IZVORNA PORUKA: eaeb
ma ne kontam ništa.
Naknada umjesto plaće ženi-majci utvrđuje se u iznosu 60% od njene prosječne plaće ostvarene u periodu od šest mjeseci prije porođaja.
1. svima je isti iznos na rješenju-cca tih 360 a nismo imale istu platu
2. do sad smo dobijale sasvim drugačiji iznos, 60% od prosječne plate u federaciji a ne svoje prosječne plate
3. sad dobijamo tih 360 sa rješenja
Znači citirate odredbu zakona ...koja nije jedina...podzakonski akt je u skladu sa zakonskim i to je tako godinama jer 60% neke podoilje koja prima 1000 KM plaću porodilje koja prima minimalac na koji je prijavljena nije isto jel tako...i nebi bilo ni fer ja mislim jel privatnici nisu baš ažurni ni u plaćanju 100% plaće zakon ih ne obavezuje...u kakvom bi položaju bila porodilja koja prima minimalac od 303 KM na bankovnom računu a 400 Km mimo tog računa u koverti do poslodavca koji ne plaća 100% plaće na porodiljskom...
ovo je uređeno na nivu svakoga kantona ponaosob...
u sarajevou godinama isplaćuju 60% prosječne plaće kantona...za zaspolene prodilje...
donosi se odluka sa budžetom kada dođe do povećenja plaće na nivu kantona...
minimlano je 360 KM ispod toga se ne može ići...
i to piše na rješenjima godinamaaaaaaaaa
mislim nije mi jasno priamli ste rješenja na 360 Km a para preko 400 Km niste nikada nazvali d apitate što je to tako...
otkuda vam ''višak'''
u neko doba u nekim optšinama došlo je do promjena rješenja...podugli su cifru sa 360 na stavrnu jer su žene nosile rješenje u firem pa im se siplaćivala razlika do 100% plaće i to im bio problem...rupa između 460 do 360...al piše na rješenju kako se obračunava zakonski i povećanje i smanjenje do 360 je moguće bez obzira na cifru...sem naravno ispod 360 ne može ići
plata kantona je pala, i federacije je plaća pala...
zavod za statistiku objavljuje tromjesečne izvještaje...
nemojte se ljutiti na mene ja znam da je malo...malo je bilo i ono preko 400 kada vam poslodavaca nije oabvezan zakonom plaćati 100% do plaće...
nekažem ja da se slažem sa ovim postupkom...al ne može praviti svjetlost u kantonu u kojem je mračuga zavladala...
jedno su nam želje a durgo mogućnosti...
u nekim kantonima bez obzira na postojanje zakona žene ni dinara ne dobivaju...kanton sarajevo bar isplaćuje naknadu...ružno je ovo reći bar la je to tužna i surova istina