje sve...Imran moj.. 28.06.2011. docekasmo drugog princa.... :)
05.03.2011, 22:56
Hanady RR
18727
Eh dobra skroz...ide ova...definitvno...kad si ti na nju fondant stavila i ja ću hvalaaaaaaaaaaa
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
05.03.2011, 23:05
jasmin
4600
IZVORNA PORUKA: sabinos
evo torte kao poklon MM i meni za godisnjicu od mene...
Lijepa torta draga.Cime si je filovala?
_____________________________
”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!
Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!
2007, 2008 ( dva puta moje sve )
05.03.2011, 23:06
idacha
1681
ma, nema na cemu... vidjeces, stvarno je ukusna.. javi kakvi su utisci
_____________________________
21.04.2010. rodila se moja ljubav, moj zivot, moje sve...Imran moj.. 28.06.2011. docekasmo drugog princa.... :)
06.03.2011, 14:37
sabinos
1236
IZVORNA PORUKA: jasmin
IZVORNA PORUKA: sabinos
evo torte kao poklon MM i meni za godisnjicu od mene...
Lijepa torta draga.Cime si je filovala?
ova gornja je torta monte a donja fil puding od vanilije sa margarinom i pekmezom od smokve.namjerno sam pravila razlicite da nam jedna ne dosadi.sinoc smo ih Ajdin i ja "zaklali".danas nam godisnjica a mm otisao kod svojih jer je sveki u bolnici,al hvala Bogu nije strasno...veceras se mm vraca pa cemo da uzvivamo nas trojeeeeeee
_____________________________
nista nije ni dobro ni lose samo ga misljenje cini takvim.Sekspir
mamine paše i najbolji drugovi veliki A 2009 mali A 2013
07.03.2011, 15:25
ivanak
1767
e sad imam jedno pitanje. kupila sam onaj silikonski kalup... i zanima me jeli se treba stavljati folija na taj kalup. koje su cake tog kalupa???
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
07.03.2011, 15:31
Anoniman
IZVORNA PORUKA: ivanak
e sad imam jedno pitanje. kupila sam onaj silikonski kalup... i zanima me jeli se treba stavljati folija na taj kalup. koje su cake tog kalupa???
ne...samo ga prije prve upotrebe trebas namazati uljem i pustiti da upije...najbolje da kapnes malo ulja pa ga onom cetkom za mazanje ili kuhinjskim papirom namazes...i to je to...nikad ne trebas ni papir stavljati...ni brasniti...ma nista...samo kad ti se opet pocne tijesto malo lijepiti prilikom vadjenja...opet ponovis postupak s uljem
07.03.2011, 17:59
ivanak
1767
draga hvala velika... super
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
08.03.2011, 14:47
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: idacha
Hanadyyyyyyyyyyyyyy...
Odlicna je, vidjeces... Santa Monika torta...
Potrebno: 20 jaja 30 kasika secera 500 gr margarina 24 kasike oraha (cca 250 gr) 100 gr pecenih, mljevenih ljesnjaka 150 gr cokolade za kuhanje malo brasna malo nes kafe
Kore: Umutiti 7 bjelanaca, dodati 6 kasika secera i dobro umutiti. Zatim dodati jedno po jedno zjmance (4). Pazljivo umjesati 12 kasika mljevenih oraha i 1 kasiku brasna.. Peci u velikom plehu. Ovo ponoviti jos jednom.. svaku koru presjeci na pola (tako se dobiju 4 kore).
I FIL 6 Zumanaca, 2 cijela jajata i 9 kasika secera kuhati na pari.. u ohladjeno dodati 250 gr margarina. Podijeliti fil na pola. U prvu polovinu dodati 100 gr pecenog, mljevenog ljesnjaka. U drugu polovinu dodati 1kasiku nes kafe, rastopljene u vrucoj vodi
II FIL: 4 cijela jajeta, 9 kasika secera o 150 gr cokolade kuhati na pari. U ohladjeno dodati 250 gr margarina..Fil podijeliti na pola
Postupak filovanja: Pru koru premazati / cokoladnog fina Drugu koru premazati filom od ljesnjaka Trecu koru premazati filom od nes kafe Poklopiti cetvrtom korom..
cijelu koru premazati drugom polovinom cokoladnog fila...
