Mlijeko umlaciti, dodati kvasac, secrer i brasno i ostaviti 30tak minuta da smjesa nadodje. U drugoj posudi umutiti 3 jaja i 2 dl ulja. To dodati u prvu nadoslu smjesu i zatim je podijeliti na dva jednaka dijela. U prvu smjesu staviti 4 kasike kakaa i brasna kao za jufku a u drugi dio 100 gr kokosa i brasna kao i za prvu smjesu. Od cokoladnog tjesta a isto tako i od bijelog napraviti po 4 kuglice (jufcice). Prvo staviti cokoladnu jufcicu malo je razviti oklagijom, isto tako bijelu pa staviti jednu preko druge i opet malo razviti. Od toga napraviti 8 trokutica i savijati od sireg ka uzem kraju. Peci 20-25 minuta na 250 C i vruce kiflice stavljati u mlaku agdu od pola case vode i 1 case secera. Posuti secerom u prahu. Evo i slike postupka posto nije bas jednostavno.
Ekstra kiflice,nisam pravila ali izgledaju vrhunski!
Cao, i Ja bi dodala da su super na izgled! Malopre sam ih pravila, ali ja neznam nesto nije tacno ispalo. Kako to samo 2 kasike brasna??? ja sam dodavala jos da bi mogla da ih razvucem ! Vidi molimte napisi tacnije ovaj recept! Aha jos nesto bas su super i jakoooo ukusne!! hmmmmmmm Pozz
18.11.2009, 09:43
milomoje
233
IZVORNA PORUKA: Ilhana
Evo ja muzu pravila za rodjendan strudlu posto mu je to omiljeno slatko jelo a nevoli torte...
1. toplo mlijeko, šećer i kvasac pomješati i ostaviti da naraste 2. u nadošao kvasac dodati ulje, jaja, dobro izmješati da masa postane kompaktna 3. nastaviti mutit kašikom i dodavat brašno dok se tjesto ne počne odvajat od zdjele, sve dok se ne dobije glatko tjesto.. 4. pokriti mokrom krpom i ostaviti oko 30 min na toplom da naraste… 5. nadošlo tjesto podjeliti na 3 jednaka dijela ( za tri štrudle). razvaljati, namazati džemom, urolati štrudlu..tako sve tri.. 6. peci na 170 stepeni dok neporumeni ;) 7. posuti prah šećerom sa vanilijom i navaliti jesti..
Ilhana, izgleda primamljivo.. reci mi koji dzem koristis da ne iscuri prilikom pecenja? Koji preporucujes..
18.11.2009, 09:51
denny
133
evo jedne savršene krmpite a jako se brzo i lako naprave:
kad se prohladi pomijašati(izmiksati) sa 1 margarinom i 4 žumanjca koja smo posebno izmiksali sa strane (ova 4 žumanjka i 1 margarin)
i to je krema
onda u tepsiju složiti na dno keks Petit Beurre natopljen u toplom mlijeku na keks kremu i onda opet keks i gore Hulala šlag i posuti čokoldaom u prahu
odlične su i prilično lagane za napravit
probajte!!!!!
18.11.2009, 10:02
manuela RR
2377
IZVORNA PORUKA: manuela
IZVORNA PORUKA: Amela V.
evo vam recept za jedan super ukusam kolac:
SPANSKI VJETAR
KORA: 10 bjelanaka,24 kasike secera i 1 kasika ocata/sirceta
Umutiti bjelanke u snijeg,zatim dodati secer i to opet mutiti i na kraju dodati jednu kasiku ocata .Smjesu rasporediti u pleh i peci 90 min na 150 stepeni
FIL: dobro umutiti 10 zumanjaka sa 8 kasika secera i to skuhati u 2 dcl mlijeka kao puding (mora se brzo mijesati jer moze da zagori )Kada se to malo zgusne dodati 250 grama mljevenih oraha i to sve zajedno jos malo kuhati.Ostaviti da se smjesa ohladi i u to dodati jedan margarin (onaj za kolace mislim da ima 250grama)
Izrezati koru na tri dijela (trake) i mazati filom.Na kraju umutiti slag (ja kupim 2 slaga) i premazati okolo i ukrasiti po zelji.
