IZVORNA PORUKA: mila81
Hanady da pitam, čula sam da po zakonu se može u DZ u kojem pripadamo tražiti da se popuni formular u kojem roditelj isključivo odbije dalje vakcinisanje, i nikoga poslije toga ne može teretiti???????
Zakonom je obavezna imunizacija, određenim pravilnicima na nivopu federacije pa onda kantona sito uređeno...
taj formular može biti smao formular o odbijanju zdrastvene mjere što je opet jedan durgi pravilnik na niovu kantona al ne znam što ti znači ne smije tretirati...
ako se sito potpiše naravno da neće mimo istoga dati vakcinu djetetu doktor, no opet zakonske sankcije se mogu desiti za isto...
postoje i pojedinačne naredbe na godišnjem nivou na nivou federacije o istom...
evo jednog dijela te naredbe za 2013 godinu
mjesečni izvještaj o provedenoj vakcinaciji i potrošnjivakcina na svom području, i dostavlja gaZavodu za javnozdravstvo Federacije BiH i tonajkasnije do 20. u mjesecu, zaprethodni mjesec, a godišnji izvještaj dostavlja najkasnije do15. marta za proteklu kalendarsku godinu.
Provjera vakcinalnog statusa obavezno se vrši: 1. Prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova;
2. Prilikom upisa u sve vrste škola od osnovnih do
visokih;
3. Prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim
indikacijama;
4. Prilikom prijema djece i omladine na bolničkoliječenje;
5. Prilikom prijema u radni odnos;
6. Prilikom svake posjete ljekaru (novorođenčadi, maledjece, predškolske i školske djece i omladine);
7. Prilikom prijema djece uđačke i studentske domove;
8. Prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje.
Provjera se sastoji u pružanju dokaza odgovornoj osobi,
podnošenjem odgovarajuće dokumentacije o svim prethodnimimunizacijama.
Na osnovu utvrđenog statusa o prethodnimimunizacijama, vrši se vakcinacija, odnosno revakcinacija u
skladu sa ovim Programom eh sad, ako pismeno odbiješ medicinski tretman koji je zakonski obvezan...može vrlo lako doći do sankcije
evo zakona
http://www.fmoh.gov.ba/index.php/zakoni-i-strategije/zakoni/zakon-o-zastiti-stanovnistva-od-zaraznih-bolesti pa sad u njemu imaš kazne i za koga i kada i kolike.
Tako da mislim da taja formular nije vezan za vakcinaciju nego za odbijanje medicinskoga tretmana...
međutim ako odbiješ zakonsku regulativu obavezne imunizacije u cilju prečavanja zaraznih bolesti neće se tretorati isto kao da odbiješ operaciju na sebi kod nekoga doktora na klinici i to potpišeš.