oh, hvala ti puno Jasmin! bas jednostavno, a super!
03.11.2010, 19:52
mala86
2755
nadam se da ce se ovo uspjet procitat,recept je fenomenalan,lagan,ja cu ga opet pravit ovih dana,i ispadne bas kao na slici
03.11.2010, 19:58
melly__
695
Mala 86 evo jedan recept bas za tebe,jer i ti volis ove sto se "lako "prave kao i ja Sastojci: TIJESTO: 6 jaja 6 žlica šećera 1/2 praška za pecivo 3 žlice kakaa 1dl ulja *1 dl vrućeg mlijeka Krema: 1/2 l slatkog vrhnja 25 dag čokolade za kuhanje 2 žlice šećera Sve sastojke za tijesto,osim 1dl vrućeg mlijeka,izmiksat i stavit peći u namaštenu tepsiju oko 25 minuta.
ispečeni biskvit(vruć) preliti sa *1dl vrućeg mlijeka.
Za kremu,rastopiti čokoladu za kuhanje i šećer u slatkom vrhnju.miješati na vatri dok se sastojci ne rastope.vruće preliti po klaču.hladiti na sobnoj temperaturi,a potom u hladnjaku.
04.11.2010, 01:46
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: mala86
nadam se da ce se ovo uspjet procitat,recept je fenomenalan,lagan,ja cu ga opet pravit ovih dana,i ispadne bas kao na slici
tek sad vidim kad sam te citirala
05.11.2010, 19:51
mala86
2755
IZVORNA PORUKA: mala86
ja sam ga danas pravila,ukus je (mm odmah skoro pola odsjeko )a za malo neuspjeli oblik su krivi moji decki
(prstic je Leonov )
100 gr. cokolade 1 kaskica ulja
Kokos
Izmutiti zumancad sa secerom, kad se dobro ubuta to dodati mlijeko, ulje, brasno, pecivo i kakao i mutiti dok nebude jedna glatka smjesa.
Staviti u rernu da se pece na tihoj vatri.
Kad se ispece biskvit staviti da se ohladi.
Dok se kora hladi napraviti kremu ovako:
Brasno i secer izmutiti sa malo mlijeka, ostatak mlijeka staviti da se prokuha. Dodajite polahko uz mjesanje smjesu sa brasnom i secerom u mlijeko prokuhano.
Staviti da se smjesa ohladi i kad se ohladi dodati margarin.
Kolutice pravite sa casom za rakiju. Dva kolutica idu na jedan kolac. Jedan kolutic namazati kremom a drugim poklopiti i onda okolo namazati i uvaljati u kokos.
Glazuru namazati po vrhu kolaca.
moze li mi molim mvas netko ko je pravio ovaj kolac reci je li smjesa za biskvit treba biti veoma cvrsta jer je u mene veoma cvrsta molim vas pomozite dali da nastavim praviti ili da ga bacim
hvala
06.11.2010, 12:08
Lalana
866
seka, kako mislis puno cvrsta?
06.11.2010, 12:11
Anoniman
Evo sad gledam,kod mene skoro isti recept (samo pzp ide cijeli) po kojem sam ja pravila i bilo je dobro.Sad se ne sjećam da li je bila smjesa gušća ili rjeđa...ali mislim ako si stavila ovako sastojke kako piše da će ti ispasti ok.Ma kakvi bacati...javi nam
06.11.2010, 12:14
Lalana
866
I ja isto nisam pravila bas po ovom receptu, ali po jednom jako slicnom u koji ide isto 6 jaja, dakle ne razumijem da bi to trebalo biti bas nesto cvrsto. Mozda jedino da je neko brasno koje je to prouzrokovalo. Ma seko, malo naspi vode Sala na stranu, vjerujem da ce ti se Ilhana javiti, a do tada nemoj bacati, nego ispeci pa sta bude
06.11.2010, 12:32
seka87
253
ja sam stavila da se pece pa sta bude!!! pa neznam kako da ojasnim cvrsta ili gusta kako god kada sam je istresla u tevsiju morala sam kasikom raspodijeliti a kada sam miksala mikserom jadnik jedva okrece!!! valjda ssam bolje vam docarala kakva mi je smjesa!!!