PRIJATNO
Moj omiljeni kolač. Danas ga pravim Amela V.po tvom receptu,vidjećemo šta će ispasti
Evo ja napravila,ovo je posljednji komad Ja nisam stavljala orahe u fil,više mi se sviđa bez oraha.
Hm,estetski možda i nije nešto ali je vrlo ukusan,mljac mljac
18.11.2009, 12:42
milenium
6133
A joj manuela pa šta mu se desilo
18.11.2009, 15:40
Skvo RR
4542
Ja veceras pravim Chocolate Mousse....
Probavam recept, pa ako bude "kako kazu" , postavit cu vam slikice i sastojke!
18.11.2009, 16:32
manuela RR
2377
IZVORNA PORUKA: milenium
A joj manuela pa šta mu se desilo
desila mu se ja
18.11.2009, 17:06
ena23
2131
IZVORNA PORUKA: skvo
Obavezno stavi, ja jako jojim sve "muuuzove"
18.11.2009, 17:55
leli§
1201
obavezno recept... njam
manuela---vala ima i kod mene da puhne ovaj spanski vjetar :):):)ako Bog da
19.11.2009, 15:18
ena23
2131
Pitanje za manuelu: meni ova "krema" ispala ko supa? jel to normalno, hocel se zgusnit?
19.11.2009, 15:52
Skvo RR
4542
Chocolate Mousse
150 gr Mini Marshmellowsa
50 gr omeksanog meggle putera
2O0 gr tamne cokolade isjeckane na male komadice
60 ml prokuhane vruce vode
284 ml Meggle slatko vrhnja
U posudu sa debelim dnom stavite Marshmellowse, nasjeckanu crnu cokoladu ( najbolje onu sa 70% kakaa ), maslac i vodu, pa sve otopite / sljubite na laganoj vatri. Povremeno promijesajte. Marshmellowsima ce trebati najduze da se rastope. Pustite da se smjesa malo ohladi. Istucite slatko vrhnje. Smjesu cokolade i Marshmellowsa dodajte u tuceno slatko vrhnje i promijesajte spatulom. Sipajte u case i ukrasite po zelji. Ohladite u hladnjaku! Dobijete 4 case od 175 ml ili 6 casa od 125 ml.
< Poruku je uredio skvo -- 19.11.2009 15:53:29 >
19.11.2009, 16:01
Misica84
174
Jeli mora biti meggle butter i meggle virhnje, ili moze i neka druga marka
19.11.2009, 16:03
Amelaa RR
3309
Chocolate Mousse
150 gr Mini Marshmellowsa
50 gr omeksanog meggle putera
2O0 gr tamne cokolade isjeckane na male komadice
60 ml prokuhane vruce vode
284 ml Meggle slatko vrhnja
U posudu sa debelim dnom stavite Marshmellowse, nasjeckanu crnu cokoladu ( najbolje onu sa 70% kakaa ), maslac i vodu, pa sve otopite / sljubite na laganoj vatri. Povremeno promijesajte. Marshmellowsima ce trebati najduze da se rastope. Pustite da se smjesa malo ohladi. Istucite slatko vrhnje. Smjesu cokolade i Marshmellowsa dodajte u tuceno slatko vrhnje i promijesajte spatulom. Sipajte u case i ukrasite po zelji. Ohladite u hladnjaku! Dobijete 4 case od 175 ml ili 6 casa od 125 ml.
