IZVORNA PORUKA: dubravka01
Drage moje trudnice,
Treba mi pomoc, HITNO!
Porodiljsko odsustvo sam otvorila od 14.09. i kako pripadam Općini Ilidza u DZ samo su mi dali "nalaz i misljenje specijaliste" na kome stoji "otvoriti porodiljsko odsustvo od 14.09.10" sa faksimilom i pecatom od doktora i ZZŽM Kantona Sarajevo.
I jos sam dobila i uputnicu za bolnicu.
Medutim u firmi mi traze doznake koje navodno trebam da vadim svaki mjesec, kad sam za te doznake pitala u DZ receno mi je da se to ne radi tj. ne izdaju te doznake od 2003.god.
U firmu sam uredno predala samo kopirana ova dva dokumenta sto sam gore navela.
Medutim jutros me opet zovu iz firme i kao MORAS dostavit doznake???
Molim vas ako neko ima neko iskustvo ili rjesenje nek napise, inace sjediste firme je u Bugojnu a ja radim u Sarajevu (ne znam ima li to kakve veze)???
Hvala unaprijed
draga moja...
moguće je da sve zavidi od toga što je sjedište tvoje forrme u SBKanotonu.
naime zakon o zdravstvenom osiguranju je na nivou kantova i vrlo lako je moguće da se kod njih mjesečne doznake još uvijek dostavljaju....
E sad pošto ćeš ti naknadu ostvarivati po mjestu stanovanja na Ilidži nema potrebe da išta nosiš prema opštini tj. te mjesečne doznake...
A firma će dobiti kopiju rjšenja o stupanju na porodiljsko odustvo i time pravdadti tvoje odustvo i ne isplaćivanje plaće kroz dokumenatciju.
ja tebi sugerišem da nazoveš firmu i pitaš ih po kom zakonu to zahjetvaju od tebe...
a kada ti kažu po kantonalnom ti njima fino kaži da su oni prijave za Pio izvršili na federalnom nivou i da je tvoje mjesto rada u drugom kantonu te da ti osim rješenja iz opštine i kopije dokumenat o stupanju na porodiljsko bolovanje njima ništa više dostaviti nemožeš po vladajućim porpisima u kantonu sarajevo.