06.11.2010, 12:34
Lalana
866
IZVORNA PORUKA: seka87
ja sam stavila da se pece pa sta bude!!! pa neznam kako da ojasnim cvrsta ili gusta kako god kada sam je istresla u tevsiju morala sam kasikom raspodijeliti a kada sam miksala mikserom jadnik jedva okrece!!! valjda ssam bolje vam docarala kakva mi je smjesa!!!
sam stavila da se pece pa sta bude!!! pa neznam kako da ojasnim cvrsta ili gusta kako god kada sam je istresla u tevsiju morala sam kasikom raspodijeliti a kada sam miksala mikserom jadnik jedva okrece!!! valjda ssam bolje vam docarala kakva mi je smjesa!!!
ma super nek si stavila, mozda je zaista takav recept, meni se slicno desava sa jednim mojim receptom jaffa kolaca, bukvalno kasikom kao ti razvlacim po plehu da se rasporedi, ali kada se ispece, odlican biskvit bude. Javi nam sta je izaslo iz rerne
06.11.2010, 13:22
seka87
253
evo mene biskvit je ispao ok ali sada imam problem sa kremom rijetka razlije mi se po biskvitu i kada stavi odozgo drugi biskvit izmedju nista ne ostane kreme
sta da stavim u kremu da se stisne
06.11.2010, 13:31
emy24
222
tops/jaffa kolac
kora 5 jaja 15 kasika secera 15kasika vode 15kasika brasna 1prasak za pecivo ovo sve umutiti i ispeci,kad se malo ohladi zaliti kolom od 0,5l preko biskivta poredati,jaffu
fil
skuhati bilo koja cetri pudinga u jednom litru mlijeka,kad se ohladi umijesati jedan margarin za kreme,preliti preko biskivta,i ukrasiti po zelji
prijatno
06.11.2010, 13:36
Anoniman
evo mene biskvit je ispao ok ali sada imam problem sa kremom rijetka razlije mi se po biskvitu i kada stavi odozgo drugi biskvit izmedju nista ne ostane kreme
ja kad mi se to desi problem rijesim mljevenim orasima ili kokosom,sta fali ako ne pise u receptu bude ukusno pravo... samo dodaj u kremu dok ne dobijes zeljenu gustocu..
06.11.2010, 13:37
seka87
253
IZVORNA PORUKA: noa
hvala tako cu i uraditi
ja kad mi se to desi problem rijesim mljevenim orasima ili kokosom,sta fali ako ne pise u receptu bude ukusno pravo... samo dodaj u kremu dok ne dobijes zeljenu gustocu..
06.11.2010, 13:38
Anoniman
.
< Poruku je uredio noa -- 6.11.2010 13:39:23 >
06.11.2010, 14:55
Anoniman
E i meni je problem bila krema...baš što kažeš rijetka puno,pa sam stavila u zamrzivač 10-15 min. i stegla se dovoljno da mogu dovršiti šubarice,i onda sam ostavila u frižideru da prenoće,i bilo je ok.Jednom sam ih pravila i ne vjerujem da ću ikada više,previše posla oko njih...
06.11.2010, 16:06
Lalana
866
IZVORNA PORUKA: Gracanka
E i meni je problem bila krema...baš što kažeš rijetka puno,pa sam stavila u zamrzivač 10-15 min. i stegla se dovoljno da mogu dovršiti šubarice,i onda sam ostavila u frižideru da prenoće,i bilo je ok.Jednom sam ih pravila i ne vjerujem da ću ikada više,previše posla oko njih...
I ja sam to isto rekla za subarice, jos sam ja pravila 2 biskvita jedan tamni drugi svijetli, ma ludnica, sjecam se da sam jako puno vremena ostavila na njiih, a opet nisu bas nesto
08.11.2010, 16:10
ivanam28
117
drage moje,
dosla sam na ovu temu da nadjem neki kolacic, nesto mi se jede pa rekoh da vidim ima li sta brzinski da napravim..i nasla sam :))) super ste...evo i od mene nesto mozda vec ima negdje u ovim postovima nisam stigla da procitam..
JAFFA KOLAC
1 kg jafe 100 g secera 1/2 l mlijeka 1 margarin 2 slaga
- Izmrviti jafu u plasticnu zdjelu. U serpi prokuhati mlijeko, dodati margarin i secer. Saliti u zdjelu sa jafom i staviti u frizider da se ohladi. Zamutiti slag i staviti preko kolaca.
