IZVORNA PORUKA: mala_sa
Drage moje, evo mene opet na ovoj temi sa novim pitanjima
Naime, zanima me da li postoji vremenski period u kojem se mora obaviti hadz, nakon obavljanja umre???
Nasi bliski prijatelji su ovih dana otputovali na umru, i ja to ispricala sveki. Kaze ona kako je cula, da se ubrzo poslije umre mora obaviti i hadz (znaci vremenski ne treba puno vremena da prodje nakon umre do obavljanja hadza).
I sama sam razmisljala da mm i ja uskoro aBd odemo na umru, ali sad sam se malo zbunila, nakon ovog sto mi sveki rece
Draga moja,umra i hadz su dva razlicita ibadeta.''Hadž i umru radi Allaha obavljajte!''''
(Al-Baqara 196)
Umra se obavlja tokom cijele godine.
To sto je tvoja sveki spomenula vjerovatno je mislila na klasicni hadz temmet`u koji obavljaju nase hadzije,i vecinom hadzije sirom svijeta koji je i Allahov Poslanik preporucio,a to je hadz u kojem se obavi umra,pa se oslobodi od ihrama,pa se za 2,3 dana,ovisi kad se stigne u Mekku,zanijjeti hadz.Ali to se odnosi samo na period hadza,jer je temmetu`(umra i hadz) vrsta hadza.
Inace,kako rekoh,umra se obavlja tokom cijele godine,ne uslovljava obavljanje hadza u skorom periodu,osim kada je vrijeme hadza i hadzija zanijjeti hadz temmet`u.Molim Allaha da vasim prijateljima primi ibadete i ocisti ih od grijeha.