Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
24.04.2012, 20:15
palachinken
5397
Malasa, vjerovatno moze za kalup 30 ali se bojim da ce biti preniska, fondan trazi malo vise torte. Ja bih radila jednu i po mjeru, da se osiguram.
24.04.2012, 21:55
Hanady RR
18727
mala sa...slažem se sa palačinken... biće ti niska... kalup 28 je mnogo bolja opcija...
a milka jeste slatka..nema šta...al kad je torta dobra ne može biti preslatka
24.04.2012, 22:07
mala_sa
1353
Ok, ipak sam se odlucila za kalup br 28 (valjda ce biti dovoljno, bice nas max 20). A pravit cu Milka tortu, nadam se da ce ispasti dobro
24.04.2012, 23:27
mala_sa
1353
Ja nisam pravila, ali s obzirom na sastojke ne cini mi se losa. Podsjeca me na onu sto je Amam nedavno pravila "Novogodisnja" -cini mi se da se tako zove, ima je na temi Fondant
05.05.2012, 08:40
bebacha
1170
kako odredit na koliko komada se torta moze rezatuser posted image joj pitanja ja nisam nikad brojalauser posted image a posto radim po narudzbi,sad me zena pita za koliko je to osoba a ja pojma nemamuser posted image kalup broj 26
05.05.2012, 08:47
ElmaB
4568
Znači ovako, važi samo za okrugle kalupe. 2XrXp
Znači 2 puta r(toje 26:2=13) puta 3,14(pi)
To je 26X3,14=81,64, pa onda taj broj podjeliš sa recimo 2,5, jer je jedan komad torte oko 2,5 entimetara i ono što dobiješ je broj komada toret. U tvom slučaju je to 32, 66, tj. 32 komada.
Azure čokoladna Kore: Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4)
Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin sece, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera.
Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem.
Reform:
Kora: 10 bjelanjaca 300 gr šećera prahu 300 gr smljevenih oraha 2 kašike oštrog brašna ( ili gustin)
Istući bjelanjek ¡ šećer u čvrt snjeg postupno postupno dodati orahe I brašno. od dobivene smjese peći ¡ 5-6 kora tanjih. krema: 10 žumanaca 200 gr Åšećera u prahu 3 rebra čokolade ( možeš I više malo) 250 gr putera 3 kašoke crne kafe ili ness kafe
Žumanva sa šećerom izmutiš, staviš na paru…kuhaš da se zgusne dodoaš u to čokoldau mješaš da se otopi ista…skineš s avatre sačekaš 5-6 min dodaš puter I umješaša…ostaviš krmeu d amalo ogladi…
Mažeš krema.kora.krema.kora sve okolo kremom premažeš… TORTA TEODORA
Sastojci:
Za prvu koru (tamna kora): 8 jaja 8 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 4 kasike prezle 1 kasika kakao-a
Za drugu koru (bijela kora): 5 jaja 5 kasika secera 150g sjeckanih oraha
Za fil: 5 zumanjaca 250g secera u prahu 150g cokolade za kuhanje 3 supene kasike kuhane kafe 250g putera
I KORA Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa. Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora. Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore.
II KORA Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio.
FIL Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe. U hladno dodati umucen puter.
Slaganje: tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil
10.05.2012, 12:30
bebacha
1170
Azure je odlicna Teodoru se otkad kanim probat
hANADY DOK SI TU JEIL SLUCAJNO PRAVILA KOLAC KARPATI S JAGODAMA
10.05.2012, 12:42
Hanady RR
18727
bebacha ako misliš na karpati kolač ono kao za proncess krofne sve samo u tepsiju zadaš...parvila sma sa šumskim vođe ledo... jer ja znam nekada i princces krofne za šumskim vođem praviti...
nisma s asamim jagodama...al nije neka razlika...
a ideja ti je super
onda napravim šlaga pa dodoam malo u kremu amalo ostavim smaoga...
i slažem kora pa šlaga malo...pa krema pa šumsko voće pa onda opet ostatak šlaga i preko druga kora
znači sličan recept... i baš si me podjetila na njega...večeras ga napravim
10.05.2012, 12:56
bebacha
1170
ja nisam nikad pravila nista slicno.bojim se ovih kora.al danas pravim ovo pa sta bude kontam mora biti ukusno a mogul na onom velikom plehu od rerne peci obje kore istovremeno.dva papira,jedan do drugog
10.05.2012, 13:18
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebacha
ja nisam nikad pravila nista slicno.bojim se ovih kora.al danas pravim ovo pa sta bude kontam mora biti ukusno a mogul na onom velikom plehu od rerne peci obje kore istovremeno.dva papira,jedan do drugog
pa možeš peći jednu koru... na jednom papiru... u velikom plehi iz šećnice i smao je onda prepoloviš...
samo ja u koru stavim prađak za pecivo...bude izdašnija... pa ne znam sad ako nećeš prašak stavljati jel to to... mada i sma bih pekla jednu pa polovila...
10.05.2012, 13:20
bebacha
1170
kontam da to nesto ne bi valjalo bez praska za pecivo.kontam bilo bi ko gumeno stavit cu ja javim kako je ispalo il stavim sliku a ako ne uspije recu da nisam pravila
10.05.2012, 13:23
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebacha
kontam da to nesto ne bi valjalo bez praska za pecivo.kontam bilo bi ko gumeno stavit cu ja javim kako je ispalo il stavim sliku a ako ne uspije recu da nisam pravila
obavezno sliku i tamo pošalji na rigenrajinu kuharicu... to je ejdna super kolačič... divna kombinacija za ove tople dane sa divnim voćem kojie nam dolazi
14.05.2012, 13:07
calahoe
207
Jel neka od vas radila ovu torticu? http://www.coolinarika.com/recept/869077/ Slutim i predpostavljam kakav je ukus,sigurna sam da to nije nešto što bi meni bilo pod favorite cakes al mi đavo ne da mira,moram ga napraviti. E ako je ko pravio ovo čudo voljela bih da podjeli utiske tipa,ukus,složenost izrade,mogući zahebi u izradi itd. Hvala unaprijed
< Poruku je uredio calahoe -- 14.5.2012 13:08:46 >