premaz 300gr čokolade za kuhanje 9 kašika ulja 250ml vrhnja za kuhanje
...ovako,kora se ispeče u velikom plehu i isječe na 3 djela. čokoladu otopiti na pari zajedno sa uljem pa dodati vrhnje za kuhanje,malo promješati i spremno za mazanje... a sad ću probati slike ubaciti... ovdje kora izgleda bijela od blica e ovako bi to kao "trebalo" izgledati...
i evo nakon hlađenja spremno za jest...
_____________________________
Ahmed -11.07.2009. mrvica mamina
12.01.2010, 13:38
SdZ
2784
Recept za tiramisu!!!! Gledala sam na veceri za 5 kako jedan covjek pravi,ali nisam zapisala mjere...tako jednostavno,ali nisam stigla zapisati,ako neko zna.....znam da su piskote i kahva glavni dio i slag koji napravi sa slatkim vrhnjem,ali jos nesto stavi u to i to reda i na kraju kakao u prahu....trazila sam po google-u,ali su malo zapetljaniji,ovaj je tako jednostavno i brzo napravljen....ako znate,pisite mi,molim vas....
_____________________________
<3 28.6. <3 Zivot je dobio svoj smisao...
12.01.2010, 15:56
milenium
6133
POTREBNO:
150 g piškota 200 ml kave 1/2 l slatke pavlake 150 g šećera 4 žumanca malo kakaa
PRIPREMA:
4 žumanceta umutiti zajedno sa šećerom. Odvojeno umutiti slatku pavlaku a u treću posudu od 4 bjelanceta čvrstu smjesu napraviti. Sve ti smjese ujediniti i staviti u frižider. U dublju posudu poredati red piškota umočenih u crnu kafu. Preliti šlag kremom i posuti narendanom čokoladom. Nakon što se kolač ohladi spreman je za služenje.
Ovo ti je ako ćeš pravit domaću kremu,a imaš i opciju kupit Dolcela Tiramisu prah samo izmutiš ,namažeš po piškotama namočenim u kavu i aleluja!gotovo!
12.01.2010, 15:58
milenium
6133
a imaš i sliku ovde samo nznam na kojoj stranici,pravila sam tiramisu nedavno pa sam i recept stavila mislim. bon apetit!
12.01.2010, 16:08
acudesa
7725
Znate li da li fil za oblatne (onaj klasik, sa foruma, mlijeko i šećer) treba da kuha (piše na najlaganijoj vatri) ili na kecu da ga držim, kuhao ne kuhao? hitno mi je ..eno ga ne kuha
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
12.01.2010, 16:11
milenium
6133
trba se kuhati dugo i polako.na laganoj vatri ili ako imaš šporet na kraju šporeta
12.01.2010, 16:12
tea lana
2255
Ja sam po ovom pravila
Sastojci
potrebno:
1, 5 l
mlijeka sa 3, 5 mliječne masti
1/2 kg
šećera
5 vrećica
vanilin šećera
125 gr
maslaca
1 žličica
sode bikarbone (može i bez nje, jer se ona dodaje da bi se dobila tamnija boja) Priprema
Stavite mlijeko da se kuha na najslabijoj vatri, dodajte mu šećer, vanilin šećer i maslac. Kuhajte tako sve dok se ne počne zgušnjavati. (Ne znam točno koliko je to vremenski, no svakako nije manje od 2 sata, to varira valjda od jednog do drugog slučaja, kod mene je trajalo oko 2 sata, pretpostavljam da je u pitanju masnoća mlijeka,jačina vatre i slično..) Sad pazite, jer svako malo morate promiješati, pazite da ne iskipi. Probajte gustoću na ohlađenom tanjuriću, kao što se proba za marmeladu, ili pekmez. Kad se zgusnulo baš koliko vama odgovara, isključite vatru i dodajite sodu, kao da solite, pažljivo pomalo sipajući iz žličice i žustro miješajući da ne iskipi, jer ako to ne budete uradili imaš ćete kreme svuda okolo. Prespite u prikladne posude ili tegle. Posluživanje Maslac sam stavila iz jednog razloga, a to je da povećam mlijeku postotak mliječne masti, što mi je izuzetno uspjelo i vrlo se lijepo sjaji i kremast je skroz, vrlo sam zadovoljna. Od ove količine sastojaka ispalo mi je 1 puna tegla od 700 gr, i jedna manja
12.01.2010, 16:30
micica
120
Mmmmmm, meni voda na usta. E imam i ja jedan recept- ko fol moj. Kolac se ne pece i sa malo maste mozete i same izmisliti i smixati ono sto volite.