CUDNI KEKS KOLAC
1 kg petit keksa 700 ml jogurta 16 kasika secera 2 kesice slaga 400-500 gr voca (kajsije, breskve, kupine, naranca,borovnica)
Izdrobiti keks. Pomijesati jogurt i secer da se secer istopi. Isjeckati voce, pomijesati i staviti u frizider. kada se ohladi staviti slag.
PIJESAK TORTA
300 g oraha 300 g keksa 300 g kokosa 2 margarina 4 pudinga od vanilije 1400 ml mlijeka 200 g secera slag
Skuhati 4 pudinga od vanilije (secer i mlijeko). U topli puding dodati 2 margarina i cekati da se ohladi. Podijeliti smjesu u 3 dijela. U prvi dio staviti 300 gr keksa, u drugi 300 kokosa a u treci 300 g oraha. Redati u pleh s tim da donja smjesa mora biti od keksa. Tortu premazati slagom.
08.11.2010, 17:08
amanullah
463
čokoladne štangle Biskvit
4 jaja 6 kašika šećera 3 kašike brašna 4 kašika čokolade u prahu pola praška za pecivo 3 kašike narančine korice
Fil za biskvit
100 gr čokolade u prahu
50 gr putera šoljica mlijeka
Fil
100 gr mljevene plazme šolja narnčinog soka 100 gr čokolade za kuhanje 50 gr putera
Način Pripreme
Bjelance odvojiti od zumanjka, umutiti u čvrst snijeg i postepeno mu dodavati ostale sastojke.
peći biskvit na 200 C 25 minuta, i prije nego bude upotpunosti pečen preliti ga filom koji smo pripremili na slijedeći način, rastopili smo margarin mlijeko i čokoladu u prahu.
vrati ga u pećnicu nekih 5 minuta da upije čokoladu.
Plazmu, sok, i rastopljenu čokoladu pomijesati dobro s omeksalim puterom i preliti preko biskvita.
glazura: 2 čokolade za kuhanje i soljica ulja rastopljena na pari , je konačni i završni fil.
08.11.2010, 17:39
napolitanka
1182
Evo jedan jednostavan kolač pd sira, ukusan i brz, pa ga želim podijeliti sa vama :
Patišpanja : 3 jaja,6 kašika šećera,8 kašika ulja,8 kašika brašna,1 prašak za pecivo,3 vrećice vanilijinog šećera....sve to fino izmiksa, prvo jaja i šećer pa onda ostatak, i izlije u manju tepsiju, koju predhodno namažemo puterom i pospemo prezlom..znači izlije se i još ne peče.. Fil: 3 jaja i 5 kašika šećera i 3 vrećice vanilijinog izmuti se mikserom...dodati svježi sir od 0,5 kg(onaj za pitu) pa izmutiti, onda dodati pavlaku,jednu vrećicu vanijijinog pudinga onako u prahu,iscjediti pola limuna i 100 gr grožđica po želji... Kad sve to izmuti prelije se preko one prijesne patišpanje,i u rerni se peče na 180 C oko pola sata, provjerava se ljuljkanem tepsije i da li se kolač još "treska" ,eh kad se prestane treskati onda je gotov, meni treba jedno 40-50 min, ali to je od šporeta do šporeta, u receptu piše 25 min, meni tad ne bude gotov.
Ono što mi se posebno sviđa na ovom kolaču je to da se patišpanja nekako prelije na površinu, pa izgleda da ima i donju i gornju koru, a neme rezanja i ostalih zafrkancija...prijatno
08.11.2010, 17:44
ivanak
1767
Iskreno, ja ne znam sa kakvim receptom za šubarice radite? Ali ja kad sam ga god pravila ( dosta puta ), nikad mi se nešto takvo nije dogodilo. Želite li recept???
08.11.2010, 17:46
amanullah
463
IZVORNA PORUKA: ivanak
Iskreno, ja ne znam sa kakvim receptom za šubarice radite? Ali ja kad sam ga god pravila ( dosta puta ), nikad mi se nešto takvo nije dogodilo. Želite li recept???
samo pisi
08.11.2010, 17:56
samedi
1047
Ima li neko dobar recept za kolac Monte,hocu da ga pravim za goste pa da se ne osramotim,tj.da mi se ne razlije na tanjiru
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
08.11.2010, 17:59
bebacha
1170
ima recept na ovoj temi,nece se razlit sigurno,samo nemoj da ti vrhnje prokljuca,samo ga dobro ugrij