anđelo...pa biraj :)
CARSKA TORTA (ČOKOLADA)
Sastojci:
Tijesto:
8 jaja
180 gr šećera
100 gr mljevenih oraha + 80 gr brašna, pola praška za pecivo
30 gr kakao praha
Fil:
5 jaja
220 gr šećera
220 gr čokolade za kuhanje
220 gr margarina
1 zamrznuta narandža (može i bez nje)
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje, malo vode, šećera i margarina
(Zagrijavati dok se čokolada ne istopi)
1 kesica šlag pjene
Izrada:
KORA:
Ulupati bjelanca, dodavati šećer, zatim 1 po 1 žumance.
Izmješati orahe, brašno, prašak za pecivo i kakao, pa postepeno dodavati u šato.
Tepsiju obložiti masnim papirom, istresti tijesto i peći u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi dok se rub kore ne počne odvajati od tepsije.
Ohlađenu koru izrezati na 3 dijela.
FIL:
Umutiti jaja i šećer u gust šato.
Kuhati u šerpi na pari dok se fil ne zgusne.
Ubaciti čokoladu izlomljenu na komadiće i miješati dok se čokolada ne istopi.
U ohlađen fil umiješati margarin i izrendanu zamrznutu narandžu.
Kore malo navlažiti prokuhanom i ohlađenom vodom sa šećerom uz dodatak malo ruma ili soka od narandže.
Filovati kore i okolo.
Preliti ohlađenom glazurom, a kad se glazura stvrdne, ukrasiti šlagom.
Azure čokoladna
Kore:
Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4)
Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin sece, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera.
Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem.
Reform:
Kora:
10 bjelanjaca
300 gr šećera prahu
300 gr smljevenih oraha
2 kašike oštrog brašna ( ili gustin)
Istući bjelanjek ¡ šećer u čvrt snjeg postupno postupno dodati orahe I brašno. od dobivene smjese peći ¡ 5-6 kora tanjih.
krema:
10 žumanaca
200 gr Åšećera u prahu
3 rebra čokolade ( možeš I više malo)
250 gr putera
3 kašoke crne kafe ili ness kafe
Žumanva sa šećerom izmutiš, staviš na paru…kuhaš da se zgusne dodoaš u to čokoldau mješaš da se otopi ista…skineš s avatre sačekaš 5-6 min dodaš puter I umješaša…ostaviš krmeu d amalo ogladi…
Mažeš krema.kora.krema.kora sve okolo kremom premažeš…
TORTA TEODORA
Sastojci:
Za prvu koru (tamna kora):
8 jaja
8 kasika secera
12 kasika mljevenih oraha
4 kasike prezle
1 kasika kakao-a
Za drugu koru (bijela kora):
5 jaja
5 kasika secera
150g sjeckanih oraha
Za fil:
5 zumanjaca
250g secera u prahu
150g cokolade za kuhanje
3 supene kasike kuhane kafe
250g putera
I KORA
Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa.
Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora.
Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore.
II KORA
Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio.
FIL
Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe.
U hladno dodati umucen puter.
Slaganje:
tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil
JAFFA TORTA
dug je proces pravljenja al se iplati svaka minuta vjerujte ... bomba je
sastojci:
12 jaja
12 kasika secera
12 kasika mljevenih oraha
3 kasike krusnih mrvica, ja sam stavljala prezlu
zuti fil
1 litar mlijeka
4 pudinga od vanilije
200 g secera
1 margarin
smedji fil
200 g secera
1,5 dl vode
200 g mljevenih oraha
1 cokolada za kuhanje
1/2 maslaca
nadjev
3 kutije jaffa keksa
2 sokica dvojni-c (ja sam uzela dzus od narance)
priprema:
kore: napraviti 4 kore i to - umutiti 3 jajeta sa 3 kasike secera. dodati 3 kasike mljev. oraha i 1 kasiku mrvica. lagano umijesati i peci na oko 200 stepeni pola sata. tako svaku koru zasebno
zuti fil: napraviti puding od mlijeka i praska za puding. ostaviti da se ohladi (ne mora bit ledeno) i dodati secer i margarit, pa ponovo dobro umutiti
smedji fil: prokuhati secer s vodom da se napravi kao agda, dodati zatim orahe i istopljenu cokoladu. kad se ohladi dodati maragrin i umutiti.
torta se pravi ovako:
-na tablu staviti jednu koru, premazati je dijelom zutog fila.
-po zutom filu sloziti keks prethodno umocen u sok, pa premazti keks zutim nadjevom (najbolje je samo da popunite rupice izmedju keksova, jer vam nece moci biti zutog fila ako stavljate puno)
-prekriti drugom korom i premazati polovinom smedjeg fila
-staviti trecu koru
ponoviti postupak kao i sa prvom: zuti fil, keks, zuti fil
-staviti cetvrtu koru i premazati ostatkom smedjeg fila
-ostavite malo zutog fila na kraju da tortu premazete okolo.
-ukrasite po zelji
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009