Za koru: u vecu zdjelu umijesati: - kutiju mljevenog keksa (mislim da je to 300 grama) - kesicu grozdjica ( ili pola one od 50 grama) - 3 supene kasike secera prahu - 3 supene kasike kaka (ja stavim Milkinog) - 200-250 ml mlijeka - naribane cokolade po zelji Za fil: - 1 puding od cokolade ili vanilije ( ili bilo koji drugi koji volite) - 200 ml mlijeka 3 supene kasike secera
Za kraj- Slatko vrhnje, malo mljevenog keksa i 2 kasike nutele
U zdjelu umjesate keks ( iz kesice odvojiti malo keksa koji ce nam trebati za kraj- mozda kasiku, dvije), grozdjice, naribanu cokoladu, secer u prahu i kakao. Promijesati da se malo sjedini. Onda polako dodavati mlijeko i mijesati tako da dobijete smjesu koja nece biti ni pretvrda ni pregnjecava. U kalup staviti foliju ili papir za pecenje i izasuti smjesu. Poravnati i staviti u frizider. Skuhati puding i ohladiti. Izmiksati slatko vrhnje. Ubaciti 2 kasike slatkog vrhnja u puding, i izliti ga na koru. Preko pudinga staviti umuceno slatko vrhnje. Istopiti nutelu, malo ohladiti i kasikom sarati po sl vrhnju. Preko toga rukom posuti onaj mljveni keks koji smo izdvojili. Potrebno je oko 20-tak minuta da se ovo napravi i jos toliko da se ohladi. Ja savjetujem da se prvo napravi puding pa onda ostalo. Recept za ovu koru koristim i za pravljenje rolata jer nema margarina unutra i lako je za napraviti. Stvrdne se taman toliko da se ne raspada a nema onaj betonski okus kao kad se pravi sa margarinom ili puterom. Znaci mozete koru i bez kakaa i bez grozdjica i cokolade ako zelite neki vocni kolac. Elem, kora pogodna za sve. Masta moze svasta. Prije sam ovo cesto pravila a sad rjedje jer zaista nemam kad!
12.01.2010, 16:37
acudesa
7725
Tea lana, i ja pravim po ovome, da li da kuha ili da ne kuha??? Joj, jesam ja smotana A, da ne kažem da sam se pitala šta to trebam staviti u mlijeko? Šta je 3,5 mliječne masti Šta je mliječna mast i kako izgleda (kriza sam)
< Poruku je uredio acudesa -- 12.1.2010 16:45:27 >
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
12.01.2010, 17:05
SdZ
2784
IZVORNA PORUKA: milenium
POTREBNO:
150 g piškota 200 ml kave 1/2 l slatke pavlake 150 g šećera 4 žumanca malo kakaa
PRIPREMA:
4 žumanceta umutiti zajedno sa šećerom. Odvojeno umutiti slatku pavlaku a u treću posudu od 4 bjelanceta čvrstu smjesu napraviti. Sve ti smjese ujediniti i staviti u frižider. U dublju posudu poredati red piškota umočenih u crnu kafu. Preliti šlag kremom i posuti narendanom čokoladom. Nakon što se kolač ohladi spreman je za služenje.
Ovo ti je ako ćeš pravit domaću kremu,a imaš i opciju kupit Dolcela Tiramisu prah samo izmutiš ,namažeš po piškotama namočenim u kavu i aleluja!gotovo!
Punoooo ti hvala,ljubim
_____________________________
<3 28.6. <3 Zivot je dobio svoj smisao...
12.01.2010, 17:08
acudesa
7725
Joj, gdje li ste? propast će mi krema
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
12.01.2010, 17:15
mama2009
2192
IZVORNA PORUKA: acudesa
Tea lana, i ja pravim po ovome, da li da kuha ili da ne kuha??? Joj, jesam ja smotana A, da ne kažem da sam se pitala šta to trebam staviti u mlijeko? Šta je 3,5 mliječne masti Šta je mliječna mast i kako izgleda (kriza sam)
sto manja temperatura uz stalno mjesanje.........
hihihihihihiih mm je postotak masnoce mlijeka, sto veca to bolja....pise ti na kutiji mlijeka 2,8; 1,5; 3,5 itd
nadam se da sam pomogla
_____________________________
Princeza dosla 05.02.2010
12.01.2010, 17:18
Dida79
3252
IZVORNA PORUKA: acudesa
Znate li da li fil za oblatne (onaj klasik, sa foruma, mlijeko i šećer) treba da kuha (piše na najlaganijoj vatri) ili na kecu da ga držim, kuhao ne kuhao? hitno mi je ..eno ga ne kuha
Imam ja jedan recept i nika ne fuli Jedno pakovanje oblandi
2l mlijeka 500gr secera 250gr maslaca i po zelji jedna cokolada za kuhanje
Mlijeko,secer i cokoladu staviti da provri pa dodati maslac.Sve to kuhati dok se mase ne zgusne, otprilike jedno pola sata na laganoj vatri.Kada se dobije zeljena gustina ostaviti da se malo ohladi i onda mazati kore.
12.01.2010, 17:26
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: acudesa
Joj, gdje li ste? propast će mi krema
Odgovorila sam ti čim si pitala nego ti ne čitaš sve očito!
12.01.2010, 17:41
acudesa
7725
IZVORNA PORUKA: milenium
trba se kuhati dugo i polako.na laganoj vatri ili ako imaš šporet na kraju šporeta
Ne čitam ja ništa, očito Hvala, milenium, na brzoj reakciji
< Poruku je uredio acudesa -- 12.1.2010 17:56:07 >
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
12.01.2010, 18:55
acudesa
7725
IZVORNA PORUKA: Dida79
Kada se dobije zeljena gustina ostaviti da se malo ohladi i onda mazati kore.
