IZVORNA PORUKA: AAvalon
IZVORNA PORUKA: vila_7
sve meni to zvuci....sad bih vakcinisala, sad ne bih
Al kad skontam, pa na vlaznim maramicama i kremama gledam da nema PARABENA jer su stetni , kako onda da pozitivno gledam na davanje vakcine sa stetnim sastojcima i nakon koje su moguce nuspojave!?
kako onda da pozitivno gledas i na jedan lijek, jer svaki potencijalno ima nuspojave??? pa obicni paracetamol moze izazvati leukopenije, trombocitopenije, smrt od anafilakse... da ne pricam o ostalim, manje banalnim lijekovima. treba izvagati potencijalnu korist i potencijalnu stetu, i donijeti odluku. u principu, sve moze biti stetno, pa i ovaj zrak koji disemo a koji je pun smoga i sumpor dioksida, pa ga opet disemo jer korist pevazilazi potencijalnu stetu...
AAvalon
Ovo si bas dobro rekla! Ne postoji NI JEDAQN lijek koji nema nus pojava. I uvijek treba odvagati da li je veca korist od stete. Ja sam po struci mr ph, dolazile su nane sa visokim pristiskom u apoteku,koje nece da piju terapiju jer su procitale uputsvo i nus pojave. I nekad dzaba ja objasnjavam da moze imati milion puta gore posljedice ako ne popije lijek, dzaba! Nece,pa nece!
Farmaceutska industrija je DUZNA DA NAVEDE svaku nus pojavu koja se pojavila i stavi je u upustvo lijeka. Ne znaci da ce je svako ko koristi taj lijek dobiti,moze biti svaki milioniti covjek. Ali opet ponavljam,korist je veca od stete.
Sjetimo se prije par godina epidemije parotitisa kod mladih momaka koji nisu vakcinisani u ratu. A dobiti parotitis u pubertetu je toliko opasno,da moze momak sterilan ostati do kraja zivota.
I ja vakcinisem svoje pile... Nekako me strah da prihvatim rizik da nekad oboli od neke bolesti koje bas nisu bezazlene. A obzirom da ima dosta djece koja su nevakcinisana,vrlo lako nas mogu docekati velike epodemije u buducnosti,jer bolesti nisu u potpunosti istrijebljene. Sve se drzalo pod kontrolom upravo zbog vakcina