pictureeeeeeeeee
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 19.11.2009 16:07:30 >
Mlijeko umlaciti, dodati kvasac, secrer i brasno i ostaviti 30tak minuta da smjesa nadodje. U drugoj posudi umutiti 3 jaja i 2 dl ulja. To dodati u prvu nadoslu smjesu i zatim je podijeliti na dva jednaka dijela. U prvu smjesu staviti 4 kasike kakaa i brasna kao za jufku a u drugi dio 100 gr kokosa i brasna kao i za prvu smjesu. Od cokoladnog tjesta a isto tako i od bijelog napraviti po 4 kuglice (jufcice). Prvo staviti cokoladnu jufcicu malo je razviti oklagijom, isto tako bijelu pa staviti jednu preko druge i opet malo razviti. Od toga napraviti 8 trokutica i savijati od sireg ka uzem kraju. Peci 20-25 minuta na 250 C i vruce kiflice stavljati u mlaku agdu od pola case vode i 1 case secera. Posuti secerom u prahu. Evo i slike postupka posto nije bas jednostavno.
Ekstra kiflice,nisam pravila ali izgledaju vrhunski!
Cao, i Ja bi dodala da su super na izgled! Malopre sam ih pravila, ali ja neznam nesto nije tacno ispalo. Kako to samo 2 kasike brasna??? ja sam dodavala jos da bi mogla da ih razvucem ! Vidi molimte napisi tacnije ovaj recept! Aha jos nesto bas su super i jakoooo ukusne!! hmmmmmmm Pozz
amela.srce ti si zaljubljena do usiju , evo podebljala sam dio gdje pise da ide brasno. P.S. Kolicina agde i koliko ce dugo kiflice biti natopljene zavisi od ukusa, ja volim mekse pa stoje malo vise u agdi.
19.11.2009, 17:16
Anoniman
Eh, evo mog tiramisua....samo mi je posuda bila malo presiroka i preduga (ukratko, prevelika) pa nije onako visok kakav bi trebao biti...ali je ukusaaaaaaaaaan...mmmmmmmmmm
19.11.2009, 18:56
new mama
2578
IZVORNA PORUKA: dadada
Eh, evo mog tiramisua....samo mi je posuda bila malo presiroka i preduga (ukratko, prevelika) pa nije onako visok kakav bi trebao biti...ali je ukusaaaaaaaaaan...mmmmmmmmmm
dobro izgleda,a recept
19.11.2009, 19:09
Anoniman
dadada, to ti bila vrijedna ili nam podvaljujes maminu kuhinju
19.11.2009, 19:19
Niobe
1841
IZVORNA PORUKA: dadada
imal' bujruma!? obozavam tiramisu, al ne znam gdje ima mascarpone da se kupi gdje ima? daj recept
19.11.2009, 19:31
Anoniman
Niobe, sir imas u Merkatoru
19.11.2009, 19:40
Anoniman
sahara, tite mi moje ruke djelo
niobe, u sa ima gotovo u svakoj velikoj samoposluzi...mercator, konzum, mims...ja ga pravim bez slaga iako ima recept i sa slagom ali meni malo mnogo silno
- 5 jaja - 500 g mascarpona - 6 zlica secera - malo ruma (bilo bi garant bolje s grappom) - piskote (ja sam iskoristila dva pakovanja) - kafa - kakao u prahu
bjelanac zamutis u cvrst snijeg da ga mozes iznad glave drzati i stavis u frizider zumanac mutis na pari i postepeno dodajes jednu po jednu kasiku secera i malo ruma...kada dobijes fino umucenu smjesu dodas mascarpone i bjelanac. U posudu uspes kafu s malo ruma (otprilike tri velike solje kafe) pa piskote samo sec. umocis s obje strane...ne smiju omeksati...i onda redas jednu do druge...pa pola smjese...pa opet red piskota...pa opet smjesa i na kraju ide kakao u prahu
napomena za one koji ne znaju OVAJ KOLAC SE NE PECE i mora prenociti u frizideru
< Poruku je uredio dadada -- 19.11.2009 19:48:50 >