Kada sam radila sa fondantom, nisam premazivala tortu cok filom, nego butter kremom...
prijatno!
samo da ti javim pravila sam je... nismo je još porbali ali svka od tri kreme je savršeno ukusna... ispod fondanta je... i ja sma rizikovala...nisma radila butter cream jer mi je ostalo čokoladne kreme...koja kada se ohladila super je došla umjesto butter crema...
eto da znaš ubuduće jer isporbano je. i torta je lijepo ispala...ravna
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
08.03.2011, 14:52
palachinken
5397
IZVORNA PORUKA: idacha
Hanadyyyyyyyyyyyyyy...
Odlicna je, vidjeces... Santa Monika torta...
Potrebno: 20 jaja 30 kasika secera 500 gr margarina 24 kasike oraha (cca 250 gr) 100 gr pecenih, mljevenih ljesnjaka 150 gr cokolade za kuhanje malo brasna malo nes kafe
Kore: Umutiti 7 bjelanaca, dodati 6 kasika secera i dobro umutiti. Zatim dodati jedno po jedno zjmance (4). Pazljivo umjesati 12 kasika mljevenih oraha i 1 kasiku brasna.. Peci u velikom plehu. Ovo ponoviti jos jednom.. svaku koru presjeci na pola (tako se dobiju 4 kore).
I FIL 6 Zumanaca, 2 cijela jajata i 9 kasika secera kuhati na pari.. u ohladjeno dodati 250 gr margarina. Podijeliti fil na pola. U prvu polovinu dodati 100 gr pecenog, mljevenog ljesnjaka. U drugu polovinu dodati 1kasiku nes kafe, rastopljene u vrucoj vodi
II FIL: 4 cijela jajeta, 9 kasika secera o 150 gr cokolade kuhati na pari. U ohladjeno dodati 250 gr margarina..Fil podijeliti na pola
Postupak filovanja: Pru koru premazati / cokoladnog fina Drugu koru premazati filom od ljesnjaka Trecu koru premazati filom od nes kafe Poklopiti cetvrtom korom..
cijelu koru premazati drugom polovinom cokoladnog fila...
Kada sam radila sa fondantom, nisam premazivala tortu cok filom, nego butter kremom...
prijatno!
Kako ja ovo nisam ugledala ranije! Jao kako dobro zvuči. Kafa, čokolada, lješnjaci...mmmmm Poslije ove torte, cigaru zapalit
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
08.03.2011, 14:53
Hanady RR
18727
palacinken...
...joj jesi trudna....
kreme su boli glava, a i kore...sve zajedno nema greške sigurno...javim utiske večeras aBd
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
08.03.2011, 21:56
idacha
1681
heheheheh, bas mi je drago da vam se svidja... torta je zaista super.. nije ni toliko teska za napraviti, a svi sastojci se extra slazu.. ko voli, a moji svi vole te ukuse, tako da je bas cesto pravim..
hanady, super ako ne mora butter cream.. ja sam stavljala, jer je bio u pitanju moj prvi fondant, pa nisam smjela da rizikujem.. ali, dobro je znati... uf, nadam se da ce vam se svidjeti... jaaaaaaaaaaaaaaavi
_____________________________
21.04.2010. rodila se moja ljubav, moj zivot, moje sve...Imran moj.. 28.06.2011. docekasmo drugog princa.... :)
08.03.2011, 23:56
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: idacha
heheheheh, bas mi je drago da vam se svidja... torta je zaista super.. nije ni toliko teska za napraviti, a svi sastojci se extra slazu.. ko voli, a moji svi vole te ukuse, tako da je bas cesto pravim..
hanady, super ako ne mora butter cream.. ja sam stavljala, jer je bio u pitanju moj prvi fondant, pa nisam smjela da rizikujem.. ali, dobro je znati... uf, nadam se da ce vam se svidjeti... jaaaaaaaaaaaaaaavi
ukus savršen... torta je baš dobra... i koliko gdo se čini komplikovano za napravit...2x kora pa tri kreme die začas...a začas se i smaže... svima se dopala...pola torte na večerašnjem duženju otišlo je u nepovrat
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
09.03.2011, 00:12
Anoniman
a moze li nesto drugo osim ness kave,nikako mi se ne sviđa taj okus a torta mi se cini
09.03.2011, 00:21
veeseelaa
20552
joj žene skupe vam ove torte 20 jaja nema ni u granapu do a ne u mom frizderu
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
09.03.2011, 00:24
veeseelaa
20552
na um mi pade ona forumašica koja je tražila da joj pomognemo pri kuhanju ručka odnosno damo ideju za isti, a imala je samo nešto malo hrane u frizderu, e tako bi i ja