IZVORNA PORUKA: merima_s
IZVORNA PORUKA: jasmin
A sto se tice odlaska u dzamiju na namaz,dozvoljeno je,ali je namaz vrijedniji kad ga zena obavlja u svojoj kuci,cak vrijedniji od namaza u Poslanikovom mesdzidu,i ovo se odnosi samo na zene,jer je za muskarce obavezan namaz u dzematu.
Namaz u Poslanikovoj, sallallahu ''alejhi ve sellem, džamiji je kao hiljadu namaza na nekom drugom mjestu
Jeste mila,i namaz u Mekki je kao 100.000 namaza na nekom drugom mjestu...ali za zene je vrijedniji i od toga u njihovoj kuci.
Potvrda za to su rijeci naseg Poslanika:
Abdullah b. Suvejd el-Ensari prenosi od svoje tetke Ummu Humejd, žene Ebu Humejd el-Sa''idija, da je došla Poslaniku s.a.w.s., rekavši mu: O Allahov Poslaniče, ja volim klanjati namaz za tobom – našta joj on reče: „Znam da voliš klanjati namaz za mnom, ali, namaz kojeg ćeš klanjati tamo gdje spavaš ti je vrijedniji od namaza kojeg ćeš klanjati na drugom mjestu u sobi, i namaz obavljen u sobi ti je vrijedniji od namaza kojeg bi obavila negdje drugo u kući, i namaz obavljen u svojoj kući ti je vrijedniji od namaza kojeg bi obavila u lokalnoj džamiji, i namaz u lokalnoj džamiji ti je vrijedniji od namaza obavljenog u mojoj džamiji!“ Reče: Naredila je da joj se napravi mesdžid na kraju svoje kuće, kojeg je zastrla, i u njemu je klanjala sve dok nije umrla! (Ahmed, br.27135., Ibnu Huzejmeh, br.1689., Ibnu Hibban, br.2217.. Šejh Albani rhm., ocjenjuje ovaj hadis: hasen ligajrihi. Pogledaj: Sahihul-Tergib vel-Terhib)
< Poruku je uredio jasmin -- 18.6.2010 0:28:31 >