Znači, malo se ohladi... ono da je toplo, je li? (Dido, ja ne bih da kore budu mecave, šta trebam uraditi?) Kao da pravim arabiju, ono oblatne...pa me namučiše, al hajd ovo mi je prvi put...hvala što ste bile tu da me uputite, fil, krema je za 10, extra ukusna...ko god da je postavio recept bravisimo
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
12.01.2010, 20:59
acudesa
7725
Kako god, ove oblatne su ispale odlične, najbolje koje sam jela do sada ili je što su me namučile...za kremu najviša ocjena
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
12.01.2010, 23:39
Dida79
3252
Sory acudesa tek sad vidjeh tvoj post.Evo ga jedan sto podilazi da se iskupim Ja uvjek kremu ohladim bas zbog toga da ne bi oblande bile mecave vec onako hrskave
13.01.2010, 21:51
acudesa
7725
IZVORNA PORUKA: Dida79
Sory acudesa tek sad vidjeh tvoj post.Evo ga jedan sto podilazi da se iskupim Ja uvjek kremu ohladim bas zbog toga da ne bi oblande bile mecave vec onako hrskave
evo tebi dva iskrena Ja taman tako i uradila, valjda sam primila "telepatsku" poruku hrskave, slasne...mljac, mljac...još malo ostalo...bit ću "žena od tone"
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
13.01.2010, 22:07
shejla
1136
IZVORNA PORUKA: acudesa
Kako god, ove oblatne su ispale odlične, najbolje koje sam jela do sada ili je što su me namučile...za kremu najviša ocjena
koja je to krema ???Posto ih ima nekoliko napisanih - koju si probala?
_____________________________
29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)
14.01.2010, 08:53
medica
220
Drage moje hanumice zna li neka od vas recept za kolac koji se zove macmalov, treba mi pod hotno !!
Ja imam neki recept ali mi nije bas siguran
Unaprijed hvala!!
14.01.2010, 09:02
tea lana
2255
Marshmallow
Sastojci
3 belanca
500 ml.vode
3 vrecice zelatina (21gr.)
400gr.secera
kasicica dobre vanile, ili ekstata kokosa
I jos
kokos
za posipanje
Glazura od cokolade
100gr.cokolade
1 kas.ulja
Priprema
Zelatin stavite u ciniju i prelijte sa 100ml. vode. Ostatak vode stavite da kljuca sa 300gr. secera. Dobro uspilujte i kada kuglice postanu teske i pocnu da formiraju niti prelijte preko omeksalog zelatina. Trebace 10-15 min. Dobro promesajte da se zelatin potpuno otopi. Belanca dobro umutite sa 100gr. secera, pa u tankom mlazu ulivajte vreo uspilovani secer sa zelatinom. Mutite sve vreme, dok masa ne postane gusta i kremasta, oko 15 min. Kalup, ja sam koristila tavu 20×27cm. premazite puterom/margarinom, i dobro pospite kokosom. Izlijte umuceni krem i ostavite par sati da se dobro stegne. Istresite iz kalupa, narezite i uvaljajte u kokos ili prelijte glazurom od cokolade. Mozete ih zabosti na stapic i upakovati u celofan sa masnicom, deca ih tako upakovane obozavaju :)
Imam ja ovaj nisam ja pravila ali sam uzela recept od prijateljice jer sam ga kod nje probala
< Poruku je uredio tea lana -- 14.1.2010 9:04:04 >
14.01.2010, 09:06
Dinkica
1038
Sastojci Kora
6 žumanaca
1 šolja šećera
1 šolja mleka
1/2 šolje ulja
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 šolja brašna
Fil
6 belanaca
18 kašika šećera
čokolada za glazuru
Način pripreme
Umutiti 6 žumanaca, 1 šolju šećera, 1 šolju mleka, pola šolje ulja, 3 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo i 1 šolju brašna, pa ispeći koru. Umutiti fil od 6 belanaca i 18 kašika šećera, pa preliti preko pečene kore i vratiti u rernu još 10-15 minuta, tj. dok se ne zapeče.Kolač preliti tankom glazurom od čokolade.
Ovaj sam nasla na netu i moj je dosta slican samo sto ja ne vracam u rernu nego odmah prelijem glazurom.
< Poruku je uredio Dinkica -- 14.1.2010 9:07:41 >
_____________________________
Mamino pile se rodilo 12.02.2009
14.01.2010, 09:22
medica
220
Hvala vam drage moje :))
Ja imam ovaj recept kao kod tebe Dinkica ali posto nisam nikad pravila reko da ipak pitam :)) Pa ovo mi kao kad pravom sampitu samo sto u sampitu ide agdai ne preljeva se cokoladom
Hvala vam jos jednom
14.01.2010, 10:43
ena23
2131
od mene na temu cheescake.... njaaaam
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.