Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
24.04.2012, 20:15
palachinken
5397
Malasa, vjerovatno moze za kalup 30 ali se bojim da ce biti preniska, fondan trazi malo vise torte. Ja bih radila jednu i po mjeru, da se osiguram.
24.04.2012, 21:55
Hanady RR
18727
mala sa...slažem se sa palačinken... biće ti niska... kalup 28 je mnogo bolja opcija...
a milka jeste slatka..nema šta...al kad je torta dobra ne može biti preslatka
24.04.2012, 22:07
mala_sa
1353
Ok, ipak sam se odlucila za kalup br 28 (valjda ce biti dovoljno, bice nas max 20). A pravit cu Milka tortu, nadam se da ce ispasti dobro
24.04.2012, 23:27
mala_sa
1353
Ja nisam pravila, ali s obzirom na sastojke ne cini mi se losa. Podsjeca me na onu sto je Amam nedavno pravila "Novogodisnja" -cini mi se da se tako zove, ima je na temi Fondant
05.05.2012, 08:40
bebacha
1170
kako odredit na koliko komada se torta moze rezatuser posted image joj pitanja ja nisam nikad brojalauser posted image a posto radim po narudzbi,sad me zena pita za koliko je to osoba a ja pojma nemamuser posted image kalup broj 26
05.05.2012, 08:47
ElmaB
4568
Znači ovako, važi samo za okrugle kalupe. 2XrXp
Znači 2 puta r(toje 26:2=13) puta 3,14(pi)
To je 26X3,14=81,64, pa onda taj broj podjeliš sa recimo 2,5, jer je jedan komad torte oko 2,5 entimetara i ono što dobiješ je broj komada toret. U tvom slučaju je to 32, 66, tj. 32 komada.
Azure čokoladna Kore: Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4)
Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin sece, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera.
Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem.
Reform:
Kora: 10 bjelanjaca 300 gr šećera prahu 300 gr smljevenih oraha 2 kašike oštrog brašna ( ili gustin)
Istući bjelanjek ¡ šećer u čvrt snjeg postupno postupno dodati orahe I brašno. od dobivene smjese peći ¡ 5-6 kora tanjih. krema: 10 žumanaca 200 gr Åšećera u prahu 3 rebra čokolade ( možeš I više malo) 250 gr putera 3 kašoke crne kafe ili ness kafe
Žumanva sa šećerom izmutiš, staviš na paru…kuhaš da se zgusne dodoaš u to čokoldau mješaš da se otopi ista…skineš s avatre sačekaš 5-6 min dodaš puter I umješaša…ostaviš krmeu d amalo ogladi…
Mažeš krema.kora.krema.kora sve okolo kremom premažeš… TORTA TEODORA
Sastojci:
Za prvu koru (tamna kora): 8 jaja 8 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 4 kasike prezle 1 kasika kakao-a
Za drugu koru (bijela kora): 5 jaja 5 kasika secera 150g sjeckanih oraha
Za fil: 5 zumanjaca 250g secera u prahu 150g cokolade za kuhanje 3 supene kasike kuhane kafe 250g putera
I KORA Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa. Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora. Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore.
II KORA Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio.
FIL Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe. U hladno dodati umucen puter.
Slaganje: tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil
10.05.2012, 12:30
bebacha
1170
Azure je odlicna Teodoru se otkad kanim probat
hANADY DOK SI TU JEIL SLUCAJNO PRAVILA KOLAC KARPATI S JAGODAMA
10.05.2012, 12:42
Hanady RR
18727
bebacha ako misliš na karpati kolač ono kao za proncess krofne sve samo u tepsiju zadaš...parvila sma sa šumskim vođe ledo... jer ja znam nekada i princces krofne za šumskim vođem praviti...
nisma s asamim jagodama...al nije neka razlika...
a ideja ti je super
onda napravim šlaga pa dodoam malo u kremu amalo ostavim smaoga...
i slažem kora pa šlaga malo...pa krema pa šumsko voće pa onda opet ostatak šlaga i preko druga kora
znači sličan recept... i baš si me podjetila na njega...večeras ga napravim
10.05.2012, 12:56
bebacha
1170
ja nisam nikad pravila nista slicno.bojim se ovih kora.al danas pravim ovo pa sta bude kontam mora biti ukusno a mogul na onom velikom plehu od rerne peci obje kore istovremeno.dva papira,jedan do drugog
10.05.2012, 13:18
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebacha
ja nisam nikad pravila nista slicno.bojim se ovih kora.al danas pravim ovo pa sta bude kontam mora biti ukusno a mogul na onom velikom plehu od rerne peci obje kore istovremeno.dva papira,jedan do drugog
pa možeš peći jednu koru... na jednom papiru... u velikom plehi iz šećnice i smao je onda prepoloviš...
samo ja u koru stavim prađak za pecivo...bude izdašnija... pa ne znam sad ako nećeš prašak stavljati jel to to... mada i sma bih pekla jednu pa polovila...
10.05.2012, 13:20
bebacha
1170
kontam da to nesto ne bi valjalo bez praska za pecivo.kontam bilo bi ko gumeno stavit cu ja javim kako je ispalo il stavim sliku a ako ne uspije recu da nisam pravila
10.05.2012, 13:23
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebacha
kontam da to nesto ne bi valjalo bez praska za pecivo.kontam bilo bi ko gumeno stavit cu ja javim kako je ispalo il stavim sliku a ako ne uspije recu da nisam pravila
obavezno sliku i tamo pošalji na rigenrajinu kuharicu... to je ejdna super kolačič... divna kombinacija za ove tople dane sa divnim voćem kojie nam dolazi
14.05.2012, 13:07
calahoe
207
Jel neka od vas radila ovu torticu? http://www.coolinarika.com/recept/869077/ Slutim i predpostavljam kakav je ukus,sigurna sam da to nije nešto što bi meni bilo pod favorite cakes al mi đavo ne da mira,moram ga napraviti. E ako je ko pravio ovo čudo voljela bih da podjeli utiske tipa,ukus,složenost izrade,mogući zahebi u izradi itd. Hvala unaprijed
< Poruku je uredio calahoe -- 14.5.2012 13:08:46 >